Laatste nieuws
19.20LIVE eredivisie | Bliksemstart in Heerenveen: PSV lijkt wedstrijd al binnen tien minuten te beslissen
19.19VI Live: PSV heeft opdracht na kwart wedstrijd al meer dan vervuld
19.16Marciano Vink slikt direct alle woorden in na gesprek met Peter Bosz
19.16Waar zijn de spelers van het bekerwinnende FC Groningen in 2015 gebleven?
19.11Malik Tillman scoort zittend vanaf de achterlijn: PSV na 10 minuten 0-3 voor
19.08PSV-spelers steken zwaar geblesseerde Dest hart onder de riem
19.07Nederlandse homoseksuele voetballers bekend bij project dat 'coming-out day' plant
19.07VI Live: PSV na tien minuten al op 0-3 in Friesland
19.03VI Live: droomstart voor PSV in Friesland, Til scoort meteen
19.01Praat mee op VP: sc Heerenveen - PSV
18.57Bosz merkt aan PSV-spelers dat het bijzonder duel is: 'Hier hard voor gewerkt'
18.57VI Live: Heerenveen en PSV begonnen aan mogelijk cruciaal duel
18.55'Van Praag en Van Wijk verliezen 'politiek spel': per 1 juli weg bij Ajax'
18.45Hoe de wereld van een Oranje-international instortte: 'Was bang om te slapen'
18.44VI Live: Bosz bespreekt spanning in zijn spelersgroep
18.33Seedorf spreekt zich uit in Ajax-crisis: 'Uiteindelijk grootste club hier'
18.28Aftrap sc Heerenveen - PSV uitgesteld vanwege ‘uitzonderlijke situatie’
18.21VI Live: Heerenveen - PSV begint door drukte iets later
18.07PSV is bijna de beste van Nederland: zeven redenen achter het succes
18.02Veerman populair: PSV arriveert in Heerenveen voor officieus kampioensduel
18.00VI Live: Heerenveen moet Sahraoui missen tegen PSV
18.00Pak 4x je inzet als Uitblinker Timber op doel schiet bij Feyenoord-Go Ahead!
17.56'Ik hoop dat Oosting mijn trainer blijft, hij heeft mij betere speler gemaakt'
17.56Het Parool: Michael van Praag gaat spoedig vertrekken bij Ajax
17.55'Napoli heeft opvolger Osimhen op het oog, Bayern wil Tah'
17.53Supportersvereniging Ajax verheugd door Kroes-nieuws: 'Niemand is groter dan de club'
17.40Bosz kiest voor Mauro als vervanger Dest, PSV-target Sahraoui niet fit
17.38Eindelijk goed nieuws voor Vitesse: procedure kwijtschelding schulden toegewezen
17.32Kroes gaat verder bij Ajax, niet als algemeen directeur maar als technisch directeur
17.30VI Live: kennen we na vanavond de kampioen?
17.29Hirving Lozano zit op de bank bij PSV; Maúro Júnior vervangt Dest
17.25'Knieval Van Praag komt te laat: rvc-voorzitter vertrekt spoedig bij Ajax'
17.25Hilarische beelden: zo werken commentatoren (nog even) op Goodison
17.25Hilarische beelden: zo werken commentatoren (nog even) op Goodison Park
17.23'Innovatieve' Ajax-directeur licht plannen toe: 'Eigenlijk ben ik heel ouderwets'
Resultaten x
binnenland

De laatste keer dat het Nederlands elftal tegen de Verenigde Staten speelde

Het spel is op zijn zachtst gezegd nog niet geweldig, maar het Nederlands elftal is wel eerste geworden in de groep en speelde daarom in de achtste finale tegen de Verenigde Staten.  Beide landen speelden in het verleden nog maar vijf keer tegen elkaar. De laatste keer was in 2015. Welke spelers stonden er toen in het veld? 

03-12-2022 08:00 door Krist Stoelwinder

Jasper Cillessen

Ruim zeven jaar na de laatst gespeelde wedstrijd tegen de Verenigde Staten staat Jasper Cillessen niet onder opnieuw onder de lat.  De doelman kreeg in de eerste periode van Louis van Gaal het vertrouwen en bleef in de zware jaren daarna basisspeler. Het EK moest hij missen omdat hij in de voorbereiding besmet was met het coronavirus en Frank de Boer durfde het niet aan. Toen Van Gaal terugkwam, leek ook de kans van Cillessen terug te komen. Tot verrassing van iedereen ontbreekt hij echter op dit toernooi.

Daryl Janmaat

Nadat Van Gaal begon aan zijn tweede termijn als bondscoach van het Nederlands Elftal, kreeg Daryl Janmaat al snel een kans. Hij werd uiteindelijk basisspeler en toonde zich bij Feyenoord de beste rechtsback van de Eredivisie. Na het WK vertrok hij naar de Premier League en daar kende hij prima jaren bij Newcastle United en Watford, waar hij uiteindelijk vooral tussen bank een basis pendelde. Vorig seizoen stopte hij met voetballen en vijf weken geleden stapte hij op bij ADO als technisch manager.

Jeffrey Bruma

Ook Jeffrey Bruma is er dit WK niet bij. Dat komt niet alleen door de stevige concurrentie met Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij, Jurrien Timber en Virgil van Dijk op zijn positie, maar ook doordat zijn eigen eigen carrière in een neerwaartse spiraal is geraakt. Momenteel speelt het jeugdproduct van Chelsea namelijk in de Turkse middenmoot bij Kasimpa en is zijn waarde nog maar 450 duizend euro.

Bruno Martins Indi

Het scheelde weinig of Bruno Martins Indi had niet meegedaan aan het WK 2014. De sympathieke verdediger kende een matig jaar bij zijn Feyenoord en wilde afzeggen voor het wereldkampioenschap, maar Van Gaal overtuigde hem en Martins Indi ging mee. Het jeugdproduct van Feyenoord speelde vervolgens bij FC Porto, Stoke City en Besiktas. Uiteindelijk keerde hij terug naar Nederland en doet hij het prima bij AZ. Van Gaal wilde hem meenemen naar Qatar, maar de verdediger raakte zwaar geblesseerd.

Daley Blind

De recordinternational van het huidige Nederlands elftal is Daley Blind met 96 interlands. Na zijn debuut in 2013 tegen Italië werd hij de vaste linksback van ons land. Hij maakte het succes mee in Brazilië, maar daarna ook de grote problemen onder zijn vader, Guus Hiddink en Advocaat. Sinds Blind in 2018 terugkeerde bij Ajax verkeerde hij vrijwel onafgebroken in goede vorm. Sinds de komst van Alfred Schreuder heeft de linksback het moeilijk.

Jordy Clasie

Toen de wedstrijd tegen de Verenigde Staten werd afgewerkt had Jordy Clasie Feyenoord net verruild voor Southampton. In de Premier League had de kleine middenvelder -die bij Feyenoord aanvoerder was- het erg moeilijk en zou hij uiteindelijk nooit een vaste waarde worden. Zijn loopbaan leek op een zijspoor te belanden, maar alles veranderde toen AZ hem aantrok. Daar is hij één van de belangrijke spelers, het zorgde ervoor dat Van Gaal hem eerder toch weer selecteerde.

Georginio Wijnaldum

Op het WK 2014 kwam Georgino Wijnaldum verrassend in de ploeg, na een jaar blessureleed. Hij speelde goed en belandde via Newcastle United in de Engelse top bij Liverpool. Bij het Nederlands Elftal vielen zijn prestaties als één van de twee controleurs tegen. Maar sinds het debuut van Frenkie de Jong veranderde alles. Wijnaldum werd de nieuwe nummer tien en daarmee één van de sterspelers. Op dit WK ontbreekt hij door een blessure.

Robin van Persie

In de laatste wedstrijd tegen de Verenigde Staten stond Robin van Persie verrassend op de nummer 10-positie.. Bij Arsenal had hij geweldig gepresteerd, waarna hij een toptransfer afdwong naar Manchester United in 2012. Die club bezorgde hij vrijwel in zijn eentje de landstitel. Onder Van Gaal werd hij aanvoerder en maakte hij tegen Spanje een wondergoal. Na het vertrek van Van Gaal kreeg Van Persie steeds minder speeltijd bij het Nederlands elftal en onder Danny Blind kreeg hij helemaal geen kans meer.

Quincy Promes

We zijn aangekomen bij een speler die anno 2022 niet vanwege sportieve redenen ontbreekt bij het Nederlands Elftal. Quincy Promes presteert de laatste maanden namelijk uitstekend bij zijn club Spartak Moskou. Buiten het veld zou hij echter enorm de fout in zijn gegaan. Momenteel loopt erg een strafzaak tegen Promes die verdacht wordt van het neersteken van zijn neef, huiselijk geweld en grootschalige drugssmokkel.

Klaas-Jan Huntelaar

Doordat Van Persie in de oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten op het middenveld speelde, was er ruimte voor Klaas-Jan Huntelaar in de basis. Op de grote toernooien moest de topspits van onder meer Real Madrid, AC Milan, Schalke 04 en Ajax altijd weer genoegen nemen met een plaats op de bank. Toch had hij een geweldig moyenne bij zijn land, want in 76 interlands wist Huntelaar liefst 42 treffers te maken.

Memphis Depay

Naast Blind is Memphis Depay de enige speler die ruim zeven jaar later opnieuw in de basis zal starten. In 2015 had de buitenspeler het nog erg lastig bij Manchester United en had hij nog weinig bewezen bij Oranje. Natuurlijk had hij indruk gemaakt op het WK als invaller, maar pas vanaf de komst van Ronald Koeman werd Depay een belangrijke kracht. Het Nederlands elftal kan niet meer zonder de aanvaller die met 42 doelpunten hard op weg is topscorer aller tijden te worden.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <