Laatste nieuws
23.05René van der Gijp en Wim Kieft zien 'kijkcijferkanon van Vandaag Inside' altijd klagen: 'Kerst is totale onzin'
23.05Ten Hag wint knap van Newcastle, maar ziet kans op Europees voetbal slinken
23.05Ten Hag en United houden hoop op Europees voetbal met winst op Newcastle
23.05Juventus dompelt Nederlanders bij Atalanta in rouw en wint voor vijftiende keer Italiaanse beker
23.05Ten Hag boekt met United belangrijke zege op Newcastle in strijd om Europees voetbal
23.02Vroege goal van Vlahovic bezorgt Juventus de Coppa Italia
22.59Manchester United houdt beide routes richting Europees voetbal open
22.58Chelsea profiteert optimaal van puntenverlies Newcastle United
22.58Manchester United boekt knappe zege op Newcastle maar koopt daar niets voor
22.52Ajax-doelwit Farioli ziet CL-kansen verdampen na verlies tegen PSG
22.51Peperduur Chelsea na slecht seizoen toch dicht bij Europees voetbal
22.40Jonge Diallo laat met heerlijke pegel Ten Hag weer juichen tegen Newcastle
22.31Prijzenregen in de KKD: Speler, Talent, Keeper en Trainer van het Jaar gekozen
22.27Celtic grijpt derde landstitel op rij en krijgt Rangers-record in het vizier
22.17Koeman komt met geruststellende boodschap richting EK: 'Verwachten dat hij fit is'
22.09Club die twee jaar geleden nog Oranje-international afleverde staat op omvallen
22.08Boze Rashford zoekt confrontatie met schreeuwende fan: ‘Laat hem met rust!’
22.05PSV-spelers gaan los op bekend nummer tijdens feest op Ibiza
22.00Praat mee op VP: Getafe - Atlético Madrid
21.57Boy Waterman verraadt onbedoeld het schuilaccount van Noa Lang op Instagram
21.56Pechmoment kost PSV-jonkies prolongatie Premier League International Cup
21.49Bas Sibum ondanks mislopen directe promotie met Roda trainer van het jaar in KKD: ‘Dit voelt wel gek’
21.42Olympiakos zet Griekse titelrace op zijn kop, maar kan Ajax niet meer helpen
21.42Droomoverstap voor Weghorst komt dichterbij: ‘Wout kan voor afkoopsom weg’
21.40Been komt met alternatief voor Sahin bij Feyenoord: 'Hij is een veel logischere optie'
21.35AZ ontvangt wederom miljoenen uit Bologna en kondigt definitieve transfer aan
21.35Kieft laat irritatie de vrije loop: 'Wat een kutclub, geen enkele identiteit'
21.35Koeman reikt op KKD-gala prijzen uit aan Ould-Chikh, 't Zand, Smits en Sibum
21.10'Ajax-scouts samen met afgevaardigden van topclubs gezien bij duel in Denemarken'
21.09'Oude rivalen in beeld voor trainersfunctie Fenerbahçe'
21.05Ontsnappingsroute: op deze manier kan Ajax alsnog naar groepsfase Europa League
20.59Blind verlengt contract bij Spaanse verrassing Girona tot 2026
20.40Ajax hakt knoop door over toekomst van Damián van der Vaart
20.38Weghorst blijft hopen op lang gekoesterde droom: 'Vlieg komende week naar Burnley'
20.30Van der Gijp had liever andere assistent van Koeman gezien: 'Had hem meegenomen'
Resultaten x
binnenland

Interview Jan Hoekstra: 'Roda JC hoort eigenlijk gewoon in de Eredivisie'

Jan Hoekstra is dit seizoen door FC Groningen verhuurd aan Roda JC. ELF Voetbal besloot de 22-jarige doelman te bellen. Over voetballen tijdens de coronacrisis, zijn jaren in de jeugd van FC Groningen, seizoenen in de Derde Divisie met de beloften, een bijzondere kopgoal, zijn debuut op bezoek bij Harkemase Boys, een tijdelijk avontuur bij Roda JC, hoe hij zich terug knokte van een blessure, de doelstellingen in de Keuken Kampioen Divisie, wonen in Zuid-Limburg, jeugdinterlands voor Oranje en zijn plannen voor de komende jaren.

10-02-2021 08:00 door Bob van Dijk

Sneeuw

"Ik ben nog steeds onderweg vanuit Groningen naar Kerkrade. Het is echt verschrikkelijk onderweg", begint Hoekstra het gesprek met ELF Voetbal. De doelman moet ondanks de sneeuwval heel Nederland door. "We hebben drie dagen vrij gehad en ik was met oud en nieuw voor de laatste keer thuis geweest. Dit was dus een mooie kans om weer even naar Groningen te gaan. Ik rijd nu ergens bij Nijmegen, dus ik heb nog een stukje voor de boeg. Normaal gesproken is het drie uur rijden, maar nu zit ik al vierenhalf uur in de auto. Het is even niet anders."

Met Hoekstra onder de lat pakte Roda in 2021 dertien punten in zes wedstrijden. Alleen De Graafschap bleek sterker (1-3) dan de Limburgers. "Tegen NAC Breda kregen we in de slotfase nog de 2-2 tegen, terwijl zij met een man minder speelden. Die wedstrijd hadden we eigenlijk ook gewoon moeten winnen. We spelen goed en hebben veel nieuwe jongens erbij gekregen. De concurrentie wordt steeds groter en de ploeg begint goed te draaien. We scoren veel en dat is erg lekker", aldus de goalie, die dit seizoen zijn vuurdoop kent in uitgestorven stadions.

"Dat is nu al zo lang dat je er gewend aan raakt. Op de club moeten we wel rekening houden met verschillende regels. Vooral die coronatests zijn op het begin heel wat. Nu ga je gewoon zitten en krijg je die wattenstaaf in je neus. Dat is normaal geworden. Ik kwam naar Roda om veel te spelen en daar is publiek onderdeel van. Het is heel jammer dat er geen supporters bij zijn. Dan komt er toch een bepaalde druk bij kijken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog niet vaak in volle stadions heb gespeeld, dus ik moet nog gaan ervaren hoe dat is."

Hoekstra in actie namens Jong FC Groningen.

FC Groningen

Hoekstra wordt dit seizoen door Roda gehuurd van Groningen, waar de keeper al jarenlang speelt. "Ik zit vanaf de jongste jeugd bij Groningen. De jeugdopleiding ging me redelijk gemakkelijk af. Ik maakte vanuit de A1 de stap naar de beloften. Toen ik achttien was, tekende ik een profcontract. Ik zat achter Sergio Padt en Kevin Begois als derde keeper bij het eerste. Het was mooi om met die gasten op het veld te staan. Ik heb een goede band met ze opgebouwd. In het begin hebben ze me echt getest op de trainingen. Ze probeerden me een beetje gek te maken."

"Toen ik net bij de selectie kwam, zaten ze me tijdens de partijvormen behoorlijk op te naaien. Dan riepen ze de hele tijd tegen iedereen: 'schiet maar op doel, want die keeper houdt toch niks tegen'. Ik heb heel veel van Padt en Begois geleerd. Vooral Begois was op de club als een soort vader voor mij. Hij was altijd bezig om mij beter te maken en dingen te leren." Hoekstra kon de lessen van Begois goed gebruiken in de Derde Divisie. In die competitie speelde hij 49 wedstrijden. Dat is volgens de goalie beter dan een aparte beloftencompetitie.

"Op maandagavond speelden we vorig seizoen voor tien mensen langs de lijn. Dat stelde echt helemaal niks voor. Het tempo is laag en niemand heeft er echt zin in. Ik snap wel dat clubs in de Derde Divisie het lastig vinden om tegen een beloftenteam te spelen. Voor ons was het echt goed om tegen volwassen kerels te voetballen. Bij Quick Boys stonden 4000 mensen langs de lijn. Dat soort wedstrijden zijn heel mooi om te spelen. De stap naar het eerste was nog te groot voor ons. Dan leer je echt veel van wedstrijden in de Derde Divisie."

Debuut

De spelers van ASV De Dijk zullen zich Hoekstra in ieder geval zeker nog voor de geest kunnen halen. Tegen de Amsterdammers maakte hij namelijk een doelpunt, waarmee hij zelfs de uitzending van Veronica Inside haalde. "Dat kan ik me nog goed herinneren. We speelden thuis tegen ASV De Dijk en draaiden dat seizoen redelijk mee bovenin. De Dijk stond ergens onderin, maar stond lang met 0-1 voor en wij hadden veel kansen gemist. In blessuretijd nam Michael Breij, die nu bij Cambuur speelt, een vrije trap. Ik stond helemaal vrij en kopte de bal in de verre hoek."

De treffer kwam dus ook terecht aan de bekende tafel van Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp. "Ik had nog nooit gescoord en wist helemaal niet hoe ik moest juichen. Daarna kreeg ik allemaal filmpjes doorgestuurd. Het gebeurt toch niet vaak dat een keeper scoort. Dat was leuk om mee te maken", blikt Hoekstra terug op zijn treffer. Een half jaar later mocht hij vervolgens in de KNVB Beker voor het eerst aan de bak namens het eerste. Op bezoek bij Harkemase Boys werd een wedstrijd vol bijzondere momenten met 1-2 gewonnen door Groningen.

"Dat was zeker een hectisch potje. De wedstrijd werd twee keer stilgelegd. Supporters gingen met elkaar op de vuist en staken vuurwerk af. We kwamen eigenlijk niet in de problemen totdat Harkema uit het niets de 1-2 maakte. Toen werd het toch nog even lastig. Zij hadden een paar grote gasten en begonnen ballen naar voren te pompen. Gelukkig hebben we uiteindelijk wel gewonnen. Het is tot nu toe mijn enige officiële wedstrijd voor Groningen. Dat was natuurlijk een moment. Ik heb er lang naar toe geleefd om mijn debuut te maken."

Speeltijd

Afgelopen zomer besloot Hoekstra om tijdelijk ergens anders te gaan spelen. "Ik heb bij Groningen aangegeven dat ik graag verhuurd wilde worden om ergens minuten te kunnen maken. Padt heeft in de afgelopen jaren bijna geen wedstrijden gemist. Het was voor mij beter om veel te spelen. Toen kwam Roda en ben ik het gesprek aan gegaan. Dat was meteen positief. Roda is een grote club, die eigenlijk in de Eredivisie hoort. Zeker als je kijkt naar het stadion en de faciliteiten. Ze wilden mij graag als eerste keeper hebben. Dat trok mij natuurlijk direct erg aan."

Het goede gevoel was echter van korte duur. De goalie raakte in de eerste competitiewedstrijd zwaar geblesseerd. "Dat was ontzettend zuur. We speelden uit bij Jong Ajax en ik mocht meteen in de basis beginnen. Na een kwartier kwam er een diepe bal die ik buiten de zestien weg kopte. Ik landde op mijn elleboog en daarom schoot mijn schouder uit de kom. Gelukkig schoot de schouder redelijk snel ook weer terug in de kom. Daarom viel de schade redelijk mee. Maar het is heel vervelend om meteen in de eerste wedstrijd met zo'n blessure uit te vallen."

"Ik had me zo verheugd op het spelen van wedstrijden en wilde me echt bewijzen. Gelukkig was een operatie niet nodig. Met de fysio heb ik een stappenplan gemaakt en ook in Groningen heb ik wat tests gedaan. De eerste weken mocht ik niks. Daarna ben ik aan de slag gegaan met krachttraining. Op het veld moest het vertrouwen in mijn schouder terugkomen. Die blessure zat echt nog in mijn hoofd. Ik zou halverwege november tegen MVV weer gaan spelen, maar op de training kreeg ik een flinke tik. Daarom duurde het allemaal nog een paar weken langer."

Play-offs

Inmiddels heeft Hoekstra tien wedstrijden op rij onder de lat gestaan. "De club heeft tijdens mijn blessure voor de zekerheid nog een extra keeper gehaald. Dan is het altijd de vraag of je na de revalidatie weer gaat spelen. De club gaf aan dat ze veel vertrouwen in me hadden. Mijn eerste wedstrijd was eind november tegen Excelsior. Op de afsluitende training hoorde ik niet bij de basis. Ik liep teleurgesteld van het veld af, maar de trainer kwam snel naar me toe. Hij wilde mijn reactie zien en wilde zeker weten dat ik er klaar voor was."

"Gelukkig heb ik die wedstrijd gewoon kunnen spelen", vervolgt de geboren Drent, die momenteel met zijn ploeg op de achtste plaats van de Keuken Kampioen Divisie staat. "Wij nemen zeker geen genoegen met die plek. Er is de afgelopen jaren veel bij Roda gebeurd, maar nu is alles rustig. De club wil de weg omhoog inslaan, al zal promoveren als kampioen of nummer twee niet meer lukken. Het is onze doelstelling om de play-offs te halen en vanuit daar een gooi naar de Eredivisie te doen. Dat gaat heel lastig worden, maar de nacompetitie is altijd spannend."

"Voor mijzelf is het belangrijk om dit seizoen alles te blijven spelen. Bij Groningen werd er altijd gezegd dat ik goed kan keepen, maar dat ik geen ervaring had. Bij Roda kan ik nu laten zien dat ik kan presteren op een hoog niveau. Ik speel hier met veel ervaren jongens. Bij Jong Groningen stond ik altijd met andere jonge spelers op het veld, dus dat is nieuw voor mij. De ervaren spelers bij Roda geven mij veel vertrouwen. De samenwerking gaat goed, zeker nu ik al een tijdje veel wedstrijden achter elkaar heb gespeeld."

347 kilometer

Ook buiten het veld heeft Hoekstra het uitstekend naar zijn zin. Dat hij nu helemaal aan de andere kant van Nederland woont, was in de eerste weken wel even wennen. Groningen en Kerkrade liggen immers 347 kilometer uit elkaar. "In Groningen woonde ik al op mezelf, maar dat was nog steeds dicht bij mijn moeder. Daar kwam ik nog bijna iedere dag. Toen ik naar Limburg ging, was dat in het begin best moeilijk. Ik zat ineens aan de andere kant van Nederland. De club heeft een huisje in Heerlen voor me geregeld. Het is vijf minuten rijden naar het stadion."

"Ik voel me inmiddels helemaal thuis. Dat had ik vantevoren niet gedacht. Eigenlijk lijkt het hier best wel op Groningen. De mensen zijn rustig, sociaal en staan altijd voor elkaar klaar. De club heeft me ook goed geholpen. Natuurlijk is de omgeving erg mooi met prachtige heuvels. Vooral Maastricht is heel leuk. Daar ben ik vaak geweest. Helaas heb ik door corona nog niet veel plekken kunnen bezoeken. Maar ik heb het erg naar mijn zin. Het scheelt veel dat Amir Absalem hier ook speelt. Ik heb jarenlang met hem bij Groningen gezeten en ken hem goed."

Hoekstra in het shirt van Roda JC.

Interlands

Als speler van Groningen werd Hoekstra meerdere keren opgeroepen voor Oranje Onder 20 en Onder 21. In 2018 en 2019 speelde hij vier vriendschappelijke interlands. "Dat was echt heel speciaal. In de Onder 20 werd ik voor de eerste keer opgeroepen. Ik kende helemaal niemand en was de enige speler van Groningen. Op dat moment speelde ik mijn wedstrijden nog in de Derde Divisie. De andere jongens waren al basisspeler in de Eredivisie en hadden in de Champions League of Europa League gespeeld. Ik speelde ineens met bekende spelers."

"Dat waren bijvoorbeeld Donyell Malen, Justin Kluivert, Calvin Stengs en Perr Schuurs. De keepers waren Kjell Scherpen, Justin Bijlow en Maarten Paes. Het was voor mij vooral de vraag of ik met dat niveau mee kon komen en dat ging me goed af. Ik zat vaak als derde keeper bij de selectie, maar dat was al een geweldige ervaring. We speelden de WK-kwalificatie en zijn voor wedstrijden in Portugal, Gibraltar, Spanje, Oekraïne, Duitsland en Italië geweest. Van de landen zie je verder niet veel, maar het is mooi om zulke avonturen mee te maken met de groep."

Dromen

De kans is groot dat de doelman komende zomer weer terugkeert naar het Hitachi Capital Mobility Stadion, waar hij nog tot medio 2022 onder contract staat. Padt vertrekt dan op zijn beurt naar het Bulgaarse PFK Ludogorets. "Het is mijn doel om eerste keeper van Groningen te worden. Dat lijkt me echt heel mooi. Ik kom daar uit de buurt en heb de jeugdopleiding doorlopen. Het zou mooi zijn om daar onder de lat te staan. Nu heb ik regelmatig contact met de club over mijn wedstrijden bij Roda. We hebben nog niet echt over de toekomst gesproken."

"Het is de bedoeling dat ik aan het einde van dit seizoen terug richting Groningen ga. Dan zullen we wel zien welke kant het opgaat. Ik wil me eerst bij Roda en Groningen bewijzen. Daarna kijken we naar een eventuele nieuwe stap", aldus Hoekstra, die ook blijft dromen. "Mijn ultieme droom is om in een Engelse competitie te spelen. Ik ben twee meter lang en denk dat het voetbal in Engeland me goed ligt. Ook het sfeertje, de beleving, de stadions en het leven daar lijken me geweldig. Maar nu gaat de focus eerst op rest van dit seizoen bij Roda."




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <