Resultaten x

Interview Dirk Jan Derksen: "Knap wat VVV-Venlo en Fortuna Sittard presteren"

Nog altijd is hij de enige speler die de shirts van alle vier Limburgse profclubs droeg. Overal liet Dirk Jan Derksen de netten veelvuldig bollen. De nu 46-jarige oud-spits maakte er 23 voor VVV-Venlo. In dienst van Fortuna Sittard scoorde hij nog een keer vaker. Zaterdag nemen beide clubs het tegen elkaar op. “Ik ga voor een gelijkspel. En dat denk ik niet, omdat ik beide clubs een warm hart toedraag.”
09-11-2018 09:00 door Sander Berends

“Een gelijkspel is voor beide ploegen een goed resultaat. Daardoor komen VVV en Fortuna Sittard bijna al op de helft van het aantal punten dat ze straks aan het einde van het seizoen willen hebben. Een hoge uitslag verwacht ik ook niet. VVV-Venlo voetbalt meer vanuit de omschakeling en allebei spelen ze niet vol op de aanval. Fortuna zou in een mes lopen als ze dat wel overwegen”, blikt de voormalige spits, die bijna vijfhonderd wedstrijden in het betaalde voetbal afwerkte, vooruit tegenover ELF Voetbal.

De strijd tussen de twee Limburgse clubs, die voor het eerst sinds april 1992 in Eredivisieverband op het programma staat, is op papier de ontmoeting tussen de nummers zes en tien. “Voor beide clubs is dat knap. Leven ze boven hun stand? Dat is lastig te zeggen. De clubs ontlopen zich dit seizoen in de Eredivisie niet zoveel en nieuwelingen FC Emmen en De Graafschap werken nog met Eerste Divisiebudgetten. Als er een seizoen is om te pieken, is dat nu.”

Tweede Heracles

“VVV-Venlo heeft haar selectie nu al een tijdje bij elkaar. Daar gebeuren nooit gekke dingen. De club loopt helaas al tijden tegen haar plafond aan. Het stadion zit op slot, er kunnen geen skyboxen meer worden verkocht en alles zit vol. Op commercieel gebied doet de club het goed door mede gebruik te maken van het Duitse achterland. Gelukkig komt de uitbreiding van het stadion eraan. De salarishuishouding kan omhoog en komen er nog betere spelers. Dan is de club straks een stabiele Eredivisionist en zie ik VVV-Venlo uitgroeien tot een tweede Heracles.”

“Fortuna Sittard heeft nu de naam dat het allemaal spelers van buitenaf haalt. Maar daar maalt niemand om. De supporters zijn allang blij dat de club weer in de Eredivisie speelt. Bovendien is dat onvermijdelijk. De Onder 19 speelt in de Tweede Divisie. De stap om direct door te stromen naar de Eredivisie is te groot. Daarnaast zijn er weinig Zuid-Limburgse talenten. De profclubs in Zuid-Limburg zouden met hun jeugdtak eigenlijk samen moeten gaan. En dan nog heeft dat jaren nodig.”

Derksen bezocht dit seizoen de thuiswedstrijden van Fortuna Sittard tegen Bayer Leverkusen, FC Utrecht en Willem II. “Vermakelijke potjes. Mooi om te zien dat de club weer voor achtduizend toeschouwers speelt. Fortuna Sittard is een echte volksclub, waar vanaf de tribunes volop gezongen wordt. Bij VVV-Venlo is het publiek rustiger. In Venlo heb ik ook nog veel contact. Ik was bij het afscheid van voorzitter Hai Berden aanwezig, zelf ben ik lid van Ald V.V.V. en speel ik daar geregeld mee en algemeen directeur Marco Bogers ken ik al bijna twaalf jaar. Een geweldige vent, die altijd zichzelf is gebleven. Bij Fortuna heb ik geregeld contact met teammanager Sjra Philippen en de leden van de technische staf ken ik ook. Het is knap wat Isitan Gün (grootaandeelhouder sinds juli 2016, red.) heeft verwezenlijkt. Van de filosofie door jonge spelers te kopen, die nog niemand kent, en daarna weer te verkopen kun je iets vinden. Maar het werkt wel. Er is een ontzettende boost in de club gekomen.”

Zuid-Europa

De uitnodiging om zaterdag live aanwezig te zijn in Seacon Stadion – De Koel – moest hij terzijde schuiven. “Ik ben nu ruim drie weken scout bij FC Groningen. Mijn weekenden zitten weer vol met wedstrijden bezoeken. Dit weekend zie ik bijvoorbeeld vijf duels in Zuid-Europa. Ik was ook al in Scandinavië. Het is goed om te zien dat de club in haar scouting wil investeren. Niet alleen in vliegreizen, maar er is ook een budget vrijgemaakt voor het halen van nieuwe spelers. Ook voor jeugdspelers. Dat vliegen is voor mij weer een nieuwe ervaring. Bij Roda JC was daar geen budget meer.”

De afgelopen vijf seizoenen werkte Derksen in Kerkrade bij de club waarvoor hij drie jaar speelde. “Na de degradatie van Roda JC moest de club bezuinigen. Dat ging ten koste van mijn baan als scout. Dat verhaal is bekend. Afgelopen zomer verhuisde hoofdscout Michel Doesburg van AZ naar Ajax. Hij vroeg aan me of ik de Onder 16 tot en met Onder 19 in Zuid-Limburg, België en Duitsland voor Ajax in de kaart wilde brengen. Zo bleef ik in beeld en in het circuit. Ajax heeft natuurlijk haar eigen scouts en er was geen budget voor handen om mij in dienst te nemen. Henk Veldmate is hoofd scouting bij Ajax en werkte eerder voor FC Groningen. Een en een was in dit geval geen drie, haha. Na een gesprek met Ron Jans (technisch manager, red.) kwam alles rond.”

Afstanden

Dus rijdt Derksen sinds 15 oktober regelmatig 320 kilometer van zijn woonplaats Puth in Limburg naar Groningen. “In mijn voetbalcarrière heb ik al zoveel gereisd. Elke maand zit ik al vier- tot vijfduizend kilometer in de auto. Tegen deze afstand zie ik niet op. Voor FC Groningen breng ik nu de hele Europese markt in beeld. Ik zit vaak in Duitsland. Tweede Bundesliga, Derde Liga, Regionalliga, tweede teams van Bundesligaclubs in het Roergebied en ik ben vaak op bezoek in België. Ik zie vaak minimaal vijf wedstrijden in het weekend. Volg ook de UEFA Youth League. Ik maak rapporten op via video-, live- en datascouting. Van daaruit trekken we de conclusie of we inderdaad live gaan kijken. We zijn altijd op zoek naar de ontbrekende stukjes in de puzzel. Soms levert dat de hoofdprijs op, soms helemaal niets. Ik heb het nu enorm naar mijn zin. Scout is een leuk en geweldig beroep. Het doet me goed dat FC Groningen de nek heeft uitgestoken om me binnen te hengelen. Ik stap hier blanco binnen. Dat is ook niet verkeerd. Ik zie mezelf dit werk voorlopig hier nog wel een tijd verrichten.”Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 3 2019Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
transfergeruchten Laatste: 'Marcel Keizer verliest uitblinker Bruno Fernandes aan Manchester United'
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <