Laatste nieuws
07.58'Ajax hoort 'slechte geluiden' uit de markt: komst van Vivell onwaarschijnlijk'
07.55Deze rol gaat John van 't Schip na dit seizoen vervullen bij Ajax
07.40Qucee dicht Geertruida grote toekomst toe: 'Maar bij Feyenoord blijven geen straf'
07.30Voetbal op tv: volle KKD-avond met kraker in Den Haag en Benfica in actie
07.30Column: Dan heeft heel Nederland ineens tijd voor dat interview van Geertruida
07.25De Telegraaf: Lijnders een optie bij zoekend Ajax, maar niet als hoofdcoach
07.25Bellingham ziet Henderson als rolmodel: 'Probeer veel naar hem te luisteren'
07.15'Barcelona schrapt vier kandidaten van wensenlijst en blijft hopen op Xavi'
07.11In sneltreinvaart van de KKD naar grootste stadions van de wereld: dit is het verhaal van Sam Beukema
07.10'Bayern denkt aan combinatie Zidane-Ribéry voor opvolging Tuchel'
07.06AC Milan schrikt niet van prijskaartje voor Zirkzee en ligt op pole position
06.50'Ajax en Van 't Schip hebben nieuwe functie voor ogen, contract ligt al klaar'
06.24Sterling uitgejouwd door eigen fans: 'Hij begrijpt het'
00.38Leicester City ontslaat coach vanwege vermeende relatie met speelster
00.25'Barça vol vertrouwen: Frenkie én Pedri snel weer op het veld'
00.10Duitsers klagen na Duitsland - Oranje: 'Ik ben blij dat ik het heb overleefd'

Gisteren

23.58Leicester City ontslaat trainer vrouwenteam wegens relatie met speelster
23.55Hoopvolle update voor Feyenoord: 'Ik verwacht de bekerfinale te halen'
23.55Tienersensatie onderweg: de aanvaller die wél zeker naar Real Madrid gaat
23.45'Kooplustige Chelsea-voorzitter wordt in 2027 vervangen'
23.45'Broeder' Geertruida geliefd: 'Toen ik in tranen schoot, kwam hij naar me toe'
23.40Brugts met Barcelona naar halve finales Champions League, ook PSG door
23.35Leicester City ontslaat coach vanwege relatie met speelster, Sarina Wiegman wil strengere regels: ‘Dit is niet gezond’
23.30Broederliefde steunt rappende Geertruida: 'Komt zo een diss track naar je hoofd'
23.20Genee, Van der Gijp en Derksen snoeihard voor Ajacied: 'Niemand mist hem'
23.15Cor Adriaanse: 'Kans op zijn vertrek bij Feyenoord is fifty-fifty'
23.12Voormalig FC Groningen-spits Strand Larsen excuseert zich bij fans Celta de Vigo
23.05Esmee Brugts met Barcelona door in Champions League, Nederlanders tegenover elkaar in Franse halve finale
23.00PSG pakt laatste plek in halve finale Champions League
23.00PSG completeert deelnemersveld halve finale Champions League
22.53Xabi Alonso wil in Duitsland blijven; nieuwe topkandidaat Liverpool lijkt bekend
22.45'Bayern en Liverpool geven strijd om felbegeerde Alonso op'
22.44Derksen trekt harde conclusie over Ajax-speler: ‘Kost één miljoen per wedstrijd’
22.35Kökçü in genade aangenomen bij Schmidt: ‘Dit is nooit zijn intentie geweest’
22.32Leicester City ontslaat coach wegens vermeende relatie met speelster
Resultaten x

Tomás Galásek over z’n gestolen goal tegen Bayern, Ajax, Kaká en Co Adriaanse

Ajax is zeker van overwintering in de Champions League en sluit de groepsfase woensdagavond af met een thuisduel met Bayern München. Voor Tomas Galásek (45) roept het affiche herinneringen op aan veertien jaar geleden. Toen stonden beide clubs ook in de ArenA tegenover elkaar. Galásek dacht te hebben gescoord, maar de UEFA besliste anders.
11-12-2018 08:00 door

Hij kan de Champions League-wedstrijd van Ajax tegen Bayern München van woensdagavond niet live zien, vertelt Galásek aan de telefoon. Als analist voor de Tsjechische tv kijkt hij naar Viktoria Plzen tegen AS Roma. “Maar daarna kijk ik natuurlijk de samenvatting van Ajax tegen Bayern München. Ik ben benieuwd of Ajax kan winnen", zegt de Tsjech tegen ELF Voetbal. "Ze hebben een goede ploeg. Ik denk dat ze nog ver kunnen komen in de Champions League, misschien wel verder dan wij met Ajax en Ronald Koeman in het seizoen 2002/03. Toen gingen we in de kwartfinales eruit tegen AC Milan. Ik was net als Rafael van der Vaart geschorst voor de return in San Siro. We zagen vanaf de tribune hoe Jon Dahl Tomasson vlak voor tijd die 3-2 maakte. Het was echt zenuwslopend. We waren zo dicht bij de halve finale. Nu overheerst de trots op onze prestaties in dat Champions League-seizoen, maar toen voelden we vooral teleurstelling. Het was een ongelooflijk avontuur.”

BEROOFD
Twee seizoenen later speelde Galásek weer met Ajax in de Champions League. De Amsterdammers werden toen derde in een groep met Juventus, Bayern München en Maccabi Tel Aviv. In het laatste groepsduel speelde Ajax op 8 december 2004 in Amsterdam tegen Bayern. Roy Makaay opende na negen minuten de score. Een half uur later haalde aanvoerder Galásek van afstand uit. Zijn schot met links werd van richting veranderd door Martin Demichelis, waardoor keeper Oliver Kahn kansloos was. “Dat was een geweldig moment, maar ik kwam er later achter dat de goal helemaal niet op mijn naam stond. Ik bladerde door een boekje met statistieken over de Champions League en zag dat de UEFA mij had beroofd van mijn enige goal in het hoofdtoernooi van de Champions League, ongelooflijk, haha. Ze maakten er een eigen doelpunt van Demichelis van. Wanneer Klaas-Jan Huntelaar of Robert Lewandowski zo scoort krijgen ze die goal gewoon op hun naam… Ach ja, ik had wel mijn feestje op het veld. We revancheerden ons met 2-2 voor de 4-0 nederlaag tegen Bayern in München.”



In zes seizoenen speelde Galásek meer dan tweehonderd wedstrijden voor Ajax. Vier keer kwam hij met Ajax uit in de groepsfase van de Champions League. De oud-aanvoerder van de Amsterdammers denkt nog met veel plezier terug aan duels met AS Roma, Olympique Lyonnais, Arsenal en AC Milan. “We hebben met Ajax op het prachtige Highbury tegen Arsenal gespeeld. Dat was heel bijzonder om mee te maken. We kwamen al vroeg op achterstand tegen een geweldig Arsenal. Daarna kwamen wij met een heel jonge ploeg terug in de wedstrijd en ik gaf toen de assist op Nigel de Jong, die de mooie 1-1 scoorde. Met meer geluk dan wijsheid bleef het gelijk. Ik stond toen op Dennis Bergkamp, een groot voetballer. Tegen hem ging het beter dan later tegen Kaká, die liet mij alle hoeken van het veld zien. Ik was elke keer te laat als hij aan de bal kwam. Hij was een van de beste spelers van de wereld. De beste tegenstander die ik heb gehad was Zinédine Zidane bij een interland in Parijs tegen Frankrijk. We wonnen wel met 0-2. We hadden een gouden generatie met Tsjechië, met Karel Poborsky, Jan Koller, Pavel Nedved, Tomas Rosicky en meer topspelers. Ik ben er trots op dat ik in die periode bij de nationale ploeg speelde”, vertelt Galásek in goed verstaanbaar Nederlands.



TRAINERSCHAP
Hij is nu assistent van bondscoach van Jaroslav Silhavy bij Tsjechië. De Tsjechen handhaafden zich in Divisie B van de Nations League in een groep met Oekraïne en Slowakije. In de EK-kwalificatiereeks is Tsjechië ingedeeld bij Engeland, Bulgarije, Montenegro en Kosovo. “Er zijn kansen voor ons om bij de eerste twee te komen in de groep. Het doel is om EURO 2020 te halen. We hebben nu niet meer de sterren van vroeger, maar we bouwen aan een nieuw team met veel jonge jongens.”

Met zijn vrouw en zoon Tom woont Galásek in Eckental, onder de rook van Nürnberg in het zuiden van Duitsland. Daar wonen ze nu al twaalf jaar. Via Banik Ostrava, Willem II, Ajax, 1. FC Nürnberg, opnieuw Banik Ostrava en Borussia Mönchengladbach sloot Galásek zijn carrière in de zomer van 2012 af bij FSV Erlangen-Bruck. “Ik werd trainer bij Duitse amateurclubs en was al een keer eerder assistent-bondscoach bij Tsjechië onder Michal Bilek en Josef Pesice. Ik was daarna jaren trainer bij de amateurclub van mijn zoon. Dat was leuk, maar ik wilde hogerop. Ik heb toen gekeken of ik in Nederland, Duitsland of Tsjechië aan de slag kon, maar veel clubs kijken vooral naar de ervaring die je als trainer hebt. Ik had die alleen op amateurniveau. Voor iemand als John Heitinga of Mark van Bommel is het logischer dat je als clubman bij Ajax of PSV instroomt en dan steeds stappen maakt als trainer. Ik moet meer vechten voor mijn kansen. Ik heb nog met Willem II en Banik Ostrava over een rol als assistent gesproken, maar in beide gevallen ging het niet door. Ik ben blij dat ik nu wel bij de Tsjechische nationale ploeg meer ervaring kan opdoen. Ik hoop ooit op mijn eigen benen te staan als trainer, misschien wel in Nederland. Mijn vrouw heeft groen licht gegeven om ooit terug te keren naar Nederland, haha.”



ADRIAANSE
Galásek maakte in Nederland Co Adriaanse, Ronald Koeman en Danny Blind mee als trainers. “Ik heb van allen veel geleerd. Met Co heb ik het langst gewerkt. Eerst bij Willem II en later ook weer bij Ajax. Co wist precies op welke positie een speler het best tot zijn recht kwam. Ook al was dat soms verrassend voor de speler. Hij kwam ook vaak verrassend uit de hoek. Co liet ons ooit naar korfbal kijken om te zien hoe zij elkaar verdedigden. We hebben mooie jaren beleefd bij Willem II. Niemand verwachtte ooit dat wij in de Champions League zouden spelen. Het was een mooie ervaring, maar we kwamen tekort tegen Spartak Moskou, Bordeaux en Sparta Praag. Praag-thuis was voor mij een nachtmerrie. Ik veroorzaakte een penalty, kreeg rood en zij wonnen met 3-4. Co was toen niet zo blij met mij, haha. Ik heb nog weleens contact met jongens van toen, zoals Arno Arts, Raymond Victoria en Jimmy van Fessem. Ik heb hen het Tsjechische woord slepý geleerd. Dat betekent blinde. Dat zeiden we soms tegen scheidsrechters. Die hadden geen idee wat we zeiden. Scheelde een gele kaart, haha.”

Vriendelijk, maar ook hard als het moet. Zo omschrijft Galásek zichzelf als trainer. Of hij net zo hard als Adriaanse kan zijn? Adriaanse liet de spelers van Willem II, onder wie Galásek, in de zomer van 1999 na een oefennederlaag tegen AA Gent (6-1) 26 kilometer wandelen. “Misschien doe ik dat ooit ook, maar dan loop ik wel zelf mee. Zo ben ik dan ook weer. Co deed dat niet. Hij wist altijd bijzondere straffen te bedenken in plaats van geldboetes. Hij pakte ook eens Shota Arveladze bij Ajax aan omdat hij na een wedstrijd niet door de mixed zone wilde gelopen. Shota moest tien keer van het spelershome voorbij de pers lopen, haha.”



NEDERLAND
Regelmatig komen Galásek en zijn vrouw in Nederland. Dochter Denisa (23) studeerde in Nederland en werkt voor Danone in Zoetermeer. Zoon Tom is achttien en overweegt ook in Nederland te gaan studeren. “We hebben ook nog altijd veel vrienden in Nederland en ik ben in de afgelopen jaren een paar keer bij Willem II en Ajax geweest. Twee weken terug nog bij Ajax – ADO Den Haag. Dan voel ik me wel heel oud als ik Huntelaar zie. Ik heb met hem samengespeeld bij Ajax. Dat heb ik trouwens ook als ik beelden zie van Zlatan Ibrahimovic of van jongens als Nigel de Jong en Wesley Sneijder. De kinderen die ik trainde in Tsjechië geloofde niet dat ik ooit met Zlatan heb gespeeld. Dan zochten ze beelden op YouTube, haha. Bij Ajax heb ik de mooiste jaren van mijn carrière beleefd. Als jonge jongen droomde ik al ervan om voor een topclub als Ajax te spelen. Ik ben met Ajax twee keer kampioen geworden, heb twee keer de beker gewonnen en speelde wedstrijden in de Champions League. En ik heb ook veel gelachen in Amsterdam, met onder andere Aron Winter en Richard Witschge. Willem II blijft voor mij ook altijd een speciale club, een echte familieclub. Als ik daar nu nog kom voel ik me direct thuis.”

In zijn huis in Eckental heeft Galásek een muur in zijn kantoorruimte behangen met ingelijste shirts van clubs waarvoor hij heeft gespeeld. In een kast hangen nog meer shirts van tegenstanders, met wie hij shirtjes heeft geruild. “De dierbaarste zijn die van Bergkamp, Inzaghi, Seedorf, een Zweden-shirt van Zlatan, die Rui Costa van Portugal van EURO 2004 en een Juventus-shirt van Pavel Nedved. Wanneer ik alleen in dit huis zou wonen had ik meer shirts opgehangen, maar dat vindt mijn vrouw nu niet zo leuk, haha. Als ik in mijn werkkamer kom, komen allerlei mooie herinneringen naar boven aan mijn profcarrière. Al blijft het steken dat de UEFA mijn goal afpakte. Misschien teken ik nog een keer protest aan, haha.”




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <