Laatste nieuws

20-09-2017

00.34AZ bekert via MVV verder
22.31Kozakken Boys zorgt voor daverende verrassing tegen Superboeren
22.31Kozakken Boys verrast Superboeren
22.27Bayern heerst in topper in Gelsenkirchen, gelijkspel Wolfsburg
22.23Bayern zonder Robben eenvoudig langs Schalke
22.07Zaza scoort driemaal voor Valencia
21.50GVVV verrast FC Dordrecht in bekerduel
21.48Heracles met nodige moeite langs Rijnsburgse Boys
21.45Heracles met moeite naar zege in Rijnsburg
21.38Cambuur, Almere en NEC nemen soepel eerste horde
21.29Dirk Kuyt krijgt plekje op Walk of Fame Rotterdam
20.55Foto’s: Training in aanloop naar bekertreffen
20.33RKC Waalwijk verrast Sparta in de beker
20.29Noorse voetbalsters veel te sterk voor Slowakije
20.22Apatisch Sparta blameert zich bij stuntploeg RKC
20.22Apathisch Sparta blameert zich bij stuntploeg RKC
20.14Actiegroep wil 'racistisch' penislied over Lukaku uit stadions weren
20.04LIVE: Tijd begint te dringen voor zwak Sparta in Waalwijk
19.58LIVE: Zegeloos RKC ruikt stunt tegen zwak Sparta
19.53LIVE: RKC leidt; stunt in de maak tegen zwak Sparta?
19.51Ajax-doelman Onana kent zijn buurman niet eens: 'Het is een andere cultuur'
19.48LIVE: RKC gelooft meer en meer in stunt tegen Sparta
19.44LIVE: Kan MVV stunten tegen AZ?
19.44LIVE: AZ heeft maar zeven minuten nodig voor voorsprong
19.44LIVE: MVV bijt van zich af na vroege goal AZ
19.44LIVE: MVV dik verdiend naast matig AZ
19.44LIVE: Weghorst laat MVV maar heel even genieten van gelijkmaker
19.44LIVE: AZ jaagt in Maastricht op derde treffer
19.44LIVE: Mmaee held van MVV met 'Zlatan-esque' gelijkmaker
19.44LIVE: Weghorst lijkt AZ verlenging te besparen

Resultaten

x

buitenland

Waarom veel Crystal Palace-fans De Boer meer tijd gunden

Nick de Jager, 14-09-2017 10:25
Je manager ontslaan als het even tegenzit, een ervaren trainer terughalen en uiteindelijk heel het seizoen degradatievoetbal in de Premier League spelen. Voor Jim Daly, Crystal Palace-volger voor Football.London en in zijn vrije tijd voetbalcomedian op Youtube, is het vaste koek. Het ontslag van Frank de Boer is symbolisch voor hoe zijn club bestuurd wordt, oordeelt hij tegen ELF Voetbal.

Toen we Daly in juni spraken over de aanstelling van De Boer, kwam de Londenaar superlatieven tekort om de nieuwe coach van Crystal Palace aan te duiden. Hij was een ‘superster’ en had ‘ambitie die hij in andere trainers miste’. ‘Een perfecte match’, dacht Daly. Amper tweeënhalve maand later spreekt de clubwatcher andere taal. “Ja, ik zat er een beetje naast, haha”, herinnert Daly nog. “Ik denk dat we allemaal een beetje meegesleept werden. Alle fans werden excited, want iemand met de statuur van Frank de Boer werd trainer van ons. We raakten in een hype; geloofden in een topseizoen. We hoopten allemaal dat het zo lukken, maar het lukte niet.” 

Naïef en vasthoudend

Is zijn vroege ontslag zijn eigen schuld? Wel voor een deel, denkt de stukjesschrijver. “Hij probeerde dingen te snel te veranderen. Zijn ideale spelopvatting werkt niet meteen bij Crystal Palace, misschien zelfs niet in de hele Premier League. Er zijn wel teams die met drie verdedigers voetballen in Engeland, zoals Chelsea en Arsenal, maar zij hebben hele andere selecties. Crystal Palace had op dit moment niet de voetballers die konden voetballen hoe hij voor ogen had. Hij was daar naïef in”, vindt Daly. “De Boer was heel vastberaden – misschien te vastberaden – om zijn systeem te laten werken, terwijl na vijf minuten in de eerste wedstrijd van het seizoen al duidelijk was dat dat niet ging gebeuren. Die vasthoudendheid, dat stugge geloof om tegen beter weten in een omslag te maken, paste niet bij een club als Crystal Palace.”

“Ik ben naar een paar persconferenties van hem geweest en hij balanceerde op de grens van zelfverzekerd en arrogant. Hij had enorm veel vertrouwen in zichzelf. Misschien had hij beter op sommige momenten een stapje terug kunnen doen en naar het grotere plaatje moeten kijken. Kijken naar hoe de club in het verleden succesvol is geweest. Hoe spelers in het verleden wél functioneerden”, denkt Daly. “Deze club heeft het jarenlang met een bepaalde speelstijl goed gedaan. Het is voor ons duidelijk lastig om uit die comfort zone te stappen. In ieder geval met deze spelersgroep.”

Meer tijd?

De kritieken van Daly op De Boer zijn niet mals, maar desondanks had hij de Nederlander meer tijd gegund in Londen. En met hem vele fans. Veel heeft te maken met de wedstrijd tegen Burnley, waar Crystal Palace ondanks een nederlaag heel aardig voor de dag kwam. “De wedstrijd tegen Burnley was de eerste wedstrijd waar ik een idee zag. Ik zag voor het eerst progressie”, meent de fan. “Crystal Palace speelde met vier verdedigers, wisselde lange ballen op Christian Benteke af met passes in zijn voeten en had veel meer breedte. Ik had eindelijk het gevoel dat er een evolutie in speelstijl op gang was. Ik zag waar De Boer heen wilde met het elftal en dat hij toch flexibel kon zijn. Het was een heel goed optreden en we hadden moeten winnen. We kregen zoveel kansen; op een andere dag zouden we met 0-3 of 0-4 winnen. Toen ik de volgende dag hoorde dat hij ontslagen was, was ik daarom geschokt.”

“Weet je wat het is?”, begint Daly een beklag over de manier hoe zijn club bestuurd wordt. “Het erge is dat dit elke jaar bij Crystal Palace gebeurd. Er is een bepaalde cyclus zichtbaar. We krijgen een nieuwe manager, die wordt op den duur ontslagen en zijn opvolger moet de boel uit geslagen positie uit het slop helpen. We gaan vervolgens compleet terug naar de basis en overleven uiteindelijk nipt in de Premier League. Het seizoen erop gebeurt vervolgens compleet hetzelfde. Het zou zo fijn zijn geweest als we daar eens doorheen konden”, doelt Daly op de tevens hectische seizoenen voorafgaand aan dit jaar, waarin onder meer Neil Warnock en Alan Pardew midden in het seizoen werden ontslagen.

“Het maakt de fans enorm boos. Je komt elk jaar in dezelfde situatie terecht en het ergste is dat je het gevoel hebt dat er geen enkele progressie is. Niemand bij de club leert van de fouten die gemaakt worden. Het voelt alsof we maar in cirkeltjes rond blijven draaien. Dat wordt op een gegeven moment gewoon heel vermoeiend”, aldus Daly. “Vooral daarom hadden ik en veel andere fans De Boer meer tijd gegund. Zelfs als je hem tien wedstrijden had gegeven en het had niet gewerkt, had zijn opvolger de boel nog kunnen redden. Maar ik denk dat het wél beter zou worden. Tegen Burnley was Crystal Palace namelijk echt op de goede weg. Niet dat het uitmaakte, hoor. Volgens de media was de beslissing allang door de clubleiding gemaakt.”

De Boers opvolger Roy Hodgson beleeft komende zaterdag zijn debuut als Crystal Palace-manager. In eigen huis treft zijn ploeg Southampton.transfergeruchten Laatste: 'Liverpool en Arsenal hengelen naar diensten Draxler'
cultheld Laatste: Hyun-jun Suk: De droom van de Aanwaai-Koreaan
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: María Imízcoz
quiz Laatste: De ELF Voetbal PSV - Feyenoord Quiz!
boulevard Laatste: Sylvie Meis laat mannenharten sneller kloppen met video
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Ellery Cairo?
superelf Laatste: De SuperELF van Helmondse controleur Tommie van der Leegte
avonturiers Laatste: Hoe Mitchell Donald een begrip werd bij Rode Ster Belgrado
jukebox Laatste: De Jukebox: Ramon Zomer (Heracles Almelo)
Voordeelcasino.comVoetbal Gokken
X <