Resultaten x

Het verschil tussen de De Ligt van vorig jaar en dit jaar

Vanaf zijn debuut geldt Matthijs de Ligt al als een toptalent, maar dit seizoen heeft hij zich definitief doorontwikkeld tot de Europese top. Waar zit hem het verschil in bij de verdediger, die het vanavond in eigen huis met Ajax opneemt tegen PEC Zwolle.
13-03-2019 12:23 door Tim Beck

Superlatieven alom. Johan Derksen noemde De Ligt in Veronica Inside beter dan Virgil van Dijk en misschien wel de beste verdediger op de Europese velden van het moment. Met zijn masterclass verdedigen in Estadio Bernabéu zullen de beleidsbepalers van Real Madrid ook wel wakker zijn geschrokken. Nacho Fernandez, die de geschorste Sergio Ramos verving tegen Ajax, mag in ieder geval niet in de schaduw staan van de Nederlander.

Raak tegen Feyenoord

Aanvoerdersband

Er is haast geen Europese topclub die niet in verband wordt gebracht met de geboren Leiderdorper. Barcelona, Bayern München, Manchester City, Paris Saint-Germain; de strijd om De Ligt is losgebarsten. In Studio Voetbal werd gemeld dat Barcelona en Juventus de grootste kanshebbers zijn om De Ligt in te lijven, maar dieper ingaan op dat nieuws wilde algemeen directeur Edwin van der Sar niet.

Hoewel iedereen snel zag dat de Ajacied zou doorgroeien naar de top is de ontwikkeling van De Ligt toch in een stroomversnelling geraakt. Bij Oranje was het nog niet eens zo lang geleden de vraag of De Ligt of Stefan de Vrij de plek naast Virgil van Dijk zou krijgen in het centrum van de verdediging. Dat werd De Ligt en dat duo zal de komende jaren niet meer uit elkaar worden gehaald. Zelfs begin februari waren er nog twijfels bij sommige media over de leidende kwaliteiten van De Ligt. De Telegraaf en ook de NOS stelden vragen over waarom De Ligt de aanvoerdersband om zijn arm heeft. NOS-coryfee Jeroen Grueter. “Er liggen twee zakken cement op zijn schouders.”

Momenteel is alles weer anders. De Ligt heeft in Madrid wederom aangetoond zich staande te houden op Europees topniveau, heeft zich met Ajax geplaatst voor de kwartfinale van de Champions League en staat nog slechts vijf punten achter op koploper PSV. Dat kan vanavond terug worden gebracht tot twee als Ajax ‘gewoon’ wint van PEC Zwolle. Van der Sar vertelde in Studio Voetbal dat het geen zekerheid is dat De Ligt komende zomer vertrekt uit Amsterdam, maar het is duidelijk dat hij de Eredivisie in ieder geval ontgroeid is. Waar zit hem het verschil met dit seizoen en het vorige? We bekijken zijn statistieken via Whoscored.com.

Opbouw

De eerste taak van een verdediger is uiteraard verdedigen. Dat deed De Ligt altijd al naar behoren en dat is ook terug te zien aan zijn cijfers. De nog altijd pas negentienjarige De Ligt is dit seizoen niet ineens veel beter gaan verdediger. Sterker nog, qua intercepties en wegwerken van de bal scoort hij lager deze jaargang.

Met collega Daley Blind na Het wonder van Madrid

Hoewel De Ligt voornamelijk wordt geroemd om zijn verdedigende kwaliteiten draagt hij ook het nodige bij in de opbouw van Ajax. Natuurlijk, Frenkie de Jong wordt voornamelijk gezocht om de opbouw te verzorgen, maar De Ligt raakt niet in paniek als hij even onder druk wordt gezet. De cijfers bewijzen bovendien dat De Ligt daarin is gegroeid: hij komt vaker aan de bal, is secuurder in de passing en heeft minder vaak een slechte controle die leidt tot balverlies. De Ligt was al goed, maar is vooral nog completer geworden. Toch kun je stellen dat hij vorig seizoen waarschijnlijk ook al klaar was geweest voor een Europese topcompetitie. Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 5 2019Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Besiktas dwarsboomt bod van Ajax'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <