Laatste nieuws
06.15Roberto de Zerbi en Brighton and Hove Albion scheiden de wegen: lonkt een transfer naar Bayern München?
06.00Als trotse vader is Stengs bij Feyenoord 'volwassener, beter en slimmer'
03.00Krijgt Ajax-puinruimer John van ‘t Schip stank voor dank of loon naar werken?
01.40Staande ovatie voor Vivianne Miedema bij emotioneel afscheid van Arsenal
00.00Gijs Smal: 'Mensen niet gek, nieuwe club zal geen verrassing zijn'
00.00Hoe Galatasaray en Fenerbahçe ooit bijna één club werden

Gisteren

23.57FC Nantes-aanvaller weigert te spelen vanwege anti-homofobie-boodschap op shirt
23.45Strootman vergelijkt ex-AZ'er met Salah: 'Hij kan wereldklasse worden'
23.32'De Zerbi kan Bayern afstrepen, Brighton scout opvolger in Championship'
23.24Overzicht: de degradanten en promovendi in Europa op een rij
23.22Real Madrid bereikt principeakkoord met Modric en nadert deal met ander icoon
23.05Miedema scoort in haar laatste wedstrijd voor Arsenal, Brugts wint Spaanse beker
22.56Vink ziet vier betere opties op tien in Oranje: 'Waarom dan Wijnaldum?'
22.55'Chelsea mengt zich in strijd met Brighton om Ipswich-manager'
22.50Seuntjens in gesprek met De Graafschap: 'Ik zou zelf wel door willen'
22.42AC Milan gaat mede door schitterende goal ex-PSV'er kansloos onderuit in Turijn
22.33Fortes kijkt uit naar vakantie: 'Die jongens kunnen allemaal zuipen'
22.33Fortes kijkt uit naar vakantie na uitschakeling: 'Die jongens kunnen allemaal zuipen'
22.30Play-offs KKD | NAC treft FC Emmen, ADO Den Haag wacht fraai affiche tegen Excelsior of RKC
22.24Play-offs KKD | NAC treft FC Emmen, ADO Den Haag wacht fraai affiche tegen Excelsior of RKC
22.19Marco Bizot laat EK met Oranje zelf schieten: ‘Familie gaat nu voor’
22.15Volledig speelschema: NAC speelt tegen Emmen, ADO ontmoet Eredivisionist
22.15ADO plaatst zich ten koste van De Graafschap voor halve finales play-offs om promotie
22.13Bundesliga-sensatie is na fenomenale reeks voor 65 miljoen euro op te halen
22.10Tiental ADO haalt opgelucht adem na zinderende play-offkraker tegen De Graafschap
22.09VI Live: Reijnders en AC Milan geven niet thuis in Turijn
22.08ADO mag blijven hopen op promotie na spannend gevecht met De Graafschap
22.07Marco Bizot laat EK schieten door ‘zwaarwegende familieomstandigheden’
22.06ADO overleeft zenuwslopende slotfase en blijft in de race voor promotie
22.06ADO overleeft zenuwslopende slotfase en blijft in de race van promotie
22.06ADO blijft in de race voor promotie: De Graafschap krabbelt te laat op
22.06ADO Den Haag overleeft knotsgekke tweede helft en meldt zich bij laatste vier
21.50Van Hanegem: 'Ik zou Bergwijn meenemen naar EK, die gasten kunnen heus voetballen'
21.50Vink twijfelt aan één naam in voorselectie: ‘Ik vind de hype om hem een beetje voorbarig’
21.49VI Live: De Graafschap draait wedstrijd helemaal om tegen tien van ADO
Resultaten x
binnenland

Meindert Postma, oud-speler Heerenveen vangt nu muskusratten: "Moment dichtbij om ze laatste duwtje te geven"

Als aanvalspartner van Ruud van Nistelrooij en Ali Elkhattabi debuteerde Meindert Postma in het shirt van sc Heerenveen in de Eredivisie. Hij verdedigde daarna ook de clubkleuren van Veendam en SC Cambuur. Nu is de geboren en getogen Fries alweer twintig jaar in zijn provincie werkzaam als muskusrattenvanger. "Het moment om ze het laatste duwtje te geven is dichtbij."

12-10-2023 10:00 door Sander Berends

Vijftig jaar is hij inmiddels. Meindert Postma. Hij droeg de shirts van drie betaald voetbalclubs: sc Heerenveen, Veendam en SC Cambuur. "Ik ben te laat ontdekt. Op mijn 24ste werd ik pas profvoetballer. Tot die tijd had ik er niet alles voor over om te slagen in het voetbal. Ik dacht er te gemakkelijk over", zegt hij eerlijk in ELF Voetbal nummer 10, die afgelopen maand is verschenen en via deze link gemakkelijk online is te bestellen. Binnen twee à drie werkdagen in huis.

Krant

"Op mijn achttiende mocht ik één keer per week meetrainen met het tweede elftal van sc Heerenveen. Ik zat op het mbo in Drachten, de richting bouw en hout. Met de bus ging ik naar het oude stadion, waarnaast we trainden. Het bleef bij meetrainen. Ik maakte me daar ook niet druk over." Postma voetbalde bij Friese Boys in Kollumerzwaag, waar hij is geboren en getogen. "In de Derde Klasse. Het seizoen 1996/97 verliep heel goed. Er stond een goede mix qua leeftijd, niemand voelde zich beter dan de ander. Het klopte gewoon. We draaiden bovenin mee en dat kwam in de krant en op Omrop Fryslân."

"Plotseling belde Jos Miedema me. Hij was scout voor Nederland van Werder Bremen. Of ik daar op proef wilde komen. Ik zou twee testwedstrijden spelen, maar dat werden trainingen. Ze waren tevreden, maar twijfelden over mijn leeftijd van 24 jaar. Ze vonden het risico te groot om me nog klaar te stomen voor de Bundesliga. Gertjan Verbeek, toen de assistent van Foppe de Haan bij sc Heerenveen, had me enkele keren bekeken en op zijn aanraden mocht ik een proefwedstrijd meespelen. Tegen een amateurclub. Dat ging hartstikke goed, waarop ik werd uitgenodigd voor een officieel gesprek."

Bierbezorger

"Ik kreeg een zogenaamd koelkastcontract. Een onkostenvergoeding plus een klein salaris. Ik nam een gok en stopte met mijn werk als bierbezorger bij Heineken. Dat pakte goed uit. Na twee maanden tekende ik een contract voor twee seizoenen. Ik kreeg een auto van de club en een leuk salaris. De Haan zag in mij de nieuwe Romeo Wouden, die naar Boavista was vertrokken. Snel, met een goede voorzet. Technisch was ik minder begaafd," waarna hij vertelt in welk team hij bij sc Heerenveen terechtkwam en met welke spelers hij optrok.

Postma maakte zijn debuut in de uitwedstrijd tegen Vitesse. "Ik kan best nerveus zijn voor onbekende dingen. Dat gold ook voor mijn eerste wedstrijd. Op zaterdagmiddag lekte via Radio Fryslân uit dat ik in de basis zou starten. Ik kreeg rugnummer 11 en speelde tegenover Edward Sturing. Mijn oud-ploeggenoten en vrienden bij Friese Boys hoorden dat na afloop van hun wedstrijd in de kantine. Ze zijn direct in de auto gesprongen en naar Arnhem gereden. Een rit van ruim twee uur. Toen ze arriveerden, was het rust. We stonden met 3-1 achter. Ik werd gewisseld en keerde niet meer terug voor de tweede helft."

Solliciteerden

Hij speelde voor Veendam, waarna hij vertelt waarom dat avontuur ondanks een driejarig contract beperkt bleef tot slechts één volledig seizoen. Hoe hij bij SC Cambuur belandde en waarom hij in 2001 bewust stopte met profvoetbal terwijl hij kon bijtekenen. En hoe hij twintig jaar geleden muskusrattenvanger werd. "Twaalf personen solliciteerden voor drie banen. Ik werd aangenomen. Na een maand te hebben meegelopen met een collega stond ik op eigen benen. Toen waren er ruim zeventig muskusrattenvangers in Friesland. Nu zijn het er 35."

"Muskusratten maken vaak grote nestkommen onder de grond, die ze via gangen bereiken. Vergeet niet dat een muskusrat een kuub zand per jaar verplaatst door het graven. Vaak duurt het een paar dagen voordat een muskusrat is gevangen in een klem of een duiker. Ze zien dat de beplanting is beschadigd als we die hebben uitgezet." Postma legt vervolgens duidelijk uit waarom de noodzaak groot is dat muskusratten zo snel mogelijk moeten worden ontdekt en moeten worden gedood. Op welke manieren ze gevangen geworden en hoe het systeem in Friesland werkt. En over welk dier nu een proef in de provincie loopt waarmee ook Postma te maken krijgt. Ook vertelt hij waarom hij als oud-speler geen vrijkaartjes meer van sc Heerenveen krijgt en welke andere grote dierenhobby hij heeft.

De reportage met Meindert Postma op muskusrattenjacht in Noordoost-Friesland is te lezen in ELF Voetbal nummer 10. Daarin ook interviews met Xavi Simons, Dave Mitchell, Erling Haaland en Jorrel Hato. Enkele direct betrokkenen over de doorbraak van PSV-talent Isaac Babadi, drie oud-medespelers vertellen in de rubriek Eredivisieparels over de PSV-jaren van Ronaldo Luís Nazário de Lima en Million Manhoef van Vitesse licht zijn inspiratiebronnen uitgebreid toe. We brachten een bezoek aan Duitsland voor een interview met viervoudig Oranje-international Rob Reekers, werden ontvangen in het privémuseum van keepersgoeroe Frans Hoek en speelden De Slimste Mens... met Bart Vriends van Sparta Rotterdam.

ELF Voetbal nummer 10 valt deze week bij de abonnees op de deurmat. De editie is natuurlijk ook in de bekende supermarkten en boekenzaken verkrijgbaar. En natuurlijk op reislocaties als Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Online bestellen kan uiteraard ook. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Binnen twee à drie werkdagen in huis. Een abonnement nemen is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch thuisbezorgd. Via deze link zo afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <