Laatste nieuws
01.20Ajax wil oud-publiekslieveling als assistent van Potter terughalen naar Amsterdam
00.55Nederlands-Marokkaanse ex-prof voor de rechter in megazaak rond plofkraken
00.40Slot: 'Gunnen niet juiste woord, als je weet om welke bedragen het gaat'
00.35Slot wil naar Liverpool en rekent op medewerking Feyenoord: 'Heel goed bod gedaan'
00.35Alex Kroes bleef geloven in terugkeer bij Ajax: ‘Maar ik aanvaard de consequenties als AFM me schuldig acht’
00.29Eredivisie | Bekijk hier alle uitslagen, het programma van zondag én de stand
00.25Opgeluchte Kroes al begonnen als technisch directeur Ajax: 'Pakken dingen heel snel op'
00.23Ajax richt blik vooruit en is per direct op zoek naar nieuwe algemeen directeur
00.20Feyenoord stelt titelfeest PSV uit met zege bij Go Ahead en is zeker van tweede plaats
00.14Slot hoopt op medewerking Feyenoord: 'Al dusdanig veel geld verdiend'
00.10Alex Kroes schetst één scenario waarin hij alsnog gaat vertrekken bij Ajax
00.10Liverpool klopte voor bekerfinale al bij Slot aan: 'Daarna kwam het in media'
00.00Bijlow legt uit wat Slot teweeg bracht bij Feyenoord: 'Fantastisch'
00.00Galavoorstelling PSV gaat aan Eindhoven voorbij: grote stroomstoring legt deel Lichtstad plat
00.00De 15 namen die Arne Slot deze zomer kunnen opvolgen bij Feyenoord

Gisteren

23.50Van Praag voelt zich niet beschadigd bij Ajax: 'Ik was de boodschapper'
23.46Veerman noemt ploeggenoot bij PSV van wie hij het meest geniet: ‘Zo makkelijk’
23.45Gelukkige Slot prijst 'invallers' en gaat in op terugkerend euvel bij Feyenoord
23.40'Kampioen' Veerman deelt complimenten uit bij PSV: 'Geweldige aanwinst'
23.40Alle ogen zijn gericht op aanstaande trainer van Liverpool bij simpele zege Feyenoord op Go Ahead
23.35Kroes stapt zelf op als hij schuldig is: 'Dan aanvaard ik consequenties'
23.35Arne Slot ‘wil graag’ naar Liverpool: ‘Ik denk dat Feyenoord het me wel gunt’
23.30Peter Bosz euforisch na ‘beste’ wedstrijd van PSV dit seizoen: ‘Heb alleen maar staan klappen’
23.25Vertederend: Bosz wilde één ding heel graag na monsterzege met PSV
23.25'Als je ons voetbal ziet, zijn wij de terechte kampioen', straalt PSV-trainer Bosz
23.23'Als team waarderen we wat Slot heeft gedaan, ik ben heel blij voor hem'
23.21Manchester City dendert over Brighton heen, kampioenschap komt dichterbij
23.20Spelersgroep PSV laat speciale wens van Bosz na officieuze landstitel uitkomen
23.15Feyenoord-aanvoerder Gernot Trauner gunt trainer overstap naar Liverpool: ‘Als hele team waarderen we hem’
23.15Titelstrijd in Engeland tussen Arsenal en ManCity of haakt Liverpool nog aan? Dit is het restant-programma
23.14Johan Derksen begrijpt niets van terugkeer Alex Kroes bij Ajax
23.11Feest in PSV-kleedkamer: gangmaker Bakayoko danst erop los na historische zege
23.05PSV en Feyenoord zeker van Champions League: 'enorme bedragen liggen klaar'
23.05PSV veegt vloer aan met Heerenveen, maar moet nog even wachten op titelfeest
23.04Lees terug: PSV moet officieel titelfeest nog uitstellen ondanks historische avond
Resultaten x

Hoe vergaat het de Ajacieden die twee jaar geleden de EL-finale speelden?

Het is vandaag precies twee jaar geleden dat Ajax in de finale van de Europa League aantrad tegen Manchester United. Op Zweedse bodem gingen de Amsterdammers met 0-2 onderuit tegen het elftal van manager José Mourinho. Hoe gaat het nu met de finalisten?
24-05-2019 21:00 door Bob van Dijk

Doelman: André Onana

Ook twee jaar geleden stond Onana al onder de lat bij Ajax. De doelman uit Kameroen kreeg in de Friends Arena in Solna twee doelpunten om zijn oren. Paul Pogba en Henrikh Mkhitaryan wisten de goalie van de Amsterdammers te verschalken. Inmiddels is Onana niet meer weg te denken uit het elftal van trainer Erik ten Hag, maar zal er komende zomer zeker een aantal geïnteresseerde clubs zich melden in de Johan Cruijff ArenA. Dan moeten ze wel een zak geld meenemen, want Onana (23) ligt nog vast tot de zomer van 2023.

Rechtsback: Joël Veltman

Net als collega Onana staat Veltman nog altijd onder contract bij Ajax. De rechtsback kende echter een minder succesvolle periode dan de doelman. Nadat Veltman de aanvoerdersband had overgenomen raakte hij in april 2018 zwaar geblesseerd aan zijn knie. Inmiddels heeft de 27-jarige rechtspoot zich weer helemaal teruggeknokt in het elftal en had een nog een aanzienlijk aandeel in het landskampioenschap en de winst van de KNVB Beker. Na dit seizoen heeft Veltman nog een verbintenis voor een jaar.

Centraal: Davinson Sánchez

In 2016 betaalde Ajax vijf miljoen euro voor deze Colombiaanse verdediger, die een jaar later voor liefst veertig miljoen euro werd verkocht aan Tottenham Hotspur. Na een seizoen liet de ijzersterke centrumverdediger Amsterdam al achter zich voor een avontuur in Londen en daar speelt de nog altijd maar 22-jarige Sánchez nog altijd. In de halve finale van de Champions League speelde hij in eigen huis nog tegen zijn oude club, maar in Amsterdam was de international niet van de partij vanwege een dijbeenblessure.


Centraal: Mathijs de Ligt

Inmiddels is hij negentien, maar op het moment van de Europa League-finale van 2017 was De Ligt pas zeventien jaar oud. Het toptalent van de Amsterdammers lijkt zijn laatste wedstrijd voor Ajax echter wel gespeeld te hebben. De jongeling maakte dit seizoen andermaal veel indruk en wordt begeerd door onder meer FC Barcelona, Juventus, Manchester United en Bayern München. De huidige aanvoerder van Ajax lijkt een stap naar Camp Nou het meest te zien zitten, maar dan zullen de Catalanen flink moeten betalen.

Linksback: Jaïro Riedewald 

Terwijl we van de bovenstaande vier spelers nog vaak iets horen, geldt dat zeker niet voor Riedewald. De inmiddels 22-jarige linksback verloor tijdens seizoen 2016/17 zijn basisplaats en besloot vervolgens te vertrekken bij Ajax. Zijn transfer naar Crystal Palace is vooralsnog geen succes. Na twee seizoenen in Engeland staat de teller pas op negentien wedstrijden, die Riedewald verdeelde over de Premier League, FA Cup en League Cup. Een nieuwe uitdaging zit er nog niet in en de linkspoot ligt nog drie jaar vast in Londen.

Middenveld: Hakim Ziyech

Lang niet altijd was Ziyech geliefd bij de fans van Ajax, maar na dit seizoen kan de 26-jarige middenvelder ook in Amsterdam niet meer stuk. De Marokkaans international pakte na drie seizoenen eindelijk zijn eerste prijzen met de club en lijkt zich op te kunnen maken voor een mooie transfer naar het buitenland. Ook voor Ziyech is namelijk veel interesse, maar het is de vraag of Ajax mee wil werken aan een transfer. De ex-speler van sc Heerenveen en FC Twente heeft nog een tweejarig contract in de ArenA.

Middenveld: Lasse Schöne

De routinier van de huidige selectie is zonder twijfel Schöne, die zijn zevende seizoen er inmiddels op heeft zitten. Tegen Manchester United was hij in 2017 ook van de partij en de komende seizoenen lijkt men in Amsterdam nog niet van de Deen af te zijn. De 32-jarige middenvelder heeft een contract tot de zomer van 2020 en Ajax heeft de optie om die verbintenis met een jaar te verlengen. Dit seizoen kwam de ervaren international tot 51 optredens in het eerste elftal van de landskampioen.


Middenveld: Davy Klaassen

Voor Klaassen was de wedstrijd tegen Manchester United zijn laatste in het shirt van Ajax. De middenvelder vertrok na de verloren finale namelijk naar Everton, maar daar is hij inmiddels alweer vertrekken. Klaassen wist de hoge verwachtingen in Liverpool niet waar te maken en liet de club na een seizoen al achter zich voor Werder Bremen. In de Bundesliga is de 26-jarige international een vaste waarde en kwam hij afgelopen seizoen tot vijf doelpunten in 38 wedstrijden.

Rechtsbuiten: Bertrand Traoré

Net als ploeggenoot Sánchez verbleef ook Traoré slechts een seizoen in de Amsterdam ArenA. De buitenspeler werd destijds gehuurd van Chelsea en was goed voor dertien doelpunten in 49 wedstrijden. Na een uitstekend seizoen in de Eredivisie verkocht Chelsea de international van Burkina Faso aan Olympique Lyon. Daar heeft de ex-speler van Vitesse zijn draai gevonden en wist hij in 64 competitiewedstrijden twintig keer het net te vinden. In Lyon speelt Traoré samen met Memhpis Depay en Kenny Tete.

Spits: Kasper Dolberg

Ook Dolberg is ondanks zijn jonge leeftijd al een tijdje bezig bij Ajax. De 21-jarige aanvaller heeft alweer 113 wedstrijden achter zijn naam staan sinds hij in 2013 overkwam van het Deense Silkeborg IF. Dit seizoen kende Dolberg een bijzonder matig jaar in Amsterdamse dienst. Trainer Erik ten Hag gaf vaak de voorkeur van Dusan Tadic of Klaas-Jan Huntelaar. Ondanks een doorlopend contract lijkt een vertrek van de aanvalsleider een serieuze optie. 

Linksbuiten: Amin Younes

Tot slot is daar Younes, die tijdens seizoen 2016/17 een belangrijke rol speelde in het succes van Ajax in de Europa League. De Duitse vleugelspeler speelde vijftien wedstrijden in dat toernooi en was met vijf treffers van grote waarde. Zo scoorde hij onder meer in de kwartfinale tegen Schalke 04 en de halve finale tegen Olympique Lyon. Na een rumoerige start is de aanvaller inmiddels redelijk op zijn plek bij SSC Napoli, waar hij een contract tekende tot de zomer van 2023.

Invallers

Het is ondenkbaar dat Frenkie de Jong, Donny van de Beek en David Neres vandaag de dag als invallers het veld in worden gestuurd in een Europese finale. In 2017 had trainer Peter Bosz de luxe om dat wel te doen. Twee jaar later verhuist De Jong voor 86 miljoen euro naar FC Barcelona en zal er voor Van de Beek en Neres ongetwijfeld ook voor interesse zijn komende zomer. Zij staan vooralsnog gewoon onder contract bij Ajax. Naast het bekende drietal zaten ook Diederik Boer, Kenny Tete, Heiko Westermann en Justin Kluivert op de bank in Solna.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <