Laatste nieuws
09.14Crysencio Summerville schittert opnieuw en bezorgt Leeds United belangrijke zege
08.51Gimenez geeft reden voor vormdip: 'Daar lag het de tweede seizoenshelft aan'
08.46Krabbendam denkt te weten welke 3 spelers mogen vertrekken bij Feyenoord
08.45Engelse media overladen Leeds-uitblinker Summerville met complimenten
08.45Summerville stijgt weer tot grotere hoogte: 'Hij voedde het opwindende spel'
08.45'PSV wil door met Ramalho: verdediger heeft echter nog andere opties'
08.32Denzel Dumfries trekt boetekleed aan na rood in kampioensduel Inter: ‘Onhandig om het zo te laten escaleren’
08.24UEFA nog één stap verwijderd van uitbreiding EK-selecties
08.17Spannende periode voor Feyenoord in aantocht op transfermarkt
08.16Johan Derksen is helemaal klaar met Clarence Seedorf: ‘Vier keer gefaald’
08.12Losse heupjes: Dumfries gooit dansmoves en duikt tussen fans na Scudetto-zege
07.56De Mos ziet 'voordeel voor PSV' in blessure Dest: 'De elf miljoen kan streep door'
07.51Moniz en vergeten ex-PSV'er maken seizoen af bij Zwitserse topclub
07.45Nederlanders geen 'nestors van succes' bij Scudetto Inter: 'Is luxe alternatief'
07.34Milan van Ewijk drijft topspelers Manchester United tot wanhoop: ‘Het maakt me wel trots’
07.30Voetbal op tv: Londense kraker en halve finale Coppa Italia
07.21Dumfries vertelt over reserverol en zijn toekomst: 'Niet slim van mij'
07.20Wim Jonk spreekt kraakheldere taal over eventuele terugkeer bij Ajax
07.15Bijlow hoopt op kans om zich alsnog in EK-selectie te keepen
07.15Voetbalpodcast | ‘Ronald Koeman heeft wel met een paar deuren gesmeten’
07.10Dolgelukkige De Vrij moet uit spelersbus getrokken worden voor interview: 'Blijf professioneel'
07.10Slot ontvangt kritiek na uitleg over toekomst: 'Feyenoord eigenlijk tweede keus'
03.00Wat een rentree! Jurriën Timber maakt wereldgoal na maandenlange revalidatie
01.05De Mos adviseert PSV: 'Als hij geen duidelijkheid krijgt bij Feyenoord...'
00.27Van den Brom staat open voor terugkeer: 'Heeft met sentiment te maken'
00.10Slot favoriet om Klopp op te volgen bij Liverpool: 'Hij heeft één probleem...'
00.10Inter verovert voor twintigste keer Italiaanse titel na verhitte derby, rode kaart voor Denzel Dumfries

Gisteren

23.49Succestrainer Inzaghi gaat Mourinho voorbij op Inter-ranglijst
23.35Sneijder spot vervanger Frenkie: 'Voorspeld als verrassing, dat is uitgekomen'
23.30Portugese succestrainer vliegt voor gesprekken naar Engeland
23.25De beelden: Dumfries pakt nét voor binnenhalen Scudetto rood
23.21Sneijder noemt de ideale vervanger van Frenkie de Jong in Nederlands elftal
23.15Ajax-terugkeer niet bij voorbaat uitgesloten: 'Heb daar een mooie periode gehad'
23.12Kökcü voor tweede week op rij trefzeker bij winnend Benfica
23.12Kökcü trefzeker bij reguliere overwinning Benfica
Resultaten x
binnenland

Thomas Kok dichtbij kampioenschap met Preussen Münster: "Niveau hier is hoog"

Als pupil van het Tilburgse SC ’t Zand werd Thomas Kok voor de eerste en laatste keer kampioen. Met FC Dordrecht pakte hij later een periodetitel. Komend weekend kan de 24-jarige middenvelder van SC Preussen Münster zomaar opnieuw in het middelpunt staan van een kampioensfeest. Dat zou een nieuw succes betekenen. Een halfjaar eerder hielp hij zijn toenmalige werkgever in Noorwegen ook reeds aan promotie. "Twee keer promoveren in zo’n korte tijd moet wel haast een unicum zijn."

04-05-2022 14:00 door Sander Berends

"Ik heb oortjes in, dus het is geen enkel probleem." Kok zit op de fiets als hij zijn mobiele telefoon opneemt. "We zijn net klaar met trainen. Dat doen we naast het stadion. Ik ben nu op weg naar huis. Ik woon in het centrum van Münster. Dat is twintig minuten. Heerlijk. Vooral nu het weer goed is. Nee, ik fiets niet elektrisch. Ik heb de oude fiets van mijn vader mee. Ik heb ook nog een tweede fiets staan voor als er bezoek komt. Münster is de fietshoofdstad van Duitsland. Wist je dat niet?"

Verrast

Sinds januari speelt en woont Kok in de stad van ruim 316.000 inwoners in Noordrijn-Westfalen. "Het is een erg mooie stad. Dat heeft mij ook verrast. Mooie historische gebouwen, een gezellig centrum, alles is netjes en overal fietsen mensen. Er zijn ontzettend veel routes uitgetekend. De Aasee ligt net buiten het centrum. Je kunt helemaal om het meer lopen, een afstand van vier à vijf kilometer. Onderweg zijn er voldoende mogelijkheden om iets te eten of te drinken."

Afgelopen winter ontving hij een uitnodiging om mee te trainen bij SC Preussen Münster. "Ik voetbalde in Noorwegen, ook een prachtige periode. Mijn contract bij FK Jerv liep af. Tijdens onderhandelingen kwamen we er niet uit, waardoor ik transfervrij was. De winter is voor een voetballer daarvoor een ongunstige periode. Hooguit clubs in degradatienood zoeken nieuwe spelers. Toen ik van de interesse van Preussen Münster op de hoogte werd gebracht, raakte ik niet direct enthousiast. Het vierde niveau in Duitsland, tja... als je in de Eredivisie en Eerste Divisie hebt gespeeld en het tweede niveau in Noorwegen hebt meegemaakt, vormde dat geen logische vervolgstap. Maar van die gedachte kwam ik snel terug."

Faciliteiten

Hij ging in op het aanbod van de proeftrainingen en ondervond het hoge trainingsniveau. "Dat verraste me. Ook de faciliteiten van de club, de professionele organisatie en de steun en de omvang van supporters. Uit het aangeboden contract en de gesprekken met de trainer (Sascha Hildmann, red.) sprak veel vertrouwen. Voor een halfjaar wilde ik deze nieuwe uitdaging best aangaan."

De groenzwarte equipe bivakkeerde op de derde plaats in de Regionalliga West en miste een jaar eerder op een haar na de promotie naar de 3. Liga. Sinds zijn komst bestormde de amateurkampioen van 1994 de koppositie met zevenmijlslaarzen. Na een reeks van elf ongeslagen duels op rij kan Preussen Münster, met nog twee speeldagen voor de boeg, dit weekend kampioen worden. De voorsprong op naaste belager Rot-Weiss Essen bedraagt twee punten. Kok gaat met zijn ploeggenoten vrijdag op bezoek bij SC Wiedenbrück. Essen reist een dag later af naar SV Rödinghausen. Bij winst van Preussen en puntenverlies van Essen is het zover. Anders moet de laatste speeldag uitkomst bieden. Dan komt 1.FC Köln II naar Münster. "Ik begreep dat de huldiging op het bordes van het stadhuis plaatsvindt, maar eigenlijk wil ik me nog niet rijk rekenen."

Enorme spirit

De kracht zit hem volgens Kok in de hoge kwaliteit binnen de selectie. En de breedte. "In Noorwegen speelde ik in een elftal met dezelfde kwaliteiten. Daar waren dertien, veertien jongens die op dat niveau meekonden. Bij Preussen Münster spreek je over twintig jongens. Het team is opgebouwd uit een ideale mix van spelers met veel ervaring, die de slimmigheidjes in het voetbal kennen, en talenten. Er zit een enorme spirit in het team. De verdediging is ijzersterk. Iedereen in het team verdedigt mee en wil een bal zo snel mogelijk weer veroveren. We zijn ontzettend gevaarlijk in de omschakeling waardoor we met slimme passjes onze aanvallers in één-tegen-één situaties laten komen. We weten dat we elke wedstrijd scoren. Dat speelt in het achterhoofd erg gemakkelijk."

Kok kent zijn rol in het team. "Ik zorg voor het stukje zekerheid op het middenveld. We beschikken in die linie over creatieve jongens die vooruit zijn gericht. Maar ook spelers met agressiviteit, aanjagers, waar ik onder val. Dat werkt ontzettend goed. Ik krijg nog steeds elke wedstrijd kippenvel als ik het veld betreed, de opkomstmuziek hoor en onze fans zie. Hetzelfde als we na een zege onze supporters via een vast ritueel bedanken. Elke thuiswedstrijd is met ruim elfduizend gevulde plekken uitverkocht. In Nederland haalt op De Graafschap en NAC Breda na geen enkele club dat in de Keuken Kampioen Divisie. Uit gaan er ook veel fans mee. Bij Rot-Weiss Oberhausen zaten er 2.500. Vrijdag naar Wiedenbrück mogen maar 750 fans mee. De burgemeesters zijn hier voorzichtig. Het valt me ook altijd op dat we met de spelersbus overal goed beveiligd worden. Sowieso zie ik rond onze wedstrijden altijd veel politie op straat."

"Ik ben best nieuwsgierig naar onze resultaten in wedstrijden tegen clubs uit de Keuken Kampioen Divisie. Begin februari speelden we een oefenduel tegen De Graafschap, dat met een mix van eerste en tweede elftalspelers aantrad. We wonnen gemakkelijk met 3-0. We speelden enkele weken geleden (op 6 april, red.) tegen SC Verl uit de 3. Liga (halve finale Landespokal Westfalen, red.). Wonnen we ook met 3-0. Alleen de kampioen promoveert naar de 3. Liga. Als ik die wedstrijd als uitgangsbasis zie, zouden we op dat niveau probleemloos mee kunnen doen." Op 21 mei volgt letterlijk een tweede finale. Dan is SV Rödinghausen de tegenstander in de eindstrijd van de Landespokal, die Preussen Münster vorig jaar reeds op haar naam schreef. "De zomerstop is daarna maar erg kort. Drie weken krijgen de spelers slechts vakantie. Of dat ook voor mij geldt, weet ik niet."

Nieuw contract

Preussen Münster wil graag door met Kok, die in het betaald voetbal debuteerde bij Willem II en 74 wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie voor FC Dordrecht speelde. "De eerste gesprekken zijn gevoerd, maar besloten is er nog niets. Mijn toekomst nu is nog onduidelijk. Dat zegt absoluut niets over mijn gevoel voor de club en de stad. Ik heb het enorm naar mijn zin. De club is ambitieus. Er wordt op dit moment een tribune uitgebreid. Noodzakelijk, want de club kan niet al haar supporters binnenlaten. De accommodatie is te klein. Dat zegt voldoende over de populariteit van de club."

Voor Kok zou het kampioenschap de tweede promotie binnen een halfjaar betekenen. In december maakte de Tilburger de stap met FK Jerv in Noorwegen. Voor het eerst in de historie promoveerde de club uit Grimstad naar de Eliteserien, het hoogste niveau. Dat nota bene in het honderdjarige bestaan van de club en een knotsgek verlopen play-off-duel met SK Brann Bergen. De tegenstander miste in de reguliere speeltijd twee strafschoppen waarna een penaltyreeks na een 4-4 eindstand de strijd moest beslissen. FK Jerv won met 8-7.

Vliegen

"Mijn tijd bij FK Jerv was prachtig. Ik werd benaderd door een Friese intermediair die daar goede contacten had. Een avontuur zag ik best zitten, maar dan wel in een land dat stabiel is. Waar hetzelfde systeem als in Nederland heerst, je het salaris volgens afspraak krijgt. Dat bleek allemaal te kloppen. Noorwegen is een prachtig land. Alleen de afstanden, die zijn enorm. Voor een uitwedstrijd zat je soms zestien uur in een bus of was je drie dagen van huis. Vlogen we een dag voor de wedstrijd en kwamen we de dag na de wedstrijd weer terug. Dat leven in hotels mis ik niet. Daarbuiten was het prachtig. Grimstad, waar FK Jerv vandaan komt, ligt in het zuiden op drie kwartier rijden van Kristiansand waar veel internationale ferry’s aanmeren. Ik woonde in een appartement aan de haven. Ik liep altijd naar het stadion, dat prachtig op een heuvel ligt. Vijf minuten. In de zomer is het druk. Dan komen de Noren uit alle windstreken hierheen om vakantie te vieren. Zie je ze op het water in hun bootjes. In de andere tijden van het jaar is het erg rustig."

Hij heeft nog met diverse ploeggenoten contact. "Bijna elke avond gingen we met de buitenlandse spelers samen eten. Bij een van de jongens of in een restaurant. De selectie bestond uit een mix met jongens uit Singapore, Argentinië en Costa Rica. Een leuke groep. De trainingen waren pittig. Onze trainer (Arne Sandstoe, red.) voetbalde in Duitsland. Dat heeft hij daar ongetwijfeld geleerd, haha. Al vind ik de trainingen bij Preussen Münster minder zwaar, al zal dat met ons drukke wedstrijdschema te maken hebben."

Taal

Hij spreekt nog steeds goed Noors. "Ik heb de taal daar geleerd van een gepensioneerde leraar. Die man was bijna elke ochtend op de club te vinden om koffie te drinken. We raakten aan de praat. Ik keek al langer rond om de taal te leren en vroeg aan hem of hij me dat kon leren. Anderhalf jaar ben ik één à twee dagen langsgekomen voor taalles. Nu spreek ik het nog steeds. We bellen nog geregeld zodat ik de taal niet verleer. Duits heb ik op de middelbare school twee jaar gevolgd. Ik koos daarna voor Frans. Duits verstaan, gaat inmiddels goed. Spreken een beetje, zoals de voetbaltermen. Diepe gesprekken voeren, lukt nog niet. Maar de jongens op de club helpen me uitstekend. Dat zegt alles over de sfeer hier." Kok leeft toe naar een prachtig slot van het seizoen. "Toen ik zeven of acht jaar was, ben ik kampioen geworden. Sindsdien niet meer. Ik kijk er naar uit."




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <