Laatste nieuws
09.11Column Sjoerd Mossou | De VAR maakt meer kapot dan ons lief is, zo werd op Wembley weer pijnlijk duidelijk
09.10Leipzig duidelijk over plannen met Simons: 'We zijn geen doorgeefluik'
09.00Brobbey en Bergwijn moeten Ajax aan Europa League helpen, Excelsior wacht
08.56'Als Ajax niet minimaal vijfde wordt, dan zijn de spelers het shirt niet waard'
08.55'Barça stapt naar rechter om spookgoal Yamal en wil Clásico overspelen'
08.45Ajax moet nog vol aan de bak voor vijfde plaats: ‘Als dat mislukt, zijn ze het shirt komend seizoen niet waard’
08.40Ontknoping eredivisie: haalt Ajax Europa League en gaat Twente de Champions League in?
08.38Routinier van Ajax hangt voetbalschoenen na dit seizoen aan de wilgen
08.34'Newcastle-duo zeer gewild, Mbappé kent positie bij Real Madrid al'
08.28'Laporta geeft strijd niet op: Barça naar de rechter vanwege controverse'
08.28Laporta geeft strijd niet op: Barça naar de rechter vanwege 'spookgoal'
08.25De totale renovatie van de Ajax-selectie in kaart
08.18VI noemt man en paard: deze spelers mogen vertrekken bij Ajax
08.13PSV wil Dest behouden en klopt met ongebruikelijk verzoek aan bij FC Barcelona
08.10Liverpool en Arsenal hopen op uitglijder Manchester City: dit is het programma in de Engelse titelstrijd
08.02Pastoor even klaar als trainer: 'Gezin gewend dat ik eerder wegga of überhaupt niet kom'
07.55'Van Praag houdt voet bij stuk en wil Ajax-leden overtuigen van vertrek Kroes'
07.49Pochettino trekt pijnlijke conclusie: 'Op een slechte dag, zijn we echt slecht'
07.46Ronald Koeman krijgt zijn zin: uitbreiding EK-selecties een formaliteit
07.38‘Graham Potter wordt de nieuwe trainer van Ajax als Alex Kroes terugkeert’
07.35'Bezem door Ajax-selectie: vooral voorhoede op de schop, winst lonkt na rampjaar'
07.30Voetbal op tv: Ajax, FC Twente en de Merseyside Derby
07.29Podcast Formule 1 | De waarde van het merk Max Verstappen
07.25Arteta bespreekt eigen rol in titelrace met Arsenal en looft uitblinker Havertz
07.16Feyenoord bereidt zich voor op vertrek Slot en identificeert mogelijke vervanger
07.12'PSV gaat transfersom voor Dest proberen te drukken bij Barcelona'
07.00Vermoedelijke XI Ajax: Van 't Schip hint op 4-3-3, rentree Henderson nabij
06.54'Slot wil Hulshoff meenemen, eerste naam van opvolger valt bij Feyenoord'
06.45'Koeman krijgt zijn zin: landen mogen 26 spelers selecteren voor EK voetbal'
03.03PSV en het dilemma-Dest: legt club tien miljoen op tafel om zwaar geblesseerde speler te kopen?
00.10Voetbalpodcast | ‘Jürgen Klopp opvolgen bij Liverpool is een moeilijke klus, maar Arne Slot zou het kunnen’
00.00Wint Cole Palmer het EK voor Engeland? ‘Het is een absoluut genie’

Gisteren

23.57Slot-nieuws wekt enthousiasme: 'Liverpool voor hem een hele goede club'
23.55Ajax maakt vanwege riant bedrag aan tekengeld amper winst op Conceição
23.39Leicester zet monsterscore neer tegen Southampton en kan promotie ruiken
Resultaten x
binnenland

Dit legendarische Ajax verloor voor het laatst van FC Groningen in eigen stadion

Gevoelsmatig is FC Groningen altijd een moeilijke tegenstander voor Ajax. De historie bewijst echter dat de Amsterdammers de trots van het noorden in eigen stadion eigenlijk altijd verslaan. De laatste keer dat FC Groningen Ajax versloeg was in 1994. Ajax was al landskampioen en had een geweldig elftal.

25-09-2021 11:42 door Krist Stoelwinder

Stanley Menzo

Eén van de laatste wedstrijden die Stanley Menzo in het eerste was Ajax speelde was het duel op bezoek bij Cambuur. Ajax was al landskampioen en daarom mocht de doelman, in wie Johan Cruijff het erg zat zitten, Edwin van der Sar nog even vervangen. Het jeugdproduct van de Amsterdammers brak door als enorm talent, werd uiteindelijk eerste keeper, maakte indruk met zijn ongelofelijke reflexen en pakte uiteindelijk ook de Europacup II en de UEFA Cup.

Sonny Silooy

Met Sonny Silooy brak er in de jaren tachtig een generatiegenoot van Menzo door bij Ajax. In tegenstelling tot de keeper werd hij nooit een vaste waarde en na zeven jaar vertrok hij naar Frankrijk. Twee jaar later keerde hij terug en als ideale twaalfde man en won hij met Ajax alles wat er te winnen viel. De vleugelverdediger zal echter vooral herinnerd worden aan zijn gemiste strafschop in de Champions League-finale tegen Juventus in 1996.

Danny Blind

In het centrum van de verdediging stond met Danny Blind een echte leider in het hart van de verdediging. De Zeeuw kwam in 1979 kort voor zijn 18e verjaardag in het profvoetbal terecht bij Sparta Rotterdam. Op Het Kasteel werd hij één van de topspelers in de Eredivisie en daarom trok Ajax hem in 1986 aan. In Amsterdam was hij meteen basisspeler en werd hij uiteindelijk ook de aanvoerder. In die hoedanigheid won hij in 13 jaar Ajax de Champions League, vijf keer de landstitel en bezorgde hij zijn club met de winnende strafschop de wereldbeker.

Frank Rijkaard

Een belangrijk moment voor het grote succes van Ajax in de jaren negentig was dat Frank Rijkaard in de zomer van 1993 teruggehaald werd. Het pakte allemaal goed uit, want de Champions League werd gewonnen door een assist van de routinier in de finale. Rijkaard werd bij Ajax van toptalent een grote speler en belandde via Sporting en Real Zaragoza bij AC Milan. Hij schitterde daar samen met landgenoten Ruud Gullit en Marco van Basten, waar hij (mede door zijn winnende doelpunt) tweemaal de Champions League wist te winnen.

Frank de Boer

Het seizoen nadat Oranje Europees kampioen was geworden, brak Frank de Boer door in het eerste van Ajax als talentvolle linksback. Na een aantal jaren kwam De Boer in het centrum terecht en wist hij met zijn geweldige trap indruk te maken, door zijn crosspasses en vrije trappen. Na elf jaar Ajax vertrok hij via een abritagezaak op uiterst pijnlijke wijze naar FC Barcelona, waar hij vijf mooie jaren kende.

Edgar Davids

Eén van de toptalenten in het begin van de jaren negentig was bij Ajax Edgar Davids. De pitbull was een geweldige straatvoetballer, maar ontpopte zich bij Ajax ook tot een keihard stofzuiger. Na vijf jaar succes met Ajax was er interesse uit de top en door het Bosman-arrest kon hij transfervrij naar AC Milan vertrekken. Na twee jaar Milaan nam Juventus hem over en daar werd hij een absolute publiekslieveling. In 2007 keerde hij als veteraan terug bij Ajax, dat werd echter niet een enorm succes.

Jari Litmanen

Doordat Ajax met Dennis Bergkamp een weergaloze nummer tien had, moest de talentvolle Jari Litmanen lang wachten op zijn kans. Het seizoen 1993/94 was het jaar van zijn doorbraak en in 30 competitiewedstrijden maakte hij 26 doelpunten. Het bleek een startschot voor een sprookjeshuwelijk, waardoor de Fin één van de populairste Ajacieden aller tijden werd. Bij Ajax werd hij een wereldster, maar bij FC Barcelona en Liverpool had hij later veel minder succes, doordat Litmanen heel erg veel last had van blessures.

Peter van Vossen

Naast Blind stond er met Peter van Vossen nog een Zeeuw in heet eerste van Ajax, die door Beveren in 1988 het profvoetbal haalde. Hij had vooral succes als snelle buitenspeler en werd daarom in 1993 door Ajax overgenomen van Anderlecht. Daar was hij de ideale twaalfde man, die tegen FC Groningen op het middenveld speelde. Daarna ging Van Vossen had avontuur aan en voetbalde hij bij Istanbulspor en Glasgow Rangers. In 1998 keerde hij terug naar Nederland, notabene bij Feyenoord.Daar pakte hij meteen de landstitel.

Finidi George

Van Vossen was geen basisspeler bij Ajax, omdat de de ploeg met Finidi George een uitstekende rechtsbuiten in de gelederen had. Ajax pikte hem op zijn 22e op uit Nigeria en hij werd al snel een basisspeler in de hoofdstad. Hij viel vooral op door zijn snelheid en zijn heerlijke schot, met als hoogtepunt zijn goal in de kruising tegen Bayern München.Na drie jaar Ajax vertrok Finidi naar Spanje en kende hij nog een mooi voetballeven in bij Real Betis, RCD Mallorca en Ipswich Town.

Stefan Pettersson

Met Litmanen had Ajax in het seizoen 1993/94 dus een echte publiekslieveling in de gelederen, maar hij was zeker niet de enige. Stefan Pettersson was namelijk ook enorm populair bij de eigen aanhang. In zes jaar Ajax scoorde hij erg veel en hij had ook een grote rol in het mooie spel van zijn club. Daarnaast is de Zweed een uiterst sympathieke man en dat maakte hem extra geliefd. Pettersson keerde in 1994 terug naar IFK Göteborg, waar hij eerder nog de UEFA Cup wist te winnen.

Marc Overmars

We sluiten het artikel af met een speler die niet alleen een enorm succes had in het succes van Ajax in de jaren negentig, maar dat ook heeft in het succes van de afgelopen jaren. Marc Overmars haalde het profvoetbal bij Go Ahead Eagles en vertrok na een jaartje Eredivisie bij Willem II in 1992 naar Ajax. De razendsnelle buitenspeler gaf in vijf jaar Ajax enorm veel assists en maakte zelf ook veel doelpunten, waarna hij in 1997 naar Arsenal vertrok. Door zijn drie goede jaren daar werd hij de duurste Nederlandse speler ooit, want FC Barcelona trok hem rond de eeuwisseling voor 40 miljoen euro aan.




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <