Laatste nieuws
19.15Anco Jansen baart opzien: “Ik vond de penalty van Bernardo Silva perfect genomen’
19.05LIVE Europees voetbal | Droomstart voor Lille tegen Aston Villa, maakt Fiorentina het af tegen Plzen?
19.02'Bayern-ultra's weer in de fout, UEFA overweegt fikse straf voor halve finale CL'
18.59'Lijnders krijgt aanbieding uit Turkije, Bayern gaat voor vertrek liggen'
18.56Vitesse kan overheidssteun vergeten; stadioneigenaar geeft hoop op overleving op
18.55'Manchester City gaat vol voor Musiala: Bayern neemt duidelijk standpunt in'
18.40AED en cursus voor alle voetbalclubs: 'Kastje alleen redt geen levens'
18.38Ajax-huurling maakt grote indruk in Portugal: 'Hij kan van wereldklasse worden'
18.36Utrecht-veteraan peinst niet over stoppen: 'Baal nog steeds als ik gewisseld word'
18.30Ajax ondanks slecht 2023 in top 20-rapport UEFA; PSV en Feyenoord ontbreken
18.20Ajax-huurling Conceiçao drukt stempel: 'Kan van wereldklasse worden'
18.20Ajax-huurling Conceiçao drukt stempel: 'Kan uiteindelijk van wereldklasse worden'
18.15'Ik kan het niveau van Ajax aan, dat durf ik wel te zeggen'
18.00Weer een optie minder: 'Vitesse is een commerciële club, we zijn niet betrokken'
18.00Word lid van onze Whatsapp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
17.49Alle Nederlandse voetbalclubs krijgen AED en cursus: ‘Treft niet alleen ouderen’
17.40Camerabeelden tonen ‘ontvoering’ in amateurvoetbal: supporters kapen mascotte uit kantine van grote rivaal
17.35'Ex-AZ'er mikt op Premier League, nieuwe optie voor Amrabat'
17.27Bellingham in extase: Engelsman zingt Real-nummer met uitzinnige fans
17.27Drama heeft weinig invloed: Ajax haalt miljoenenbedrag op, club in de top twintig
17.10'Nieuws uit Engeland: Lijnders naast Ajax ook begeerd door Turkse topclub'
17.10Ajax dreigt naast Lijnders te grijpen: Turkse topclub toont serieuze interesse
17.07Stevige kritiek op FA Cup-besluit: 'Zoveelste nagel aan de doodskist'
17.05VP-voetbalkantine: 'Ajax moet snel handelen en Lijnders alsnog strikken'
16.53Man United, Chelsea en Arsenal willen spits; AC Milan geeft voorkeur aan Zirkzee
16.40Meijer ziet speler van 'Champions League-niveau' bij NEC: 'Dat is next level'
16.35Meedogenloze Mourinho in Manchester: Schweinsteiger deelt anekdote
16.25UEFA geeft boete aan Barcelona, Heracles en Utrecht remiseren
16.20Play To Unite: Ajax en BIF All Stars organiseren oefenduel in kader gelijkheid
16.16Nog een tegenslag voor Barça: UEFA deelt straf uit na 'racistisch gedrag' fans
15.55Schweinsteiger deelt pijnlijke ervaring met Mourinho: 'Mocht kleedkamer niet in'
15.47Sandler sluit langer verblijf bij NEC niet uit, Nauber verlengt bij Go Ahead
15.45Onrust in Barcelona: Gündogan en Araújo sneren in interviews
15.45VZ Kort: Go Ahead Eagles weet ervaren kracht langer te binden
15.38VZ Kort: Go Ahead Eagles weet ervaren kracht langer te binden
Resultaten x

Maak kennis met Rodney Kongolo: Heerenveen-aanwinst en voetbalbroer

Erwin en Ronald Koeman, Frank en Ronald de Boer en Rob en Richard Witschge hebben allen een ding gemeen. Ze waren stuk voor stuk succesvolle voetbalbroers die het tot aan Oranje schopten. De familie Kongolo zou zich zomaar eens aan dat rijtje toe kunnen gaan voegen. Nadat Terence Kongolo al een paar keer het shirt van Oranje mocht dragen, richt nu ook Rodney Kongolo zijn pijlen op het Nederlands elftal.
18-07-2018 20:00 door Thijs de Bruijn

Rodney Kongolo wil het Nederlands elftal echter op geheel andere wijze bereiken dan zijn vier jaar oudere broer. Waar Terence een decennia lang vasthield aan de club waarbij hij vanaf jongs af aan de jeugdopleiding doorliep, koos broer Rodney al eerder voor een wat meer avontuurlijke carrière. Rodney liet Feyenoord namelijk al op jonge leeftijd achter zich en vertrok naar het buitenland. Terence vertrok pas veel later naar het buitenland. Op 23-jarige leeftijd verkaste de verdediger naar het buitenland nadat hij het kampioenschap met Feyenoord had gevierd en een paar interlands achter zijn naam had kunnen schrijven.

 

Een van velen

Voor de overstap van Rodney moeten we terug naar 2014. Kongolo speelde toentertijd in de jeugd van Feyenoord en zijn ontwikkeling liep voorspoedig. Het leek slechts een kwestie van tijd voordat hij samen met zijn broer in het shirt van Feyenoord in De Kuip te bewonderen was. De jongeling had een mooie toekomst voor de boeg.

Maar niet alle grote talenten blijven in Nederland. De miljardenclub Manchester City stuurde zijn scouts naar Nederland en zag ook dat die behendige nummer 10 het zomaar eens ver zou kunnen gaan schoppen in de voetbalwereld. In de beloftenelftallen van Oranje en Feyenoord liet Kongolo een uitstekende indruk achter waardoor Manchester City snel handelde. Kongolo liet Rotterdam per direct achter zich, dromend over de mogelijkheden die er lagen in de Premier League.

Maar wie denkt dat het makkelijk is om door te breken in de ploeg van Josep Guardiola, heeft het toch echt bij het verkeerde eind. De jeugdelftallen van Manchester City zitten immers bomvol met talenten afkomstig vanuit de hele wereld die hetzelfde doel als Kongolo voor ogen hebben. Van deze spelers weet slechts een enkeling ook daadwerkelijk zijn debuut in het eerste te maken. De overige spelers worden uitgeleend aan de kleinere clubs in Europa. De kans dat je als jeugdspeler uiteindelijk in deze categorie beland, is aanzienlijk groter dan de kans dat je in het eerste elftal beland. Elk jaar weer mag Manchester City tientallen jeugdproducten uitzwaaien die de club tijdelijk achter zich laten. Ook in de Eredivisie hebben we al meermaals kennis gemaakt met deze spelers. Zo waren Angelino, Bersant Celina, Enes Ünal en Manu García allemaal afkomstig van The Citizens.

Doncaster Rovers

En ook Kongolo belandde dus tussen de huurspelers. Hij raakte steeds meer uit beeld bij Manchester City en een debuut in het eerste verdween aan de horizon. Tussen deze tegenvallers door dwong hij nog altijd een plaats in de jeugdelftallen van Oranje af. Hij speelde in alle officiële beloftenteams van Oranje waarvoor hij in aanmerking kwam. Van de O-15 tot aan de O-20.

Bij City leek hij echter uitgekeken. Het afgelopen seizoen besloten The Citizens dan ook dat een vertrek op huurbasis beter was voor de Nederlandse rechtspoot. Kongolo verhuisde voor een jaar naar Doncaster. Bij Doncaster Rovers uit de League One, het derde niveau van Engeland, zou de middenvelder een jaar lang bruikbare ervaring opdoen. 

Ervaring deed hij zeker op. Hij kwam maar liefst 42 keer in actie voor de derde divisionist. Hij bleek een zeer bruikbare speler voor de kleine club, maar Doncaster Rovers is niet het niveau waar Kongolo naar streeft. Het Nederlands elftal is al helemaal onbereikbaar als je speelt in de lagere divisies van Engeland.

 

Via Heerenveen, naar Oranje

Om in aanmerking te komen voor het Nederlands elftal moest Kongolo een volgende stap zetten. Een stap waardoor hij uit de anonimiteit zou komen en de aandacht van de Nederlandse voetbalkijker op zich zou vestigen. En die kans heeft Kongolo nu dan ook gekregen. Woensdagmiddag bevestigde SC Heerenveen de geruchten over Kongolo en werd de deal afgerond. Het aankomende seizoen zal de twintigjarige middenvelder een basisplaats gaan opeisen bij SC Heerenveen.

Althans, dat is de bedoeling. Door een langdurige blessure van Stijn Schaars en een mogelijk vertrek van Yuki Kobayashi en Morten Thorsby zijn versterkingen op het Friese middenveld zeer welkom. Maar wat haalt SC Heerenveen nu in huis met Kongolo?

Ten eerste staat de rechtspoot nog altijd te boek als een zeer behoorlijk talent. Met het aantrekken van Kongolo haalt SC Heerenveen dan ook een veelvuldig jeugdinternational in huis die nog veel ruimte voor ontwikkeling heeft. Qua speelstijl lijkt Kongolo op de ideale vervanger van Schaars. In de Engelse competitie kwam de jongeling het beste tot zijn recht als hij een verdedigende positie op het middenveld mocht invullen. Op jonge leeftijd beschikt Kongolo, door de Engelse speelstijl, al over meer fysieke kracht dan zijn leeftijdsgenoten waardoor hij een zeer bruikbare balveroveraar voor de Friesen zal zijn. Ook aan de bal is Kongolo niet zwak. Aanvallend kan hij prima mee. Het scoren van doelpunten is echter niet weggelegd voor de middenvelder. Hij scoorde het afgelopen seizoen dan ook slechts een keer.

Op twintigjarige leeftijd heeft Kongolo nog een heel voetballeven in het vooruitzicht. Met zijn mislukte avontuur in Engeland heeft de middenvelder dus nog niks weggegooid. Hij heeft dan ook nog altijd de mogelijkheid om de prestaties van zijn oudere broer na te jagen. En als alles meezit, kunnen we de twee voetbalbroers, al is het maar voor een keer, samen in Oranje zien spelen.




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Boudewijn Pahlplatz, Twentse dribbelaar
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <