Laatste nieuws
07.40Schorsing van tien maanden nog niet lang genoeg: FA dient nieuwe aanklacht in tegen topmiddenvelder
07.35Blijft Van 't Schip bij Ajax? Trainer kan contract tekenen tot medio 2027
07.30Voetbal op tv: volle KKD-avond met kraker in Den Haag en Benfica in actie
07.30Column: Dan heeft heel Nederland ineens tijd voor dat interview van Geertruida
07.25De Telegraaf: Lijnders een optie bij zoekend Ajax, maar niet als hoofdcoach
07.25Bellingham ziet Henderson als rolmodel: 'Probeer veel naar hem te luisteren'
07.15'Barcelona schrapt vier kandidaten van wensenlijst en blijft hopen op Xavi'
07.11In sneltreinvaart van de KKD naar grootste stadions van de wereld: dit is het verhaal van Sam Beukema
07.10'Bayern denkt aan combinatie Zidane-Ribéry voor opvolging Tuchel'
07.06AC Milan schrikt niet van prijskaartje voor Zirkzee en ligt op pole position
06.50'Ajax en Van 't Schip hebben nieuwe functie voor ogen, contract ligt al klaar'
06.24Sterling uitgejouwd door eigen fans: 'Hij begrijpt het'
00.38Leicester City ontslaat coach vanwege vermeende relatie met speelster
00.25'Barça vol vertrouwen: Frenkie én Pedri snel weer op het veld'
00.10Duitsers klagen na Duitsland - Oranje: 'Ik ben blij dat ik het heb overleefd'

Gisteren

23.58Leicester City ontslaat trainer vrouwenteam wegens relatie met speelster
23.55Hoopvolle update voor Feyenoord: 'Ik verwacht de bekerfinale te halen'
23.55Tienersensatie onderweg: de aanvaller die wél zeker naar Real Madrid gaat
23.45'Kooplustige Chelsea-voorzitter wordt in 2027 vervangen'
23.45'Broeder' Geertruida geliefd: 'Toen ik in tranen schoot, kwam hij naar me toe'
23.40Brugts met Barcelona naar halve finales Champions League, ook PSG door
23.35Leicester City ontslaat coach vanwege relatie met speelster, Sarina Wiegman wil strengere regels: ‘Dit is niet gezond’
23.30Broederliefde steunt rappende Geertruida: 'Komt zo een diss track naar je hoofd'
23.20Genee, Van der Gijp en Derksen snoeihard voor Ajacied: 'Niemand mist hem'
23.15Cor Adriaanse: 'Kans op zijn vertrek bij Feyenoord is fifty-fifty'
23.12Voormalig FC Groningen-spits Strand Larsen excuseert zich bij fans Celta de Vigo
23.05Esmee Brugts met Barcelona door in Champions League, Nederlanders tegenover elkaar in Franse halve finale
23.00PSG pakt laatste plek in halve finale Champions League
23.00PSG completeert deelnemersveld halve finale Champions League
22.53Xabi Alonso wil in Duitsland blijven; nieuwe topkandidaat Liverpool lijkt bekend
22.45'Bayern en Liverpool geven strijd om felbegeerde Alonso op'
22.44Derksen trekt harde conclusie over Ajax-speler: ‘Kost één miljoen per wedstrijd’
22.35Kökçü in genade aangenomen bij Schmidt: ‘Dit is nooit zijn intentie geweest’
22.32Leicester City ontslaat coach wegens vermeende relatie met speelster
22.15'Liverpool geeft droommanager op, kamp-Lobotka flirt met Barça'
Resultaten x
binnenland

Interview Donyell Malen over zijn eerste jaar Borussia Dortmund: "Je móet soms geduld opbrengen"

Donyell Malen maakte vorig jaar zomer voor liefst dertig miljoen euro de overstap van PSV naar Borussia Dortmund. Zijn eerste seizoen in Duitse dienst noemt hij er eentje van ups en downs. Hoog tijd om hem eens te vragen naar zijn ervaringen in Dortmund. "Iedereen hier weet exact wat hij moet doen."

27-05-2022 14:00 door Sander Berends

"Toen Borussia Dortmund zich meldde, wist ik meteen: dat is een mooie uitdaging. Mijn eerste seizoen is er eentje van ups en downs, maar dat is niet onverwacht. Het is sowieso wennen als je bij een nieuwe club komt. Ook nog in een nieuwe cultuur. Gedurende het seizoen gaat het steeds beter", vertelt de 23-jarige aanvaller tegenover Tim Beck in ELF Voetbal nummer 5, die afgelopen maand is verschenen. De editie is handig en gemakkelijk online via deze link te bestellen. Binnen twee à drie werkdagen in huis.

Belangrijkste lessen

Voor Malen betekende de stap naar de Duitse grootmacht zijn tweede buitenlandse avontuur. Eerder voetbalde hij van zijn zestiende tot zijn achttiende in Engeland voor Arsenal. "Ik heb zeker lessen uit Londen kunnen meenemen naar mijn avontuur bij Borussia Dortmund. Een van de belangrijkste lessen is dat het tijd kost voordat je je honderd procent thuis voelt op een nieuwe plek. Een verandering is niet van de ene op de andere dag gemaakt. Van dat proces moet je genieten, want tegelijkertijd leer je een hoop over jezelf. Maar als topsporter wil je zo snel mogelijk succes."

"Ik ben ook niet echt een geduldig iemand, maar besef wel dat ik me niet moet voorbijlopen. Je moet het stap voor stap aanpakken en daarvoor móet je soms geduld opbrengen." Malen geeft toe dat hij heeft moeten aanpoten om te wennen aan het hogere niveau. De Bundesliga is van een andere orde dan de Eredivisie. Daarbij vertelden PSV-trainer Roger Schmidt en toenmalig bondscoach Frank de Boer vorig jaar dat de tank van de aanvaller niet groot genoeg was om negentig minuten lang vol te gaan. "Qua inhoud ben ik een stuk beter geworden. Er zijn nog veel meer specialisten bij BVB die mij helpen met mijn ontwikkeling, bijvoorbeeld met krachttraining of voeding."

Vol stadion

De beleving en de omvang van Dortmund ondervindt hij aan levende lijve. "Overal waar we komen, heeft Borussia Dortmund een schare fans. Dat is anders dan ik bij PSV gewend was. Onlangs speelden we thuis voor het eerst sinds de pandemie voor een vol stadion. Dat deed me beseffen hoe cool het is om dat mee te maken. Ik was echt onder de indruk. Toen besefte ik pas hoe groot het stadion is en hoeveel fans de club heeft."

Ook staan er regelmatig kinderen voor zijn deur voor een foto. "De mensen in de buurt zijn heel positief naar me en verder moet ik zeggen dat ik op niet veel andere plekken kom. Ik heb even moeten wennen aan wonen in Duitsland, maar was snel op mijn plek, hoor. Ik vind het moeilijk om te zeggen wat de grootste verschillen zijn. Wat wel opvalt: bij BVB weet iedereen exact wat hij moet doen."

In het interview vertelt Malen verder over de druk van presteren, zijn ontgroening, welk spelletje hij regelmatig met Erling Haaland speelt, licht hij het karakter van de afscheidnemende Noor toe, zijn jeugdherinneringen aan Borussia Dortmund, zijn jeugd in Wieringen, rondlopen in een Ajax-trainingspak, het leven in Londen, in de ballenbak met zijn zoon, Oranje en het aanstaande WK in Qatar. "Ik sta er niet zozeer bij stil dat je op zulke momenten het humeur bepaalt van mensen in het land, maar dat is wel het unieke van Oranje. Ik kijk onwijs uit naar het WK."

Het volledige interview met Donyell Malen is te lezen in ELF Voetbal nummer 5. Daarin ook interviews met Érick Gutiérrez, vader Hans en zoon Wout Westerhof en avonturier Jeffrey Neral. We gingen uit eten met de twee Spanjaarden van Go Ahead Eagles, Marc Cardona en Inigo Córdoba, maakten een ronde met Sparta Rotterdam-spits Lennart Thy en hond Bailey, tekenden de inspiratiebronnen op van FC Twente-aanvoerder Robin Pröpper en introduceren de nieuwe rubriek Inktverhalen. Een voetballer laat zijn tattoos zien vergezeld met de bijzondere verhalen daarachter. We trappen af met Mickaël Tirpan van Fortuna Sittard. Daarnaast een verhaal over het Bosman-arrest dat Ajax opnieuw dwars zit, we onderzochten het cliché Duitse zege en tekenden een verhaal op over het voetbal in Kamp Westerbork. En nog veel meer!

ELF Voetbal nummer 5 is vorige maand bij de abonnees op de deurmat gevallen. Natuurlijk is de editie ook verkrijgbaar in de bekende (kantoor)boekwinkels, supermarkten en op doorstroomlocaties als de NS-Stations en Schiphol en Eindhoven Airport. Online bestellen kan uiteraard ook. Via deze link snel en handig gebeurd. Binnen twee à drie werkdagen in huis. Een abonnement nemen is nog handiger. Elke editie automatisch op de deurmat. Via deze link zo afgesloten. Kies je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <