Laatste nieuws
22.15FCUpdate in het kort: Ajax moet Steven Bergwijn één wedstrijd missen
22.15'Liverpool en Feyenoord akkoord over transfersom Slot, deal snel beklonken'
22.05Liverpool en Feyenoord bereiken mondeling akkoord over transfer Arne Slot
22.05Roda JC profiteert niet van remise bij kraker Willem II - FC Groningen
22.02Keuken Kampioen Divisie stevent af op spannende ontknoping
22.00'Feyenoord en Liverpool akkoord: Slot krijgt droomtransfer'
22.00Willem II grijpt naast eerste kans op terugkeer naar eredivisie na remise tegen Groningen
21.57Willem II moet promotiefeest uitstellen na gelijkspel in kraker
21.57Roda JC maakt dure misstap, FC Dordrecht vergeet te profiteren
21.57Roda begaat bij Jong Ajax cruciale misstap in strijd om directe promotie
21.55Willem II wint niet van FC Groningen en moet promotiefeest uitstellen
21.52Willem II moet feest uitstellen, maar houdt beste promotieperspectief
21.52VI Live: Willem II moet promotiefeest uitstellen
21.50Jorien van den Herik wordt ondanks steun Feyenoord en Ajax niet de nieuwe KNVB-voorzitter: 'Het is te veel werk’
21.40VI Live: Willem II heeft één goal nodig voor promotie
21.35Mondeling akkoord tussen Feyenoord en Liverpool: droomtransfer Arne Slot bijna rond
21.33Liverpool en Feyenoord zijn er mondeling uit: Arne Slot wordt a Red
21.33Feyenoord en Liverpool bereiken mondeling akkoord over Slot
21.29Slot krijgt eerste transferadvies: 'Frenkie meenemen naar Liverpool'
21.22VI Live: FC Groningen komt snel weer naast Willem II in KKD-kraker
21.20Matthijs de Ligt denkt vaak aan terugkeer naar Ajax: ‘Lastig om deze fase te zien’
21.20‘Is Veerman iets voor Slot en Liverpool?’ Driessen en Verweij vellen oordeel
21.16VI Live: Willem II breekt de ban en is virtueel gepromoveerd
21.10Mike Verweij tipt trainer bij Ajax: 'Zou gigantisch goede kandidaat zijn'
21.10Hedwiges Maduro keert terug naar Almere City in de rol waarvoor hij daar was voorbestemd: hoofdtrainer
21.03Scorende Ziyech wijst Galatasaray de weg op weg naar Turkse landstitel
21.02Galatasaray is weer stap dichterbij landstitel mede dankzij treffer Ziyech
20.49VI Live: spanning vergoedt veel bij KKD-kraker Willem II - Groningen
20.46'Abnormaal en grandioos: Koopmeiners is klaar voor absolute top'
20.40Joseph Oosting is helemaal niet bezig met Feyenoord en verlengt bij FC Twente
20.40Ajax-captain Steven Bergwijn moet één duel brommen na rode kaart tegen Excelsior
20.37Jong Ajax-doelman Charlie Setford gaat gruwelijk de fout in tegen Roda JC
20.30Praat mee op VP: Real Sociedad - Real Madrid
20.28VI Live: FC Groningen maakt het promotiekandidaat Willem II erg lastig
20.25Foutje bedankt: ongelofelijke ketser Jong Ajax-doelman Setford
Resultaten x

Belgen en Ajax: hoge pieken en diepe dalen

Omdat vandaag Tom Soetaers en Laurent Delorge beide hun verjaardag vieren, vinden wij het tijd om terug te blikken op de Belgen die in het eerste van Ajax hebben gespeeld. Er zitten enkele voltreffers bij, maar de lijst wordt toch wel gedomineerd door mislukkingen. Een overzicht.

21-07-2019 09:30 door Krist Stoelwinder

Walter Meeuws

De eerste Belg die ooit bij Ajax speelde was met Walter Meeuws een speler op retour. Het was een speler van naam die tot de top van België behoorde en een gewaardeerd international was, maar Meeuws was al 33 toen Ajax hem van Standard Luik kocht. Door een zwart geld-affaire was Meeuws een half jaar geschorst en kon hij pas vanaf januari van waarde zijn. In een ploeg met onder andere Frank Rijkaard, Marco van Basten en Ronald Koeman deed hij het redelijk en werd de centrale verdediger landskampioen.

Jelle van Damme

Een kleine twintig jaar na Meeuws speelde er in 2002 met Jelle van Damme voor de tweede keer een Belg in het eerste van Ajax. Opnieuw was het een verdediger, maar ditmaal ging het om een jong talent. De linksachter had echter de pech dat hij met Maxwell een enorm goede concurrent had. Uiteindelijk verliet Van Damme Ajax in 2004 en trok hij naar Southampton. Anno 2019 voetbalt hij nog steeds. Hij verruilde Antwerp deze zomer voor Lokeren. 

Tom Soetaers

Bij Roda JC was Tom Soetaers een ware sensatie. De buitenspeler stond in de belangstelling van Arsenal en Tottenham Hotspur, maar technisch directeur Nol Hendriks liet hem niet gaan. Uiteindelijk vertrok hij naar Ajax, waar Ronald Koeman het niet echt in hem zag zitten.Soetaers was vooral reservespeler en vertrok uiteindelijk telerugesteld. Later toonde hij zich zelfkritisch: "Ajax was voor mij misschien te hoog gegrepen."

Wesley Sonck

Soetaers was niet de enige Belg die in 2003 naar Amsterdam werd gehaald. Voor Wesley Sonck betaalde Ajax het enorme bedrag (voor die tijd) van zes miljoen euro. Maar het ging dan ook niet zomer om een speler, maar om een spits die bij KRC Genk 65 doelpunten in 91 wedstrijden had gemaakt. Het ware indrukwekkende statistieken, maar die doelpunten maakte hij vooral in een 442-systeem. Als enige spits verzoop hij in Amsterdam en vertrok hij uiteindelijk via de achterdeur. Toch kijkt hij positief terug: "Niets was mooier dan mijn Ajax-tijd."

Thomas Vermaelen

Het verleden heeft dus wel bewezen dat Belgische aankopen eigenlijk nooit slagen bij Ajax. Met jeugdspelers is dat anders, bewees ook Thomas Vermaelen. Nadat hij in 2004 zijn debuut maakte en daarna werd verhuurd aan RKC Waalwijk, brak hij bij Ajax helemaal door. Hij was een erg betrouwbare verdediger die vier jaar lang een vaste basisspeler was en uiteindelijk naar het grote Arsenal vertrok. Door zijn goede prestaties aldaar maakte hij een transfer naar FC Barcelona.

Tom de Mul

In 2004 maakte met Tom de Mul nog een talentvolle Belg zijn debuut in de Amsterdamse hoofdmacht. De buitenspeler legde flink wat lef en branie in zijn spel en was daarom geliefd onder de fans.Na een verhuurperiode bij Vitesse was hij in het seizoen 2006/07 een belangrijk onderdeel van de eerste selectie. Toch vertrok De Mul na dat seizoen naar Sevilla. In Spanje bleven blessures hem achtervolgen en dat resulteerde erin dat hij slechts 21 wedstrijden speelde in vijf jaar. Inmiddels is hij spelermakelaar. 

Stanley Aborah

We hebben in de lijst alleen spelers gezet die ook daadwerkelijk het eerste van Ajax hebben gehaald. Spelers als Mats Rits, Tom Boere en Nathan Leyder maakte wel hun officieuze debuut, maar zijn niet opgenomen in deze lijst. Dat is Stanley Aborah wel, een speler die bij weinig voetballiefhebbers een belletje zal doen rinkelen. Hij speelde in het seizoen 2004/05 viermaal (als invaller) in Ajax 1. Vervolgens speelde hij bij obscure laagvliegers als Dender, Trencin, Gillingham, Capellen, Mura 05, Ferencvaros, Notts County en Waterford United.

Jan Vertonghen

Namens RKC Waalwijk deed Jan Vertonghen Ajax als huurling erg veel pijn, maar toch werd hij een absolute publiekslieveling bij de Amsterdammers. Dat kwam natuurlijk vooral door zijn voetballende kwaliteiten. Vertonghen stond verdedigend zijn mannetje, maar was ook aanvallend van waarde. Zo scoorde hij acht keer in de Eredivisie in zijn laatste seizoen. Maar de verdediger was zeker ook populair door zijn persoonlijkheid en omdat hij als een echte Ajacied werd gezien. Dat bewees hij door na de bekerwinst tegen Feyenoord 'Het zijn maar kutkakkerlakken' te zingen.

Laurent Delorge

In zijn eigen land werd Laurent Delorge uitgekocht toen ADO Den Haag hem in 2006 naar de Eredivisie haalde. De middenveder werd namelijk beschuldigd van betrokkenheid bij een omkopingsschandaal en was daarom ontslagen bij Anderlecht. Het seizoen 2006/07 werd een drama voor ADO Den Haag, want de club degradeerde even verrassend als kansloos. Het was daarom verrassend dat Ajax Delorge transfervrij overnam. In Amsterdam was hij voornamelijk tribuneklant.

Toby Alderweireld

De laatste Belg die bij Ajax het eerste haalde was met Toby Alderweireld een absolute voltreffer. De liefde was geheel wederzijds. De recordkampioen was erg blij met de verdediger die met Ajax drie keer kampioen werd. Alderweireld zelf toonde zijn liefde met een tatoeage van de drie Andreaskruizen van Amsterdam. Anno 2019 is hij bij Tottenham Hotspur één van de beste verdedigers van de Premier League.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <