Laatste nieuws
17.30Slot zorgt voor grote ergernis na Go Ahead Eagles - Feyenoord: 'Ik vond het een beetje too much'
17.30LIVE buitenlands voetbal | Harry Kane leidt Bayern naar krappe zege, RB Leipzig met ruime cijfers langs Dortmund
17.27Leipzig langs Dortmund in Duitse kraker, Kane helpt Bayern aan nipte zege
17.26Leipzig slaat aanval Dortmund overtuigend af na fraaie assist Simons
17.25Kane bezorgt Bayern CL-ticket met mijlpaal, zorgen om De Ligt
17.25Ook met -1 is Vitesse geen proeftuin: ‘We hebben gewoon onze sportieve plicht’
17.25Sublieme Kane zet jacht op Lewandowski voort met twee goals voor Bayern
17.17VI Live: Ten Hag bereidt wissels voor, De Ligt in de rust gewisseld
17.15LIVE Premier League | Antony laat levensgrote kansen liggen: Manchester United nog gelijk tegen Burnley
17.10Onmisbare kracht van Feyenoord voedt geruchten met bezoek aan Liverpool
17.00NEC blij met puntenverlies Ajax: 'Dat zien we graag'
17.00Arsenal moet langs stadsrivaal voor titelkans: 50x je inleg bij zege op Spurs!
16.50Titelstrijd in Engeland tussen Arsenal en ManCity of haakt Liverpool nog aan? Dit is het restant-programma
16.45Salah weigert interviews na ruzie met Klopp: ‘Als ik vandaag spreek...'
16.40Kane schiet Bayern weer te hulp en tekent voor competitiegoal nummer 34
16.39Amorim biedt excuses aan na vliegtrip naar Londen: 'Dat was een fout'
16.39Amorim gaat door het stof na gehekelde gesprekken met West Ham
16.36VI Live: Onana redt Man Utd, De Ligt in de rust gewisseld
16.31Klopp en Salah vertellen ander verhaal na veelbesproken akkefietje
16.30Geertruida voedt geruchten rondom Liverpool-vertrek: verdediger in Londens stadion
16.24VI Live: Man Utd dringt aan, Leipzig draait het om
16.21Frustraties alom bij Liverpool: Mohamed Salah valt uit tegen trainer Jürgen Klopp
16.20Titel lijkt definitief uit zicht voor Liverpool na nieuw puntenverlies: 2-2 bij West Ham
16.17Girona weer stap dichter bij Champions League na zege bij Las Palmas
16.15Verbijsterde Tuchel slaat terug naar Hoeness: 'Dit slaat nergens op'
16.15Tuchel verbijsterd door kritiek Hoeness: 'Dit raakt me in mijn eer als trainer'
16.04Girona laat Barcelona zweten en neemt tijdelijk tweede plek over na zakelijke zege
16.03Girona en Blind snellen met zevenmijlslaarzen richting Champions League
15.55Salah en Klopp krijgen het aan de stok, Núñez moet duo kalmeren
15.55‘Mark van Bommel en Marc Overmars gaan vertrekken bij Royal Antwerp’
15.42De beelden: Salah en Klopp krijgen het met elkaar aan de stok
15.40VI Live: Ten Hag staat voor nieuw examen met Man Utd, stokoud Bayern
15.39VI Live: Ten Hag staat voor nieuw examen, Kane jaagt op Lewandowski
15.30Liverpool haakt af in titelrace na puntenverlies in zinderend duel met West Ham
15.30Praat mee op VP: Manchester United - Burnley
Resultaten x
avonturiers

Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”

Als broekie zonder enige kennis van Hongkong stapte Freek Schipper (39) ruim vijftien jaar geleden het vliegtuig in. Op het vliegveld kocht hij snel een boekje met reisinformatie over de stad en hij maakte zich op voor een studieperiode van een halfjaar. Tegenwoordig zit hij er nog steeds. De middenvelder woont samen met zijn Australische verloofde en voetbalt voor Hong Kong FC. Hij vertelt over zijn Chinese naam, een ontmoeting met Tony Sealy en verschillen met Nederland.

10-01-2023 08:00 door Tim van Sintfiet

Scrol door Freek Schippers zijn Instagrampagina en de meesten schatten hem eind twintig. Een indrukwekkende sixpack maakt mannen jaloers en vrouwen verlegen. “Toch tik ik in oktober de veertig aan”, grijnst hij. Zijn geheim: sporten. Iets waar zijn nieuwe landgenoten in het begin aan moesten wennen. “Opeens meldden ze dat ik minder moest eten. Volgens hen werd ik te dik. Het was spiermassa, maar dat snapten zij niet.” Afgelopen jaar speelde de Amsterdammer zijn 250e competitiewedstrijd voor de witten uit Hongkong. Het volgende doel? “Op het hoogste niveau blijven spelen tot in mijn veertiger jaren.”

 

Universiteitsteam
In Nederland volgde Schipper de opleiding European Studies. Daarvoor moest hij een halfjaar op uitwisseling. “Een Europese stad ligt voor de hand, maar ik had al eens gebackpackt in Thailand en een nieuw Aziatisch avontuur sprak me aan.” Hij had één eis: geen tweede keer Bangkok. De middenvelder wilde een nieuwe omgeving verkennen. “Opeens vloog ik naar Hongkong. Daar ben ik op de universiteit begonnen en zij hadden een eigen voetbalteam. Ik wilde graag blijven spelen om fit in Nederland terug te keren. Bij terugkomst kon ik zo gelijk starten bij mijn amateurclub DVVA in Amsterdam.” Hij schreef zich in voor een selectieronde. Met vlag en wimpel doorstond hij die test. “We waren met ruim honderd man, maar slechts een handjevol kon echt voetballen.”

Al snel veroverde hij een basisplaats in het universiteitsteam en wekelijks blonk Schipper uit. Hij speelde tegen andere scholen uit de stad en viel op bij de vader van een teamgenoot. “Hij sponsorde een voetbalclub en daar was ik welkom. Ik had er oren naar en de geringe vergoeding was een welkome aanvulling als student.” Voor het laatste deel van zijn studieperiode verruilde hij zijn schoolteam voor Mutual FC, uitkomend op het tweede niveau van Hongkong. In één van zijn laatste wedstrijden nam zijn ploeg het op tegen het team vol expats van Hong Kong FC. “De aanvoerder sprak mij na het duel aan: ik was van harte welkom.” De middenvelder vertrok echter naar Nederland en kon niet op het aanbod ingaan.

Tweede team
 “Uiteindelijk keerde ik één jaar later terug voor een Master Journalistiek. Gelijk zocht ik uit waar én wanneer Hong Kong FC trainde. Ik ging langs, maar de aanvoerder was er niet.” Schipper stapte af op de trainer. Dat bleek Tony Sealy te zijn. Oud-speler van onder meer Leicester City, Fulham en Brentford. Die leek niet bepaald onder de indruk. “Hij dacht vast dat ik gek was. Even meetrainen met de ploeg?Nee dat ging niet.” De coach wees naar een ander veld. Daarop trainde het tweede elftal en met die selectie mocht de middenvelder meedoen. De coach van het tweede team liep snel terug naar het hoofdveld. “Ik was te goed voor zijn ploeg.” Na een oefenwedstrijd won hij het vertrouwen van Sealy en mocht de rechtspoot definitief aansluiten.

Na afloop van zijn master kreeg Schipper een Chinees werkvisum. Daarop besloot hij te blijven. De Amsterdammer werkte voor verschillende startups en bleef voetballen. Bij Hong Kong FC speelt hij nu vijftien jaar. De club is opgericht in 1886 en leden moeten dertigduizend euro per jaar betalen om lid te zijn. Schipper is daarvan vrijgesteld omdat hij in het eerste voetbalt. “Het is een traditionele club. Sinds twee jaar mogen spelers pas betaald worden. Daarvoor was dat volgens de reglementen niet toegestaan.” Toch werkt hij zelf naast zijn Chinese voetbalcarrière. Journalistiek is het niet geworden. “Ik ben managing directer bij een online bookingsplatform in evenementenruimtes in Hongkong. Bij ons kunnen klanten bijvoorbeeld hun locatie voor een bruiloft vinden. Binnenkort breiden we uit naar Shanghai.”

Europa League
Hij voelt zich helemaal thuis aan de andere kant van de wereld. Een aantal jaar terug speelde Schipper tegen grootheden als Diego Forlan, Mateja Kezman en oud NEC’er Krisztian Vadocz. “In die tijd waren er enkele steenrijke clubeigenaren die het voetbal graag promootte. Toen zijn er topspelers gekomen. Tegenwoordig is dat niet meer. Toch lopen er nog steeds goede jongens rond. Zo heeft onze concurrent een oud-jeugdspeler van Manchester City in de gelederen.”

Sportief gaat het dit seizoen voor de wind. Zijn team staat vierde in de Hong Kong Premier League. “Dat is het hoogste niveau van de stad en er doen tien clubs mee. De eerste drie kwalificeren zich voor de Aziatische versie van de Europa League. Met een beetje geluk lukt ons dat. Maar aangezien we semiprof zijn, betalen we zelf onze vlucht en hostel.” Ondanks zijn leeftijd staat Schipper nog veelvuldig in de basis. Al maakt hij nog maar zelden de negentig minuten vol. “Na driekwart wedstrijd is de pijp leeg”, lacht hij. Het niveau in Hongkong vergelijkt hij met de Nederlandse Keuken Kampioen Divisie. “Maar het is lastig. Het is hier heter en de luchtvochtigheid ligt hoger. Technisch heeft iedereen een hoog niveau, maar het tempo is lager.”

De stijl doet hem aan de Spaanse speelwijze denken. Teams blijven altijd voetballen. “Zelfs bij een 3-0 achterstand. Overigens is het spel absoluut niet fysiek.” In zijn eerste wedstrijden pakte Schipper zelfs gele kaarten voor acties die Nederlandse arbiters niet eens met een vrije trap bestraffen. Teams in de Hong Kong Premier League mogen slechts vijf buitenlandse spelers per wedstrijd opstellen. Omdat Hong Kong FC uit expats bestaat, hebben zij dispensatie gekregen om met acht buitenlanders te spelen. “Maar doordat ik hier al lang zit, heb ik een Chinese Identity Card gekregen. Ik heb niet de nationaliteit, maar ze zien me wel als een ‘local’. Ik tel daardoor als buitenlander.”

Hipet
‘Local’ Schipper spreekt geen Kantonees (Chinese dialect in Hongkong). “Eten bestellen in een restaurant lukt enigszins, maar een normaal gesprek voeren is moeilijk. Alleen het repertoire scheldwoorden is op orde”, lacht hij. “Kantonees heeft slechts enkele klanken en die hebben allemaal meerdere betekenissen. Dat maakt het lastig.” Na wedstrijden riepen fans vaker ‘Hipet’ richting de middenvelder. Die had geen idee dat ze dat tegen hem riepen. “Bleek dat mijn achternaam in het Kantonees te zijn. Je spreekt het overigens uit als ‘heepet’.”

‘Hipet’ trekt er in Hongkong regelmatig op uit. Hij is vaste gast bij één van zijn vele lievelingsrestaurants en hiket graag in de heuvels en natuurparken. “Ook hebben we hier prachtige tropische stranden. Binnen twintig minuten lig je met je cocktail aan zee.” Zelf woont Schipper midden in de binnenstad van de wereldstad. Zijn appartement is omringd door hoge wolkenkrabbers. “Normaal kon ik het laten, maar nu zit ik in Australië”, lacht hij via FaceTime. Zit er een nieuw avontuur aan te komen? “Nee hoor, voor de feestdagen zat ik bij mijn schoonfamilie en nu reizen we door het land. Daarna gaan we terug naar Hongkong.”

Toch is er een kans dat Schipper op den duur terugkeert naar Nederland. “Mijn vriendin heeft naast een Australisch paspoort, een Grieks paspoort. Nederland is net als Australië een reële optie.” In de coronatijd dacht hij al eens aan teruggaan. De strenge coronaregels en de toename van de Chinese invloeden lieten hem twijfelen. “Uiteindelijk zijn we gebleven, maar je ziet het aantal expats afnemen. Wellicht keren we in de toekomst terug.” Een ding staat vast. Dan hoeft hij de wekker niet meer om 3.00 uur 's nachts te zetten om wedstrijden van zijn geliefde Feyenoord of het Nederlands elftal live te kijken. “Alleen daarvoor zou ik al teruggaan”, grijnst de Feyenoordfan.


 




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <