Laatste nieuws
21.45'Guardiola wil voor absolute transfershock zorgen: man van 95,7 miljoen moet naar Manchester komen'
21.45LIVE KKD | Roda JC en FC Dordrecht op voorsprong, NAC geeft het weg in Den Bosch
21.43Bizarre KKD-goal: Koeman jr. denkt vrije trap te krijgen, FC Emmen profiteert
21.41Rogier Meijer krijgt pikante vraag over Feyenoord in aanloop naar bekerfinale
21.30Hoe gaat het nu met? 10 voormalig transfertargets van PSV
21.27Kraay koppelt Van Persie aan KKD-club: 'Is denk ik een makkelijkere tussenstap'
21.16Guardiola bevestigt zorgen om Haaland en gaat in op vertrek Palmer
21.16Guardiola bevestigt zorgen om Haaland en looft Palmer
21.12Manchester United presenteert man die Ten Hag aan nieuwe spelers moet helpen
21.10Pak 50x je inleg wanneer Barcelona El Clásico wint van Real Madrid!
21.08Pijn bij Janssen en Supportersvereniging Vitesse: 'Ons geelzwarte hart bloedt'
21.00'Real Madrid-veteraan neemt na kleine 400 duels afscheid, Inter toont interesse'
20.57Besiktas doet uitstekende zaken en voert druk op Trabzonspor flink op
20.52'Geelzwart Vitesse-hart bloedt, hoop dat gifbeker nu eindelijk leeg is'
20.45Meijer heeft bijna fitte groep en ziet kansen tegen Feyenoord
20.45Praat mee op VP: Cagliari - Juventus
20.33Driessen heeft Kroes-nieuws: 'De kans op een terugkeer is groter geworden'
20.30Hoe gaat het nu met? 10 voormalig transfertargets van Feyenoord
20.22Boilesen wilde stoppen: 'Had duistere gedachten'
20.13'Real Madrid-icoon zwaait na veertien jaar trouwe dienst af'
20.10Vitesse krijgt achttien punten in mindering en is officieel gedegradeerd
20.08Hans Kraay ziet Robin van Persie liever bij een andere club dan Heerenveen
20.05Volledige focus: finalist Hancko kan ogen niet van KNVB Beker afhouden
20.02Goed nieuws voor Arsenal en Nederland: Arteta kondigt rentreedatum Timber aan
19.56Datum van Timber-rentree bekend: 'Hij ziet er goed uit, dit is de laatste stap'
19.51Manchester United heeft nieuwe technisch directeur, maar niet alle partijen zijn blij
19.50Verweij onthult: 'Hij heeft van Ajax gehoord dat een vertrek onbespreekbaar is'
19.45Live meepraten in de Serie A: Cagliari - Juventus
19.43Valentijn concludeert: ‘De kans op een terugkeer van Kroes is groter geworden’
19.36Gitzwart Vitesse-nieuws bereikt het buitenland: 'Ongekend, klap in het gezicht'
19.30Ajax schept duidelijkheid over wie taken Alex Kroes voorlopig overneemt
19.29Vitesse komt met openhartige video na degradatie
19.26Johan Derksen ziet bargast uit het niets opstaan en wordt live in Vandaag Inside verrast
19.15Praat mee op VP: FC Den Bosch - NAC Breda
19.15Hoe gaat het nu met? 10 voormalig transfertargets van Ajax
Resultaten x

Het AZ dat tien jaar geleden landskampioen werd

Voor AZ is 19 april in het jaar 2009 een datum die nooit vergeten zal worden. De Alkmaarders maakten in een prachtig seizoen overtuigend de landstitel. Trainer Louis van Gaal was een belangrijke oorzaak van de superstunt, maar hij had ook prima spelers tot zijn beschikking. Wat was zijn basiselftal?
19-04-2019 07:00 door Krist Stoelwinder

Sergio Romero

De doelman van AZ in het kampioensjaar was Sergio Romero. De markante doelverdediger werd op 20-jarige leeftijd overgenomen van het Argentijnse RC Avellaneda. In zijn eerste seizoen kreeg hij veel kritiek, maar die kritiek verstomde in het geweldige kampioensjaar. Romero werd in dat jaar de minst gepasseerde doelman van de competitie. Na zijn tijd bij AZ belandde hij via Sampdoria en AS Monao bij Manchester United.

Kew Jaliens

Met Willem II speelde Kew Jaliens ooit al in de Eredivisie, toen Co Adriaanse hem meenam naar AZ in 2004. Ook in Alkmaar was hij een basisspeler. Hij haalde er de halve finale van de UEFA Cup, werd international en deed mee aan het WK 2006 én werd landskampioen. In 2008 deed hij als dispensatiespeler ook nog mee aan het WK. Na zijn vertrek bij AZ in 2011 speelde hij nog in Polen Australië.

Héctor Moreno

AZ haalde Hector Moreno naar de Eredivisie toen hij al international was. In Mexico stond de verdediger namelijk bekend als een groot talent bij Pumas UNAM. De Mexicaan zou rustig worden gebracht, maar door een slecht begin van AZ kreeg hij al de snel de kans. Het bleek een gouden zet, want met Moreno in de ploeg stond de verdediging als een huis. In 2015 haalde PSV Moreno opnieuw naar de Eredivisie.

Niklas Moisander

In 2003 haalde Ajax Niklas Moisander uit Finland samen met zijn broer Henrik. In Amsterdam brak hij nooit door, maar via PEC Zwolle kwam hij in 2008 alsnog in de Eredivisie terecht. De overstap van de eerste divisie koste hem weinig moeite en hij werd kampioen in zijn eerste jaar met de Alkmaarders. Na vier jaar AZ haalde Ajax hem in 2012 terug. Anno 2019 speelt Moisander bij Werder Bremen.

Gill Swerts

Feyenoord pikte Gill Swerts op uit de jeugd van Beveren en na verhuurperiodes aan Excelsior kreeg hij in 2003 een kans in het eerste. Een groot succes werd het nooit en daarom vertrok hij uiteindelijk definitief. Via ADO en Vitesse belandde hij in 2008 bij AZ. In Arnhem presteerde hij goed en werd hij international. Na zijn periode in Alkmaar holde zijn carrière snel achteruit, waarna hij zijn profloopbaan in 2016 bij Notss County beëindigde.

Stijn Schaars

De aanvoerder van het succesvolle AZ in het seizoen 2008/09 was Stijn Schaars. De blessuregevoelige middenvelder die momenteel bij sc Heerenveen voetbalt, was via Vitesse in de Europese subtop terechtgekomen.Na de successen met AZ ging Schaars naar Sporting Lissabon waar hij twee jaar bleef. In 2013 nam PSV hem over. Mede door blessures speelde hij weinig, maar hij werd er wel tweemaal landskampioen.

Demy de Zeeuw

Zijn kompaan op het middenveld was Demy de Zeeuw. Na het kampioenschap met AZ vertrok hij in 2009 naar Ajax, waar hij in 2011 ook landskampioen werd. Zijn voetbalcarrière bracht hem nog langs Sparta, Anderlecht en NAC, maar de grootste successen boekte hij naast het veld. Hij was medeoprichter van het kledingmerk BALR en veertiende daar vele miljoenen mee. De Zeeuw is een echte ondernemer geworden.

Maarten Martens

Als we puur naar techniek kijken is Maarten Martens waarschijnlijk één van de beste middenvelders die deze eeuw in de Eredivisie heeft gespeeld. Blessures zorgden er echter voor dat hij zijn kwaliteiten nooit lang kon etaleren. Desondanks had hij bij RKC Waalwijk zoveel indruk gemaakt dat AZ hem in de zomer van 2006 overnam. Martens werd er international en bleef zes jaar in Alkmaar. Hij vertrok vervolgens naar PAOK Saloniki en stopte bij Cercle Brugge met voetballen in 2015.

Brett Holman

Feyenoord had net de UEFA Cup gewonnen toen het Brett Holman naar Nederland haalde. De Australiër brak nooit door bij Feyenoord, maar maakte op huurbasis een prima indruk bij NEC. Ook bij NEC was hij een sleutelspeler en dus durfde AZ het wel met hem aan. Met zijn enorme loopvermogen bleek Holman een goede versterking. Hij werd in 2012 verkozen tot Australisch voetballer van het jaar en vertrok naar de Premier League.

Mounir El Hamdaoui

Blessures speelden een grote rol in het begin van de carrière van Mounir El Hamdaoui. Daardoor mondde het avontuur bij Tottenham Hotspur uit op een drama en belandde hij via Willem II bij AZ. In Noord-Holland werd hij een ware sensatie. Hij scoorde aan de lopende band en werd topscorer in het kampioensjaar. In 81 wedstrijden maakte hij 50 treffers, waarna Ajax hem naar de hoofdstad haalde. Het avontuur bij Ajax werd een minder groot succes, mede door zijn slechte band met Frank de Boer.

Mousa Dembele

Zijn partner in de aanval was Mousa Dembele en werd eveneens overgenomen van Willem II. In 2010 haalde Fulham hem naar de Premier League. Daar kwam hij op het middenveld terecht en zijn goede spel aldaar werd beloond. Tottenham Hotspur kocht hem en in Londen was hij jarenlang een vaste basisspeler. Blessures zorgden ervoor dat hij de laatste jaren minder speelde, maar dat weerhield hem er niet van januari een lucratieve transfer naar het Chinese Guangzhou te maken.




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <