Laatste nieuws
00.35Van 't Schip noemt rode kaart Bergwijn 'niet handig': 'Weet hij dondersgoed'
00.25Excelsior-trainer woedend dat Ajax geen tweede rode kaart kreeg: ‘Weet niet wat de VAR aan het doen was’
00.24Slot op pole position, Van Dijk reageert: 'Kan een Liverpool-coach zijn'
00.08Marten de Roon en scorende Teun Koopmeiners met Atalanta naar Italiaanse bekerfinale
00.07Engelse pers geeft 'langzame' Antony wind van voren: 'Opnieuw gênante vertoning'
00.06Dijkhuizen spuwt gal over Ajax-charge en VAR: "Het is honderd procent rood"

Gisteren

23.59Ten Hag ziet United twee keer incasseren tegen hekkensluiter: 'Onacceptabel'
23.58PSV kan ‘half Europa’ aftroeven in strijd om veelbelovend talent van Gent
23.57'PSV zit met half Europa achter verdedigend 'fenomeen' uit België (16) aan'
23.50Ajax-trainer John van 't Schip had rode kaart Steven Bergwijn ‘absoluut niet verwacht’: ‘Het hield niet over vandaag’
23.50Virgil van Dijk gaat in op aanstaande komst van Arne Slot naar Liverpool
23.49Liverpool tussen woede en berusting: 'Willen we wel kampioen worden?'
23.42John van ’t Schip is zeer verrast door wissel Brian Brobbey: ‘Het is heel gek’
23.40Derksen en Van der Gijp opperen duo als Slot-opvolgers: 'Beter dan in slangenkuil'
23.35Van 't Schip bevestigt 'probleem' Brobbey: 'Het is gek, er was niks aan de hand'
23.35Van ’t Schip: 'De fitheid van Brobbey is een probleem, het is gewoon gek'
23.35Ajax ontsnapt na rood Steven Bergwijn op valreep aan beschamende thuisnederlaag tegen Excelsior
23.25Atalanta in blessuretijd langs Fiorentina en naar Italiaanse bekerfinale
23.25Ajax ontsnapt aan verlies tegen Excelsior, Europa League-ticket op de tocht
23.21Derksen en V/d Gijp unaniem: dit moet de nieuwe Feyenoord-trainer worden
23.18'Krankzinnig slecht en zielig' Ajax weer onder vuur: 'Het is niet te geloven'
23.15Sprookjeseinde raakt verder uit zicht voor Klopp na zeperd in Merseyside Derby
23.15Barcelona hoeft toch geen nieuwe trainer te zoeken: Xavi blijft
23.15Erik ten Hag en Manchester United ontsnappen aan nieuwe blamage na comeback tegen hekkensluiter
23.11Teun Koopmeiners helpt Atalanta met goal aan plek in finale Coppa Italia
23.10Wéér averij voor Liverpool in titelstrijd: Van Dijk onderuit in Merseyside Derby
23.10Kylian Mbappé steelt de show met heerlijke panna, PSG zet grote stap richting landstitel
23.10Twente rekent af met Almere City en blijft op koers naar Champions League-voorronde
23.07Liverpool verliest bij stadgenoot Everton en raakt achterop in titelstrijd
23.05Paris Saint-Germain doet wat het moet doen en kan zaterdag kampioen worden
23.05Titelkansen Liverpool krijgen enorme knauw door nederlaag in Merseyside Derby
23.04Goal Koopmeiners en weergaloos slotstuk: Atalanta naar finale Coppa Italia
23.04Atalanta na goal Koopmeiners en weergaloos slotstuk naar Italiaanse bekerfinale
23.04Weergaloos slotstuk en Koopmeiners leiden Atalanta naar Italiaanse bekerfinale
23.02PSG krijgt geen hulp en moet nog drie dagen wachten op de titel
Resultaten x

De avond van Ricky van Wolfswinkel: "Maikel veegt vast zijn reet af met mijn shirt"

Vijftien maanden na zijn laatste wedstrijd voor Vitesse stond Ricky van Wolfswinkel (29) donderdag weer op het veld van GelreDome. Dit keer in het shirt van FC Basel 1893. Uitgerekend hij, opgeleid bij Vitesse en goed voor 31 goals in 72 officiële duels voor de Arnhemmers, maakte in minuut 90+2 het enige doelpunt in de heenwedstrijd van de derde voorronde van de Europa League (0-1). Toch kreeg Van Wolfswinkel na de wedstrijd zijn oude maatjes bij Vitesse nog aan het lachen.
10-08-2018 16:05 door

In juli 2017 verliet Ricky Wolfswinkel Vitesse voor een nieuw avontuur in het buitenland: bij FC Basel. Twee maanden eerder hielp de spits uit Woudenberg Vitesse met twee doelpunten naar winst in de finale om de KNVB Beker tegen AZ; 0-2. Voor de Arnhemmers was het de eerste prijs in de clubhistorie. In Arnhem zijn ze Van Wolfswinkel niet vergeten, merkte hij deze week, al werd de nummer 9 van FC Basel woensdag tijdens een persconferentie 'Van Wolfshoven' genoemd door een Zwitserse tolk. Hij lachte erom.
 


Geintjes

In de catacomben van GelreDome werd donderdagavond na de wedstrijd ook gelachen, ondanks de teleurstelling bij Vitesse over de late goal van Van Wolfswinkel. Maikel van der Werff raakte goed bevriend met Van Wolfswinkel in het jaar dat zij samenspeelden in Arnhem. "We blijven goede vrienden, zelfs na wat hij ons nu flikt, haha", zegt Van der Werff tegen ELF Voetbal. "Ricky en ik hebben veel gelachen in onze tijd bij Vitesse. We hebben dezelfde humor en hebben veel geintjes uitgehaald. Zo hebben we ooit samen de auto van Navarone Foor ingepakt met vershoudfolie."

"Ricky en ik hebben nog dagelijks contact, maar ik heb nog geen tijd gehad om een keer bij hem langs te gaan in Basel. Dat gebeurt dan volgende week, hè. Ik gun Ricky alle succes, maar dat het zo moet... (een lach). Aan de andere kant: als we volgende week bij Basel op 0-1 komen is de strijd weer helemaal open. Ik verwacht dat Ricky vanavond nog wel iets van zich laat horen. Zoals ook voor de wedstrijd. Ik denk zelfs dat hij al een flauw appje naar mij heeft gestuurd. Zo is hij, maar nu kan hij even in zijn panty pissen. Echt waar", aldus Van der Werff.

Echte maatjes

Een paar minuten later loopt Van Wolfswinkel nog in zijn wedstrijdtenue door de catacomben en kijkt om zich heen. Hij ziet Van der Werff, die voor de kleedkamerdeur van Vitesse staat en begint te lachen. De twee omhelzen elkaar en Van Wolfswinkel drukt het wedstrijdshirt in de handen van Van der Werff. "Ja, hij was er heel blij mee, haha", reageert Van Wolfswinkel even later. "Ik denk dat Maikel zijn reet afveegt met dat shirt. Maikel mocht trouwens nog blij zijn dat hij geen rode kaart kreeg in de tweede helft. De scheids legde uit waarom hij geel gaf en niet rood. Ik snap er nog steeds niets van, maar het zal wel goed zijn, haha. Wel leuk dat Maikel er nu alsnog bij kan zijn volgende week."

Van Wolfswinkel vertelde eens over zijn vriendschap met Van der Werff 'een dag niet gelachen is een dag zonder Maikel van der Werff'. "Ja, ik zeg vaker gekke dingen. Bij een voetbalclub heb je als speler vaak vijf of zes echte maatjes, met wie je goed kunt opschieten. Als je dan weggaat blijf je met een of twee jongens in contact. In mijn geval is dat met Maikel. Hij is de uitverkorene, haha. Ik zal hem heel even met rust laten. Kan hij een beetje bijkomen..."



Mooie duels

Alexander Büttner kent Van Wolfswinkel al vanuit de jeugdopleiding van Vitesse. Tijdens de wedstrijd waren ze directe tegenstanders. "We wisten dat Ricky als rechtsbuiten zou starten, dus ik maakte me al klaar voor mooie duels met hem", vertelt Büttner. "Ik weet dat hij geen echte buitenspeler is en niet van rennen houd. Hij werd dus een beetje gek van mij, doordat ik steeds mee op kwam. Helaas moest ik er in de slotfase met een blessure uit. Dat hij dan scoort is extra balen, want tijdens de rest van de wedstrijd hebben we Ricky goed bespeeld."

Van Wolfswinkel passeert Büttner en slaat hem op zijn schouder: "Als je volgende week weer zo blijft rennen geef ik je een kegel hoor..."

De matchwinner vond het bijzonder en apart om terug te zijn in Arnhem en de winnende goal te maken tegen Vitesse. "Ik juichte niet na mijn doelpunt. Ik vind dat ook een stukje respect naar de mensen hier. Het kwam niet in mij op om helemaal los te gaan. Ik heb niet voor de wedstrijd al nagedacht wat ik zou doen. Anders had ik misschien een geel-zwart shirt eronder gedaan. Ik ben blij dat de fans mij ook goed hebben ontvangen. Al had ik niet anders verwacht. En aan de andere kant ben ik ook gewoon professional en wil voor Basel scoren en wedstrijden winnen. Dat snappen de fans van Vitesse vast. Ik hoop dat ik nu nog welkom ben in Arnhem. Ik vermoed het wel, haha."

Vertrouwen

Volgende week donderdag is de return van de derde voorronde van de Europa League in het St. Jakob-Park in Basel. "Het is zeker nog niet beslist", zegt Van Wolfswinkel. "Vitesse speelde goed en kreeg ook goede kansen. Daarbij waren wij ook niet geweldig. Over het resultaat hebben wij niets te klagen. Of ik volgende week in de spits sta? Dat is aan de trainer. Ik speel sinds twee wedstrijden als rechtsbuiten. Dat is wennen als je al je hele leven spits bent. Je moet jezelf weer even uitvinden. Door Alex heb ik wel mooi aan de conditie gewerkt, haha."

Van der Werff en Büttner zien nog altijd kansen voor Vitesse om de Play-Offs te bereiken. "We moeten er ook in geloven, anders hoeven we niet naar Basel te gaan", zegt Van der Werff. "We hebben ook gewoon goed gespeeld, maar in de slotfase moeten we die 0-0 over de streep trekken. We verloren een beetje de grip en gingen ondanks de vermoeidheid proberen nog een goal te forceren. Je moet eigenlijk compact staan en slimmer spelen." Büttner: "In Zwitserland moeten we de kansen die we krijgen wel afmaken. Waarom zouden we daar niet een keer kunnen scoren? We moeten minimaal het niveau van onze eerste helft halen. Dan laat ik Ricky weer achter mij aan rennen."




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <