Laatste nieuws
12.50Opvallende reactie op Ajax-nieuws van Romano: 'Calma peeps, kans is juist niet groot'
12.45John van 't Schip bezig aan laatste maanden als hoofdtrainer van Ajax
12.45Volgende domper voor Ajax: Henderson moet waarschijnlijk Klassieker missen
12.45'Huijsen kan kiezen: Liverpool bereidt megabod voor, duo met Van Dijk mogelijk'
12.40Van 't Schip duidelijk over Ajax-toekomst: 'Zal geen hoofdtrainer meer zijn'
12.40Mertens twijfelt over pensioen: 'Maar het zou dom zijn om nu te stoppen'
12.40Van 't Schip volgend seizoen definitief geen coach van Ajax
12.35'Barça identificeert twee vervangers Xavi: opvallende kandidaat op lijst'
12.35Babel geeft oude club Liverpool advies: 'Zou hem niet nemen als trainer'
12.30John van 't Schip praat over andere rol binnen Ajax: ‘Ik stop als hoofdtrainer, dat is duidelijk’
12.29Van 't Schip ziet opnieuw basisspeler bij Ajax wegvallen: 'Hij mist 3 duels'
12.27Van 't Schip definitief niet door als hoofdtrainer van Ajax
12.27Van 't Schip volgend seizoen niet door als hoofdtrainer van Ajax
12.26Kamp-Davies laakt handelswijze Bayern: 'Dit is niet eerlijk'
12.18PSV hervat eredivisie tegen NEC, dit is het programma van het paasweekeinde
12.01Emegha sprak afgelopen zomer met Nederlandse topclub
12.00Haaland, Pogba, Alaba en nog 12 sterren die het EK in Duitsland missen
12.00Nu live: de nieuwe, verbeterde commentsectie van VoetbalPrimeur
11.55Strijd om Champions League-tickets barst los, 'pech' voor Nederland
11.35‘Liverpool wil Huijsen naast Van Dijk posteren en hoort torenhoge vraagprijs’
11.31Prachtig initiatief El Yaakoubi: 'Hier raak ik emotioneel van'
11.23Amerikaanse aandeelhouders FC Den Bosch uitgekocht na onenigheid
11.22Ex-Ajacied geschorst door Spaanse bond: ‘Hij dwong Hermoso te liegen’
11.08VP-voetbalkantine: 'Zirkzee is klaar voor een stap naar AC Milan'
11.07Ballon d'Or-winnaar komt met bizar aanbod: 'Ik zou Napoli gratis gecoacht hebben'
11.00FC Utrecht hengelt Excelsior-verdediger Siebe Horemans transfervrij binnen
10.59Babel raadt Liverpool af Alonso aan te stellen als opvolger Klopp
10.53'Binnen Barça heersen twijfels over De Jong: grootverdiener laat te weinig zien'
10.51Oud-PSV’er Dries Mertens (36) stelt pensioen toch uit: ‘Ik denk dat ik nog een jaartje doorga’
10.50Jaartje erbij voor Kökcü in Eindhoven
10.40Bekerheld Quick Boys trots als een pauw na overstap naar AZ: 'Is mij wel gelukt'
10.38'Liverpool bereidt bod voor op Huijsen, maar heeft concurrentie'
10.34Excelsior-sterkhouder Siebe Horemans maakt fraaie stap omhoog in Eredivisie
10.30Van kampioen en AC Milan verpulveren in de Champions League naar derde divisie
10.30Indonesië zet in op Nederlanders: 'Absurd, elke seconde krijg ik DM's'
Resultaten x
binnenland

Interview Fatih Sonkaya: "Louis van Gaal zag het in me zitten en wilde me overtuigen"

Fatih Sonkaya speelde in menig heksenketel met Besiktas, in de Champions League met FC Porto, in het shirt van Turkije in de Confederations Cup en beleefde bijzondere avonturen in Azerbeidzjan en Noord-Cyprus. Het meest trots blijft de nu 41-jarige Limburger op zijn doorbraak bij Roda JC. Dit seizoen is de voormalige rechtsback teruggekeerd bij zijn oude liefde. "Gelukkig is mijn onterechte, levenslange schorsing van tafel."

24-02-2023 10:00 door Sander Berends

Hij verkoos net na de millenniumwisseling Turkije boven een interlandperiode bij Oranje. Ondanks meerdere pogingen vanuit de KNVB om Sonkaya te verleiden tot een stap naar het Nederlands elftal. Hij toont een Oranje-shirt met rugnummer 2 en zijn achternaam. "Gekregen van Mark Wotte, toen bondscoach van Jong Oranje. Hij kwam speciaal hierheen om te vragen of ik meeging naar het WK Onder 20 in Argentinië (in 2001, red.)", vertelt Sonkaya in ELF Voetbal nummer 2, die deze maand is verschenen en online via deze link handig is te bestellen. Binnen twee à drie werkdagen in huis.

Zeist

"Enkele maanden eerder was ik al in Zeist geweest. Louis van Gaal nodigde me uit. Ik nam mijn zaakwaarnemer Janusz Kowalik en mijn vader mee. Van Gaal vertelde dat de positie van Michael Reiziger als rechtsback op termijn zou vrijkomen. Hij zag het in me zitten en wilde me overtuigen. De volgende dagen en nachten dacht ik volop na. Ik besloot Turkije trouw te blijven. Zij hadden me vanaf de Onder 19 uitgenodigd en ik kon het goed vinden met de spelers. Er was een band ontstaan. Ik zag geen reden om te switchen."

Sonkaya heeft ook het shirt van het Turkse nationale elftal naar de interviewafspraak meegenomen met daarop zijn achternaam en het rugnummer 2. "De Confederations Cup zal ik nooit vergeten. We schakelden Brazilië uit in de poulefase. Ronaldinho, Roberto Carlos, Adriano: allemaal speelden ze mee. Over dat toernooi hing een zwarte schaduw door het overlijden van de Kameroener Marc-Vivien Foé tijdens de wedstrijd tegen Colombia. Het toernooi dreigde afgebroken te worden. Na uitvoerig beraad ging het toch door."

Dennis Bergkamp

"In de halve finale verloren we met 3-2 van Frankrijk. Ik stond tegenover Thierry Henry. Ging niet slecht. Twee jaar later, tijdens het Amsterdam Tournament, speelde ik met FC Porto tegen Arsenal nog beter tegen Henry. Al leek het erop dat hij niet volledig gemotiveerd was. Hij speelde linksbuiten. Dennis Bergkamp stond in de spits. Een fenomeen. Nu zag ik met eigen ogen wat hij op het veld deed. Grandioos."

Sonkaya was net overgenomen van Besiktas. Tijdens het interview vertelt hij hoe de Turkse topclub hem op het spoor kwam bij Roda JC, onder welke grootheid hij in de metropool trainde en waarom hij na ruim een jaar weer vertrok. Ook vertelt hij hoe FC Porto hem daarna op het spoor kwam, de bijzondere eerste ontmoeting met trainer Co Adriaanse en zijn periode daar. Zijn tijdelijke terugkeer bij Roda JC en een transfer die daarna afketste doordat de fax enkele seconden te laat werd verstuurd. Gevolgd door bizarre anekdotes over zijn transer naar FK Khazar Lenkoran. "Die president maakte tot twee keer toe een wegwerpgebaar en ineens stonden er zes mannen rond hem. Geen idee waar die vandaan kwamen."

In beroep

Hij vertelt ook over zijn vertrek uit Azerbeidzjan, de eerste poging tot stoppen, een nieuwe kans op Noord-Cyprus en de beruchte zaalvoetbalwedstrijd komt naar voren waardoor Sonkaya een levenslange schorsing aan zijn broek kreeg. "Toen ik terug was in Nederland mocht ik zelfs mijn zoontje niet wegbrengen naar het voetbal. Ik kon daarna maar één keer bij de KNVB in beroep gaan", waarna is te lezen hoe de behandeling verliep en waardoor hij werd vrijgesproken. Daarnaast komt natuurlijk zijn jeugd bij Roda JC uitgebreid ter sprake en zijn terugkeer op Kaalheide. "Hoofdtrainer van Roda JC? Super om ooit mee te maken."

Het volledige interview met Fatih Sonkaya is te lezen in ELF Voetbal nummer 2. Daarin ook een interview met oud-Oranje international en Feyenoord-speler Michel van de Korput, Sparta-doelman Nick Olij vergezelt de vele tatoeages op zijn lichaam met een mooi levensverhaal en drie jeugdtrainers vertellen bijzondere verhalen over Liverpool-winteraanwinst Cody Gakpo. AZ-verdediger Bruno Martins Indi komt uitgebreid aan bod over zijn inspiratiebronnen, De Slimste Mens speelt medewerker Tim Beck deze keer met Wout Brama van FC Twente en we gaan de hond uitlaten in de rubriek Viervoeters met Pawel Bochniewicz van sc Heerenveen. Alexander Büttner vertelt over zijn tijd bij Manchester United en in het bijzonder Robin van Persie en nog veel meer.

ELF Voetbal nummer 2 is verkrijgbaar bij de bekende verkooppunten als supermarkten, (kantoor)boekhandels en vertrouwde reislocaties als de NS-Stations, Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. De editie is ook online gemakkelijk te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Een abonnement nemen is nog gemakkelijker. Alle edities automatisch thuisgestuurd. Via deze link zo afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <