Laatste nieuws
20.30Driessen raadt Slot af Feyenoord-sterkhouder mee te nemen: 'Hebben ze er dertien in een dozijn van in Engeland'
20.30'Nieuwe huurdeal PSV niet uitgesloten, nu optie tot koop nog geen zekerheid biedt'
20.25John van den Brom bereikt akkoord en wordt de nieuwe trainer van Vitesse
20.20Praat mee op VP: FC Barcelona - Valencia
20.18Hiddink: 'Noa Lang heeft qua instelling toch te veel zijn eigen gang kunnen gaan'
20.15Driessen raadt Slot af Feyenoord-sterkhouder mee te nemen: 'Hebben ze er dertien in een dozijn van in Engeland'
20.15LIVE Keuken Kampioen Divisie | Op play-offs jagend FC Emmen leidt, bekijk hier de tussenstanden
20.10Oranje-kandidaat gelinkt aan Juventus: 'Logisch dat clubs je dan gaan volgen'
20.05Voormalig publiekslieveling Ajax moet Nigeria naar WK leiden
19.45Ancelotti ziet twee soorten trainers: 'Ik probeer de eerste te zijn'
19.45Finidi George benoemd tot bondscoach, moet Nigeria naar WK leiden
19.41'Witte rook op komst uit Arnhem: Vitesse onder leiding van oude bekende KKD in'
19.35‘PSV laat Lozano alweer vertrekken en neemt genoegen met klein verlies’
19.35Clubs stemmen voor salarisplafond in Premier League: grootmachten moeten mogelijk snijden in spelersselectie
19.30Driessen: ‘Hij is interessant voor Ajax, maar een heel principieel mannetje’
19.30Praat mee op VP: FC Emmen - Helmond Sport
19.20The Athletic: PSV kan Lozano snel kwijtraken, transfersom van 11 miljoen genoemd
19.15De les van Mourinho: Duff trekt alle registers open voor Ierse landstitel
19.13VI oppert naam als opvolger van Slot die Guardiola's mond deed openvallen
19.11Salarisplafond in Premier League maakt eind aan onbeperkt budget van rijke clubs
19.10Voormalig Ajacied Finidi George bondscoach van Nigeria
19.05'Hoop dat Feyenoord Hancko kan houden, want vind maar eens nog zo’n type als hij'
18.55'Slot bij Feyenoord knapste trainersprestatie in recente Eredivisie-historie'
18.38KNVB maakt scheidsrechters bekend: PSV kent leidsman voor kampioensduel
18.20PSV krijgt in kampioenswedstrijd te maken met Higler
18.15Gebroeders Van den Kerkhof vellen hard PSV-oordeel: 'Gouden tand en wegwezen!'
18.10Eensgezindheid over Veerman: 'Hele goede speler, maar zie toptransfer niet zitten'
18.08Feyenoord en Ajax in Volendam: jeugdfinale om veiligheid afgelast
18.08Feyenoord en Ajax in Volendam: jeugdfinale afgelast om veiligheidsredenen
18.04Rutten (30) hangt schoenen aan de wilgen, AZ behoudt Leeuwin
17.58Broers Van de Kerkhof hopen op vertrek PSV’er: ‘Kunstgebit mee en wegwezen!’
17.55'Groot nieuws: gros van Premier League-clubs stemt in met salarisplafond'
17.52Driessen noemt mogelijke opvolger Slot: ‘Te Kloese was gecharmeerd van hem’
17.41‘De Telegraaf heeft keurig verzoek ingediend bij Ajax voor een gesprek, maar...’
17.33Driessen vindt mogelijke FC Twente-'sensatie' ook geschikt voor Ajax: 'Ja, zeker'
Resultaten x
binnenland

Drie keer zo vader, zo zoon bij Jong PSV: "Ik kon mijn geluk niet op"

Koeman, Cruijff, Blind, Berghuis, Van Bommel: de genen van veel topvoetballers worden doorgegeven aan de volgende generatie. Jong PSV telt dit seizoen liefst drie spelers wier vaders een rijke carrière in het profvoetbal kenden. In gesprek met Jerry (54) en Jevon (18) Simons, Peter (52) en Jesper (19) Uneken en Tristan (44) en Kjell (19) Peersman. "Als mijn zoon een andere keuze had gemaakt, was dat ook goed geweest."

12-04-2024 12:00 door Sander Berends

"Toen ik hoorde dat dit interview eraan kwam, heb ik Kjell en Jesper gevraagd naar de carrières van hun vaders", geeft Simons junior, die net als Uneken junior vastligt tot medio 2025, toe in ELF Voetbal nummer 3, die via deze link handig online is te bestellen en waarin we drie vaders en zonen samenbrachten. "Mooi dat we deze achtergrond met ons drieën delen." Peersman junior, bij PSV nog gebonden tot medio 2026. "Jesper en ik kennen elkaar sinds ons elfde. Sindsdien spelen we samen. We weten dat we allebei een vader hebben die ruim vijftien jaar profvoetballer was."

Was het een droom dat jullie zoon ook profvoetballer zou worden?
Uneken sr.: "Nee. Ik wilde graag dat mijn kinderen iets doen dat ze leuk vinden. Wat precies, liet ik aan hen over. Maar vanaf zijn vierde zag ik dat Jesper niets anders wilde dan voetballen. Mocht hij een andere keuze hebben gemaakt, dan was dat ook goed geweest."
Peersman sr.: "Van mij mocht Kjell niet gaan keepen. Als een voetbalclub verliest, ligt het altijd aan drie personen: de scheidsrechter, de trainer en/of de keeper. Ik wilde dat hij ging voetballen. Dat deden we in de woonkamer. Op zijn negende ging hij toch keepen. Nu ben ik daar absoluut trots op."
Simons sr.: "Ik droomde ervan dat Jevon profvoetballer zou worden, maar hij vond voetbal aanvankelijk helemaal niet leuk. Op zijn vierde meldde zijn opa hem aan bij HBSS in Schiedam. Dat was van korte duur. Een balletje trappen vond hij leuk, maar tegen iemand spelen niet. Dat ging tot huilen aan toe. Een jaar nadat hij gestopt was, kwam hij naar me toe: 'Papa, ik wil voetballen'. Waarschijnlijk veroorzaakt door de PlayStation, waarop hij vele uren FIFA speelde. Ik sprong een gat in de lucht. Ik meldde hem aan bij Excelsior'20 en binnen een jaar mocht hij met een andere jongen van zijn team naar Feyenoord. Ik kon mijn geluk niet op."

Hoe verliep jullie begeleiding?
Uneken sr.: "Jesper was nog maar zes toen hij bij PSV terechtkwam. Hij trainde bij de zondagsschool van PSV en speelde bij OJC Rosmalen in de vier-tegen-vier-competitie. Een jaar later maakte hij de stap definitief. PSV heeft goede jeugdtrainers. Omdat ik die functie in die periode zelf ook bekleedde, weet ik dat de inmenging door ouders niet prettig is. Ik bekeek en bekijk zijn duels puur als voetbalvader. Ik ben twee toernooien zijn trainer geweest. Dat was bij de Onder 14. Ik benaderde hem toen hetzelfde als de andere jongens."
Uneken jr.: "Dat leverde geen problemen op. Ik noemde mijn vader gewoon 'pap'. Dat zit erin. Maar ik voetbalde en gedroeg me zoals ik dat ook onder andere trainers deed."
Peersman sr.: "Ik ben heel streng opgevoed. Dat besloot ik bij Kjell niet te doen. Als oud-keeper probeer ik zijn goede punten te benadrukken. Het vak van doelman is de afgelopen decennia geëvolueerd. In mijn tijd mocht je nog een terugspeelbal oprapen. In het seizoen 2019/20 werd ik bij FC Oxford Hemiksem, een club uit de Derde Provinciale, doorgeschoven van keeperstrainer naar hoofdtrainer. Ik vroeg Kjell om de keepers te gaan trainen."
Peersman jr.: "Het leek me leuk om met mijn vader te werken. Ik gaf keeperstraining zoals ik ze zelf ook had gehad van mijn vader en bij PSV. Leuk om zeventien maanden te doen, maar ik heb nu geen ambities in die richting."
Simons sr.: "Ik zat er altijd bovenop, haha. Bij Feyenoord drukte ik Jevon op het hart vreselijk zijn best te doen. Toen hij na drie jaar in de winterevaluatie te horen kreeg dat hij aan het einde van het seizoen moest vertrekken, speelde hij een uitstekend halfjaar. Maar dat was te laat. De vier jaar bij Spartaan’20 deden hem daarna goed. Hij kwam terecht in een team vol straatschoffies. Bij een club waar hij leerde keihard te moeten werken. Ze speelden voornamelijk tegen betaald voetbalclubs, ook tegen PSV, en werden derde. Dat leverde een mooie kans op bij NAC. Al duurde het seizoen in Breda door corona maar kort. Ik moest hem daarna flink overtuigen om over te stappen naar PSV."
Simons jr.: "Toen trainer Vincent Heilmann me benaderde, twijfelde ik. Ik had het goed naar mijn zin bij NAC. Zat er net een seizoen. De kans om in het eerste elftal te komen zou daar groter zijn dan bij PSV dacht ik."
Simons sr: "Ik voerde argumenten aan als betere trainers, betere faciliteiten, meer tegenstand, een grotere club. Uiteindelijk ging hij overstag, maar het kostte veel moeite, haha."

In het artikel stellen we ook nog diverse andere vragen aan de drie vaders en hun zonen. In hoeverre lijkt je zoon op jezelf? Hoe werden jullie ontdekt als profvoetballer? Wat hebben jullie na het beëindigen van jullie spelerscarrières gedaan? Aan de zonen: gaan jullie nog naar school? Hoe zijn jullie ervaringen met de nationale ploeg? Jullie droom is niet moeilijk te raden. Toch? En we vroegen naar de buitenlandse avonturen van de vaders. "In 1999 was ik bijna naar Wolverhampton Wanderers vertrokken."

Het volledige artikel van de drie keer vader-zoon-combinatie bij Jong PSV is te lezen in ELF Voetbal nummer 3. Daarin verder ook het verhaal achter het succes van PSV en team Bosz. Interviews met Tristan Gooijer, Bert Konterman en Jeremy Bokila. We gingen op bezoek bij Hamburger SV voor een ontmoeting met het Nederlandse duo Ludovit Reis en Immanuel Pherai. Met Sam Kersten van PEC Zwolle gingen we om de tafel om zijn tattoos te bespreken. We stelden FC De Verliezers samen, maakten de andere stand op basis van loyaliteit op en spraken de internationals uit de Keuken Kampioen Divisie. En nog veel meer!

Ons nieuwe nummer is bij de abonnees automatisch op de deurmat beland. De editie is ook verkrijgbaar bij de bekende supermarkten, (kantoor)boekhandels en op de grootste reislocaties. Denk aan Schiphol Airport, Rotterdam Airport, Rotterdam The Hague Airport en vele NS-stations. Het nummer is ook gemakkelijk online te bestellen. Via deze link zo gebeurd. Een abonnement nemen is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch in de brievenbus. Via deze link zo afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <