Resultaten x

Het gelijk van Marc Overmars: hoe de transferwaarde van Ajax verdubbelde binnen een jaar

Het vermogen moet op het veld staan. Misschien wel het meest gehoorde verwijt vermomd als advies aan het adres van Marc Overmars de laatste jaren. Als eindverantwoordelijke voor de samenstelling van de spelersgroep zou Overmars te behoudend hebben geopereerd. Een verwijt waarmee hij vastberaden lijkt korte metten te maken. De voorbije jaren telde hij herhaaldelijk miljoenenbedragen neer voor versterkingen. Mét resultaat.
11-07-2018 07:00 door Geert Beckers

Tot kampioenschappen leidden die verhoogde transferuitgaven tot dusver nog niet, maar resultaat is er wel degelijk. Het vermogen van Ajax staat in toenemende mate op het veld. Oké, er staat ook een aanzienlijk vermogen op de bank, maar de totale transferwaarde van de selectie maakte het voorbije jaar een explosieve groei door. Was de totale Ajax-selectie volgens Transfermarkt.de een jaar geleden (1 september 2017) nog 107 miljoen euro waard; inmiddels is dat bijna het dubbele: 211,2 miljoen. 

GROOTSTE STIJGERS

Een groot deel van die stijging komt op het conto van talenten uit de eigen jeugdopleiding. Zo steeg de marktwaarde van Matthijs de Ligt binnen een jaar met dertig miljoen euro en werd Donny van de Beek tien miljoen euro meer waard. Maar ook het transferbeleid van Overmars leverde aan aanzienlijke bijdrage aan die explosieve waardestijging. Aankopen Ziyech, Onana, Neres en Tagliafico stegen in totaal 37,5 miljoen euro in waarde.
 

Speler Waarde 1 september 2017 Waarde 11 juli 2018 Waardestijging
Matthijs de Ligt 10 40 30
Hakim Ziyech 15 25 10
David Neres 7 20 13
André Onana 8 15 7
Donny van de Beek 4 14 10
Nicolas Tagliafico 4,5 12 7,5

Bedragen in miljoenen, via Transfermarkt
 

CONCURRENTIE

Die waardestijging van de selectie is in de Eredivisie niet voorbehouden aan Ajax. Ook PSV en Feyenoord deden wat dat betreft goede zaken. Feyenoord steeg sinds oktober 2011 van 28,9 naar 104,5 miljoen anno nu. PSV was in juli 2014 nog 60,9 miljoen euro waard, vergelijkbaar met de 54,8 van Feyenoord toen. Inmiddels schat Transfermarkt de totale waarde van de Eindhovenaren op 134,8 miljoen.

Wat verder opvalt bij bestudering van de ontwikkeling van transferwaarden: Ajax heeft de concurrentie het voorbije jaar ver achter zich gelaten. Vertegenwoordigde de selectie van PSV in april  2017 nog meer waarde dan die van Ajax; inmiddels bedraagt het verschil 76,4 miljoen euro in het voordeel van Ajax. 

VERLIEZERS

Om de waardestijging van de top drie in het algemeen en Ajax in het bijzonder in perspectief te plaatsen: de selecties van de meeste Eredivisie-clubs bleven de voorbije acht jaar ongeveer gelijk in waarde. FC Groningen, sc Heerenveen en Vitesse gingen er zelfs op achteruit.Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 2 2019Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: PSV - Feyenoord
transfergeruchten Laatste: 'Benfica hangt prijskaartje om de nek van toptalent João Félix'
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <