Laatste nieuws
11.10Flater Onana brengt Manchester United in grote problemen tegen hekkensluiter
10.55Beuker en De Lang onthullen: vier spelers moeten ‘geraamte’ van Ajax gaan vormen
10.50Prijzenpakker Renate Jansen mikt op transfer naar buitenland
10.50Ajax loopt knauw op in strijd om plek vijf: 'Raakt iedereen, maar heb vertrouwen'
10.50Erik ten Hag en Manchester United komen goed weg tegen hekkensluiter na comeback
10.23'Ik twijfel niet dat Slot klaar is voor de Premier League, dat heeft hij bewezen'
10.15Ajax en routinier tóch in gesprek over langere samenwerking
10.15PSV kan vanavond kampioen worden, mede door het cadeauboek van Bosz
10.10Opnieuw zorgen om Ajax-spits Brian Brobbey: ‘Gek, de hele week is er niets aan de hand’
10.09Driessen richt zich tot Rensch: 'Voel je een belemmering om duels te spelen?'
10.05Koopmeiners drukt wéér stempel: 'Hij was overal bij betrokken'
10.05Wordt PSV vandaag al kampioen? Dit is het eredivisie-programma van speelronde 31
10.00Wint Cole Palmer het EK voor Engeland? ‘Het is een absoluut genie’
09.55'Ommekeer bij Ajax: toch geen pensioen voor routinier, gesprekken over verlenging'
09.45Derksen en Van der Gijp zijn het oneens over Slot: 'Laten we het hopen'
09.45Toch geen vacature FC Barcelona: Xavi komt terug op zijn besluit en blijft nog een jaar als trainer
09.45Van Dijk reageert op mogelijke komst Slot na enorme domper Liverpool in Engelse titelrace
09.45Hato vindt rode kaart Bergwijn onterecht: 'Hoe ik het op het veld zag...'
09.40Liverpool-icoon zet vraagtekens bij komst Arne Slot: ‘Tijden zijn veranderd’
09.35Als Feyenoord per se een Nederlander wil strikken voor Slots erfenis, vallen twee eredivisiecoaches op
09.30Pasveer (40) en Ajax in gesprek over nieuw contract
09.30Pasveer en Ajax in gesprek over nieuw contract
09.30PSV kan A50-kampioen worden: deze teams pakten titel zonder te spelen
09.25Ajax-trainer John van 't Schip had rode kaart Steven Bergwijn ‘absoluut niet verwacht’: ‘Het hield niet over’
09.20Twente rekent af met Almere City en blijft op weg naar Champions League-voorronde
09.19Vink pleit voor Ajax-afscheid: 'Dat soort spelers complementeren de selectie niet'
09.17Wayne Rooney richt zich na Merseyside Derby tot ‘zeurderige’ Virgil van Dijk
09.01Zirkzee wederom op de voorpagina in Italië
08.56Rensch gaat in op bizarre Ajax-statistiek: 'Het is gewoon belachelijk'
08.54Van 't Schip en Rensch na zoveelste teleurstelling: 'Dat is Ajax-onwaardig'
08.46Van Dijk ziet in Slot wel een Liverpool-coach
08.45Van Dijk reageert na pijnlijk verlies: 'Dan heb je niets te zoeken in titelrace'
08.40De Lang verklapt: 'Het is niet zo dat alle aankopen van Mislintat vertekken'
08.40Liverpool verliest bij stadgenoot Everton en raakt achterop in titelstrijd
08.35Kroes oog in oog met commissarissen bij Ajax-beraad: 'Kan mijn verhaal vertellen'
Resultaten x
binnenland

Interview Doke Schmidt: "Dit is toch wel een kleine opluchting"

Doke Schmidt promoveerde afgelopen weekend na twee bewogen seizoenen eindelijk naar de Eredivisie met SC Cambuur. ELF Voetbal besloot de 29-jarige verdediger nog een keertje te bellen. Over de beslissende wedstrijd tegen Helmond Sport, groot feest in Leeuwarden, een bijzondere felicitatie van sc Heerenveen, de jacht op het kampioenschap in de Keuken Kampioen Divisie, een belangrijke rol in de succesploeg en zijn toekomst bij de club.

23-04-2021 10:00 door Bob van Dijk

Promotie

Cambuur promoveerde vrijdag officieus nadat Helmond Sport in Leeuwarden met 4-1 werd verslagen. Schmidt merkte dat de voorbereiding op die belangrijke wedstrijd anders was dan normaal. "Vooraf moesten we een paar dingen regelen als we iets zouden kunnen vieren", vertelt hij in gesprek met ELF Voetbal. "Met dat soort dingen ben je dan wel een beetje bezig. Uiteindelijk draaide het om het winnen van die wedstrijd. Anders hadden we helemaal niks. Ik had niet echt last van meer wedstrijdspanning, maar het voelde allemaal wel wat anders dan normaal. Dat moet ik eerlijk zeggen."

"We leefden natuurlijk erg toe naar deze wedstrijd. Maar we wisten ook dat we de focus moesten blijven houden. Dat moeten we nu ook richting het kampioenschap. De promotie is misschien wel een kleine opluchting, al wisten we wel dat het er aan ging komen", aldus Schmidt, die in de eerste helft de verrassende 0-1 zag vallen. "Helmond begon goed. Je wil nooit achter komen, maar als je ons de afgelopen weken hebt gezien dan weet je dat we veel kansen krijgen. Dan kun je er ook op vertrouwen dat we doelpunten gaan maken. Ik raakte niet in paniek en het was ook lekker dat we gingen rusten met een 2-1 voorsprong. We weten dat we bijna altijd scoren en daar vertrouwen we op. Vrij snel na de 0-1 was het al gelijk."

Feest

Na het laatste fluitsignaal brak een groot feest los in en rond het Cambuur Stadion. "We hebben het na de wedstrijd meteen gevierd alsof het officieel was. Het was duidelijk dat we niet meer ingehaald zouden worden. Je weet vooraf niet wat je van zo'n feest kan verwachten, maar achteraf was het echt fantastisch. We waren eerst met z'n allen op het veld en daarna ging het feest door in de kleedkamer. Daar had ESPN ook een camera neergezet, dus iedereen heeft die beelden kunnen zien. Tijdens de wedstrijd hoorden we al dat er veel supporters buiten het stadion waren. Na afloop werd gevraagd of we naar het balkon gingen. Het Cambuurplein stond helemaal vol en dat was echt indrukwekkend." 

"Uiteindelijk is alles in de huidige situatie goed verlopen. Natuurlijk was dat tegen de regels, maar dat werd allemaal goed opgelost. We hebben daarna op de club nog een feestje gevierd. Dat kon helaas niet met familie, vrienden en supporters. Eigenlijk zijn we er nog niet. We staan negen punten voor en dan moet je voor het kampioenschap gaan. We hebben nog niet wat we graag willen. Het is jammer dat er geen huldiging kan komen, maar dat heb ik al geaccepteerd. We weten dat het niet anders is. Misschien komt er nog een creatieve oplossing. Wij zijn bezig met kampioen worden en zien wel wat er daarna gaat gebeuren. Als we het niet groot kunnen vieren, zijn we nog steeds erg blij."

Felicitatie

Een dag later werd de promotie van Cambuur officieel nadat nummer drie Almere City FC onderuit ging op bezoek bij Go Ahead Eagles. "Die wedstrijd heb ik niet eens meer gekeken, dat geloofde ik verder wel", bekent Schmidt. Daarna volgde tal van felicitaties, waaronder een van rivaal sc Heerenveen. "Die heb ik inderdaad ook voorbij zien komen in de Leeuwarder Courant. Dat hoort erbij en die strijd is leuk. De mensen kijken er nu al naar uit en dat geldt ook voor mij. Dit soort derby's zijn het mooiste van de sport. Het gaat met humor en sportiviteit en dat is hartstikke leuk. Deze wedstrijd hoort op het hoogste niveau en ik vind het zelf ook erg mooi dat deze derby terug is."

Hoe dan ook kan Cambuur na de zomer met een goed gevoel beginnen aan zijn rentree op het hoogste niveau. De ploeg van Henk de Jong verloor dit seizoen pas vier keer, maakte al honderd doelpunten en kreeg slechts 31 treffers om de oren. Schmidt weet echter dat hij en zijn ploeggenoten binnenkort niets meer aan die statistieken hebben. "Het zijn inderdaad mooie cijfers en die hebben we ook verdiend. We hebben weinig punten gestolen en hebben altijd aanvallend voetbal gespeeld. Maar als we straks aan de Eredivisie beginnen dan tellen die cijfers niet meer. Dan beginnen we gewoon weer op nul en heeft het vorige seizoen weinig waarde meer."

Schaal

Eerst worden de pijlen in Leeuwarden echter gericht op het pakken van de titel in de Keuken Kampioen Divisie. Cambuur speelt nog tegen Jong AZ, De Graafschap, FC Dordrecht en NAC Breda. Met een voorsprong van negen punten lijkt het kampioenschap een kwestie van tijd. "Als je er zo goed voor staat, moet je geen genoegen nemen met alleen promotie. Dat zeiden we voor de wedstrijd tegen Helmond Sport ook al. We willen zo snel mogelijk kampioen worden, dat is nog mooier dan promoveren. We staan er goed voor en we moeten er voor blijven gaan. Ik ga zeker niet zeggen dat de titel al binnen is en dat het een makkie wordt. Maar als je reëel bent, dan is de kans groot dat wij het worden."

"Het maakt me niet zoveel uit hoe of waar, als we de titel maar pakken. Ik vind het mooi dat we vrijdag in het stadion van AZ mogen spelen tegen Jong AZ. Het is chique dat de club dat geregeld heeft. Het zal ook met de eventuele komst van supporters te maken hebben. Anders hadden er misschien wel wat supporters een gokje gewaagd om naar Alkmaar te komen", aldus de geboren Fries, die de tweede plek aan De Graafschap gunt. "Uiteindelijk maakt het me niet veel uit, maar ik vind dat De Graafschap het andere ticket heeft verdiend. Ze hebben de laatste weken goede zaken gedaan en het moet raar lopen als ze niet promoveren. Maar ze moeten het nog wel doen, net als wij het afgelopen weekend nog even moesten doen."

Vaste waarde

Over een paar weken sluit Schmidt een succesvol seizoen met een goed gevoel af. De rechtervleugelverdediger miste dit voetbaljaar pas een competitiewedstrijd van Cambuur en dat zorgt voor veel tevredenheid. "Zeker, daar ben ik erg blij mee en trots op. Dat is ook de reden waarvoor ik twee jaar geleden naar Leeuwarden ben gekomen. Het was de bedoeling om veel te spelen en het is geweldig dat het op deze manier heeft uitgepakt." Het is echter nog wel de vraag of Schmidt met de club meegaat naar de Eredivisie. Zijn contract loopt deze zomer af. "We staan er allebei positief in om met elkaar door te gaan. Er zijn onderhandelingen over een contract en een aanbieding. Maar er is nog niks definitief. Als het aan mij ligt, speel ik komend seizoen met Cambuur in de Eredivisie."

ELF Voetbal sprak eerder dit jaar ook al eens met Doke Schmidt. In dat interview ging hij onder meer in op zijn tijd bij sc Heerenveen, een leerzame periode bij Go Ahead Eagles, zijn eerste twee seizoenen in het shirt vam Cambuur, de altijd beladen derby van Friesland en zijn toekomstplannen.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <