Laatste nieuws
00.20Ajax wil oud-publiekslieveling als assistent van Potter terughalen naar Amsterdam
00.20Feyenoord stelt titelfeest PSV uit met zege bij Go Ahead en is zeker van tweede plaats
00.15Slot wil naar Liverpool en rekent op medewerking Feyenoord: 'Heel goed bod gedaan'
00.15Opgeluchte Kroes al begonnen als technisch directeur Ajax: 'Pakken dingen heel snel op'
00.14Ex-profvoetballer uit Utrecht voor de rechter in Duitsland in megazaak
00.10Alex Kroes schetst één scenario waarin hij alsnog gaat vertrekken bij Ajax
00.10Liverpool klopte voor bekerfinale al bij Slot aan: 'Daarna kwam het in media'
00.00Bijlow legt uit wat Slot teweeg bracht bij Feyenoord: 'Fantastisch'
00.00Galavoorstelling PSV gaat aan Eindhoven voorbij: grote stroomstoring legt deel Lichtstad plat
00.00De 15 namen die Arne Slot deze zomer kunnen opvolgen bij Feyenoord

Gisteren

23.50Van Praag voelt zich niet beschadigd bij Ajax: 'Ik was de boodschapper'
23.50Van Praag niet beschadigd na terugkeer Kroes bij Ajax: ‘Wel vervelend dat fans zingen dat ik moet oprotten’
23.46Veerman noemt ploeggenoot bij PSV van wie hij het meest geniet: ‘Zo makkelijk’
23.45Gelukkige Slot prijst 'invallers' en gaat in op terugkerend euvel bij Feyenoord
23.40'Kampioen' Veerman deelt complimenten uit bij PSV: 'Geweldige aanwinst'
23.40Alle ogen zijn gericht op aanstaande trainer van Liverpool bij simpele zege Feyenoord op Go Ahead
23.35Kroes stapt zelf op als hij schuldig is: 'Dan aanvaard ik consequenties'
23.35Arne Slot ‘wil graag’ naar Liverpool: ‘Ik denk dat Feyenoord het me wel gunt’
23.30Peter Bosz euforisch na ‘beste’ wedstrijd van PSV dit seizoen: ‘Heb alleen maar staan klappen’
23.25Vertederend: Bosz wilde één ding heel graag na monsterzege met PSV
23.25'Als je ons voetbal ziet, zijn wij de terechte kampioen', straalt PSV-trainer Bosz
23.23'Als team waarderen we wat Slot heeft gedaan, ik ben heel blij voor hem'
23.21Manchester City dendert over Brighton heen, kampioenschap komt dichterbij
23.20Spelersgroep PSV laat speciale wens van Bosz na officieuze landstitel uitkomen
23.15Feyenoord-aanvoerder Gernot Trauner gunt trainer overstap naar Liverpool: ‘Als hele team waarderen we hem’
23.15Titelstrijd in Engeland tussen Arsenal en ManCity of haakt Liverpool nog aan? Dit is het restant-programma
23.14Johan Derksen begrijpt niets van terugkeer Alex Kroes bij Ajax
23.11Feest in PSV-kleedkamer: gangmaker Bakayoko danst erop los na historische zege
23.05PSV en Feyenoord zeker van Champions League: 'enorme bedragen liggen klaar'
23.05PSV veegt vloer aan met Heerenveen, maar moet nog even wachten op titelfeest
23.04Lees terug: PSV moet officieel titelfeest nog uitstellen ondanks historische avond
23.00Overzicht CL-deelnemers: na PSV ook Feyenoord zeker van miljardenbal
23.00Manchester City dendert door en hijgt Arsenal weer in de nek
22.59VI Live: Van Hecke moet vier keer slikken tijdens masterclass Man City
22.59‘Van Persie-kopbal’ De Bruyne en magische Foden helpen Man City langs Brighton
Resultaten x
binnenland

Braziliaanse WK-ster Reinaldo naar Telstar: "We spraken met Cruijff, hij durfde het niet aan"

In 1978 verlaat hij het WK met een bronzen medaille om de nek. Negen jaar later wandelt de Braziliaan Reinaldo plotseling Sportpark Schoonenberg van Telstar op. Het begin van een avontuur dat zes competitiewedstrijden duurt. De aanvaller, in eigen land liefkozend O Rei genoemd, kan de verwachtingen nooit inlossen. "Hij kon het niet meer aan."

04-05-2023 10:00 door Sander Berends

Walter Smak ziet hem nog zo de parkeerplaats op rijden. José Reinaldo de Lima, zoals zijn volledige naam luidt, meldde zich ’s ochtends doorgaans goedgeluimd op het trainingsveld in Velsen-Zuid. "Trainer Cor van der Hart vroeg dan: ‘En Reinaldo, vandaag trainen?’, gevolgd door een glimlach. Waarop standaard het antwoord volgde: ‘Si, trainen. But no explosion’. Dan verlengde hij de warming-up tot een halfuur, voornamelijk wandelend, of hield hij de training voortijdig voor gezien. Dat leek overigens geen onwil, maar eenvoudigweg het gevolg van zijn conditie. Hij was niet fit", aldus de nu 55-jarige toenmalige linksbuiten, die liever op het middenveld speelde in de Stunt Special van ELF Voetbal.

De Koning

De extra dikke Special, via deze link handig online te bestellen, vormt een ode aan de voetbalverrassing. Niet alleen resultaten in de beker en de competitie, stuntploegen en Europese verrassingen worden behandeld. Ook zogenaamde stunttransfers komen uitgebreid aan bod. Die van Reinaldo naar Telstar valt daar absoluut onder. In eigen land is de aanvaller een grootheid. Bij Atlético Mineiro, waarvoor hij van 1973 tot en met 1985 liefst 255 doelpunten maakt, noemen ze hem O Rei. De Koning. In het nationale voetbalelftal is hij goed voor veertien treffers in 37 interlands. Op het WK van 1978 pegelt hij de belangrijke gelijkmaker tegen Zweden binnen, waardoor uitschakeling in de eerste groepsfase wordt voorkomen. Het toernooi verlaat hij met een bronzen medaille om de nek.

Reinaldo reist in het voorjaar van 1987 naar Nederland. Als groot bewonderaar van Johan Cruijff wil hij graag van dichtbij bekijken hoe de trainer van Ajax werkt, legt hij uit. Wie weet wat daaruit voortvloeit. "Ik werd gebeld door een vriend uit Belo Horizonte. Hij vroeg me of ik Reinaldo bij Ajax kon onderbrengen", vertelt Jacob Kurc, een in Amsterdam woonachtige Braziliaan, over de komst van de aanvaller. "We spraken met Cruijff, maar hij durfde het niet aan. Reinaldo kampte al enkele jaren met knieklachten. Daar bleef hij mee sukkelen. In Brazilië was er destijds weinig medische kennis."

Pijnvrij

"Hij onderging uiteindelijk een operatie in de Verenigde Staten. Reinaldo was weer pijnvrij, maar Cruijff achtte het risico te groot." Ajax heeft met de Fin Petri Tiainen en de Schot Alistair Dick bovendien al het maximale aantal van twee buitenlandse spelers onder contract. "Cruijff tipte ons Telstar, destijds een satellietclub van Ajax." Kurc spreekt met Cor van der Hart. "Een aardige, maar strenge trainer. Hij vond Reinaldo’s komst oké."

"Hij heeft acht maanden bij mij in huis in het centrum van Amsterdam gewoond. Ik had op dat moment drie restaurants, waaronder één in Groningen, en een café. Ik had het erg druk, maar bracht hem elke dag naar Velsen-Zuid en haalde hem weer op. Later gingen verhalen rond dat hij te laat kwam of niet kwam, maar die verhalen bestrijd ik. Ik ben zo ingeburgerd dat ik weet dat Nederlanders altijd op tijd zijn. Ik heb Reinaldo nooit een minuut te laat bij het stadion afgezet. Reinaldo was geen Romário, die wel vaak te laat kwam. Hoe Reinaldo thuis was? Een vrolijke jongen, vol grapjes."

In het artikel onthult Kurc de eigenlijke reden waarom Reinaldo na tien maanden weer moest gaan voetballen, welke lucratieve transfer hem eerst door de neus werd geboord, wat Reinaldo buiten het voetbal deed en hoe zijn einde bij Telstar tot stand kwam. Ook licht hij hun laatste contacten toe. Smak vertelt vanuit spelersoogpunt over het verwachtingspatroon van Reinaldo en diens daadwerkelijke indruk in de kleedkamer. Over zijn inbreng tijdens wedstrijden, over de ontwikkeling die hij meemaakte en licht verhalen toe die over hem rondgingen. Programmamaker Erik Dijkstra vertelt over het bijzondere bezoek namens Bureau Sport aan Rio de Janeiro, waar hij en medepresentator Frank Evenblij voor meerdere verrassingen kwamen te staan.

Het volledige artikel over Reinaldo en zijn bijzondere transfer naar Telstar is onderdeel van de nieuwe editie van ELF Voetbal. Een extra dikke editie, omgedoopt tot Stunt Special. Een ode aan de verrassingen in het voetbal. We spraken betrokkenen over de 1-4 winst van Ajax op Real Madrid in de Champions League, drie oud-spelers van Helmond Sport over de eerste en laatste KNVB Bekerfinale van de club, vier bekerhelden van FC Wageningen die PSV de grootste thuisnederlaag uit de historie bezorgden, vier Limburgers die met Fortuna Sittard in het seizoen 1984/85 voor het eerst in de historie deelnamen aan de Europa Cup (II), drie spelers die het eerste en tevens sensationele Europese avontuur van FC Groningen meemaakten en twee clubiconen die met PEC Zwolle de sensationele 5-1 winst in de KNVB Bekerfinale tegen Ajax bewerkstelligden. Daarnaast aandacht voor bijzondere transfers, de Belgische stuntclub Union Saint-Gilloise en de komst van Keisuke Honda naar VVV-Venlo.

ELF Voetbal nummer 4, de extra dikke Stunt Special, is bij de abonnees op de deurmat gevallen. De editie ligt ook in de winkelschappen van de supermarkten, de (kantoor)boekhandels en op vele reislocaties. Denk aan NS Stations en vliegvelden als Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. De editie is ook online te bestellen. Via deze link zo gebeurd. Binnen twee à drie werkdagen in huis. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Via deze link in een handomdraai afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <