Laatste nieuws
10.50KKD: strijd om rechtstreekse promotie nadert zenuwslopende ontknoping
10.40'Ajax 1 was altijd mijn droom, doe er alles aan om het werkelijkheid te maken'
10.25Wanprestatie Juventus: 'Ik had in de rust iedereen kunnen wisselen'
10.21Van promotie tot degradatie, bij Vitesse was het zelden rustig de laatste 35 jaar
10.18Positie Ten Hag op de tocht: 3-voudig CL-winnaar wil trainer Man United worden
10.15Engelse fans hekelen 'hebzucht' topclubs en UEFA: 'FA Cup betaalt de prijs'
09.58PSV baalt van dubieuze goksponsor: 'Andere partijen betalen daar geld voor'
09.58'Ødegaard-route' voor toptalent Güler: 'Ajax of PSV zou nu zeker niet gek zijn'
09.55Vitesse-trainer Sturing heeft na degradatie heldere boodschap voor eigen spelers
09.38Bijzonder gerucht uit Turkije: Galatasaray richt pijlen op Gravenberch
09.35Vitesse komt niet in de buurt van record: deze club kreeg ooit 72 strafpunten
09.35'Zidane voert druk op Ten Hag op: ex-coach Real hoopt op Manchester United'
09.20Kuijt de gevierde man bij Beerschot: 'Onze pijp is helemaal leeg'
09.19‘Milan neemt na dit seizoen afscheid van trainer Pioli en denkt aan Nederlander’
08.56'Bekerwinst met NEC is meer waard dan prijzen met Ajax en Barça'
08.50Twijfels over langer PSV-verblijf: 'Dest zei dat het wel erg simpel gaat'
08.50Straf Vitesse klinkt vernietigend, maar stiekem werpt licentiecommissie een reddingsboei
08.45Lot AZ en Ajax in handen van bekerfinalisten: gevolgen van winst Feyenoord óf NEC
08.45'Zlatan tipt Van Bommel bij Milan, Zidane hoopt op baan bij United'
08.35Vitesse ook in buitenland groot nieuws: 'Historische straf in Eredivisie'
08.35Summerville imponeert: "Die man is echt buitengewoon goed, niet normaal"
08.25Voormalig PSV'er Simons gaat Kuijt achterna: 'Dit is schitterend!'
08.20Carrière van Feyenoord-verdediger Dávid Hancko verliep niet vlekkeloos: ‘Ik voelde me de flop van de Serie A’
08.17Mats Hummels haalt op X uit richting Engeland en vergaart 120 duizend likes
08.15'Ibrahimovic maakt zich sterk voor Van Bommel als nieuwe trainer AC Milan'
08.15Feest voor Dirk Kuyt en PSV-icoon Timmy Simons met promotie in België: ‘Dit is fantastisch’
08.11Seedorf zet zich in voor gelijkheid: 'Of ik nog coach wil zijn? Op dit moment niet'
07.35'Tottenham Hotspur bepaalt prijskaartje voor Feyenoord-doelwit Gil'
07.31Hélène Hendriks brengt bij Vandaag Inside slecht nieuws voor Robin van Persie
07.30Voetbal op tv: op deze zender wordt Man City - Chelsea uitgezonden
07.30Dit is hoe Sven Mislintat al zijn 13 aankopen bij Ajax vorige zomer omschreef
07.20PSV-icoon Ploegsma adviseert voor transferzomer: 'Met hem niet doorgaan'
06.00Voetbalpodcast Special | Inside Old Trafford (aflevering 4): de mislukking op de transfermarkt
00.00Verbazing om Hancko-vraag van Schreuder: 'Stuitend, parodie op een verslaggever'

Gisteren

23.49Slot looft Hancko: 'Zit nog net niet met een blocnote bij besprekingen'
Resultaten x

Liverpool versus Manchester City: per positie ontleed

De strijd in de Premier League lijkt meer en meer uit te draaien op een kampioensrace tussen Liverpool en Manchester City. We vergelijken de twee grootmachten per positie via statistiekensite Whoscored.com.
19-01-2019 12:49 door Tim Beck

Alisson Becker versus Ederson

Alisson Becker stond afgelopen wereldkampioenschap onder de lat bij Brazilië, maar ook tweede keeper Ederson had een prima kandidaat geweest. Beiden zijn betrouwbaar als puntenpakkers, maar dragen ook op voetballend gebied hun steentje bij, al is Ederson met een passingspercentage van 83,3 procent dit seizoen beduidend beter dan Alisson (78,8%). Maar uiteindelijk gaat het er als keeper natuurlijk om hoeveel tegendoelpunten je krijgt per seizoen en wat dat betreft doet Alisson het beter. 10 tegen 17.

Trent Alexander-Arnold versus Kyle Walker

Uit de statistieken van Whoscored blijkt dat Trent Alexander-Arnold en Kyle Walker de positie van rechtsachter wezenlijk anders invullen. Alexander-Arnold laat vooral door zijn passing zijn meerwaarde gelden, terwijl Walker meer iemand is die opkomt zonder bal en minder risico in zijn passing legt. Dat is ook de reden dat Walker een hoger geslaagd passingspercentage heeft. Alexander-Arnold kiest veel vaker de oplossing over grotere afstand en geeft bovendien gemiddeld 1.2 sleutelpasses per wedstrijd, tegenover 0.5 van Walker. In verdedigend opzicht is er niet zo’n heel groot verschil. Alleen valt op dat Walker in één-tegen-één-situaties beduidend beter is.

Joe Gomez versus John Stones

Joe Gomez is al een aantal weken geblesseerd, maar gold eigenlijk het gehele seizoen als de eerste optie naast Virgil van Dijk. Op statistisch gebied legt hij het desondanks nipt af tegen John Stones, die op vrijwel alle vlakken nog net iets beter presteert. Al is het verschil wel heel erg klein.

Virgil van Dijk versus Aymeric Laporte

Twee van de beste centrale verdedigers uit de Premier League. Virgil van Dijk is de absolute leider van de defensie van Liverpool, terwijl Aymeric Laporte niet voor niets elke wedstrijd in de basis staat bij het City van Pep Guardiola. Toch wordt het geen echt duel, want Van Dijk is in alles beter dan zijn concurrent van City. Hij werkt de bal veel vaker weg dan Laporte, heeft meer geslaagde tackles en heeft bovendien minder overtredingen nodig. De Nederlander is ook voetballend van meer waarde dan Laporte. Baas boven baas.

Andrew Robertson versus Benjamin Mendy

De reacties op de contractverlenging van Andrew Robertson logen er niet om: eigenlijk alle Liverpool-fans waren in hun nopjes met het nieuws. Qua spel zit er weinig verschil tussen Robertson en Mendy, maar qua transfersom des te meer. De Schot kostte een kleine tien miljoen euro, terwijl City een kleine zestig miljoen neertelde voor Mendy. Bovendien is de Fransman relatief vaak geblesseerd. Dan de statistieken: daar scoort Robertson ook zeker niet minder. Mendy speelde minder vaak en gaf weliswaar toch een assist meer, maar de sleutelpasses (1.4 om 1.3 in het voordeel van Robertson) geven aan dat dat een vertekend beeld is. In verdedigend opzicht zijn de twee elkaars evenknie.

Van onschatbare waarde: Fernandinho

Jordan Henderson versus Fernandinho

De vitaliteit van Fernandinho voor Manchester City is al vaker benadrukt. De Braziliaan was eind 2018 een aantal wedstrijd uit de running en prompt verloor Manchester City de ene na de andere wedstrijd. Hoe belangrijk hij is, is goed terug te zien in de statistieken, want Liverpool-aanvoerder Jordan Henderson wordt haast weggevaagd. In het wielrennen zou men zeggen: die staat niet op de foto. De Braziliaan maakt vaker geslaagde tackles, heeft vaker een interceptie en staat vaak op de goede plek om de bal weg te werken. Ook aanvallend scoort Fernandinho in alles beter. Enkel Hendersons passingspercentage is net iets hoger.

Georginio Wijnaldum versus Bernardo Silva

Liverpool is meer dan Manchester City vooral gericht op de voorste linie. Manchester City speelt met creatieve middenvelders, terwijl de huidige koploper meer dienende en vechtspelers heeft op het middenrif. Dat komt vooral tot uiting in deze ‘battle’ tussen Georginio Wijnaldum en Bernardo Silva, die sinds dit seizoen regelmatig als centrale middenvelder voetbalt. Wijnaldum is weliswaar ijzersterk in de duels, maar legt het toch af tegen Silva. Zowel verdedigend als aanvallend. Silva is een van de verrassingen dit seizoen bij Manchester City. De Portugees is uitgegroeid van frivole rechtsbuiten tot een marathonloper op het middenveld.

James Milner versus David Silva

Nog zo’n duidelijk verschil qua opvatting. De creatieve David Silva versus de altijd vol overgave duellerende James Milner. Hoewel Jurgen Klopp de laatste wedstrijden de creatieve Xherdan Shaqiri steeds vaker vanaf het middenveld laat voetballen, is Milner nog steeds de eerste optie in topwedstrijden. De statistieken zijn zoals je verwacht: Milner is beter in de duels, terwijl Silva meer brengt in aanvallend opzicht.

Mo Salah versus Raheem Sterling

Mo Salah is een afmaker, terwijl Raheem Sterling meer een voorbereider is. Dat zie je niet zozeer terug in het aantal assist. Wel zie je dat terug in het aantal doelpunten: 14 om 7. Dat kun je eveneens uit de statistieken opmaken wanneer je daar iets dieper op ingaat. Sterling dribbelt vaker, wordt vaker illegaal afgestopt en geeft meer sleutelpasses, maar daarentegen schiet Salah gemiddeld veel vaker op doel. De Egyptenaar voetbalt de laatste weken dan ook steeds vaker vanuit de punt van de aanval.

En weer een goal voor Mo Salah

Roberto Firmino versus Sergio Agüero

Roberto Firmino is niet zo’n doelpuntenmaker als Sergio Agüero, maar in het spel van Liverpool mag de waarde van de Braziliaan niet onderschat worden. Hij gaat elk duel aan, sleurt en je kunt Firmino bovendien op verschillende manieren aanspelen. Hij kan met zijn rug naar de goal voetballen, maar zich ook laten uitzakken naar het middenveld. De statistieken zijn ook onverbiddelijk: Agüero is stukken gevaarlijker dan Firmino voor de goal. Wel opvallend: Firmino wordt meer in het spel betrokken dan de Argentijn. Doordat Firmino zich laat uitzakken komt er meer ruimte voor de razendsnelle Mané en Salah. Kortom, Firmino geldt als de ideale spits voor The Reds.

Sadio Mané versus Leroy Sané

Leroy Sané is een van de sierlijkste voetballers van de Premier League, terwijl Mané het toch vooral van zijn snelheid en harde werken moet hebben. Dat blijkt ook uit de statistieken, want Mané draagt zijn steentje in verdedigend opzicht veel meer bij. De Senegalees maakt meer geslaagde tackles, heeft vaker intercepties en maakt een stuk meer overtredingen. Sané bewaart zijn energie voor het aanvallende gedeelte en presteert dan ook beter wat betreft aantal assists, goede dribbels en sleutelpasses.




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <