Laatste nieuws
22.15Komen Ajax en Feyenoord elkaar tegen op de transfermarkt? ‘Die vraag kan Te Kloese op zijn bord leggen’
22.15LIVE La Liga | Blunderend Barcelona op achterstand: houdt Valencia stand na rode kaart?
22.13Perez ziet 'voorbeeld voor alle profs' bij PSV: "Hij heeft een wereldseizoen"
22.10Ter Stegen en Araujo keihard in de fout: Barça in problemen na gekke eerste helft
22.10Van Halst hekelt twee personen bij Ajax: ‘Daar heb ik me zo aan gestoord joh...’
22.05Van der Vaart ziet 'waanzinnige vent' bij Ajax: 'Beetje mijn tweede voetbalvader'
22.05Robin van Persie kiest voor luwte in Heerenveen, maar heeft in Friesland nog wel deze kuilen en hobbels te nemen
22.01Van der Vaart vraagt Van Basten op de man af: ‘Zou jij Ajax willen helpen?’
22.00FC Emmen doet met zege op Helmond goede zaken in strijd om play-offs
21.56Van Basten en Van der Vaart eens over stap Slot: 'Van Dijk gaat profiteren'
21.55Vitesse en clubicoon Van den Brom slaan handen ineen voor wederopbouw
21.53ADO Den Haag en FC Emmen doen goede zaken in strijd om play-offs KKD
21.52Veerman leidt ADO naar zege, FC Emmen op koers voor play-offs
21.45Van Halst vertelt over grootste teleurstelling bij Ajax: 'Dat mag nooit gebeuren'
21.45Denzel Dumfries door het stof na beledigend spandoek bij titelfeest: 'Dit was helemaal niet slim van me’
21.38Wederopstanding Ajax voorspeld: 'Je moet Kroes zeker geen Messias noemen, maar...'
21.25Kogel door de kerk: John van den Brom tekent voor één seizoen bij Vitesse
21.16Van der Vaart: 'Ik zou bij Ajax moeten werken, net als Van Basten en Sneijder'
21.14Van Halst blokkeerde Ajax-transfer: "Ik zei daardoor: dat moeten we niet doen"
21.13Van der Vaart kan grap over Cillessen niet laten na curieus penaltymoment
21.05'Ik proefde bij Ajax venijn tussen Mislintat en Steijn, het was niet respectvol'
21.01Clubman Van den Brom tekent bij Vitesse voor avontuur in eerste divisie
20.59Barça-routinier denkt op 35e nog lang niet aan stoppen: 'Minimaal twee jaar door'
20.59Geen wraakgevoelens bij Real Madrid-coach Carlo Ancelotti voor duel met Bayern München
20.56Lozano sorteert alvast voor op stap naar MLS
20.50Boskamp weet meer over mogelijke opvolgers Slot: 'Hij is enige buitenlandse naam'
20.41Voormalig publiekslieveling Ajax aan de slag als bondscoach van Nigeria
20.30'Nieuwe huurdeal PSV niet uitgesloten, nu optie tot koop nog geen zekerheid biedt'
20.28"San Diego meldt zich voor Lozano"
20.25John van den Brom bereikt akkoord en wordt de nieuwe trainer van Vitesse
20.20Praat mee op VP: FC Barcelona - Valencia
20.18Hiddink: 'Noa Lang heeft qua instelling toch te veel zijn eigen gang kunnen gaan'
20.15Driessen raadt Slot af Feyenoord-sterkhouder mee te nemen: 'Hebben ze er dertien in een dozijn van in Engeland'
20.10Oranje-kandidaat gelinkt aan Juventus: 'Logisch dat clubs je dan gaan volgen'
20.10Adil Ramzi aan de slag bij KNVB
Resultaten x
binnenland

Sam Kersten, PEC Zwolle-sterkhouder: "Mijn eerste tattoos zijn herinneringen aan Ravenstein"

Zelfstandig autorijden, een biertje drinken en stemmen: jongeren krijgen op hun achttiende verjaardag meer vrijheid. Sam Kersten gebruikte zijn nieuw verworven vrijheid om zijn lichaam te versieren. Een mogelijkheid die de nu 26-jarige centrale verdediger van PEC Zwolle met beide handen aangreep. "Toen mijn oma mijn tattoos op televisie zag, belde ze bezorgd en boos op."

05-04-2024 12:00 door Sander Berends

Sam Kersten groeide op in Ravenstein, een klein stadje met zo’n drieduizend inwoners in het uiterste noordoosten van Noord-Brabant. "Ik ben geboren in het Canisius Ziekenhuis in Nijmegen, maar opgegroeid in Ravenstein. Vandaar mijn keuze om deze te nemen", vertelt hij in ELF Voetbal nummer 3, die via deze link handig online is te bestellen, terwijl hij wijst naar de bovenkant van zijn linkerarm.

Spoorbrug

Daar prijken twee afbeeldingen vastgelegd in zwarte inkt. "De spoorbrug die Ravenstein en Niftrik verbindt en de kerk”, verduidelijkt hij. "Toen ik op mijn achttiende tattoos mocht laten zetten van mijn ouders, besloot ik te beginnen met herinneringen aan Ravenstein. Als aandenken aan de stad waar mijn leven zich tot dan afspeelde. Ik vroeg andere mensen waaraan ze dachten bij Ravenstein. Hun antwoorden bleken in lijn met mijn eigen associaties: de spoorbrug en de kerk."

De Sint-Luciakerk stamt uit 1735 en is in barokstijl gebouwd met de opbrengsten van de Ravensteinse Loterij. "We hebben foto’s gebruikt om de kerk zo realistisch mogelijk aan te brengen. De spoorbrug was een probleempje. Het liefst had ik gekozen voor het zicht vanuit Niftrik, dat aan de andere kant van de Maas ligt. Maar dan staat de grote fabriek van De Heus Voeders (onderneming in diervoeders, red.) prominent op de voorgrond. Niet bepaald het mooiste gebouw. Daarom koos ik voor het zicht vanuit Ravenstein. Gelukkig waren daar online goede foto’s van te vinden. Zo konden we een mooi ontwerp maken."

Letterlijk dichtbij

Andere personen die gebouwen of bezienswaardigheden van Ravenstein op hun lichaam lieten aanbrengen, kent Kersten niet. "Mijn afkomst draag ik nu overal mee naartoe. Ik woon sinds een halfjaar in Amersfoort. Ook een leuke stad, maar Ravenstein is nu altijd letterlijk dichtbij. Mijn tattoos herinneren mij aan mooie momenten in mijn jeugd, waaronder die bij voetbalclub VV Ravenstein."

Als pupil was hij dagelijks op het voetbalveld van de inmiddels tot VESTA’19 gefuseerde vierdeklasser te vinden. "Het ouderlijk huis, waar mijn vader en moeder nog steeds wonen, ligt tegen het sportpark aan. In Den Ong. Via de achtertuin en de heg liep ik door een deurtje in het hek zo het hoofdveld op. Daar voetbalde ik elke dag. Of we waren te vinden in de speeltuin naast het voetbalveld of op het schoolplein. Telkens voetbalden we daar met tien tot twintig kinderen."

Ronaldinho

"Het profvoetbal was toen al mijn droom. Op mijn zesde bezocht ik mijn eerste wedstrijd, NEC – PSV (0-3 op 18 september 2004, red.) in De Goffert. PSV met Cocu en Van Bommel op het middenveld. Ik was helemaal verkocht. Op televisie en YouTube keek ik altijd naar Ronaldinho. Zo goed hoopte ik te worden. Ik heb het geprobeerd, maar ben uitgegroeid tot een heel ander soort voetballer, haha. Het ging snel. Als F-junior werd ik al doorgeschoven naar de E-jeugd, waardoor ik met jongens samenspeelde die twee jaar ouder waren."

"Mijn geheim? Plezier maken. Natuurlijk was mijn familie trots toen ik een kans kreeg bij een profclub. Opa Jan van vaders kant was voorzitter van VV Ravenstein, mijn vader heeft daar gevoetbald. Hij moest op zijn veertiende stoppen met voetbal vanwege blessures. Hij ging wielrennen. Dat doet hij nog steeds, met vrienden."

Peetoom

In het artikel vertelt Sam Kersten uitgebreid hoe hij zijn carrière daarna heeft uitgebouwd. Hoe hij bij TOP Oss belandde, de stap naar FC Den Bosch en natuurlijk PEC Zwolle dat plotseling op de stoep stond. Hij vertelt met welke spelers hij optrekt, van wie hij Spaans leert en van welk kind van welke voetballer hij peetoom is. En natuurlijk over de tattoos. Welke hij nog meer heeft genomen, waarom de tekst The World Is Yours op zijn arm, waar hij zijn inkttekeningen laat zetten en welke voormalig ploeggenoot hij tipte om naar diezelfde artiest te gaan. En nog meer!

In ELF Voetbal nummer 3 verder ook het verhaal achter het succes van PSV en team Bosz. Interviews met Bert Konterman, Tristan Gooijer en Jeremy Bokila. We gingen op bezoek bij Hamburger SV om te spreken met het Nederlandse duo Ludovit Reis en Immanuel Pherai. En we spraken met de vaders van drie spelers van Jong PSV die ook als profvoetballer door het leven gingen. Hun zoons waren daarbij. We stelden FC De Verliezers samen, maakten de andere stand op basis van loyaliteit op en spraken de internationals uit de Keuken Kampioen Divisie. En nog veel meer!

Ons nieuwe nummer is bij de abonnees automatisch op de deurmat beland. De editie is ook verkrijgbaar bij de bekende supermarkten, (kantoor)boekhandels en op de grootste reislocaties. Denk aan Schiphol Airport, Rotterdam Airport, Rotterdam The Hague Airport en vele NS-stations. Het nummer is ook gemakkelijk online te bestellen. Via deze link zo gebeurd. Een abonnement nemen is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch in de brievenbus. Via deze link zo afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <