Laatste nieuws
00.38Leicester City ontslaat coach vanwege vermeende relatie met speelster
00.25'Barça vol vertrouwen: Frenkie én Pedri snel weer op het veld'
00.10Duitsers klagen na Duitsland - Oranje: 'Ik ben blij dat ik het heb overleefd'

Gisteren

23.58Leicester City ontslaat trainer vrouwenteam wegens relatie met speelster
23.55Hoopvolle update voor Feyenoord: 'Ik verwacht de bekerfinale te halen'
23.55Tienersensatie onderweg: de aanvaller die wél zeker naar Real Madrid gaat
23.45'Kooplustige Chelsea-voorzitter wordt in 2027 vervangen'
23.45'Broeder' Geertruida geliefd: 'Toen ik in tranen schoot, kwam hij naar me toe'
23.40Brugts met Barcelona naar halve finales Champions League, ook PSG door
23.35Leicester City ontslaat coach vanwege relatie met speelster, Sarina Wiegman wil strengere regels: ‘Dit is niet gezond’
23.30Broederliefde steunt rappende Geertruida: 'Komt zo een diss track naar je hoofd'
23.20Genee, Van der Gijp en Derksen snoeihard voor Ajacied: 'Niemand mist hem'
23.15Cor Adriaanse: 'Kans op zijn vertrek bij Feyenoord is fifty-fifty'
23.12Voormalig FC Groningen-spits Strand Larsen excuseert zich bij fans Celta de Vigo
23.05Esmee Brugts met Barcelona door in Champions League, Nederlanders tegenover elkaar in Franse halve finale
23.00PSG pakt laatste plek in halve finale Champions League
23.00PSG completeert deelnemersveld halve finale Champions League
22.53Xabi Alonso wil in Duitsland blijven; nieuwe topkandidaat Liverpool lijkt bekend
22.45'Bayern en Liverpool geven strijd om felbegeerde Alonso op'
22.44Derksen trekt harde conclusie over Ajax-speler: ‘Kost één miljoen per wedstrijd’
22.35Kökçü in genade aangenomen bij Schmidt: ‘Dit is nooit zijn intentie geweest’
22.32Leicester City ontslaat coach wegens vermeende relatie met speelster
22.15'Liverpool geeft droommanager op, kamp-Lobotka flirt met Barça'
22.11Feyenoord lanceert documentaire ‘Kind van Zuid’ over Lutsharel Geertruida
22.05‘Als Slot naar Ajax gaat is hij zijn leven niet zeker, en zijn familie ook niet’
22.05Verenigd Koninkrijk waarschuwt fans Engeland en Schotland voor Duits bier
21.55Bayern-directeur slaat terug naar Davies: 'Ik kan niet wachten tot Sint-juttemis'
21.30'Geluk bij een ongeluk' voor PSV: 'Dreiging van snelle transfer is weg'
21.25Half miljoen Britse voetbalfans krijgen waarschuwing in aanloop naar EK 2024
21.10Voormalig Groningen-spits gaat door het stof na 'pijnlijk misverstand'
21.10Strand Larsen zegt sorry tegen Celta-fans: 'Dit misverstand doet mij pijn'
21.00'Ik ben te vroeg gestopt, maar wij hielden van het leven naast het voetbal'
20.46FC Barcelona-trainer Xavi is leugens zat en klaagt twee journalisten aan
20.45‘Ajax houdt PSV-target Debast in de gaten, maar ondervindt stevige concurrentie’
20.45Feyenoord strikt sponsor uit Qatar voor miljoenendeal
Resultaten x
buitenland

Waarom veel Crystal Palace-fans De Boer meer tijd gunden

Je manager ontslaan als het even tegenzit, een ervaren trainer terughalen en uiteindelijk heel het seizoen degradatievoetbal in de Premier League spelen. Voor Jim Daly, Crystal Palace-volger voor Football.London en in zijn vrije tijd voetbalcomedian op Youtube, is het vaste koek. Het ontslag van Frank de Boer is symbolisch voor hoe zijn club bestuurd wordt, oordeelt hij tegen ELF Voetbal.
14-09-2017 10:25 door Nick de Jager

Toen we Daly in juni spraken over de aanstelling van De Boer, kwam de Londenaar superlatieven tekort om de nieuwe coach van Crystal Palace aan te duiden. Hij was een ‘superster’ en had ‘ambitie die hij in andere trainers miste’. ‘Een perfecte match’, dacht Daly. Amper tweeënhalve maand later spreekt de clubwatcher andere taal. “Ja, ik zat er een beetje naast, haha”, herinnert Daly nog. “Ik denk dat we allemaal een beetje meegesleept werden. Alle fans werden excited, want iemand met de statuur van Frank de Boer werd trainer van ons. We raakten in een hype; geloofden in een topseizoen. We hoopten allemaal dat het zo lukken, maar het lukte niet.” 

Naïef en vasthoudend

Is zijn vroege ontslag zijn eigen schuld? Wel voor een deel, denkt de stukjesschrijver. “Hij probeerde dingen te snel te veranderen. Zijn ideale spelopvatting werkt niet meteen bij Crystal Palace, misschien zelfs niet in de hele Premier League. Er zijn wel teams die met drie verdedigers voetballen in Engeland, zoals Chelsea en Arsenal, maar zij hebben hele andere selecties. Crystal Palace had op dit moment niet de voetballers die konden voetballen hoe hij voor ogen had. Hij was daar naïef in”, vindt Daly. “De Boer was heel vastberaden – misschien te vastberaden – om zijn systeem te laten werken, terwijl na vijf minuten in de eerste wedstrijd van het seizoen al duidelijk was dat dat niet ging gebeuren. Die vasthoudendheid, dat stugge geloof om tegen beter weten in een omslag te maken, paste niet bij een club als Crystal Palace.”

“Ik ben naar een paar persconferenties van hem geweest en hij balanceerde op de grens van zelfverzekerd en arrogant. Hij had enorm veel vertrouwen in zichzelf. Misschien had hij beter op sommige momenten een stapje terug kunnen doen en naar het grotere plaatje moeten kijken. Kijken naar hoe de club in het verleden succesvol is geweest. Hoe spelers in het verleden wél functioneerden”, denkt Daly. “Deze club heeft het jarenlang met een bepaalde speelstijl goed gedaan. Het is voor ons duidelijk lastig om uit die comfort zone te stappen. In ieder geval met deze spelersgroep.”

Meer tijd?

De kritieken van Daly op De Boer zijn niet mals, maar desondanks had hij de Nederlander meer tijd gegund in Londen. En met hem vele fans. Veel heeft te maken met de wedstrijd tegen Burnley, waar Crystal Palace ondanks een nederlaag heel aardig voor de dag kwam. “De wedstrijd tegen Burnley was de eerste wedstrijd waar ik een idee zag. Ik zag voor het eerst progressie”, meent de fan. “Crystal Palace speelde met vier verdedigers, wisselde lange ballen op Christian Benteke af met passes in zijn voeten en had veel meer breedte. Ik had eindelijk het gevoel dat er een evolutie in speelstijl op gang was. Ik zag waar De Boer heen wilde met het elftal en dat hij toch flexibel kon zijn. Het was een heel goed optreden en we hadden moeten winnen. We kregen zoveel kansen; op een andere dag zouden we met 0-3 of 0-4 winnen. Toen ik de volgende dag hoorde dat hij ontslagen was, was ik daarom geschokt.”

“Weet je wat het is?”, begint Daly een beklag over de manier hoe zijn club bestuurd wordt. “Het erge is dat dit elke jaar bij Crystal Palace gebeurd. Er is een bepaalde cyclus zichtbaar. We krijgen een nieuwe manager, die wordt op den duur ontslagen en zijn opvolger moet de boel uit geslagen positie uit het slop helpen. We gaan vervolgens compleet terug naar de basis en overleven uiteindelijk nipt in de Premier League. Het seizoen erop gebeurt vervolgens compleet hetzelfde. Het zou zo fijn zijn geweest als we daar eens doorheen konden”, doelt Daly op de tevens hectische seizoenen voorafgaand aan dit jaar, waarin onder meer Neil Warnock en Alan Pardew midden in het seizoen werden ontslagen.

“Het maakt de fans enorm boos. Je komt elk jaar in dezelfde situatie terecht en het ergste is dat je het gevoel hebt dat er geen enkele progressie is. Niemand bij de club leert van de fouten die gemaakt worden. Het voelt alsof we maar in cirkeltjes rond blijven draaien. Dat wordt op een gegeven moment gewoon heel vermoeiend”, aldus Daly. “Vooral daarom hadden ik en veel andere fans De Boer meer tijd gegund. Zelfs als je hem tien wedstrijden had gegeven en het had niet gewerkt, had zijn opvolger de boel nog kunnen redden. Maar ik denk dat het wél beter zou worden. Tegen Burnley was Crystal Palace namelijk echt op de goede weg. Niet dat het uitmaakte, hoor. Volgens de media was de beslissing allang door de clubleiding gemaakt.”

De Boers opvolger Roy Hodgson beleeft komende zaterdag zijn debuut als Crystal Palace-manager. In eigen huis treft zijn ploeg Southampton.




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <