Laatste nieuws
00.20Arsenal maakt statement door aartsrivaal Tottenham Hotspur uit te verslaan: Premier League blijft ongekend spannend
00.00Van Hanegem looft Spartaan: 'Kan met twee vingers in zijn neus in de top mee'

Gisteren

23.58Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
23.55Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
23.50Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
23.43Nieuwe voorzitter André Villas-Boas ziet FC Porto in slotfase zege verspelen tegen koploper Sporting
23.41Bizar: Sporting staat in Porto op uit de dood en slaat twee keer toe in twee minuten
23.35Trainersadvies Feyenoord: 'Waarom niet? Met een ervaren iemand zoals Van Marwijk
23.32Lees terug: El Gran Derbi tussen Betis en Sevilla eindigt voor vierde keer op rij gelijk
23.28Knotsgekke slotfase in Portugese topper: Gyökeres wervelt minuut lang
23.28Sensationele Gyökeres beperkt in zinderende minuut schade Sporting
23.27'Ik heb ooit gezegd dat Ajax van Excelsior-niveau is, nu was Excelsior beter'
23.22VI Live: Gyokeres scoort twee keer in één minuut voor Sporting tegen Porto
23.11Lans gebroken voor Van Persie bij Feyenoord: 'Waarom naar Heerenveen?'
23.09VI Live: Porto op winkoers tegen Portugese koploper Sporting Portugal
23.05Geen winnaar in derby van Sevilla, Atalanta doet goede zaken in Serie A
23.04V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: ‘We onderschatten hoe goed hij is’
22.45Vermeulen onthult bedrag dat Feyenoord voor Slot ontvangt: 'Op een haar na rond'
22.44Excellerende Kluivert in de spotlights: 'Dit is een optie voor Oranje'
22.41'Mogelijk extra concurrent voor Mazraoui, Motta naar Juventus reëel'
22.35Perez en Vink zien 'cadeautjes' voor 'Lucky Ajax': 'Echt een topweekend'
22.30Oosting geeft uitsluitsel: 'Blijf bij Twente, ben niet gepolst door Feyenoord'
22.25Perez verbaast zich over transferwaarde van PSV'er: 'Zijn belachelijke bedragen'
22.20Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: ‘Die komt geen lantaarnpaal voorbij’
22.20VI Live: Sevilla langszij in El Gran Derbi, Porto zet Sporting Portugal te kakken
22.18Xavi: 'Frenkie van zeer hoog niveau en heel belangrijk voor mij'
22.16VI Live: Betis leidt El Gran Derbi, Porto zet Sporting Portugal te kakken
22.10Perez dubt over PSV'er: ‘Als hij 45 miljoen moet kosten, is zo’n dip wél erg’
22.05Internationale media zien verschil tussen deze en vorige landstitels van PSG
22.05Internationale media staan stil bij 'andere landstitel' van PSG
22.05Vink raadt Slot aan twee spelers mee te nemen: 'Kan Liverpool écht gebruiken'
22.00Van Hanegem ziet Ajax-boosdoener ontsnappen: 'Het is onvoorstelbaar'
22.00Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
21.55Brighton ademt zelfspot en nomineert Burnley-speler voor Doelpunt van de Maand
21.45Wissel Ten Hag zorgt voor boegeroep bij United-fans, Højlund reageert opvallend
Resultaten x
binnenland

AZ-huurling Tiago Dantas dankt zijn ouders: "Dankzij hen haalde ik goede cijfers op school"

Tiago Dantas deelde bij Bayern München de kleedkamer met onder anderen Robert Lewandowski. In totaal speelde de 23-jarige middenvelder twee duels voor de club uit Beieren. De belangrijkste les die de AZ-speler, gehuurd van Benfica, er leerde: iedere dag het uiterste uit jezelf halen. Een les die hem vanuit zijn jeugd bekend in de oren klinkt. "Toen ik een onvoldoende haalde, sprak mijn vader me een uur lang toe."

16-02-2024 12:00 door Sander Berends

Op 22 juli stuurde AZ het persbericht de wereld in. Tiago Dantas werd voor een jaar gehuurd van SL Benfica. Inclusief optie tot koop. Hij hoopt zijn ontwikkeling in Alkmaar door te trekken. Een ontwikkeling die hem tot een grote voetballer moet maken. Op jonge leeftijd begon de droom om profvoetballer te worden te leven. "Mede dankzij mijn ouders haalde ik goede cijfers op school en verliep de combinatie tussen school en voetbal vloeiend, maar in mijn hoofd was het altijd voetbal, voetbal en nog eens voetbal. Ik heb geen idee wat ik anders was geworden", vertelt de Portugees tegenover onze medewerker Tim Beck in ELF Voetbal nummer 2, die vorige week is verschenen en via deze link ook handig online is te bestellen.

Moeilijk in slaap komen

"Ik focuste me enkel op voetbal en vanaf mijn zestiende werden mijn ouders iets minder streng. Het is goed om een plan B te hebben, maar ook zij zagen in dat ik daadwerkelijk talent had om profvoetballer te worden." Dantas begint met voetballen op zijn derde. Zijn ouders en grootouders schrijven hem in bij de plaatselijke voetbalclub. "Ik kon als kind ’s nachts vaak moeilijk in slaap komen. Mijn ouders en grootouders wilden dat ik ’s avonds vermoeid zou zijn, zodat ik aan mijn nachtrust zou toekomen. Zo ben ik begonnen met voetbal."

"Bij die amateurclub werkte iemand die ook betrokken was bij Benfica", vervolgt Tiago Dantas in het artikel. "Hij vroeg al snel aan mijn ouders of hij me een keer mocht meenemen naar Benfica om een aantal proeftrainingen te doen. Ik was vier jaar oud en mocht blijven bij een van de grootste clubs van Portugal. Ik kom uit een echte Benfica-familie. Mijn vader is groot fan en als jonge jongen ging ik samen met hem naar thuiswedstrijden. Tot mijn zeventiende of achttiende. Nu doet mijn broertje hetzelfde met hem."

Trein en boot

Rond zijn vijftiende begint Dantas het zelf ook speciaal te vinden wat hij doet. In de jaren ervoor ziet hij zichzelf als een doodnormaal kind. Niet als iemand die het leven leidt waarvan duizenden andere jonge ventjes dromen. "Ik ging naar school en vervolgens trainen. Ik was een gewone jongen die graag voetbalde. Ik vond het ook nooit zwaar. Op een gegeven moment verhuisde de club naar een trainingscomplex buiten de stad en moest ik de trein en boot pakken om er te komen, maar mijn familie leefde mee."

"Ik werd vaak opgepikt door iemand. Mijn familie woont niet in het centrum van Lissabon, maar zo’n twintig minuten buiten de stad in een dorpje dicht bij Carcavelos. Dicht bij het strand. In Lissabon is het erg druk, maar ik vind het een prachtige stad. In het centrum is Avenida de Liberdade het mooist. Een straat met veel restaurants, winkels en hotels. Daar zijn genoeg leuke dingen te doen."

Hansi Flick

Hoewel het fijn wonen is in de regio rondom Lissabon wordt Dantas in 2020 verhuurd aan Bayern München, dat een groot talent ziet in de middenvelder. Het is een ongebruikelijke stap om op huurbasis van Benfica naar Bayern München te vertrekken, maar Dantas heeft er zijn redenen voor. Niet in de laatste plaats Hansi Flick, die dan trainer is van de club uit Beieren. "Hij wilde me graag hebben en ik zal hem ook altijd dankbaar zijn. We hebben nog steeds contact met elkaar. Niet zozeer om advies te vragen, maar bijvoorbeeld om elkaar een fijne verjaardag te wensen."

"Bij Benfica had ik twee jaar eerder een goed seizoen achter de rug in de Onder 19. We verloren de strijd om het kampioenschap van FC Porto, maar ik werd gezien als de beste speler van de competitie. Ik mocht het voorseizoen meedoen bij de eerste selectie, maar het jaar erop speelde ik vooral in Benfica B. We haalden de finale in de Youth League, maar ik kreeg nog steeds geen speelminuten in het eerste. En toen kwam Bayern München..."

Jordy Clasie

Tiago Dantas vertelt over zijn bijzondere ervaringen bij Bayern München, de speciale indruk die Thomas Müller op hem maakte, waarom zijn avontuur in Zuid-Duitsland slechts een seizoen duurde, welke verschillen hij ervaart in Nederland in vergelijking met de Portugese en Griekse competitie, waarom Jordy Clasie een voorbeeld voor hem is, hoe hij zijn vrije tijd invult, welk Nederlands fenomeen het meeste indruk op hem maakte, bij welke bijzondere wedstrijd hij ballenjongen was, wie hem de vereiste discipline bijbracht en wat zijn grote droom is.

Het volledige interview met Tiago Dantas is te lezen in ELF Voetbal nummer 2. Daarin ook interviews met PSV-back Sergino Dest en Ajax- en Oranje-spits Brian Brobbey. We gingen in Sevilla op bezoek bij Nemanja Gudelj, spraken af met oud-Feyenoord en AZ-speler Ruud Heus die weer overeind is gekrabbeld en zochten oud-Ajacied Edgar Manucharyan op in Armenië, net als spits Sam Hendriks die daar dit seizoen kampioen hoopt te worden met FC Pyunik. We speelden De Slimste Mens met... Kaj Sierhuis van Fortuna Sittard, maakten een portret van Julián Álvarez en onderzochten of het terecht is dat de Afrika Cup bekendstaat als een spijkerhard toernooi.

ELF Voetbal nummer 2 is bij de abonnees automatisch op de deurmat gevallen. De editie ligt ook in de winkelschap bij de vertrouwde supermarkten, bij de (kantoor)boekhandels en op diverse reislocaties. Denk aan de NS-stations, aan Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Natuurlijk is de editie ook handig online verkrijgbaar. Via deze link in een handomdraai gedaan. Voor 15.00 uur besteld, betekent nog diezelfde dag verstuurd. Een abonnement nemen, is helemaal handig. Via deze link gemakkelijk gedaan. Elke editie automatisch met de post verstuurd. Zoek je welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <