Laatste nieuws
14.55Bijna niemand in Europa scoort zoveel als Mikautadze
14.55Inter viert kampioenschap met gemakkelijke zege en dubbelslag Çalhanoglu
14.55LIVE eredivisie | Sparta in jacht op plek acht gevaarlijk tegen degradatiekandidaat FC Volendam
14.51Mikautadze scoort wederom, maar kan Metz niet aan cruciale punten helpen
14.50Burnley en PL komen met statement na gezang over Vliegramp van München
14.37Uitblinker Çalhanoglu heeft nog meer in petto voor criticasters
14.35PEC Zwolle zo goed als zeker van lijfsbehoud na zege op Heracles Almelo
14.35Ajax-leiding wordt gespot in Eredivisie-stadion, maar lijkt voor niets gekomen
14.30Niet te houden: Calhanoglu maakt indruk met perfecte penalty voor Inter
14.30VI Live: derby in Londen, Eredivisie-duels in Waalwijk en Rotterdam begonnen
14.28Brands bevestigt: 'Het is wel de bedoeling dat wij hem kopen'
14.25AZ blijft dromen van Champions League, NEC niet voorbij Ajax
14.25NEC niet voorbij Ajax op ranglijst na thuisnederlaag tegen AZ
14.18PEC Zwolle verslaat Heracles Almelo en passeert ‘magische grens’ van 34 punten
14.15PEC Zwolle kan zich opmaken voor extra jaar in eredivisie na zege op concurrent Heracles
14.12PEC Zwolle pakt volle buit tegen Heracles en ontloopt definitief degradatie
14.11AZ kan vierde plek bijna niet meer ontlopen na geflatteerde zege op NEC
14.11AZ mag nog dromen van CL, NEC profiteert niet van misstap Ajax
14.10PEC speelt laatste zorgen weg bij start afscheidstournee Van Polen
14.10VI Live: AZ bewijst Ajax een dienst, Mikautadze al op elf goals
14.10FC Eindhoven weet ook niet van Telstar te winnen in Keuken Kampioen Divisie
14.10Praat mee op VP: Tottenham Hotspur - Arsenal
13.56Barcelona zal niet gaan leuren met De Jong: 'Een cruciale speler'
13.56Xavi spreekt geruchten over Frenkie de Jong tegen: 'Een cruciale speler'
13.48Praat mee op VP: Sparta Rotterdam - FC Volendam
13.45Praat mee op VP: RKC - FC Utrecht
13.40LIVE buitenlands voetbal | Ajax-huurling Mikautadze scoort weer in Frankrijk, Engelse titelstrijd gaat verder
13.40De Jong krijgt grootse complimenten bij Barça: 'Vaak gezegd dat hij belangrijk is'
13.35Kraay jr. las ‘belachelijk bericht’: ‘Te Kloese moet telefoon niet eens opnemen’
13.35VI Live: AZ vergroot voorsprong bij NEC, Mikautadze al op elf goals
13.30Brands geeft hoog op over pechvogel bij PSV: 'Hij cijfert zichzelf altijd weg'
13.30Wie is de Italiaanse idealist die mogelijk de nieuwe trainer wordt van Ajax?
13.25Sandler valt onder toeziend oog van Ajax-bestuurders uit met blessure: 'Pijnlijk'
13.25VI Live: Mikautadze al op elf goals, teleurstellende middag voor Sandler
13.20PSV wil door met André Ramalho, toont interesse in Philippe Sandler en bepaalt prijskaartje Johan Bakayoko
Resultaten x
binnenland

Nemanja Gudelj, grootheid in Andalusië: "Qua publiek deed Sevilla me een beetje denken aan NAC Breda"

Zijn eerste Europese hoofdprijs veroverde hij in een surrealistische ambiance. Door stilte omgeven. Afgelopen seizoen kon Nemanja Gudelj in een volledig uitverkocht stadion voor de tweede keer de Europa League-trofee optillen. Juist in een periode van tegenslagen in de familiekring. De 32-jarige Bredanaar, die interesse van PSV parkeerde en koos voor een langer verblijf in het zuiden van Spanje, is de afgelopen seizoenen bij Sevilla FC uitgegroeid tot een grootheid. "Nederland is voor mij thuiskomen. Spanje voelt steeds meer als mijn tweede thuisland."

16-02-2024 10:00 door Sander Berends

Sinds de zomer van 2019 is Sevilla zijn leef- en werkterrein. "Ik had een goed jaar met Sporting Clube de Portugal achter de rug. We wonnen beide nationale bekertoernooien en draaiden het beste seizoen in zeventien jaar", vertelt Gudelj in een uitgebreid interview in ELF Voetbal nummer 2, dat via deze link handig online is te bestellen. We brachten een bezoek aan Sevilla en spraken met de in Breda getogen zestigvoudig international van Servië af in Starbucks.

Topcompetities

Officieel stond Gudelj destijds onder contract bij Guangzhou Evergrande, de Chinese topclub die hem had verhuurd. Die overeenkomst liet hij ontbinden. "Er was veel belangstelling. Ik kon naar de Bundesliga, Premier League, LaLiga, eigenlijk naar alle topcompetities in Europa. Mensen in mijn omgeving zeiden dat ik moest kiezen voor de Premier League. Het spel daar zou het best bij me passen. Ik kreeg direct een goed gevoel bij Sevilla. Een club die prijzen pakt, was mijn eerste gedachte."

"Ik was veertien toen ik Sevilla in het Philips Stadion de finale van de UEFA Cup zag winnen. Mijn vader was uitgenodigd door Sevilla-trainer Juande Ramos, die hij had meegemaakt als trainer bij Logronés. Sevilla versloeg Middlesbrough met 4-0. Vanaf dat moment had ik een speciaal gevoel voor Sevilla. Qua publiek deed de club me een beetje denken aan NAC Breda, maar dan op een ander niveau. Bovendien is Sevilla een club met een mooie historie, waar veel bekende spelers actief waren."

Zwembad

Hij kocht een woning in Montequinto, een dorp net ten zuiden van Sevilla. "De meeste spelers die ik tegenkwam tijdens mijn loopbaan huren appartementen als ze bij een nieuwe club terechtkomen. Je weet natuurlijk nooit hoe lang je bij een club blijft. Ik gaf de voorkeur aan een koophuis. Vorig jaar ben ik verhuisd. In hetzelfde dorp heb ik een huis laten bouwen, op twee minuten rijden van ons trainingscomplex. Met zwembad? Uiteraard. Als Spanjaarden in deze regio een huis bouwen, komt eerst het zwembad. Dat vinden ze belangrijker dan het huis, haha. Logisch, gezien de hitte in de zomer."

De temperatuur tikt die maanden de vijftig graden aan. "In die periode trainen we anderhalf uur vroeger dan normaal. Staan we allemaal om negen uur op het veld. In de wintermaanden komt het kwik nauwelijks onder de tien graden. Ik vind het heerlijk hier. Net als het eten, het enthousiasme van de fans tijdens wedstrijden en de sfeer op de club en binnen de groep."

Punctualiteit

"Het enige dat ik mis aan Nederland zijn de punctualiteit en de organisatie. Spreek je hier de volgende dag af om tien uur, dan kan dat ook gemakkelijk elf, twaalf of één uur worden, of de volgende dag of helemaal niet. Daar heb ik me weleens boos over gemaakt. De mensen van de club weten dat inmiddels. Als ik nu een afspraak om tien uur maak, gebeurt het ook om tien uur, haha."

Vader Nebojsa, die tussen 1997 en 2005 voor NAC Breda speelde, luistert mee. "Ik doe het nu rustig aan", zegt hij. "Ik heb nauwelijks stress nu ik het trainerschap op een lager pitje heb gezet. Ik ga lekker bij de kinderen kijken. En genieten." Nemanja neemt weer het woord. "Mijn ouders wonen ook in Montequinto, op twee minuten rijden van mijn huis. Pa behartigt nu mijn zaken. Of hij bij Sevilla een goed contract eruit heeft gesleept? Zeker. Ik vind het heerlijk om mijn familie zo dichtbij te hebben. Ze zijn alles voor mij. Maar door onze topsportcarrières zijn we ook druk."

UNO

In het uitgebreide interview in ELF Voetbal vertelt hij over de topsportcarrière van zusje Vanja, over de Spaanse taal, met welke spelers hij in de bus UNO speelt, over de twee Europa League-finales en over zijn vrouw die in eigen land een bekende zangeres is. Ook komt een aantal tragische onderwerpen voorbij zoals de miskraam van zijn vrouw en de twee hartaanvallen van broertje Dragi. Ook onthult hij dat PSV hem afgelopen zomer graag wilde aantrekken en bij welke club hij graag zijn carrière wil afsluiten.

Het volledige interview met Nemanja Gudelj is te lezen in ELF Voetbal nummer 2. Daarin ook interviews met PSV-back Sergino Dest, AZ-middenvelder Tiago Dantas en Ajax- en Oranje-spits Brian Brobbey. We spraken af met oud-Feyenoord en AZ-speler Ruud Heus die weer overeind is gekrabbeld en zochten oud-Ajacied Edgar Manucharyan op in Armenië, net als spits Sam Hendriks die daar dit seizoen kampioen hoopt te worden met FC Pyunik. We speelden De Slimste Mens met... Kaj Sierhuis van Fortuna Sittard, maakten een portret van Julián Álvarez en onderzochten of het terecht is dat de Afrika Cup bekendstaat als een spijkerhard toernooi.

ELF Voetbal nummer 2 is bij de abonnees automatisch op de deurmat gevallen. De editie ligt ook in de winkelschap bij de vertrouwde supermarkten, bij de (kantoor)boekhandels en op diverse reislocaties. Denk aan de NS-stations, aan Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Natuurlijk is de editie ook handig online verkrijgbaar. Via deze link in een handomdraai gedaan. Voor 15.00 uur besteld, betekent nog diezelfde dag verstuurd. Een abonnement nemen, is helemaal handig. Via deze link gemakkelijk gedaan. Elke editie automatisch met de post verstuurd. Zoek je welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <