Resultaten x

Vijf bijzondere edities van PEC Zwolle – Ajax

Help, de Peperbus staat in de fik! Nou ja, dat is overdreven, maar goed gaat het niet met PEC Zwolle. De broodnodige overwinning bij De Graafschap doet niets af aan dat John van ’t Schip bij een deel van het Zwolse publiek zijn krediet heeft verspeeld. Regiokrant De Stentor zoekt de oorzaak elders: het aankoopbeleid ging in een uitgebreid artikel door de mangel. In respons wil PEC veertig procent van de aandelen verkopen. En dan komt ook Ajax nog op bezoek.
07-12-2018 15:00 door Jan Willem Spaans

Dat is misschien niet zulk slecht nieuws als het lijkt. PEC ontving Ajax achttien keer in de Eredivisie, boekte vier zeges en dwong viermaal een remise af. Ajax won er dus tien, naar Amsterdamse maatstaven is dat niet bijzonder veel. De meest bijzondere editie vond plaats in De Kuip, dat was uiteraard de 5-1 zege in de bekerfinale die PEC op Ajax boekte. Tenzij het zaterdag in het MAC3PARK Stadion in 7-7 of zoiets eindigt blijft dat ook wel zo. Bijzondere edities waren er toch zat in Zwolle, we kozen er vijf!

PEC Zwolle 1-1 Ajax – 2013/14

Dit was nog een editie waar beide ploegen stonden waar ze graag staan: PEC Zwolle netjes in de subtop, Ajax bovenaan. Davy Klaassen kopte al snel de 0-1 tegen de touwen, Guyon Fernandéz zette de stand nog voor rust op 1-1. Na rust kreeg Zwolle nog wat kansen, uiteindelijk was de remise de juiste afspiegeling. Ajax zou uiteindelijk simpel naar de 33e en vooralsnog laatste landstitel uitlopen, PEC beleefde met de bekerwinst hét hoogtepunt in de clubgeschiedenis enkele maanden na deze 1-1.

FC Zwolle 0-5 Ajax – 2003/04

PEC heette toen FC Zwolle, een vergissing die is rechtgezet. In het Oosterenkstadion nam Ajax een voorschot op de 33e landstitel. Wesley Sonck kende weinig goede avonden in Amsterdamse dienst, dit was er zo eentje: de Belg scoorde drie keer. Verdere treffers van Wesley Sneijder en Tomás Galasek zorgden voor een eclatante 0-5 overwinning. Ajax zou de week erop kampioen worden door een 2-0 zege op NAC Breda, FC Zwolle degradeerde. Het zou acht jaar duren voordat Ajax nog eens op bezoek kwam.

FC Zwolle 0-5 Ajax – 2002/03

Nee, we hebben ons niet vergist: Ajax won wel degelijk twee jaar op rij met 0-5 in Zwolle. PEC gold een tijdje als Angstgegner van Ajax, maar dat is niet gebaseerd op competitieresultaten: sinds 1990  hield de club maar twee keer een punt thuis tegen de recordkampioen, winnen lukte nooit. Grote mannen op deze avond waren Rafael van der Vaart en Zlatan Ibrahimovic met ieder twee doelpunten. Albert van der Haar was verantwoordelijk voor het ontbrekende (eigen) doelpunt.

PEC Zwolle 4-1 Ajax – 1988/89

Op woensdag 21 september 1988 won PEC Zwolle voor het laatst een competitieduel van Ajax – met de aantekening dat de Blauwvingers meestal een niveautje lager speelden. In 1988 won Nederland het EK, PSV de Europa Cup, leverde het CDA nog de minister-president en won PEC met 4-1 van Ajax. Theo Laseroms was trainer, Michel van Oostrum met twee treffers de grote man tegen Ajax met Wim Jonk, Dennis Bergkamp en Danny Blind. Arnold Mühren maakte het Amsterdamse doelpunt.

PEC Zwolle 2-0 Ajax – 1987/88

Gekozen om zijn leuke dwarsverbanden. Trainer van PEC Zwolle was bijvoorbeeld Co Adriaanse, de uit de Amsterdamse Spaarndammerbuurt afkomstige trainer die later aandeel had in een kampioenschap van Ajax. In de Ajax-ploeg ook trainer John van ’t Schip – de trainer weet dus hoe het is als PEC in eigen huis van Ajax wint. Peter van der Waart en Edwin Duim scoorden voor PEC tegen het Ajax dat tot de finale van de Europacup voor Bekerwinnaars zou reiken.

 Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 12 2018Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
jukebox Laatste: De Jukebox: Richard Jensen (Roda JC Kerkrade)
transfergeruchten Laatste: 'Ajax zit achter Nigeriaans supertalent aan'
boulevard Laatste: Mevrouw Rugani schittert op Kerstbal Juventus
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Niklas Tarvajärvi?
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Fortuna Sittard
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Adriana Pozueco
cultheld Laatste: Lord Bendtner: edelman in onderbroek
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <