Laatste nieuws
11.15‘Italiaanse topclub jaagt op middenvelders en ziet Taylor als mogelijke aanwinst’
11.10Brobbey in het Zwanenmeer? Ajax-kandidaat Potter heeft bijzondere trainingsmethodes
11.09Column Sjoerd Mossou | De tijd zal leren of de prestatie van Arne Slot bij Feyenoord ooit nog wordt overtroffen
11.01PEC Zwolle eert Van Polen nogmaals met Koningsdag-video: 'Er is maar één koning'
11.00LIVE Premier League | Do-or-die voor Liverpool in Londen tegen West Ham United
11.00LIVE Premier League | Erik ten Hag krijgt met Manchester United bezoek van Burnley
11.00Van der Gijp voorspelt weinig minuten voor PSV'er in Oranje: 'Vind ik wel lullig'
10.50'Xavi meldt zich met 70 miljoen bij Slot, Real Madrid handelt met PL-clubs'
10.41Salernitana eerste Serie A-slachtoffer, zinderende ontknoping volgt
10.30Van Polen sloeg afscheidswedstrijd bij PEC Zwolle af: 'Lijkt me heel ongemakkelijk'
10.29'Uitshirt van Feyenoord uitgelekt: zwart tenue met gekleurde accenten'
10.20Oosting hoopt vurig op Twente-target: 'Als zo'n speler bij ons wil komen spelen..'
10.20Gewilde Wirtz is ‘toptarget’ en ziet specifieke transfer in 2025 zelf ook zitten
10.17Liverpool-icoon waarschuwt Slot: 'Kijk naar hoe het Ten Hag is vergaan'
10.14Forse kritiek op zwalkend Leeds, onzichtbare Piroe krijgt cijfer 1
10.00Romário (58) over aanstaande comeback: ‘Als de trainer me niet opstelt, dan ontsla ik hem’
09.50Derksen oppert verrassende Slot-opvolger bij Feyenoord: 'Hoorde dat hij eerste kandidaat is'
09.45'Napoli trekt de knip en legt absolute topcoach voor drie seizoenen vast'
09.38'Kandidaten als Frank de Boer en Pascal Jansen werden bij Ajax als te bleu gezien'
09.38Footy Headlines lekt na thuistenue ook uitshirt Feyenoord voor komend seizoen
09.23De beoogde nieuwe Ajax-trainer mag Pep Guardiola tot zijn bewonderaars rekenen
09.20Bijzonder: oud-Eredivisie-speler stopt al op 27-jarige leeftijd met profvoetbal
09.17Slot krijgt tip om Feyenoorder mee naar Liverpool te nemen: 'Beste van Europa'
09.15Oosting reageert op Feyenoord-geruchten: 'Op camera kun je het nooit helemaal goed doen'
09.00Onder vuur liggend Liverpool-duo moet zorgen dat Klopp-era geen nachtkaars wordt
08.50Van Polen licht afscheid als voetballer toe: 'Dat wil ik ze niet meer aandoen'
08.47Oosting zet deur voor toptarget Twente wagenwijd open: 'Als zo'n speler...'
08.26‘Ajax bracht bezoek aan talentvolle trainer; ook Europese topclubs met interesse
08.20'De eerste die Slot er bij Liverpool direct uit gaat pleuren is hij natuurlijk'
07.58NEC verlegt focus na bekerfinale op vijfde plek: 'We hebben een goede kans'
07.55Willem II heeft nog een punt nodig voor promotie na gelijkspel tegen FC Groningen
07.44Driessen: ‘Hij is de eerste speler die Slot er bij Liverpool direct uitknikkert’
07.40Steun voor Ten Hag in Manchester: 'Heeft het helemaal niet zo slecht gedaan'
07.30Voetbal op tv: Ten Hag met Man Utd tegen Burnley
07.20Slot kiest zijn staf bij Liverpool: 'Nog drie exits bij Feyenoord'
Resultaten x
binnenland

Willem II-cultheld Jeremy Bokila: "Na afloop kreeg hij van Kadyrov een fonkelnieuwe Mercedes"

Jeremy Bokila droeg de shirts van zestien verschillende profclubs. Hij was actief in acht landen. "Maar wat ik hier ervaar, heb ik niet eerder in mijn loopbaan meegemaakt", zegt de 35-jarige spits over zijn huidige werkgever Willem II. Bij die club is Bokila uitgegroeid tot een cultheld. Compleet met een eigen lied, fanshirt en carnavalsembleem. "Mijn volgende wens? Met de fans op De Heuvel staan om onze promotie te vieren."

29-03-2024 10:00 door Sander Berends

De karrenvracht aan buitenlandse ervaringen kent een toevalligheid als oorsprong. Als hij in het seizoen 2011/12 door het Belgische Zulte Waregem wordt verhuurd aan Sparta Rotterdam, lijkt zijn toekomst weer in Nederland te liggen. "Sparta is een mooie club, toen uitkomend in de Eerste Divisie. Als we promoveerden, zou de optie tot koop automatisch worden gelicht. In de play-offs tegen Willem II vlogen we op ongelukkige wijze eruit. Terug naar Zulte Waregem wilde ik niet. Ik zei: 'Geef me maar een zak met geld mee, dan ben ik weg'. Mijn zaakwaarnemer kwam met Petrolul Ploiesti, een club uit Roemenië", vertelt Bokila in ELF Voetbal nummer 3, onze nieuwste editie die via deze link ook handig online is te bestellen.

Beste seizoen ooit

"Ik had geen idee waar Roemenië precies lag. Toen ik arriveerde, was alles nieuw. Ik kende niemand en wist niets van de competitie. Mijn mindset was simpel: ik moet slagen." En dat deed hij. "Het was sportief gezien mijn beste seizoen ooit." Met Petrolul won hij de Roemeense beker, werd hij derde in de competitie waardoor na achttien jaar weer een Europees ticket werd veroverd en met zeventien doelpunten eindigde hij op de tweede plaats van de topscorerslijst.

"Na dat seizoen kreeg ik zoveel aanbiedingen: Crystal Palace, Bolton Wanderers, Saint-Étienne, Fortuna Düsseldorf en Maccabi Haifa. En toen plotseling Rusland. Een aanbieding die ik niet kon afslaan. Ik vloog naar Moskou en tekende voor drie jaar bij Terek Grozny. Ik dacht aanvankelijk dat de club ook in Moskou voetbalde, een geweldige stad. Maar de volgende ochtend moesten we vliegen. De spelers werden ondergebracht in Kislovodsk. Daar lag het trainingscomplex. Een chauffeur van de club bracht ons erheen. Elke speler had zijn eigen kamer met douche. Verder was daar werkelijk niets. Grozny, waar we onze wedstrijden speelden, was nog twee uur met de bus. Gelukkig ging een Roemeense ploeggenoot van Ploiesti, Gheorghe Grozav, mee en kwam een maand later ook Ismaïl Aissati naar de club."

Tsjetsjenië

Eigenaar van de club is Ramzan Kadyrov, de gevreesde leider van Tsjetsjenië, een autonome deelrepubliek van Rusland, die met harde hand regeert. "Hij trainde weleens mee. Toen werd ons getipt elke bal bij hem in te leveren. Vooral in mijn tweede jaar presteerden we geweldig. We wonnen thuis van Spartak Moskou (4-2, red.). Een jongen die twee keer scoorde (Ablaye Mbengue, red.) was die week jarig. Na afloop kreeg hij in de kleedkamer van Kadyrov een autosleutel. Die bleek van een fonkelnieuwe Mercedes. Cadeautje van Kadyrov. Andere keren liep Kadyrov na een goede wedstrijd de kleedkamer in en gaf hij drie spelers die volgens hem goed hadden gespeeld een peperduur horloge."

Na twee jaar werd Bokila verkocht aan Guangzhou R & F, een topclub in China. "Cosmin Contra, mijn oude trainer van Ploiesti, was daar trainer geworden en wilde me graag halen. Toen ik dat aangaf bij Terek was een transfer zo geregeld. China was toen op financieel gebied top. Zoals Saoedi-Arabië nu. China is een mooi land. Een van de schoonste landen waar ik ooit ben geweest."

Robinho

"Ik woonde in een groot appartementencomplex, net als Robinho en Luiz Felipe Scolari, die als bondscoach van Brazilië in 2002 wereldkampioen werd. Ik kwam ze regelmatig tegen. Robinho vaak in een van de horecagelegenheden beneden. Daar zaten Italiaanse, Duitse en Franse restaurants. Een Braziliaanse ploeggenoot met wie ik optrok, kende Robinho goed. We spraken elkaar in het Engels. Mijn indruk? Een heel sociale jongen."

In het artikel in ELF Voetbal blikt Bokila uitvoerig terug op zijn rijke loopbaan, die ook prachtige verhalen oplevert vanuit Turkije waar hij de figuurlijke Titanic bijna zag zinken, opnieuw Roemenië en een bizar seizoen in de Verenigde Staten. Hij vertelt over zijn familie waarin vader als oud-profvoetballer een voorbeeldfunctie vervulde en hijzelf daarna als uitverkorene gold. En natuurlijk komt zijn stap naar en doelen met Willem II ook uitvoerig aan bod.

In ELF Voetbal nummer 3 verder ook het verhaal achter het succes van PSV en team Bosz. Interviews met Bert Konterman, Tristan Gooijer en we gingen op bezoek bij Hamburger SV om te spreken met het Nederlandse duo Ludovit Reis en Immanuel Pherai. We spraken met de vaders van drie spelers van Jong PSV die ook als profvoetballer door het leven gingen. Hun zoons waren daarbij. We stelden FC De Verliezers samen, maakten de andere stand op basis van loyaliteit op en spraken de internationals uit de Keuken Kampioen Divisie. En nog veel meer!

Ons nieuwe nummer is bij de abonnees automatisch op de deurmat beland. De editie is ook verkrijgbaar bij de bekende supermarkten, (kantoor)boekhandels en op de grootste reislocaties. Denk aan Schiphol Airport, Rotterdam Airport, Rotterdam The Hague Airport en vele NS-stations. Het nummer is ook gemakkelijk online te bestellen. Via deze link zo gebeurd. Een abonnement nemen is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch in de brievenbus. Via deze link zo afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <