Laatste nieuws
07.50Pijnlijke verspreking Johan Derksen zorgt voor hilariteit bij Vandaag Inside
07.44Driessen: ‘Hij is de eerste speler die Slot er bij Liverpool direct uitknikkert’
07.40Steun voor Ten Hag in Manchester: 'Heeft het helemaal niet zo slecht gedaan'
07.30Voetbal op tv: Ten Hag met Man Utd tegen Burnley
07.20Slot kiest zijn staf bij Liverpool: 'Nog drie exits bij Feyenoord'
01.03Matthijs de Ligt: "Ik denk vaak na over een terugkeer"

Gisteren

23.55Mooi: Berghuis doet belofte aan zieke Ajax-fan
23.45Vardy Party: Leicester viert succes acht jaar later wéér voor televisie
23.35'Bayern maakt enorm bedrag vrij voor toptransfer Leverkusen-ster in 2025'
23.28Unicum: veelbesproken De Mil handhaaft zich met tweede club in Pro League
23.25Arda Güler is de held van Real Madrid op moeizame avond in San Sebastián
23.20Leicester keert terug in Premier League door afstraffing Leeds
23.20B-garnituur Real wint dankzij scorende basisdebutant en is bijna kampioen
23.15Mondeling akkoord tussen Feyenoord en Liverpool: droomtransfer Arne Slot bijna rond
23.13Real Madrid kan titel nauwelijks nog ontgaan, Crysensio Summerville verprutst eerste promotiekans met Leeds United
23.10Leicester City kan promotie naar Premier League niet ontgaan na verlies Leeds
22.58B-team Real Madrid rekent af met Real Sociedad, titel bijna binnen
22.57Güler helpt Real Madrid bij basisdebuut in LaLiga aan zege
22.55Leeds gaat op de slachtbank, Leicester keert terug naar Premier League
22.55Britse media: 'Liverpool betaalt minimaal 9 miljoen voor Slot'
22.55Tilburgs feestje verpest: (nog) geen promotie Willem II na gelijkspel
22.40Groningen koestert punt in KKD-kraker: 'Zijn nog vol in de race'
22.25'Liverpool en Feyenoord akkoord over transfersom Slot, deal snel beklonken'
22.25Feyenoord ontvangt gigantisch bedrag van Liverpool voor Arne Slot
22.22Namen Giménez en Taylor vallen in Italië
22.22Namen Santiago Giménez en Kenneth Taylor vallen in Italië
22.18Fabrizio Romano meldt: "Arne Slot naar Liverpool"
22.07Jong Ajax speelt thuis gelijk tegen Roda JC
22.05Liverpool en Feyenoord bereiken mondeling akkoord over transfer Arne Slot
22.05Roda JC profiteert niet van remise bij kraker Willem II - FC Groningen
22.02Keuken Kampioen Divisie stevent af op spannende ontknoping
22.00'Feyenoord en Liverpool akkoord: Slot krijgt droomtransfer'
22.00Willem II grijpt naast eerste kans op terugkeer naar eredivisie na remise tegen Groningen
21.57Willem II moet promotiefeest uitstellen na gelijkspel in kraker
21.57Roda JC maakt dure misstap, FC Dordrecht vergeet te profiteren
Resultaten x
binnenland

Hamburger SV-tandem Ludovit Reis en Immanuel Pherai: "We zijn gaan bowlen samen"

De Hamburger Sportverein kleurt weer een beetje oranje. Met dank aan Ludovit Reis en Immanuel Pherai. De twee talentvolle Nederlandse middenvelders laten momenteel in de Duitse Hanzestad de supporters mijmeren over de succesvolle tijden met landgenoten Nico-Jan Hoogma, Rafael van der Vaart en Ruud van Nistelrooij. Die gloriejaren kan HSV ook wel weer gebruiken. "Als je hier datet met iemand van de verkeerde club, heb je een probleem."

29-03-2024 12:00 door Sander Berends

"Ze verwachten veel van hem. Als hij niet speelt, merk je dat meteen in ons spel. Zover is het bij mij nog niet." De toon is gezet als Immanuel Pherai en Ludovit Reis tegenover onze medewerker Dominique Pichel in ELF Voetbal nummer 3, die via deze link ook handig online is te bestellen, hebben plaatsgenomen en spreken over het huidige Hamburger SV. Eerstgenoemde looft in de voorgaande zinnen daarbij laatstgenoemde. Pherai is dan ook twee jaar jonger dan de nu 23-jarige Reis, die bezig is aan zijn derde seizoen bij de Traditionsverein. Reserve-aanvoerder bovendien.

Cultuurswitch

Bovendien heeft Reis bij FC Barcelona gespeeld. Dan zijn de verwachtingen automatisch hoog. "Ik was heel jong toen ik naar Barcelona ging. Mentaal nog niet zo sterk als nu", zegt Reis (foto hieronder) over zijn droomtransfer in 2019. Pas achttien was hij toen hij voor drie miljoen euro naar Camp Nou verkaste. "Inmiddels ken ik de weg in het profvoetbal. Al was mijn overstap naar Duitsland een cultuurswitch."

Van tiki-taka naar Gegenpressing: ga er maar aanstaan. "Het spel van FC Barcelona kent iedereen", aldus Reis. Als hij terugdenkt aan zijn tijd bij Barça, denkt hij meteen aan Frenkie de Jong. "Echt mooi dat hij er in mijn eerste jaar ook zat. Dat hij me 'meenam' in trainingen. Ik vond het ook fijn dat ik met hem Nederlands kon praten." Maar tot een debuut voor FC Barcelona kwam het niet. Wel zat Reis op de bank bij de historische 8-2 tegen Bayern München. Na zijn verhuurperiode bij VfL Osnabrück raakte hij bij Barcelona uit beeld.

Geen talent meer

Pherai is Reis altijd blijven volgen. "Ik weet nog dat we een jaar of veertien, vijftien waren toen we voor het eerst tegen elkaar speelden. Ik bij AZ, hij bij FC Groningen. Maar toen ik vorig seizoen met Eintracht Braunschweig tegenover hem stond in de 2. Bundesliga ontdekte ik pas hoe goed hij was geworden. Dat hij niet meer het talent van FC Groningen was", stelt de schaduwspits die op zijn zestiende ook in de belangstelling stond van Ajax en Manchester United, maar uiteindelijk AZ inruilde voor Borussia Dortmund. "In de onderlinge duels met Ludo merkte ik zijn verbeterde voetbalintelligentie. Zijn hoge handelingssnelheid."

Reis kan zich de wedstrijden tegen Pherai ook nog goed herinneren. "Voor de eerste wedstrijd tegen Braunschweig zei ik tegen de boys hier dat 'die jongen' echt goed is. Na afloop bevestigden mijn teamgenoten dat. Ik heb Manu meteen gezegd dat hij naar ons moest komen. Ik denk dat de club dat al lang wist." Pherai lacht: "Jij zei toen na de wedstrijd dat ik niet bij Braunschweig thuishoorde, dat ik naar HSV moest komen. Dat heb ik altijd onthouden. Maar het was in de zomer voor mij wel een voorwaarde dat jij zou blijven."

Bowlen

Zo kan de een de ander wegwijs maken in de stad waar Oranje op zondag 16 juni de eerste poulewedstrijd van het Europees kampioenschap speelt. "Ludo heeft me al naar een paar restaurants in de stad meegenomen. We zijn gaan bowlen samen", zegt Pherai. Reis stelt dat Hamburg zijn thuis is geworden. Hij noemt de Alstar, de zijrivier van de Elbe, hij kent de hoeken waar Kaffee und Kuchen worden geserveerd. Maar de Reeperbahn, de rosse buurt van Hamburg, is niks voor hen. Pherai, lachend: "Daar komen wij niet. Dat is voor toeristen."

Ze vertellen in het interview welke sportieve activiteit ze ook nog regelmatig samen ondernemen, Pherai (foto hieronder) vertelt waarom de overstap naar Borussia Dortmund een van de beste keuzes uit zijn leven is geweest, welke grootheden daar indruk op hem maakten en uiteraard komt de grootheid van Hamburger SV ter sprake. Anekdotes over Rafael van der Vaart, Nigel de Jong en de stadsderby tegen St. Pauli passeren de revue. En uiteraard komt de chemie tussen de twee aan bod.

In ELF Voetbal nummer 3 verder ook het verhaal achter het succes van PSV en team Bosz. Interviews met Bert Konterman, Tristan Gooijer en Jeremy Bokila. We spraken met de vaders van drie spelers van Jong PSV die ook als profvoetballer door het leven gingen. Hun zoons waren daarbij. We stelden FC De Verliezers samen, maakten de andere stand op basis van loyaliteit op en spraken de internationals uit de Keuken Kampioen Divisie. En nog veel meer!

Ons nieuwe nummer is bij de abonnees automatisch op de deurmat beland. De editie is ook verkrijgbaar bij de bekende supermarkten, (kantoor)boekhandels en op de grootste reislocaties. Denk aan Schiphol Airport, Rotterdam Airport, Rotterdam The Hague Airport en vele NS-stations. Het nummer is ook gemakkelijk online te bestellen. Via deze link zo gebeurd. Een abonnement nemen is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch in de brievenbus. Via deze link zo afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <