Resultaten x

Amin Younes is weer fit: wat zijn de kansen als linksbuiten voor hem?

Lang gewacht, toch gekregen: de terugkeer van Amin Younes op een voetbalveld. Coach Carlo Ancelotti sprak aan het begin van het seizoen vertrouwen in hem uit, maar hoe realistisch is het dat hij woord houdt? Zeker nu het seizoen al maanden onderweg is, heeft Ancelotti andere inzichten kunnen krijgen.
05-12-2018 15:00 door Cas Broxterman

De 25-jarige Amin Younes heeft 203 wedstrijden als betaald voetballer achter de rug. 148 keer startte hij als linksbuiten, blijkt uit statistieken van Transfermarkt.de. 32 keer stond hij rechtsbuiten, 17 keer aanvallende middenvelder en 6 keer was hij schaduwspits. Bij Ajax maakte de Duitser furore op de linkerflank en voor die plek lijkt hij ook gehaald door Napoli.

De Italianen hebben met Lorenzo Insigne namelijk maar één andere oorspronkelijke linksbuiten in de selectie. Allan, Simone Verdi (geblesseerd), José Callejon, Adam Ounas en Dries Mertens kunnen ook op die positie uit de voeten, maar staan normaal gesproken ergens anders op het veld.

Multi-inzetbaar

Ancelotti mag hem dan stille hoop op een basisplek hebben gegeven, voorlopig is er voor de oefenmeester geen enkele reden om Insigne op de bank te zetten. De Italiaans international scoorde zeven keer in dertien wedstrijden en toont zich net als voorgaande jaren multi-inzetbaar voor Napoli. Hij kan in zowel een 4-3-3 als 4-4-2-systeem uitstekend uit de voeten.

Zo koos Ancelotti afgelopen maandag tegen Atalanta Bergamo voor een 4-4-2-formatie met Insigne en Mertens als aanvalsduo. Zij hielden spits Arkadiusz Milik op de bank. De eerdergenoemde Callejon en Allan stonden ook in de basis, maar dan op het middenveld. Callejon rechtsmidden, Allan centraal midden.

Drie aanvallers

Younes zal nog moeten bewijzen dat hij in een 4-4-2-formatie uit de voeten kan. Hij heeft bij Ajax jarenlang zonder uitzondering in een systeem met drie aanvallers gespeeld. De mogelijkheid dat hij snel een basisplek verovert, is niet alleen klein omdat Insigne op dit moment in een goede vorm verkeert. 

De kansen liggen voor hem vooralsnog op het tweede plan: hij zal als invaller moeten laten zien wat hij kan. Voorlopig is hij de stand-in van een van de beste flankspelers van de Serie A, wat ook geen schande is. Nu is het Verdi die in de lappenmand ligt, maar een blessure van Insigne kan alles veranderen. De welbekende uitspraak 'de één z'n dood, is de ander z'n brood' kan op Amin Younes van toepassing worden. Tot die tijd valt er weinig voor hem te hopen.Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 12 2018Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
jukebox Laatste: De Jukebox: Richard Jensen (Roda JC Kerkrade)
transfergeruchten Laatste: 'Ajax zit achter Nigeriaans supertalent aan'
boulevard Laatste: Mevrouw Rugani schittert op Kerstbal Juventus
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Niklas Tarvajärvi?
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Fortuna Sittard
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Adriana Pozueco
cultheld Laatste: Lord Bendtner: edelman in onderbroek
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <