Laatste nieuws
23.50Vitesse officieel gedegradeerd: KNVB brengt achttien punten in mindering
23.49Slot looft Hancko: 'Zit nog net niet met een blocnote bij besprekingen'
23.44Serieuze problemen voor Feyenoord: ‘De club wordt de stad uitgejaagd’
23.34NEC-trainer Meijer krijgt pikante vraag: 'Ben jij voor Feyenoord?'
23.30Feest voor Dirk Kuyt en PSV-icoon Timmy Simons met promotie naar hoogste niveau in België
23.27Slot koestert speciaal wapen van Gimenez: 'Zou hem zeker niet afschrijven'
23.20Kraay ziet ‘achterlijke, debiele’ actie bij NAC: ‘Hoe haal je dit in je hoofd?!’
23.15Kraay vraagt Almere-directeuren over vermeende interesse in Ajax-assistent Maduro
23.10'Ze draaien Feyenoord de nek om, een schande dat de club niet wordt omarmd'
23.02AS Roma voelt zich niet serieus genomen door Serie A
22.52Met het nodige geluk: matig Juventus speelt ternauwernood gelijk op Sardinië
22.47Juventus pakt na erbarmelijke wedstrijd en 2-0 achterstand toch nog een punt
22.45Roda JC verzuimt in eerste divisie gelijk te komen met koploper Willem II
22.45Roda JC laat dure punten liggen in strijd om directe promotie, enorme blunder van Ronald Koeman junior
22.36Hans Kraay junior heeft live in de uitzending nieuws over Hedwiges Maduro
22.35Roda JC lijdt door basisdebutant zeer duur puntenverlies in jacht op promotie
22.33Precies 35 jaar geleden: de beroemdste warming-up ooit
22.25Ronald Koeman jr. gaat de wereld over met ontzettend knullig moment
22.20'Heerenveen gaat niet in zee met Van Persie: Friezen hebben nieuwe trainer binnen'
22.20Straf Vitesse klinkt vernietigend, maar stiekem werpt licentiecommissie een reddingsboei naar Vitesse
22.08Milan van Ewijk diep onder de indruk van landgenoot: ‘Hij is buitengewoon goed’
22.01Roda verspeelt dure punten, Dordrecht overtuigt, NAC verslikt zich in Den Bosch
22.00Ongekende flater: Ronald Koeman junior grote schlemiel van de avond
22.00'Geelzwart Vitesse-hart bloedt, hoop dat gifbeker nu eindelijk leeg is'
22.00FC Dordrecht imponeert opnieuw; belabberde prestatie Jong Ajax in Helmond
21.58Roda krijgt deksel op de neus, Comedy Capers in Velsen en Den Bosch
21.50Dender voor het eerst sinds 2008 onder Boskamp terug op hoogste niveau België
21.43Bizarre KKD-goal: Koeman jr. denkt vrije trap te krijgen, FC Emmen profiteert
21.41Rogier Meijer krijgt pikante vraag over Feyenoord in aanloop naar bekerfinale
21.30Hoe gaat het nu met? 10 voormalig transfertargets van PSV
21.27Kraay koppelt Van Persie aan KKD-club: 'Is denk ik een makkelijkere tussenstap'
21.16Guardiola bevestigt zorgen om Haaland en gaat in op vertrek Palmer
21.16Guardiola bevestigt zorgen om Haaland en looft Palmer
21.12Manchester United presenteert man die Ten Hag aan nieuwe spelers moet helpen
21.10Pak 50x je inleg wanneer Barcelona El Clásico wint van Real Madrid!
Resultaten x
binnenland

Interview Arvid Smit: 'Die wedstrijden met Willem II zal ik nooit vergeten'

Arvid Smit speelde tijdens zijn loopbaan onder meer bij Telstar, De Graafschap en Willem II. Inmiddels richt hij zich op de Oranje Leeuwinnen, waar hij als assistent fungeert van bondscoach Sarina Wiegman. ELF Voetbal besloot de 39-jarige oud-profvoetballer te bellen. Deel 1 over onder meer zijn bezigheden tijdens de coronacrisis, bijzondere wedstrijden met Willem II tegen Ajax en AS Monaco en mooie avonturen in Nederland en Portugal. 

23-06-2020 08:00 door Bob van Dijk

Lege stadions

Smit zat met de Oranje Leeuwinnen in Frankrijk toen het coronavirus in Europa om zich heen begon te grijpen. "Onze keeperstrainer Erskine Schoenmakers en verdediger Aniek Nouwen moesten ineens uit voorzorg naar huis", vertelt Smit in gesprek met ELF Voetbal. "Zij waren gewoon een beetje verkouden. We hadden toen nog niet in de gaten waar dit allemaal naar toe zou gaan. Toen we terugkwamen in Nederland, ging alles eigenlijk meteen in een soort van lockdown. We mochten daarna niet meer naar de KNVB en hebben een paar weken terug pas weer getraind."

De afgelopen maanden kon Smit meer tijd maken voor onder meer zijn gezin. "Het is eigenlijk ook wel eens goed om veel thuis te zijn. De laatste jaren zat ik bij Telstar en RKVV DEM in een dubbelfunctie. Ik was zeven dagen en vijf avonden in de week weg. Nu had ik eindelijk tijd om ook andere belangrijke dingen te doen", vervolgt de oud-middenvelder, die wat sporten betreft gewoon aan de gang bleef. "Zelf heb ik iedere week 250 kilometer gefietst op de racefiets." Van het weer opgestarte voetbal in onder meer Duitsland kan hij niet echt genieten.

"Ik kijk daar met gemengde gevoelens naar. Iedereen wil heel erg graag, maar ik heb wel moeite met het voetballen zonder publiek. Ik mis de supporters en de ambiance in het stadion. Er zijn veel blessures en het tempo van wedstrijden gaat enorm achteruit. Iedereen moet na maanden stilstand een dubbel programma afwerken, dat is erg zwaar. Het is bijna zomeravondvoetbal waar we naar zitten te kijken. Ik heb er dus niet hetzelfde gevoel bij. Maar we zijn natuurlijk allemaal voetbaldieren, dus wat dat betreft is het wel fijn dat het voetbal weer terug is."

Amstel Cup

In 2005 slaagden Smit en Willem II erin om zich dankzij een finaleplek in de Amstel Cup te plaatsen voor de UEFA Cup. De halve finale tegen Ajax kan hij zich dan ook nog goed voor de geest halen. "Ik weet nog dat ik op de wedstrijddag wakker werd en dat mijn nek helemaal vast zat. In overleg met Willem II heb ik me gemeld bij PSV, dat me dat seizoen verhuurde aan Willem II. Daar ben ik toen behandeld om vervolgens negentig minuten met pijnstillers te spelen. De ambiance tijdens die wedstrijd was echt fantastisch", herinnert Smit zich.

"We speelden tegen het Ajax van onder meer Wesley Sneijder en Maxwell. Natuurlijk waren wij de underdog, maar onze doelman Oscar Moens was echt niet te passeren. We maakten een goede goal na een prima aanval. Tom Caluwé nam een voorzet keurig aan in de zestien en schoof de 1-0 binnen. Ik weet nog dat we daarna onder druk stonden en dat we een paar keer goed weg kwamen. We wisten dat PSV dat seizoen landskampioen zou worden. Als wij de bekerfinale tegen PSV zouden halen, zouden we ons plaatsen voor Europees voetbal."

Willem II ging in die eindstrijd zonder de geblesseerde Smit uiteindelijk met 0-4 onderuit tegen de Eindhovenaren. Toch werd het seizoen met een ticket voor de UEFA Cup goed afgesloten. "Er was ons erg veel aan gelegen om die wedstrijd tegen Ajax goed af te sluiten. In de competitie hadden we het namelijk best wel moeilijk. Na de gewonnen halve finale van de Amstel Cup wonnen we met 1-2 op bezoek bij NAC Breda en hebben we alsnog een mooie reeks neergezet." Willem II besloot seizoen 2004/05 op de tiende plaats in de Eredivisie.

AS Monaco

De geboren Noord-Hollander ging vervolgens met Willem II de UEFA Cup in. "Het volgende seizoen werd ik opnieuw door PSV verhuurd aan Willem II, waar Robert Maaskant onze trainer was. Ik weet nog dat we uit bij AS Monaco speelden. Daar was Patrice Evra de linksback en stond Maicon op rechtsback. In de spits liep ook nog eens Emmanuel Adebayor. Als je die namen achteraf ziet, dan hadden zij natuurlijk een aardige ploeg met spelers die het echt hebben gemaakt. Toch heb ik het gevoel dat we daar niet alles uit hebben gehaald."

"We waren uiteindelijk vrij kansloos die twee wedstrijden. We verloren uit met 2-0, maar thuis speelden een goede eerste helft en hadden we het gevoel dat de 1-0 er aan zat te komen. We dachten dat het er nog wel in zou zitten, maar verloren toch vrij kansloos met 1-3. Desondanks zijn dat natuurlijk mooie ervaringen. Je haalt niet altijd de bekerfinale en Europees voetbal. Voor mij waren dit de enige twee wedstrijden in de UEFA Cup. Dat zijn de krenten in de pap. Bij PSV heb ik op de bank gezeten in de Champions League, maar helaas heb ik niet gespeeld."

Uiteindelijk was Smit dat seizoen als huurling goed voor twintig competitiewedstrijden namens de Brabantse club. "We hadden bijna dezelfde groep als het jaar ervoor. Alleen Mousa Dembélé was er volgens mij bijgekomen. Hij speelde bij ons in de spits, dat was echt een goede speler. We hadden gewoon een goede groep met sterkhouders als Caluwé, Martijn Reuser en Raymond Victoria. Voorin kwam daar de creativiteit van Kevin Bobson en Jatto Ceesay bij. We hadden een echt een leuke groep, maar dat kwam er helaas niet altijd even gemakkelijk uit."

Smit in het shirt van Telstar.

Madeira

Smit speelde uiteindelijk in Nederland en Portugal. Veel clubs houdt hij nog goed in de gaten. "Om eerlijk te zijn kijk ik in de stand altijd eerst naar de clubs waar ik zelf heb gespeeld. Ik draag die clubs een warm hart toe. Ik heb een hele mooie tijd gehad bij FC Groningen en De Graafschap, dat zijn echte volksclubs. Ik hoop dat ze het daar goed doen omdat het ook qua sfeer veel met zich meebrengt. Met Willem II heb ik dus de bekerfinale gehaald en Europees voetbal afgedwongen. Dat zal ik natuurlijk ook nooit meer vergeten."

"Als kind was ik zelf fan van PSV, dat kwam vooral door Romário en Ronaldo. Ondanks dat ik daar geen wedstrijden heb gespeeld, houdt PSV altijd een bijzonder plekje. De Portugese clubs volg ik niet echt meer. Bij União Leiria heb ik wel een leuke tijd gehad. Maritimo Funchal was op Madeira, een fantastisch eiland. Het eerste half jaar was echt goed. Vervolgens kwam trainer Sebastião Lazaroni, die nog bondscoach was van Brazilië op het WK van 1990. Hij nam allemaal Brazilianen mee en in de voorbereiding werd al duidelijk dat ik geen deel meer uit zou maken van de spelersgroep. Toch blijft dat een fantastische ervaring en ook het leven op Madeira was geweldig", besluit Smit.




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <