Laatste nieuws

22.31Kozakken Boys zorgt voor daverende verrassing tegen Superboeren
22.31Kozakken Boys verrast Superboeren
22.27Bayern heerst in topper in Gelsenkirchen, gelijkspel Wolfsburg
22.23Bayern zonder Robben eenvoudig langs Schalke
22.07Zaza scoort driemaal voor Valencia
21.50GVVV verrast FC Dordrecht in bekerduel
21.48Heracles met nodige moeite langs Rijnsburgse Boys
21.45Heracles met moeite naar zege in Rijnsburg
21.38Cambuur, Almere en NEC nemen soepel eerste horde
21.29Dirk Kuyt krijgt plekje op Walk of Fame Rotterdam
20.55Foto’s: Training in aanloop naar bekertreffen
20.33RKC Waalwijk verrast Sparta in de beker
20.29Noorse voetbalsters veel te sterk voor Slowakije
20.22Apatisch Sparta blameert zich bij stuntploeg RKC
20.22Apathisch Sparta blameert zich bij stuntploeg RKC
20.14Actiegroep wil 'racistisch' penislied over Lukaku uit stadions weren
20.04LIVE: Tijd begint te dringen voor zwak Sparta in Waalwijk
19.58LIVE: Zegeloos RKC ruikt stunt tegen zwak Sparta
19.53LIVE: RKC leidt; stunt in de maak tegen zwak Sparta?
19.51Ajax-doelman Onana kent zijn buurman niet eens: 'Het is een andere cultuur'
19.48LIVE: RKC gelooft meer en meer in stunt tegen Sparta
19.44LIVE: Kan MVV stunten tegen AZ?
19.44LIVE: AZ heeft maar zeven minuten nodig voor voorsprong
19.44LIVE: MVV bijt van zich af na vroege goal AZ
19.44LIVE: MVV dik verdiend naast matig AZ
19.44LIVE: Weghorst laat MVV maar heel even genieten van gelijkmaker
19.44LIVE: AZ jaagt in Maastricht op derde treffer
19.44LIVE: Mmaee held van MVV met 'Zlatan-esque' gelijkmaker
19.44LIVE: Weghorst lijkt AZ verlenging te besparen
19.44MVV komt net tekort voor stuntje tegen AZ

Resultaten

x

binnenland

Hans Nijland: "Het is de kunst om tussen alle dubbeltjes een kwartje te vinden"

Geert Beckers, 13-09-2017 12:31
De tijden dat Nederlandse scouts zich in Zuid-Amerika een kind in een snoepwinkel waanden is voorbij. Voor de deur van die snoepwinkel staat inmiddels een rij tot aan de hoek van de straat. Daar ergens achteraan staan clubs als FC Groningen. Wij spraken Hans Nijland over zijn oplossing voor het gedrang op de overbevolkte transfermarkt: creativiteit.

Kopen voor weinig, verbeteren, verkopen voor meer: het verdienmodel van Nederlandse clubs is zo oud als de transfermarkt. Met Zuid-Amerika als het beloofde land. Maar steeds vaker worden Nederlandse clubs aan de andere kant van de Atlantische Oceaan overstemd door het geschreeuw van internationale topclubs. Alsof ze Vivaldi proberen te fluiten op een Metallica-concert.

Hans Nijland herinnert zich nog goed hoe anders de situatie pakweg tien jaar geleden was. In 2006 stapte hij in het vliegtuig naar Uruguay, om even later met een wereldster in spe terug te keren naar Nederland. “Toen Henk Veldmate (toenmalig hoofd scouting van FC Groningen, nu in diezelfde rol werkzaam bij Ajax, red.) en ik Luis Suarez bekeken waren wij de enige Europeanen op die tribune. Dat is nu niet meer voor te stellen. Tegenwoordig zitten er tientallen, zo niet honderden”, aldus Nijland. 

De Groningse scouts bevinden zich anno nu in gezelschap van collega's uit de hele wereld, uit allerlei segmenten. “De grootste verandering van de laatste jaren is de nadrukkelijke aanwezigheid van internationale topclubs. Grote clubs als Manchester City zitten werkelijk overal, op zoek naar jonge talenten. En het blijft niet alleen bij scouten. Ze roeren zich ook nadrukkelijk op de transfermarkt. Dat heeft gevolgen voor die markt. Ik zie het niet gebeuren dat wij de nieuwe Suarez voor anderhalf miljoen euro oppikken. Erik Nevland was zelfs transfervrij toen we hem uit Noorwegen haalden. Zodra je als talent tegenwoordig met je kop boven het maaiveld uitsteekt word je al opgepikt door een internationale topclub. En zelfs met clubs uit het Championship kun je niet meer wedijveren. Die zitten ook al overal. Het is de kunst om tussen alle dubbeltjes een kwartje te vinden.”

Om te zeggen dat clubs uit de Nederlandse subtop het moeten doen met de kruimels gaat Nijland te ver, maar creativiteit is bittere noodzaak, zoveel is duidelijk. Dat betekent ook: het verkennen van andere markten. Nieuwe beloofde landen. “Wij waren onlangs op een jeugdtoernooi in Zuid-Korea. Zelfs daar is tachtig tot negentig procent al onhaalbaar. De meeste van die talenten zijn ook al lang en breed bekend bij de topclubs”, aldus de beleidsbepaler, die desondanks niet met lege handen terugkeerde uit Azië. Voor de Japanse jeugdinternational Ritsu Doan roerden de Groningers zich voor het eerst op de Aziatische markt. “Ook voor hem waren veel meer clubs in de markt. Hij kon naar Rusland en Engeland bijvoorbeeld. Bij zulke spelers willen wij het verschil maken door slagvaardig te handelen. Ons scoutingteam bestaat uit hoofdscout Carlos Aalbers, nog twee scouts en technisch manager Ron Jans. En we hebben over de hele wereld een netwerk van oud-spelers die ons tippen als ze een veelbelovende speler zijn tegengekomen. Als het veelbelovend is vliegen we eropaf, letterlijk en figuurlijk. Ik stap zelf in het vliegtuig om te onderhandelen. En het helpt natuurlijk ook dat we kunnen wijzen op spelers als Luis Suarez en Arjen Robben, die bij onze club grote stappen in hun ontwikkeling hebben gemaakt.”

Lees het volledige verhaal over de veranderde scoutwereld in de nieuwe editie van ELF Voetbal. Daarin komt naast Hans Nijland ook topscout Grads Fühler uitvoerig aan het woord over zijn ervaringen en bevindingen. De nieuwe editie van ELF Voetbal ligt nu in de winkels.transfergeruchten Laatste: 'Liverpool en Arsenal hengelen naar diensten Draxler'
cultheld Laatste: Hyun-jun Suk: De droom van de Aanwaai-Koreaan
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: María Imízcoz
quiz Laatste: De ELF Voetbal PSV - Feyenoord Quiz!
boulevard Laatste: Sylvie Meis laat mannenharten sneller kloppen met video
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Ellery Cairo?
superelf Laatste: De SuperELF van Helmondse controleur Tommie van der Leegte
avonturiers Laatste: Hoe Mitchell Donald een begrip werd bij Rode Ster Belgrado
jukebox Laatste: De Jukebox: Ramon Zomer (Heracles Almelo)
Voordeelcasino.comVoetbal Gokken
X <