Laatste nieuws
00.35Van 't Schip noemt rode kaart Bergwijn 'niet handig': 'Weet hij dondersgoed'
00.25Excelsior-trainer woedend dat Ajax geen tweede rode kaart kreeg: ‘Weet niet wat de VAR aan het doen was’
00.24Slot op pole position, Van Dijk reageert: 'Kan een Liverpool-coach zijn'
00.08Marten de Roon en scorende Teun Koopmeiners met Atalanta naar Italiaanse bekerfinale
00.07Engelse pers geeft 'langzame' Antony wind van voren: 'Opnieuw gênante vertoning'
00.06Dijkhuizen spuwt gal over Ajax-charge en VAR: "Het is honderd procent rood"

Gisteren

23.59Ten Hag ziet United twee keer incasseren tegen hekkensluiter: 'Onacceptabel'
23.58PSV kan ‘half Europa’ aftroeven in strijd om veelbelovend talent van Gent
23.57'PSV zit met half Europa achter verdedigend 'fenomeen' uit België (16) aan'
23.50Ajax-trainer John van 't Schip had rode kaart Steven Bergwijn ‘absoluut niet verwacht’: ‘Het hield niet over vandaag’
23.50Virgil van Dijk gaat in op aanstaande komst van Arne Slot naar Liverpool
23.49Liverpool tussen woede en berusting: 'Willen we wel kampioen worden?'
23.42John van ’t Schip is zeer verrast door wissel Brian Brobbey: ‘Het is heel gek’
23.40Derksen en Van der Gijp opperen duo als Slot-opvolgers: 'Beter dan in slangenkuil'
23.35Van 't Schip bevestigt 'probleem' Brobbey: 'Het is gek, er was niks aan de hand'
23.35Van ’t Schip: 'De fitheid van Brobbey is een probleem, het is gewoon gek'
23.35Ajax ontsnapt na rood Steven Bergwijn op valreep aan beschamende thuisnederlaag tegen Excelsior
23.25Atalanta in blessuretijd langs Fiorentina en naar Italiaanse bekerfinale
23.25Ajax ontsnapt aan verlies tegen Excelsior, Europa League-ticket op de tocht
23.21Derksen en V/d Gijp unaniem: dit moet de nieuwe Feyenoord-trainer worden
23.18'Krankzinnig slecht en zielig' Ajax weer onder vuur: 'Het is niet te geloven'
23.15Sprookjeseinde raakt verder uit zicht voor Klopp na zeperd in Merseyside Derby
23.15Barcelona hoeft toch geen nieuwe trainer te zoeken: Xavi blijft
23.15Erik ten Hag en Manchester United ontsnappen aan nieuwe blamage na comeback tegen hekkensluiter
23.11Teun Koopmeiners helpt Atalanta met goal aan plek in finale Coppa Italia
23.10Wéér averij voor Liverpool in titelstrijd: Van Dijk onderuit in Merseyside Derby
23.10Kylian Mbappé steelt de show met heerlijke panna, PSG zet grote stap richting landstitel
23.10Twente rekent af met Almere City en blijft op koers naar Champions League-voorronde
23.07Liverpool verliest bij stadgenoot Everton en raakt achterop in titelstrijd
23.05Paris Saint-Germain doet wat het moet doen en kan zaterdag kampioen worden
23.05Titelkansen Liverpool krijgen enorme knauw door nederlaag in Merseyside Derby
23.04Goal Koopmeiners en weergaloos slotstuk: Atalanta naar finale Coppa Italia
23.04Atalanta na goal Koopmeiners en weergaloos slotstuk naar Italiaanse bekerfinale
23.04Weergaloos slotstuk en Koopmeiners leiden Atalanta naar Italiaanse bekerfinale
23.02PSG krijgt geen hulp en moet nog drie dagen wachten op de titel
Resultaten x
binnenland

De 10 bekendste spelers van het jarige Cambuur

SC Cambuur viert vandaag haar 57-jarige verjaardag en daarom zetten wij de promovendus in de schijnwerpers. Dat doen we door terug te kijken op de 10 bekendste spelers die ooit bij de Leeuwarders hebben gespeeld. Daarin is geen plaats voor levende Cambuur-legende Sandor van der Heide, publiekslieveling Mark de Vries, clubtopscorer Jan Bruin en Mister Cambuur Johan Abma, omdat we puur kijken naar de voetballers die de grootste loopbaan hebben gehad.

19-06-2021 07:00 door Krist Stoelwinder

Frans de Munck

De lijst wordt afgetrapt met een man die al zo'n elf jaar niet meer onder ons is. In de begindagen van het profvoetbal in Nederland was Frans de Munck met afstand de beste keeper van het land. De Zwarte Panter werd kort na de Tweede Wereldoorlog de keeper van het Nederlands Elftal en ging keepen bij het Duitse FC Köln, nadat een transfer naar FC Barcelona op een haar na niet doorgang vond.De Munck streek op zijn 42 in Leeuwarden neer en zou er een jaar lang (eerste keeper) blijven. Hij kwam uiteindelijk tot 31 interlands.

Johan Derksen

Drie jaar na het vertrek van De Munck ging in 1968 ene Johan Derksen bij SC Cambuur voetballen. Trainer Jan Bens was erg blij met de aanvallende ingestelde keiharde linksback en uiteindelijk werd de langharige voetballer ook aanvoerder. Hij bleef vier jaar lang bij Cambuur en zou verder vooral in de eerste divisie blijven voetballen. Inmiddels is hij al jarenlang een gevreesd analist en een bekende TV-persoonlijkheid. Recent kwam zijn biografie uit en dat bleek een echte besteller.

Oeki Hoekema

Derksen speelde bij Cambuur samen met generatiegenoot Oeki Hoekema. De aanvaller bleek over veel talent te beschikken en werd door Go Ahead Eagles naar de Eredivisie gehaald. Hij zou mooie jaren kennen bij PSV en Lierse en keerde uiteindelijk op latere leeftijd nog terug bij Cambuur. Hoekema werd ook international en toonde zich in 1978 principieel. Hij weigerde mee te doen aan het WK in Argentinië, waar dictator Jorge Videla en zijn medewerkers dagelijks de mensenrechten schonden. Hoekema starte een handtekeningenactie om te voorkomen dat Nederland meedeed, maar hij behaalde zijn doel niet.

Fred Grim

Toen Fred Grim er aan het eind van de jaren tachtig achterkwam dat het moeilijk werd om door te breken in het eerste van Ajax, besloot hij verder te kijken. Hij vertrok naar Cambuur en werd daar één van de meest betrouwbare keepers die de club ooit had meteen eerste keeper. Grim zou er acht jaar lang de vaste doelman blijven en bleek enorm betrouwbaar. Hij keerde in 1994 terug bij Ajax om als tweede keeper de Champions League en de wereldbeker te winnen. Na het vertrek van Van der Sar in 1999 was Grim nog een aantal jaar vaste keeper de eerste keeper van Ajax en zo won hij onder meer de dubbel.

Michael Mols

Met Michael Mols werd er in 1991 een groot talent uit de Ajax-jeugd aangetrokken. Bij de Leeuwarders scoorde de spits niet enorm veel, maar was hij wel een erg gewaardeerde kracht. Hij hielp zijn club naar de Eredivisie en presteerde daarin ook goed. Bij FC Twente en FC Utrecht werd Mols alsnog een goalgetter. Het zorgde ervoor dat hij tot zes interlands wist te komen en een prachtige transfer afdwong naar Glasgow Rangers. In Schotland won hij tweemaal de landstitel en hij zou zijn loopbaan in 2009 afsluiten bij Feyenoord met de KNVB-beker.

Bert Konterman

Mols is niet de enige voormalig Cambuur-speler die ook nog bij Feyenoord speelde.Dat deed Bert Konterman namelijk ook. Na drie succesvolle jaren bij Cambuur kwam hij via Willem II bij Feyenoord terecht en daar werd hij een echte sterkhouder. Konterman werd landskampioen met Feyenoord, deed met het Nederlands Elftal mee aan Euro 2000 en vertrok vervolgens naar Glasgow Rangers. Evenvals Mols kende hij daar prachtige jaren. 

Jaap Stam

De speler met een Cambuur-verleden die de meest succesvolle loopbaan had is zonder twijfel Jaap Stam. De Rots van Kampioen speelde tussen 1993 en 1995 twee jaar bij Cambuur en speelde drie jaar later al in de absolute wereldtop. Stam werd een topspeler bij Manchester United, Lazio Roma en AC Milan. Hij besloot zijn loopbaan in 2007 bij Ajax en was tot 67 interlands gekomen bij het Nederlands Elftal. Stam wordt gezien als één van de beste verdedigers die Nederland ooit had.

Ruben Schaken

Weinig Cambuur-supporters zullen hebben verwacht Ruben Schaken het Nederlands Elftal zou gaan halen.De razendsnelle buitenspeler presteerde erg tegenvallen in zijn tijd bij Cambuur tussen 2002 en 2005. Zijn profloopbaan leek aan een zijden draadje te hangen, maar bij BV Veendam ging de knop uiteindelijk om en daardoor mocht hij met VVV-Venlo de Eredivisie in. Hij maakte daar een prima indruk en Feyenoord durfde het wel met hem aan. Schaken zou vier jaar bij de Rotterdammers blijven, was er succesvolle en haalde onder Louis van Gaal het Nederlands Elftal. Schaken speelde zeven interlands en scoorde daarin tweemaal.

Marco Bizot

Waarschijnlijk zullen weinig voetballiefhebbers er zich bewust van zijn, maar met Marco Bizot is er een speler met een Cambuur-verleden actief op het huidige EK. De 30-jarige doelman van AZ werd in 2011 namelijk door Ajax verhuurd aan Cambuur. Hij presteerde er prima en bleef een jaar lang eerste doelman. Via avonturen bij FC Groningen en KRC Genk kwam hij in 2017 terecht bij AZ. Hij werd één van de beste keepers van Nederland, werd international en hoopt nu een mooie stap te gaan maken naar het buitenland. 

Bartholomew Ogbeche

Het was aan de connecties van Dwight Lodeweges te danken dat Bartholomew Ogbeche 2014 bij Cambuur tekende. De Nigeriaan deed in 2002 op 17-jarige leeftijd met Nigeria mee aan het WK en had onder meer samengespeeld met Ronaldinho bij het grote PSG. Voordat hij bij Cambuur tekende speelde hij een proefwedstrijd met de Leeuwarders en daarin maakte hij vijf (!) doelpunten. Het bleek een voorbode voor een prachtige tijd bij Cambuur. Later presteerde hij bij Willem II ook erg goed.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <