Laatste nieuws
03.00Voetbalpodcast | ‘Het was een ongekende galavoorstelling van PSV’
03.00Belangrijkste uitdaging voor Arne Slot in Liverpool? Een nieuw contract regelen voor Virgil van Dijk
02.42Gernot Trauner: "Zolang het niet rond is hopen we dat de trainer blijft"
02.35Arne Slot: "Blij met wat ik vandaag gezien heb"
02.24Justin Bijlow: "Zware weken achter de rug, blij dat ik terug ben"
02.13Feyenoord wint in Deventer en stelt kampioensfeest nog even uit
02.05Opgeluchte Kroes al begonnen als technisch directeur Ajax: 'Pakken dingen heel snel op'
01.54Guus Til: "We waren dit jaar gewoon veruit het beste"
01.44Luuk de Jong: "Dit was denk ik wel onze beste wedstrijd van dit seizoen!"
01.30Slot: 'Absoluut de overtuiging dat Feyenoord en Liverpool eruit komen'
00.55Nederlands-Marokkaanse ex-prof voor de rechter in megazaak rond plofkraken
00.40Slot: 'Gunnen niet juiste woord, als je weet om welke bedragen het gaat'
00.35Slot wil naar Liverpool en rekent op medewerking Feyenoord: 'Heel goed bod gedaan'
00.35Alex Kroes bleef geloven in terugkeer bij Ajax: ‘Maar ik aanvaard de consequenties als AFM me schuldig acht’
00.29Eredivisie | Bekijk hier alle uitslagen, het programma van zondag én de stand
00.23Ajax richt blik vooruit en is per direct op zoek naar nieuwe algemeen directeur
00.20Feyenoord stelt titelfeest PSV uit met zege bij Go Ahead en is zeker van tweede plaats
00.14Slot hoopt op medewerking Feyenoord: 'Al dusdanig veel geld verdiend'
00.10Alex Kroes schetst één scenario waarin hij alsnog gaat vertrekken bij Ajax
00.10Liverpool klopte voor bekerfinale al bij Slot aan: 'Daarna kwam het in media'
00.00Bijlow legt uit wat Slot teweeg bracht bij Feyenoord: 'Fantastisch'
00.00Galavoorstelling PSV gaat aan Eindhoven voorbij: grote stroomstoring legt deel Lichtstad plat
00.00De 15 namen die Arne Slot deze zomer kunnen opvolgen bij Feyenoord

Gisteren

23.50Van Praag voelt zich niet beschadigd bij Ajax: 'Ik was de boodschapper'
23.46Veerman noemt ploeggenoot bij PSV van wie hij het meest geniet: ‘Zo makkelijk’
23.45Gelukkige Slot prijst 'invallers' en gaat in op terugkerend euvel bij Feyenoord
23.40'Kampioen' Veerman deelt complimenten uit bij PSV: 'Geweldige aanwinst'
23.40Alle ogen zijn gericht op aanstaande trainer van Liverpool bij simpele zege Feyenoord op Go Ahead
23.35Kroes stapt zelf op als hij schuldig is: 'Dan aanvaard ik consequenties'
23.35Arne Slot ‘wil graag’ naar Liverpool: ‘Ik denk dat Feyenoord het me wel gunt’
23.30Peter Bosz euforisch na ‘beste’ wedstrijd van PSV dit seizoen: ‘Heb alleen maar staan klappen’
23.25Vertederend: Bosz wilde één ding heel graag na monsterzege met PSV
23.25'Als je ons voetbal ziet, zijn wij de terechte kampioen', straalt PSV-trainer Bosz
23.23'Als team waarderen we wat Slot heeft gedaan, ik ben heel blij voor hem'
23.21Manchester City dendert over Brighton heen, kampioenschap komt dichterbij
Resultaten x
binnenland

Edwin Godee, eregast bij De Graafschap - Jong Ajax: "Onder Kistemaker waren we een eenheid"

Met zijn fluwelen linkerbeen verstuurde hij menig pass of vrije trap. Altijd met uiterste precisie. Met zijn techniek, overzicht en inzicht bezorgde hij veel fans een plezierige middag of avond. Zoals acht jaar de supporters van De Graafschap. Vrijdag keert Edwin Godee terug op De Vijverberg. Met voormalig ploeggenoten Ali Ibrahim en Eric Viscaal is hij eregast tijdens de thuiswedstrijd tegen Jong Ajax. Inclusief een ereronde. "Ik vernam het. Maar dat is eigenlijk niets voor mij."

12-01-2023 10:00 door Sander Berends

"Ik ben geen type daarvoor. Ik sta liever op de achtergrond", vertelt Godee als hij verneemt dat hij een kwartier voor de aftrap een wandeling maakt voorbij de tribunes, zodat de supporters een kans krijgen de drie voormalige clubhelden te bedanken voor hun verdiensten voor de Superboeren. Godee was als speler al liever een middenvelder die zijn voeten liet spreken dan de kranten haalde met headliners of een doldwaze actie. Hij stond bekend als het type voorbeeldprof. Kaarten kreeg hij zelden. "Ik ben nu ook niet iemand die het internet afstruint om te zoeken naar reacties op onze komst vrijdag."

Familiebedrijf

Hij ontving een telefoontje van Jan Eggink, alias Jantje, bestuurslid van de Erfgoedcommissie. Een enthousiaste groep supporters die sinds februari 2016 tracht de historie van De Graafschap op diverse manieren onder de aandacht te brengen en oud-spelers intensiever te betrekken bij de club. "Gelukkig mooi op tijd", lacht Godee, die in Global Ontruiming een familiebedrijf op ontruim- en verhuisgebied exploiteert. "Op een normale vrijdag kan ik door het hele land zitten. We worden gebeld door notarissen en veilinghuizen in verband met verhuizingen en ontruimingen en laden dan vele spullen in. Vandaag (dinsdag, red.) was ik in Amsterdam, maar ik moet ook weleens naar België. Of naar Ruurlo in de Achterhoek, dat is weer bekend terrein."

"Jan vertelde dat mijn vrouw en ik om half vijf worden verwacht. Er wordt voor eten gezorgd. Wat er daarna precies gaat gebeuren, weet ik niet. Hopelijk zien we een leuke wedstrijd. Ali en Eric heb ik al een hele tijd niet gesproken en ik ben ook veel te lang niet meer op De Vijverberg geweest. Toen ik bij Heracles speelde (1999-2001, red.) belde ik eens naar het stadion. Ik vroeg als oud-speler kaartjes voor een wedstrijd. Ik kreeg er één. Omdat ik vanuit Utrecht kom, wilde ik graag iemand meenemen. Is ook gezelliger onderweg. Of een tweede kaart mogelijk was, wisten ze niet. Dat moest worden uitgezocht. Dan laat maar zitten, denk ik dan. Ik ben daarna niet meer geweest."

Zijn acht seizoenen op De Vijverberg noemt de nu 58-jarige Utrechter een 'hele leuke, gezellige tijd'. "Een hele mooie tijd", vult hij aan. "We beschikten over een spelersgroep waarin een enorme klik zat. Het was eigenlijk van alles bij elkaar, maar we waren een eenheid. Als de een de bal veroverde, wist de ander direct wat hij moest doen. Liep het een keer niet op het veld, dan werkten we met zijn allen. Probeerden we zo het publiek achter ons te krijgen. Dat werkte goed. Elke thuiswedstrijd was bijna uitverkocht en de supporters steunden ons enorm."

Kistemaker

De naam Simon Kistemaker valt. "Onder hem kenden we natuurlijk een geweldige periode. Simon zorgde ervoor dat we conditioneel heel sterk waren. Dat we maar konden blijven gaan. De trainingen waren heel simpel. Geen tactische of moeilijke besprekingen, maar oefeningen zodat we fysiek sterker werden en ons uithoudingsvermogen groter werd. Tijdens partijvormen maakte hij het ook niet moeilijk. 'Jij staat op die' en dat was voldoende. We knokten elke wedstrijd. Als we dat hadden gedaan, en het voetballend er wellicht minder goed uitzag, was het goed. We hadden laten zien dat we alles hadden gegeven."

Van 1991, toen hij werd overgenomen van Willem II, tot 1999 pendelde Godee dagelijks heen en neer vanuit Utrecht. "Het was een uur. Nu zou dat vanwege files niet mogelijk zijn. Ik reed vaak samen met René van den Brink, hij woonde in Culemborg. In die periode had ik een goede band met hem, maar na het voetbal ben ik hem uit het oog verloren. Net zoals andere spelers. Ik ben niet het type dat contact blijft zoeken. Nadat ik in 2003 na twee seizoenen Elinkwijk stopte, ben ik uit de voetbalwereld gestapt. Toen ik bij FC Utrecht speelde, had ik een seizoen de A1 van Sterrenwijk getraind. Een kleine club, met een elftal per leeftijdscategorie. Ik merkte dat er binnen zo'n team twee jongens goed zijn, vier of vijf gemiddeld en de rest is aanvulling. Ik haalde uit die trainingen geen plezier."

Zijn gezicht liet hij daarna alleen zien bij Ajax, waar hij in 1982 debuteerde in de Eredivisie. "Eigenlijk per toeval. Ik werd gebeld door Ajax of ik kaartjes had besteld. Dat was niet zo. Iemand had blijkbaar mijn naam ingevuld. Toen hoorde ik dat oud-spelers recht hebben om enkele wedstrijden per seizoen gratis te bezoeken. Daarvan heb ik een paar keer gebruik gemaakt. Ik ben niet zo'n type dat zelf actie daarvoor onderneemt. Wil daar andere mensen niet mee lastig vallen."

Zoon Joey

Zijn zoon Joey stapte in zijn vaders schoenen. Godee junior debuteerde in 2009 bij Sparta Rotterdam en kwam daarna uit voor onder meer AGOVV Apeldoorn, Helmond Sport en FC Dordrecht. "Hij speelt nu in het zesde elftal van VV De Meern en traint zijn zoontje. Ook mijn dochter Kelly voetbalt bij De Meern", vertelt Edwin. "Joey heeft een paar keer pech gehad. Toen hij bij Cercle Brugge speelde, kwam daar een nieuwe trainer. Die wilde direct zes, zeven spelers lozen. Joey mocht transfervrij weg. Ik waarschuwde hem dat niet te doen, maar hij was ongeduldig. Bij Cercle Brugge liep hij ook nog tegen een blessure aan, waardoor hij een jaar niet speelde. Hij was toen 25 jaar, een cruciale leeftijd."

De Graafschap meldde zich nooit voor Joey, nu 33 jaar. "Niet dat ik weet. Ik ben geen vader die clubs gaat appen om Joey onder de aandacht te brengen. Ik zei tegen hem altijd. 'Als een club je graag wil hebben, nemen ze wel contact met je op'." De aandenkens aan zijn voetbalperiode heeft Godee Senior bewaard. “Shirts, vaantjes, van alles. Het zit allemaal in een doos. Die stond in een kast bij mijn ouders thuis. Nu staat ie hier op zolder. Ik moet nog een keer uitzoeken wat er allemaal inzit. Ik heb Joey vroeger ook regelmatig een shirtje gegeven. Geen idee wat hij daarmee daarna heeft gedaan, haha.”

Nu werkt hij dagelijks met zijn zoon samen in zijn bedrijf. "We beschikken over een vrachtwagen en een busje waarmee we spullen ophalen. Als het druk is, helpt mijn vrouw ook mee." Ze gaat vrijdag mee naar De Vijverberg. Het affiche De Graafschap - Jong Ajax oogt aantrekkelijk. Twee aanvallende teams. "Ik hoop op een leuke wedstrijd. Het leukst is natuurlijk als De Graafschap wint. Het blijft bijzonder dat Jong-teams meespelen in de competitie zonder dat ze iets kunnen winnen. De Graafschap staat nu in de middenmoot (veertiende, red.). Dat is absoluut te laag voor een club met zoveel supporters. Het zou top zijn als ze weer terugkeren in de Eredivisie. Ik heb dat zelf meegemaakt. Dat is prachtig." Het waren de topjaren van de club. "Jij zegt het. Ik zal dat nooit zelf zeggen." Ook anno 2023 blijft Edwin Godee bescheiden.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <