Laatste nieuws
19.30'Nieuw thuisshirt Feyenoord lekt uit: belangrijk verschil ten opzichte van dit seizoen'
19.18In corruptiezaak aangeklaagde Rocha nieuwe voorzitter Spaanse voetbalbond
19.17Praat mee op VP: Willem II - FC Groningen
19.15‘Kenneth Taylor maakt indruk en verschijnt op de radar bij Europese topclub’
19.10Ondanks steun van Feyenoord en Ajax haakt Van den Herik af
19.02Verweij speculeert over trainerslijstje Ajax en eventuele terugkeer Erik ten Hag
18.56De Mos geeft transferadvies bij PSV: 'Verstandiger voor hem om te blijven'
18.50Jorien van den Herik (80) wordt ondanks steun Feyenoord en Ajax niet de nieuwe KNVB-voorzitter: 'Het is te veel werk’
18.48Jorien van den Herik wordt niet de nieuwe bondsvoorzitter van de KNVB
18.37Feyenoord en Liverpool naderen na 'positief gesprek' akkoord over Slot
18.35Oosting wil liever niet over Feyenoord praten en legt focus op FC Twente
18.30Real Madrid hoopt op evenaring van seizoen onder Beenhakker
18.28'Taylor verschijnt op de radar bij Juventus, dat zoekt naar nieuwe middenvelders'
18.15Arsenal zet vol in op PL-titel: 'We willen deze klus klaren'
18.10Klopp ziet Slot wel zitten als opvolger bij Liverpool: 'Goede trainer en goede kerel'
18.09Oosting reageert op Feyenoord-geruchten: 'Was al zo lang met Twente in gesprek…'
18.05Verweij duidelijk: 'Hij staat niet op één bij Ajax, dat wil wachten op Ten Hag'
18.00Dit waren de negen Nederlandse voorgangers van Slot in de Premier League
17.55Romano heeft nieuws over Arne Slot: Liverpool en Feyenoord naderen akkoord
17.53Verweij: ‘Als Ajax naast iedereen grijpt, is dat een gigantisch goede kandidaat’
17.42Volledig schuldbedrag van Vitesse ligt op straat door vonnis rechtbank
17.42Schuldenlast van Vitesse bekend: problemen blijken nog groter dan gedacht
17.39Van Hanegem: 'Slot naar Liverpool betekent niet dat Feyenoord ermee uitscheidt'
17.30Slot kan de tiende Nederlandse coach in de Premier League worden
17.20Kramer weigert te juichen voor Ajax na late goal: 'Was wel een klein beetje blij'
17.20Oosting volgt Slot niet op, hij verlengt 'zo goed als zeker' bij Twente
17.15Farioli (35) trainerskandidaat bij Ajax: De Zerbi-discipel maakt indruk
17.10Financieel rapport wijst uit: 4 Eredivisieclubs lopen gigantisch risico
17.05Geldproblemen Vitesse nog groter dan gedacht: schuldenlast van bijna twintig miljoen euro
17.00VP-voetbalkantine: 'Oosting was de ideale Slot-opvolger voor Feyenoord'
16.55Guardiola leunt op Foden, maar ziet verbeterpunt bij grote City-ster
16.48KKD-sensatie onthult zijn doel: 'Eredivisie zou de beste stap zijn voor mij'
16.47Romano komt met Slot-update: snel groen licht verwacht, gesprekken verlopen goed
16.37'Een van de verrassingen van het seizoen' blijft PSG, dat Ekitike verkoopt
16.30Willem van Hanegem: ‘Vertrek Arne Slot naar Liverpool betekent toch niet dat Feyenoord ermee uitscheidt?’
Resultaten x
binnenland

Voorpublicatie Kampioensouders, Edwin van der Sar: "Je zal hem bij de polonaise nooit vooraan betrappen"

Op 12 mei verschijnt Kampioensouders. Gesprekken over topsporttalent met de ouders van Pieter van den Hoogenband, Dorian van Rijsselberghe, Edwin van der Sar, Dafne Schippers, Suzanne Schulting, Ireen Wüst en Epke Zonderland. Het boek is geschreven door Harmke van der Werf (1992), orthopedagoog bij sc Heerenveen. ELF Voetbal mag er alvast uit voorpubliceren. In dit stuk nemen Rien en Willie van der Sar de lezer mee naar het begin van de keeperscarrière van hun zoon Edwin.

05-05-2021 12:00 door Sander Berends

Op zesjarige leeftijd ging Edwin van der Sar met zijn vriendjes Marco en Michel naar judoschool Barends in Voorhout. Na een jaar hield Edwin het judo weliswaar voor gezien, maar hij had er al wel geleerd hoe hij het beste kon duiken. Hij ging voetballen bij het plaatselijke Foreholte. Als F’je speelde hij nog gewoon mee met de andere jongens. Voetbaltechnische kwaliteiten vielen nog niet op. ‘Nee, maar Edwin zag ook geen vliegtuigen of bloemetjes, Edwin zag de bal,’ zegt vader Rien resoluut. Foreholte is een kleine club en had maar weinig jeugd, ze streden tegen grote clubs als Rijnsburg en Noordwijk. Toen er het jaar daarop een keeper nodig was, werd Edwin vanwege zijn lengte tot keeper gebombardeerd. Tegen de sterke tegenstanders had hij veel werk te verrichten. ‘Kijk, je went nooit aan verliezen, maar hij heeft wel leren incasseren. Zijn gezicht ging weliswaar steeds lager als hij twintig doelpunten om de oren kreeg, maar het hadden er ook veel meer kunnen zijn.’

Door de vele tegendoelpunten viel Edwins keeperstalent niet zo op, ook niet bij zijn ouders. Moeder Willie: ‘We waren ooit een keer bij Rijnsburg bij een wedstrijd en het was koud en het regende. Ik zei tegen Rien: “Nou, Edwin kan beter gaan schaken, dan kunnen we tenminste binnen zitten.’ De scheidsrechter liep net voorbij en die zei: “Mevrouw, hoe kunt u dat nou zeggen? Hij heeft zó veel aanleg.” Zo ineens.’

Net als ome Kees

Het voetbaltalent in de familie leek vooral te zitten bij oom Kees, die bij Katwijk speelde en later gescout werd door Volendam. Edwin en zijn zus Monique zagen alle wedstrijden van oom Kees. Edwin ging ook graag met zijn vader mee, die bij GWS speelde. Hij leefde inmiddels voor het voetbal: zelf voetballen, voetbal kijken en voetbalplaatjes verzamelen. Zoals zijn ouders nu rijen plakboeken met herinneringen van hun zoon hebben, zo hield Edwin een plakboek bij van zijn oom Kees. Op de tribune keek Edwin zijn ogen uit, maar uitbundig was hij, net als zijn vader, niet. ‘Nee, Edwin is nooit uiterlijk uitbundig. Je zal hem bij de polonaise nooit vooraan betrappen,’ zegt Willie. Het voetbal volgde, beleefde en droomde hij in stilte. Edwin wist inmiddels wel wat hij later wilde worden: ‘Ik word net als ome Kees.’ ‘Maar dan had hij er nooit bij stilgestaan wat daar allemaal bij kwam kijken,’ zegt Willie zacht glimlachend.

Edwin kon geen genoeg van voetbal krijgen, op zaterdagochtend speelde hij zelf, en ’s middags ging hij mee met zijn vader. Zo jong als hij was, hij had een serieuze taak bij GWS: achter het doel paste hij op de waardevolle spullen van het team, hij hield het doel en de spelers goed in de gaten. Willie sloot later op de dag aan, want zij draaide kantinediensten bij GWS.

Toen Edwin gevraagd werd om bij Noordwijk te komen spelen, verkoos zijn vader het voetbal van Edwin boven zijn eigen wedstrijden. Edwin zat daar op school en zijn klasgenoten konden wel een goede keeper gebruiken. Zij vroegen hem dan ook de overstap te maken. ‘Edwin is dan niet zo dat hij gelijk gaat, die wacht eerst even af.’ Noordwijk is een grotere club dan Foreholte en heeft zodoende ook meerdere A-teams. Edwin wilde alleen gaan als hij in de A1 zou komen. Een telefonisch gesprek met de trainer overtuigde hem om de stap naar het hoger spelende Noordwijk te nemen. Trouwe fan Rien zag Noordwijk in 1989 kampioen worden in een landelijke competitie.

De Joker

Waar Edwin bij Foreholte niet gescout werd, gebeurde dat bij zijn nieuwe team wel. Competitiegenoot Sparta was de eerste betaald voetbalclub die bij Edwin aanklopte. Zij wachtten lang maar zetten niet door, en intussen kwam Noordwijk ook met een aanbieding. De trainer van Noordwijk A1, Ruud Bröring, zag meer in Edwin. Bröring is het klaverjasmaatje van toenmalig Ajax-trainer Louis van Gaal. Van Gaal had wel belang bij een nieuwe verdediger en keeper, en sprak die wens uit. ‘Toen zei Bröring: “Nou, ik heb er nog wel één.”’

En zo zat Willie opeens naast Van Gaal en Ajax’ keeperstrainer Frans Hoek naar de wedstrijd van Noordwijk te kijken. Ze kende de mannen van gezicht omdat ze beiden kort met haar broer Kees gespeeld hadden, maar aanspreken deed ze hen niet. Rien en Willie zijn nuchter. ‘Wij dachten: ze komen misschien voor Noordwijk-keeper Rob van Dijk.’

Maar de beide proftrainers kwamen wel degelijk voor Edwin en zo kwam hij op de radar van het gedroomde Ajax terecht. ‘Je weet niet hoe het balletje kan rollen, maar ja, je moet ook een beetje geluk hebben. Als alles tegenzit, dan lukt het niet natuurlijk,’ relativeert Rien. Edwin had het geluk dat Bröring op het juiste moment zijn joker op tafel legde, maar de kwaliteiten had hij zelf.

Edwin van der Sar (rechts) in 2011 op de foto met Ruud Bröring, die hem in de A1 naar Noordwijk haalde.

De diverse besprekingen die Edwin bij Sparta en Ajax had, zijn nu nog altijd een licht puntje van verontwaardiging. Waarom mocht Rien niet mee om zijn zoon te steunen? De Van der Sars hadden geen auto. Een man van de club, Leo van Houten, bood aan om Edwin met zijn auto te brengen. ‘Het is gewoon niet besproken dat wij ook mee zouden gaan. Totdat Rien later hoorde dat een andere begeleider wél mee was gegaan,’ zegt Willie. Rien: ‘Ik wou heel graag mee!’ Bij de vraag of zijn zoon dat echt nodig had, reageren Willie en Rien ontkennend. Advies vroeg hij niet. Niet bij zijn stap om van Foreholte naar Noordwijk te gaan, ook niet om van Noordwijk naar Ajax te gaan, Edwin deelde de dingen mee. In 1989 werd hij derde keeper bij Ajax.

Fragment uit: Harmke van der Werf, Kampioensouders. 288 pagina's, € 19,99. Uitgeverij De Kring. Bestel zonder verzendkosten bij www.uitgeverijdekring.nl/kampioensouders.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <