Laatste nieuws
14.35Seedorf sluit nieuwe trainersjob uit: 'Staan geen clubs in de rij voor mij'
14.35Geertruida op weg naar de uitgang bij Feyenoord: ‘Gesprek is een opening om eventueel wel te blijven’
14.35Zorgen om keepster AZ na harde botsing in duel met Ajax: wedstrijd stilgelegd
14.25Zorgen om AZ-keepster Liefting na harde botsing in wedstrijd tegen Ajax
14.25Van promotie tot degradatie, bij Vitesse was het zelden rustig de laatste 35 jaar
14.06Engelse geruchten: Slot nieuw in lijstje favorieten voor trainersjob bij topclub
14.01Ancelotti lacht om kritiek op speelstijl Real Madrid tegen City
14.01Ancelotti lacht om kritiek op speelstijl tegen City en krijgt steun van Xavi
14.00De tragische ondergang van het grootste talent van Manchester United
13.55NEC beleeft rustige laatste training voor bekerfinale: bijzondere gasten aanwezig
13.50Driessen bezorgd om Oranje-international: ‘Niveau is goed, maar geen meerwaarde’
13.48Waarom Ajax moet hopen op bekerwinst van Feyenoord
13.42Mikautadze doet uiterst pijnlijke onthulling over Ajax-tijd: ‘Ik werd gek!’
13.39The Athletic ziet in twee Nederlandse coaches goede vervangers voor Ten Hag
13.30Lof voor Summerville: 'De beste linksbuiten die ik ooit ben tegengekomen'
13.15Mikautadze haalt fors uit naar Ajax: 'Zat twee maanden in een hotel, ik werd gek'
13.00LIVE FA Cup | Manchester City en Chelsea strijden op Wembley om eerste finaleplaats
13.00Slot vertrouwt niet op goed gevoel: 'Toen dacht ik: we winnen met dubbele cijfers'
12.55‘Basisklant Feyenoord raakt geblesseerd; meespelen in bekerfinale zeer onzeker’
12.52'Fikse tegenvaller voor Feyenoord: Slot moet sterkhouder mogelijk missen in bekerfinale'
12.45Mikautadze verpieterde bij Ajax in hotelkamer: 'Ik werd gek'
12.35'Woerts komt met nieuws: Hendriks en Vahle maken overstap naar concurrent'
12.26Jack de Gier over bekerfinale: ‘NEC heeft speciaal plekje in mijn hart, maar Feyenoord is favoriet’
12.20The Athletic noemt 2 Nederlanders als geschikte opvolgers Ten Hag bij Man United
12.15Seedorf zet zich in voor gelijkheid: 'Of ik nog coach wil zijn? Op dit moment niet'
12.05Willem II verrast met opvolger Martin van Geel: Goirlese zakenman (36) wordt algemeen directeur
12.00'Gimenez vertrekt komende zomer bij Feyenoord, drie grootmachten azen op spits'
12.00‘Mark van Bommel in beeld om trainer te worden bij Italiaanse grootmacht’
12.00‘Gimenez wil per se weg bij Feyenoord; drie absolute topclubs staan klaar’
12.00De swingende Brit die als speler van Real een staande ovatie kreeg in Camp Nou
11.45Feest voor Dirk Kuyt en PSV-icoon Timmy Simons met promotie in België: ‘Dit is fantastisch’
11.40Emery roemt veelbesproken Martínez: 'De beste keeper van de wereld'
11.40'Geweldige' Slot krijgt advies: 'Dan wordt hij de Ferguson van Feyenoord'
11.22VZ Kort: Emi Martínez krijgt twee keer geel en geen rood, maar is wel geschorst
11.20Dost heeft 'geen zin' in bijwonen bekerfinale: 'Wel wat doen richting de groep'
Resultaten x
buitenland

Interview Daan Klomp: "De Major League Soccer is mijn doel"

Daan Klomp liet Nederland begin dit jaar achter zich voor een bijzonder avontuur in Canada. ELF Voetbal besloot de 22-jarige centrumverdediger te bellen. Over zijn tijd bij NAC Breda, uitleenbeurten aan FC Oss en Helmond Sport, een lastige periode zonder club, hectische maanden voor vertrek naar Canada, zijn nieuwe uitdaging bij Cavalry FC, het leven aan de andere kant van de wereld, zijn eerste indruk van het Canadese voetbal en dromen over de Major League Soccer.

20-05-2021 08:00 door Bob van Dijk

Hectisch

Als we Klomp om 16.00 uur Nederlandse tijd spreken via Zoom, is de dag in Canada nog maar net begonnen. De geboren Zeeuw heeft een bijzonder jaar achter de rug, maar inmiddels zitten zijn eerste weken op Canadese bodem erop. "Ik zal beginnen met het moment dat ik te horen kreeg dat mijn contract bij NAC niet verlengd zou worden", vertelt hij in gesprek met ELF Voetbal. "April vorig jaar kreeg ik een belletje van de technisch directeur dat mijn contract in juli niet verlengd werd. Ik ben meteen naar mijn zaakwaarnemers gestapt met de vraag of ze op zoek konden gaan naar iets anders. Eind mei kreeg ik een eerste aanbod van een club in Noorwegen. De competitie zou daar al snel van start gaan. Helaas werden de grenzen gesloten vanwege COVID en ging het contract niet door." 

"Gelukkig kon ik trainen bij VVCS en heb ik ook nog een aantal oefenwedstrijden gespeeld. Dat was allemaal erg goed geregeld, maar helaas bleef een nieuwe club uit. Toen begon ik wel even te twijfelen. Ik heb contact gehad met een aantal Nederlandse amateurclubs, heb ik stage gelopen in Duitsland en er was ook interesse van clubs uit Zweden en Finland. Dat zag ik op dat moment toch niet helemaal zitten. In november kwam een van mijn zaakwaarnemers aan met Cavalry FC. Dat is op dat moment niks geworden, maar in januari kwam een Nederlandse zaakwaarnemer nog een keertje met deze club. Toen hebben we alles gelukkig wel voor elkaar gekregen."

Bizarre reis

Het duurde echter een tijdje voordat Klomp zijn gezicht kon laten zien bij zijn nieuwe club. Nadat zijn transfer in januari al bekend werd, moest hij tot april wachten om daadwerkelijk af te reizen. "Canada is erg strikt met coronamaatregelen en reisrestricties. In totaal heeft het vier weken geduurd om hier te komen. Ik moest een boekje van wel honderd pagina's bij me hebben om het land in te mogen. De reis begon in Amsterdam, waar we het vliegtuig naar Istanbul pakten. Vanuit daar moesten we door reizen naar Antalya. Daar moesten we twee weken in een resort verblijven. Dat was nodig om uiteindelijk via Amerika, Canada in te mogen."

"Na die twee weken zijn we vanuit Antalya terug naar Istanbul gereisd. Daar konden we het vliegtuig pakken naar Chicago, waar we ook weer een dag moesten blijven. Vanuit daar ging de reis door naar Denver en uiteindelijk kwamen we aan in Calgary. We hebben daar aan de grens nog een heel gesprek gehad met de douane. We werden zelfs bijna nog teruggestuurd. Na aankomst moesten we ook nog twee weken in quarantaine. Inmiddels zit ik hier ongeveer zes weken. Het trainen gaat allemaal hartstikke lekker. Ik merk nog niet veel van het cultuurverschil. Iedereen is erg behulpzaam en vriendelijk, dat is ook waar Canada om bekend staat. De eerste indruk is heel goed."

Klomp in het shirt van Helmond Sport tegen NAC Breda.

NAC Breda

Klomp mag zich inmiddels dus avonturier noemen. Zijn entree in het profvoetbal maakte hij jaren geleden bij NAC, nadat hij eerder speelde bij VV Bevelanders en JVOZ. "Bij NAC kwam ik in eerste instantie op stage als middenvelder, maar helaas werd ik afgewezen. Toen ging er een centrale verdediger weg en gaf ik aan dat ik ook op die positie kon spelen. Ik werd aangenomen en heb drie jaar in de jeugd centraal achterin gestaan. Het niveau was redelijk te vergelijken met JVOZ. Daar speelde ik al in een hogere lichting en hadden we ook wedstrijden tegen NAC. Bij NAC mochten jongens uit de O19, O18 en O17 meedoen aan een soort masterclass bij het eerste. Dat was voor mij een gave ervaring."

"Vervolgens mocht ik als tweedejaars O19-speler tijdens de voorbereiding aansluiten bij het eerste. Een blessure gooide vlak voor het trainingskamp roet in het eten. Wie weet had er toen als iets moois ingezeten", weet Klomp, die een jaar later alsnog een profcontract kreeg en zich meldde bij de hoofdmacht. "Ik reisde mee met het eerste en kwam in alle grote stadions. Uiteindelijk wil je toch speelminuten maken en daarom koos ik ervoor om verhuurd te worden aan FC Oss. Dat is helaas niet uitgepakt zoals ik hoopte. Ik liep na de voorbereiding een stevige knieblessure op en moest vier maanden revalideren. Het was beter om in de winterstop terug te gaan naar NAC om daar bij de beloften te spelen. Het is wel balen dat het zo is gelopen."

Vuurdoop

In 2018 volgde zijn debuut in het shirt van NAC. "Uit bij RKC Waalwijk maakte ik in de beker mijn officiële debuut voor NAC. Dat zal ik niet snel vergeten. De wedstrijd ging best goed, al verloren we helaas met 2-0. Daarna speelde ik mijn eerste competitiewedstrijd thuis tegen Ajax. Zij haalden in dat seizoen met jongens als Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Donny van de Beek de halve finale van de Champions League. Dat was wel een stukje memorabeler dan de uitwedstrijd tegen RKC. Mijn teamgenoten bij Cavalry vragen wel eens hoe het was om tegen die jongens te spelen. Het is natuurlijk geweldig om je met dat niveau te meten. Dat is gewoon de wereldtop en het is heel gaaf om je tegen die jongens te laten zien. Dat smaakte zeker naar meer."

"Als ik op seizoen 2018/19 terugkijk dan ben ik blij dat ik tien wedstrijden heb kunnen spelen. Toch had ik er stiekem wel wat meer van verwacht. Na de trainerswissel heb ik geen minuut meer gemaakt. NAC degradeerde naar de Keuken Kampioen Divisie en ik hoopte alsnog een vaste waarde te worden. Ik kreeg echter al snel te horen dat ik verhuurd zou worden. Dat snapte ik eerlijk gezegd niet helemaal. Ik ging naar Helmond Sport, waar ik gelukkig wel twintig wedstrijden heb gespeeld. We stonden daar veel onder druk en dat is niet helemaal mijn speelstijl. Ik speel liever bij de ploeg met balbezit."

Klomp op de training van Cavalry FC (foto: Cavalry FC Media).

Canada

Daarna volgde dus een onzekere periode voor Klomp, die na zijn vertrek bij NAC vijf maanden zonder club zat. Toch ging hij niet bij de pakken neerzitten. "Ik ging wel even twijfelen, maar heb er alles aan gedaan om toch een mooie stap te maken. Ik heb veel getraind met een personal trainer, zodat ik fit was op het moment dat er een club kwam. Toen de mogelijkheid in Canada kwam, wist ik niet veel van het voetbal en het land. Ik hoorde al snel goede verhalen en het is altijd een droom geweest om in het buitenland te spelen. Ik heb veel opgezocht over Canada en de competitie. Dat voelde allemaal meteen goed. Ik merkte snel dat Calgary een gave stad is. In Nederland is het vooral bekend door het schaatsen, maar er zit wel wat meer achter."

"We hebben nog geen wedstrijden gespeeld vanwege corona. Ik merk wel dat het voetbal hier nog wat achterloopt ten opzichte van Europa. De competitie bestaat pas twee seizoenen, dit wordt het derde jaar. Het is allemaal nog erg jong, maar er zit veel rek in. De faciliteiten en de kennis zijn er. Er spelen acht teams in de Canadian Premier League, maar dat willen ze gaan uitbreiden. Uiteindelijk moet het gaan lijken op de Amerikaanse Major League Soccer. De club bestaat pas sinds 2018 en daar zit ook veel rek in. We krijgen binnenkort waarschijnlijk meer te horen over de start van de competitie, die normaal gesproken in mei begint. Na zeven maanden niks was trainen al heel wat, maar ik wil graag ook wedstrijden gaan spelen."

Calgary

Ook buiten de lijnen is de stap naar de andere kant van de wereld een grote. Ondanks alle coronamaatregelen wil Klomp ook veel meepikken van het leven in Noord-Amerika. "Ik zit hier samen met een jongen uit Engeland. We hebben samen de trip naar Canada gemaakt. We zitten hier op Spruce Meadows, een groot sportcomplex. Daar is een van onze trainingsfaciliteiten en ook het stadion staat hier. De meeste buitenlandse jongens hebben hier een huis. Ik ben verder alleen naar Canada gekomen, dus het is allemaal erg nieuw. Calgary is een stad met 1.4 miljoen inwoners. Dat is een stuk groter dan ik gewend was. Het is ook wel een beetje de Noord-Amerikaanse cultuur. Alles moet groot en uitbundig zijn. De binnenstad is erg druk, dat heb ik inmiddels wel gemerkt."

"De cultuur bevalt me goed. De mensen zijn behulpzaam en vriendelijk. Dat is ook het beeld dat veel mensen hebben van Canada. Door corona heb ik nog niet veel contact met andere mensen. Gelukkig krijgen we binnenkort ons vaccin. Ik ken wat jongens die al in Vancouver zijn geweest. Dat is wel dik elf uur rijden, maar het schijnt heel mooi te zijn. Toevallig ben ik onlangs naar Banff geweest. Dat is een nationaal natuurpark in de Rocky Mountains en het is echt heel gaaf om zulke dingen te zien. Het was altijd een droom om in het buitenland te spelen en dan is Canada zeker een mooi land om dat te doen. Ik zit hier bijvoorbeeld op een uurtje rijden van de bergen. Die avonturen en het stukje cultuur zijn mooie dingen op mee te pikken."

Major League Soccer

"Ik heb voor drie jaar getekend", vervolgt Klomp, die snel wedstrijden hoopt te spelen. "Het eerste seizoen wil ik graag veel minuten maken. Het afgelopen jaar merkte ik dat ik weinig vertrouwen had in mijn eigen spel. Dat komt nu gelukkig weer terug. Dat is het belangrijkste voor mij. We willen kampioen worden met Cavalry. Dat gaat hier wel iets anders dan in Nederland. Na de competitie spelen de twee beste clubs nog een finale over twee wedstrijden. Het eerste seizoen werd Cavalry eerste, maar werd de finale verloren. Afgelopen jaar stond de club ook bovenaan toen de competitie werd stilgelegd. We hebben ook nog de Canadese beker. Daar doen ook MLS-clubs Toronto FC, Vancouver Whitecaps FC en CF Montréal aan mee."

Als het aan de centrumverdediger ligt, zien we hem over een aantal jaar ook in die competitie spelen. "De MLS is wel mijn doel. Het lijkt me lastig om vanaf hier in beeld te komen bij clubs in Europa. Daarom wil ik mezelf hier laten zien en stappen maken. De lijntjes richting de MLS zijn hier een stuk korter. Hopelijk kunnen we snel van start gaan met de competitie. Gelukkig kunnen we nu lekker trainen. De sessies zijn door corona nog niet zo lang en niet iedereen mag bijvoorbeeld het krachthonk in. De dagen zien er dus anders uit. We weten niet wanneer de eerste wedstrijden gespeeld kunnen worden. Het is belangrijk dat wij conditie opbouwen en teamgevoel creëren. Daar kunnen we later ons voordeel mee doen", besluit de avonturier.

Kopfoto: Cavalry FC Media




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <