Resultaten x

Fortuna-aanwinst Koselev: international die stap voor stap omhoog klimt

Fortuna Sittard heeft met Alexei Koselev zijn nieuwe doelman binnen. Wie is deze keeper? ELF Voetbal dook in zijn verleden.
10-07-2018 18:00 door Nick de Jager

In 1996 baarde Go Ahead Eagles opzien. De Deventeraren haalden een duo Moldaviërs naar de immer prachtige Overijsselse stad. Sergei Klesjtsjenko (23) en Sergei Nani (25) tekenden voor twee jaar, maar kregen een werkvergunning voor één jaar. Dan zou beslist worden of het werd verlengt. Na het seizoen 1996/97 was het al over en uit met het tweetal.

De regels omtrent werkvergunningen zijn na jaren van Europees-Moldavische betrekkingen wat simpeler en dus hoefde Fortuna Sittard voor de komst van Kolesev wat minder door het vuur te gaan. De doelman is de vierde Moldaviër in de geschiedenis van de Eredivisie, nadat ook Denis Calincov tussen 2004 en 2006 in de Eredivisie speelde voor Heerenveen en Heracles. Koselev heeft een imposante lengte (twee meter exact) en wordt al jaren betrokken bij het nationale elftal. Sinds 2015 keepte hij drie wedstrijden, meest recentelijk een 2-1 verloren oefeninterland tegen Ivoorkust in maart 2018.

De weg van Koselev naar de Eredivisie is als zijn postuur: lang. Tot zijn twintigste speelde hij zijn wedstrijden voor relatief kleine Moldavische clubs in de tweede divisie, maar behoorde hij wel tot de grotere talenten van het land. Hij werd standaard opgeroepen voor jeugdploegen en viel op bij grotere clubs. In 2014 kwam zijn carrière echt van de grond. Kuban Krasnodar zag zijn talent en gunde hem een kans om een profcontract te verdienen. Een maand later was hij definitief speler van de club.

Koselev, wiens vader het ook tot Moldavisch international schopte, zou niet doorbreken in Rusland. Na een half jaar werd hij te licht bevonden, maar gelukkigerwijs loerde in eigen land een doorstart. FC Saxan hapte toe. Bij de Moldavische subtopper kreeg Koselev een kans op het hoogste profniveau van zijn land. Hij greep hem (als een keeper betaamt) met beide handen aan. Na een half seizoen maakte hij een stap omhoog naar FC Tiraspol, weer één seizoen later werd het Moldavische voetbalsummum bereikt: stadsgenoot Sheriff Terispol. Vanaf daar was het nationale team niet ver meer weg. En ook een revanche in het buitenland lag op de loer. Begin 2016 vertrok hij naar het Roemeense Politehnica Iasi. Na een jaar waarin hij gedeeltelijk basisspeler was, verhuist hij naar Fortuna Sittard.

“We hebben Alexei een lange periode intensief bekeken en vanaf de eerste dag ben ik overtuigd van zijn kwaliteiten”, vertelde technisch directeur Mustafa Aztopal op Fortuna’s clubsite. De doelman heeft na zijn periode bij Kuban Krasnodar zichzelf stap voor stap omhoog geknokt. Zijn plafond lijkt steeds een treetje hoger te liggen. Koselev is pas 24 jaar en heeft een groot deel van zijn carrière nog voor zich liggen. "In mijn ogen betekent Fortuna Sittard geluk”, liet hij de clubsite weten. Aan Koselev de taak Fortuna gelukkig te maken.Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 2 2019Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: PSV - Feyenoord
transfergeruchten Laatste: 'Benfica hangt prijskaartje om de nek van toptalent João Félix'
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <