Resultaten x

Van Japan tot Groningen: de wereldwijde invloed van Ritsu Doan

Het zijn barre tijden voor supporters van FC Groningen. De ooit zo gevreesde subtopper strijdt al enkele jaren tegen degradatie, met het uitblijven van volle tribunes tot gevolg. Toch is er één speler die de Groningers wekelijks op de banken krijgt: Ritsu Doan.
12-12-2018 17:00 door Tim Lauwers

Kylian Mbappé, Gianluigi Donnarumma, Trent Alexander-Arnold, Ritsu Doan. Nee, het is geen rijtje uit het droomelftal van de Japanner van FC Groningen. Doan werd twee maanden geleden genomineerd voor de talenten-uitvoering van de Ballon d’or, de Kopa Trophy. Niet geheel verrassend ging Mbappé met de trofee aan de haal, maar het überhaupt noemen van Ritsu Doan in het illuster rijtje toptalenten zegt genoeg. De dribbelaar is een schaars lichtpuntje in de donkere tijden waarin FC Groningen verkeert. Met vier doelpunten en prachtige acties laat Doan zich voor het tweede seizoen op rij van zijn beste kant zien. De komst van de jonge Aziaat blijkt tot dusver een schot in de roos. 

Opmars

Op 29 juni 2017 presenteerde FC Groningen de nieuwste aanwinst van het seizoen. Op negentienjarige leeftijd kwam ene Ritsu Doan op huurbasis over van het Japanse Gamba Osaka, met een optie tot koop. De kleine dribbelaar gold in zijn geboorteland als een groot talent en was klaar voor zijn eerste avontuur in Europa. Doan wilde met zijn Nederlandse stap dolgraag in de voetsporen treden van zijn Japanse voorgangers. Zo maakten Maya Yoshida, Ryo Miyaichi en Shinji Ono furore in de Eredivisie, met Keisuke Honda als absolute nummer één. Honda werd in 2008 transfervrij opgepikt door VVV-Venlo en twee jaar later voor liefst zes miljoen euro verkocht aan CSKA Moskou. De combinatie tussen succesvolle Japanners in de Eredivisie en het doorbreken van Luis Suárez en Arjen Robben in het hoge noorden bleek voor Doan genoeg om voor FC Groningen te kiezen. Doan moest in het begin knokken voor zijn basisplaats, maar ontwikkelde zich snel tot één van de revelaties in de Eredivisie. De snelle Japanner viel op door zijn slimme positiespel en snelle dribbels. In de tweede seizoenshelft deed hij daar nog een schepje bovenop door doelgerichtheid aan zijn repertoire toe te voegen. Na de winterstop maakte hij zes treffers en speelde hij bij de Groningers een belangrijke rol in het ontlopen van degradatie. 

Interesse

FC Groningen zag natuurlijk de potentie van de Japanse groeibriljant en wilde Doan hoe dan ook voor de club behouden. Door de aanwezige optie tot koop in het contract kon de club hem voor iets minder dan twee miljoen euro definitief overnemen van Gamba Osaka. Een vrij fors bedrag, maar een speler als Doan kan zijn marktwaarde de komende jaren flink opschroeven. Groningen besloot dan ook overstag te gaan en beloonde de Japanse huurling met een driejarig contract. Het is echter maar de vraag of hij dit contract ook daadwerkelijk zal uitdienen. In aanloop naar het definitief vastleggen van Doan kwam er een opvallende derde partij in het spel. Manchester City waagde destijds een poging om de transferrechten van het Japanse talent in handen te krijgen. City zag de onderhandelingen van een afstandje gebeuren en bood de Groningers aan om het bedrag te financieren, waarmee het deels eigenaar zou worden van Doan. Groningen vond het een sympathiek aanbod, maar besloot de komst van Doan uit eigen zak te betalen. 

De vroege interesse van City bleek slechts een voorproefje. Doan zette zijn opmars door in zijn tweede seizoen en wordt iedere week beter. FC Groningen geniet van de stormachtige ontwikkeling en kan door door de geheel zelf gefinancierde contractaanbieding een flinke transferklapper maken. Naar verluidt zijn er al meerdere topclubs geïnteresseerd om Doan in de winterstop aan te trekken. Het zou zijn landgenoten bijzonder trots maken. De altijd trouwe Japanse voetbalfans maken meermaals de lange reis naar het hoge noorden om hun groeibriljant aan het werk te zien. Gelukkig voor hen speelt Doan over enkele weken dichter bij huis. De middenvelder is namelijk opgenomen voor het Japanse elftal, dat van 5 januari tot 1 februari begint aan de strijd om de Azië Cup. Groningen moet de eerste wedstrijden na de winterstop dus zonder hun sterspeler afwerken. Cover ELF Voetbal magazine, Winterstopspecial ELF Voetbal: Ajax, PSV, Vilhena, Slutskiy, Rekik en Denswil!Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax
transfergeruchten Laatste: 'Kwakkelend NAC Breda hoopt op enkele winterse versterkingen'
jukebox Laatste: De Jukebox: Istvan Bakx (Go Ahead Eagles)
boulevard Laatste: Mevrouw Ter Stegen showt haar gewaagde bikini
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Didier Drogba?
cultheld Laatste: Hoe een cultheld tienerzwangerschappen bestrijdt via condooms met guavesmaak
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Anastasia Kostenko
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <