Laatste nieuws
14.40Genoemde Slot-opvolger zet zelf streep door Feyenoord: ‘Ik ben hier nog lang niet klaar'
14.40LIVE Premier League | Liverpool ijzersterk uit de kleedkamer: Robertson schiet knap raak
14.37VI Live: Liverpool stormt na rust en komt meteen naast West Ham
14.30Praat mee op VP: Bayern München - Eintracht Frankfurt
14.28Verweij en Driessen breken lans: ‘Vreemd dat je zijn naam niet hoort bij Ajax’
14.25Nieuwe problemen voor Liverpool: Bowen scoort na haarfijne voorzet van Kudus
14.22Crouch benijdt Slot niet, maar is enthousiast: 'Hij brengt heavy metal-voetbal'
14.13VI Live: Liverpool wéér in problemen na openingstreffer Bowen
14.10'PSV-verdediger heeft weer tandproblemen, huurdeal kost club drie á vier miljoen'
13.50De Jong waakt voor Oranje-'schoolreisje': 'Missie is Europees kampioen worden'
13.48Bayern neemt verlies na blauwtje: 'Onze trainer voor de toekomst'
13.48Bayern deed poging bij Alonso: 'Maar dan was hij niet de juiste man…'
13.45Van Persie onthult ultieme doel: 'Hangt ook weer van zoveel factoren af'
13.45Arne Slot: de trainer die ‘sleeping giant’ Feyenoord ontwaakte
13.35PSV bewijst zich keer op keer: 'Dat heeft zeker met Van Basten te maken'
13.30'Feyenoord laat oog vallen op Angers-talent, contract ligt klaar in De Kuip'
13.24Van Bommel niet naar Milan; onderhandelingen met andere trainer al vergevorderd
13.15Donkerrode kaart in Ligue 1 na karatetrap in het gezicht van tegenstander
13.10Liverpool-boegbeeld waarschuwt Slot voor 'Nederlandse' valkuil
13.10Praat mee op VP: West Ham United - Liverpool
13.00VI Live: Klopp kiest voor drietal Nederlanders in cruciaal duel
12.58Ten Hag moet United-fans teleurstellen: 'Doen volgend seizoen niet mee om titel'
12.45'AC Milan kiest niet voor Van Bommel: gesprekken met Spanjaard al in ver stadium'
12.26Prachtige beelden: Sociedad en Real Madrid eren icoon David Silva
12.23Derksen weet wie topkandidaat is om Arne Slot bij Feyenoord op te volgen
12.20Van Polen slaat afscheidswedstrijd bij PEC af: 'Lijkt me heel erg ongemakkelijk'
12.15Hofs waarschuwt Vitesse: 'Niet vergeten dat het al eerder mis had kunnen gaan'
12.11Ten Hag is reëel over toekomstperspectief Man Utd en krijgt fraai compliment
12.00Brobbey in het Zwanenmeer? Ajax-kandidaat Potter heeft bijzondere trainingsmethodes
11.53'Napoli trekt grote trainer met salaris van zeven miljoen per jaar over de streep'
11.44Wie is de Italiaanse idealist die mogelijk de nieuwe trainer wordt van Ajax?
11.35Ajax zet streep door 2 potentiële trainers: ‘Zij werden als ’te bleu‘ gezien’
11.30Hofs vertrouwt op voortbestaan Vitesse: 'Die energie merk je'
11.30'Xavi doet belletje naar Liverpool voor speler met prijskaartje van 70 miljoen'
11.30Column Sjoerd Mossou | Arne Slot heeft bij Feyenoord een regelrecht wonder verricht
Resultaten x
buitenland

Waarom Bulgarije nog steeds niet weet in welk stadion het donderdagavond tegen Hongarije zal spelen

Aankomende donderdag treffen Bulgarije en Hongarije elkaar in groep G van de EK-kwalificatie. In eerste instantie niet een duel waar je de donderdagavond voor vrij houdt. Toch is er veel aan de hand rondom het duel. Twee dagen van te voren is er nog geen stadion en moet Bulgarije zelfs vrezen voor uitsluiting van de UEFA.

14-11-2023 11:38 door Thijs de Bruijn

Om meerdere redenen leek Bulgarije - Hongarije aanvankelijk een interessant duel. Hongarije moet nog winnen om kwalificatie voor het EK veilig te stellen en bij Bulgarije staat er met Ilian Iliev een nieuwe coach aan het roer die zijn eerste duel met de Bulgaarse selectie gaat coachen. Het toneel voor het duel zou de Bulgaarse hoofdstad Sofia zijn, maar waar het duel daadwerkelijk gespeeld gaat worden, weet eigenlijk niemand nu.

In Sofia kan het duel namelijk niet gespeeld worden volgens de politie. Veiligheid in die stad kan niet gegarandeerd worden. Uitwijken naar Plovdiv kan ook niet, want dat stadion wordt verbouwd. Eigenlijk kan het duel nergens gespeeld worden, maar de voorzitter van de Bulgaarse voetbalbond, Borislav Mihaylov, wil er alles aan doen om de wedstrijd tóch door te laten gaan. Als het duel niet door kan gaan kan Bulgarije immers een fikse straf van de UEFA verwachten, van boetes en puntenaftrek tot uitsluiting. Wat is er in Bulgarije nou aan de hand?

Teleurstelling tegen Litouwen

Bulgarije draaide zo nu en dan prima mee in de kwalificaties voor eindtoernooien, maar presteert in deze reeks dramatisch. Van de zes duels werd er geen enkele gewonnen en het land staat laatste met twee punten. De aanleiding naar de chaos die er nu is, ontstond in oktober. De Bulgaren verloren op 14 oktober met 0-2 in eigen huis van het kleine Litouwen. In het Baltische land brak een groot feest los, maar voor Bulgarije was het beschamend. Er werd gesproken van een dieptepunt in de rijke voetbalgeschiedenis van het land. De oud-trainer en de bond leggen na afloop verklaringen af waarin ze stellen dat alles min of meer in orde is. Discussie over corruptie in de bond neemt toe.

Wat volgt is een strijd om het leiderschap in de voetbalbond. De voorzitter is Borislav Mihaylov. Hij heeft een verleden van controverse en in 2019 zou hij opstappen nadat een duel tegen Engeland op Bulgaarse bodem in de soep was gelopen door wangedrag op de tribunes met apengeluiden en zelfs een hitlergroet. Toch werd Mihaylov herkozen. Zijn positie stond na het drama tegen Litouwen weer volledig onder druk en voetballegende Dimitar Berbatov wilt via de media de macht grijpen en aan de corruptie een einde maken. De bond laat als reactie op Berbatov weten dat het probleem bij de staat ligt en bij Bulgaarse clubs die te weinig Bulgaren opstellen.

Berbatov probeert het stokje over te nemen

Protest

De reactie van de bond riep veel verontwaardiging op in het land en de fans van Bulgaarse voetbalclubs gingen massaal in protest. In de 18e minuut van de opvolgende speelronde in de competitie schreeuwden alle supporters van de club 'aftreden'. De bond is al achttien jaar aan de macht. Ook verenigen supporters zich samen om een vorm van protest te starten rondom het aankomende duel tegen Hongarije. 

Het duel zou in Sofia gespeeld worden, maar bondsvoorzitter Mihaylov kondigde een week geleden aan dat het duel verplaatst zou worden naar Plovidv. Bovendien besloot hij dat er geen supporters aanwezig mogen zijn. Het is een reactie op het vormende protest van de supporters. De Bulgaren zijn woedend en het is de directe aanleiding van het probleem dat er nu is.

Geen stadion

Het plan van Mihaylov wordt echter gedwarsboomd door de gemeente van Plovdiv. Het stadion wordt tijdens de interlandperiode verbouwd en het is dus niet veilig. Miahylov vindt dat het duel in Plovdiv afgewerkt moet worden en zou gedreigd hebben om de licentie van de club die in het stadion speelt in te trekken als er niet gespeeld mag worden. Plovdiv houdt voet bij stuk.

In Sofia mag inmiddels ook niet meer gespeeld worden wegens angst voor grootschalig protest. Mihaylov zit nu met zijn handen in het haar. Bulgarije kan immers een fikse straf van de UEFA verwachten, van boetes en puntenaftrek tot uitsluiting als het niet doorgaat. In de Bulgaarse media doet Mihaylov nog een laatste beroep op de stad Plovdiv.

"Ik doe een beroep op de mensen van wie deze situatie afhangt om deze wedstrijd te laten spelen, omdat Botev, Lokomotiv (Plovdiv, red.) en de rest van de teams anders niet meer spelen in Europa. Een dergelijke fout betekent de weigering om een sportcompetitie te organiseren, wat betekent dat de staat de bond niet heeft geholpen met de organisatie van de wedstrijd, wat leidt tot uitsluiting van de UEFA. We hebben het niet alleen over het wegnemen van het recht van teams om deel te nemen aan Europese competities, we hebben het over het langdurig blokkeren van het Bulgaarse voetbal. Het is ondenkbaar, er is geen reden waarom dit zou gebeuren, het zou een ramp zijn," aldus de voorzitter tegenover Sportal.bg.

Een alternatief: de stad Kardzhali. De Hongaren gaan echter niet in deze locatie mee omdat het drie uur rijden is vanaf Sofia. Dat vindt de Hongaarse bond te lang en gaat tegen UEFA-regelgeving in.

Mihaylov in 2011




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <