Laatste nieuws
14.25Genoemde Slot-opvolger zet zelf streep door Feyenoord: ‘Ik ben hier nog lang niet klaar'
14.22Crouch benijdt Slot niet, maar is enthousiast: 'Hij brengt heavy metal-voetbal'
14.20LIVE Premier League | Liverpool weer in de problemen: Bowen kopt West Ham op voorsprong
14.13VI Live: Liverpool wéér in problemen na openingstreffer Bowen
14.10'PSV-verdediger heeft weer tandproblemen, huurdeal kost club drie á vier miljoen'
13.50De Jong waakt voor Oranje-'schoolreisje': 'Missie is Europees kampioen worden'
13.48Bayern neemt verlies na blauwtje: 'Onze trainer voor de toekomst'
13.48Bayern deed poging bij Alonso: 'Maar dan was hij niet de juiste man…'
13.45Van Persie onthult ultieme doel: 'Hangt ook weer van zoveel factoren af'
13.45Arne Slot: de trainer die ‘sleeping giant’ Feyenoord ontwaakte
13.35PSV bewijst zich keer op keer: 'Dat heeft zeker met Van Basten te maken'
13.30'Feyenoord laat oog vallen op Angers-talent, contract ligt klaar in De Kuip'
13.24Van Bommel niet naar Milan; onderhandelingen met andere trainer al vergevorderd
13.15Donkerrode kaart in Ligue 1 na karatetrap in het gezicht van tegenstander
13.10Liverpool-boegbeeld waarschuwt Slot voor 'Nederlandse' valkuil
13.10Praat mee op VP: West Ham United - Liverpool
13.00VI Live: Klopp kiest voor drietal Nederlanders in cruciaal duel
12.58Ten Hag moet United-fans teleurstellen: 'Doen volgend seizoen niet mee om titel'
12.45'AC Milan kiest niet voor Van Bommel: gesprekken met Spanjaard al in ver stadium'
12.26Prachtige beelden: Sociedad en Real Madrid eren icoon David Silva
12.23Derksen weet wie topkandidaat is om Arne Slot bij Feyenoord op te volgen
12.20Van Polen slaat afscheidswedstrijd bij PEC af: 'Lijkt me heel erg ongemakkelijk'
12.15Hofs waarschuwt Vitesse: 'Niet vergeten dat het al eerder mis had kunnen gaan'
12.11Ten Hag is reëel over toekomstperspectief Man Utd en krijgt fraai compliment
12.00Brobbey in het Zwanenmeer? Ajax-kandidaat Potter heeft bijzondere trainingsmethodes
11.53'Napoli trekt grote trainer met salaris van zeven miljoen per jaar over de streep'
11.44Wie is de Italiaanse idealist die mogelijk de nieuwe trainer wordt van Ajax?
11.35Ajax zet streep door 2 potentiële trainers: ‘Zij werden als ’te bleu‘ gezien’
11.30Hofs vertrouwt op voortbestaan Vitesse: 'Die energie merk je'
11.30'Xavi doet belletje naar Liverpool voor speler met prijskaartje van 70 miljoen'
11.30Column Sjoerd Mossou | Arne Slot heeft bij Feyenoord een regelrecht wonder verricht
11.28'Gravenberch denkt niet na over vertrek en wil zich bewijzen aan nieuwe trainer'
11.18Modric voorbij Roberto Carlos, Güler steelt show bij Real Madrid
11.01PEC Zwolle eert Van Polen nogmaals met Koningsdag-video: 'Er is maar één koning'
11.00LIVE Premier League | Erik ten Hag krijgt met Manchester United bezoek van Burnley
Resultaten x
buitenland

Finn van Breemen: ‘Het eerste wat ik doe is even de stad ontdekken, lekker cultuur snuiven’

Van eerstedivisionist ADO Den Haag naar een club met Europese ambitie. Een stap die niet voor elke voetballer uit de Eerste divisie is weggelegd. Finn van Breemen is een uitzondering en verruilde afgelopen zomer ADO Den Haag in voor het Zwitserse FC Basel. “Als zo’n grote club als Basel, met een rijke historie, bij je aanklopt was de keuze snel gemaakt.”

13-12-2023 09:00 door Anthony van Sligtenhorst

Een stap richting een grotere club brengt je vaak dichterbij Europees voetbal. De droom om Europees voetbal te mogen spelen werd al snel richting de prullenbak verwezen. Een van de grootste clubs van Zwitserland bungelt namelijk helemaal onderaan de Zwitserse competitie. Tot veel kritiek van de supporters. Hoewel hij als oud speler van ADO ontevreden supporters gewend is, moet hij bij de twintigvoudig Zwitsers landskampioen een tandje bijschakelen. “Omgaan met kritiek is soms lastig. Daar moeten voetballers mee leren omgaan. Er zijn dagen geweest dat ik thuiskom en er mentaal aardig doorheen zit. Het is belangrijk om vooruit te blijven kijken. ‘Volgende week is er weer een nieuwe week. Een nieuwe kans om tijdens trainingen te laten zien waarom ik hier ben.’” 

Geen spijt

Hoewel de prestaties van de club momenteel tegenvallen, heeft de verdediger geen spijt van zijn overstap richting Bazel. “Ik heb voor ze gekozen, omdat zij in de gesprekken heel enthousiast over mij waren. FC Basel was de enige buitenlandse club die concreet was. Zij hadden met mij écht een plan waarin ik binnen het team zou passen. Plus als zo’n grote club als Basel, met een rijke historie, bij je aanklopt en je hoorde hoe enthousiast zij waren, was de keuze snel gemaakt.” 

Zesde Nederlander

Met zijn transfer richting de derde grootste stad van Zwitserland, is het twintigjarige talent de zesde Nederlander die voor de blauw-rode uitkomt. Een andere Nederlander die vrij recent voor de twintigvoudig kampioen van Zwitserland te zien was, was de oud Feyenoorder Wouter Burger. Burger die inmiddels voor het Engelse Stoke City speelt, zocht regelmatig contact met Van Breemen. Zelf zegt de verdediger hierover: “Ik heb niet met Wouter over mijn overstap gesproken. Het was meer appcontact van: ‘Kom jij hierheen?’ Ik heb het vooral gehad over hoe het daar is. Toen ik eenmaal mijn handtekening had gezet en in Bazel was, heeft hij mij een beetje geholpen. Hij heeft mij in de stad wegwijs gemaakt en heb een hapje bij hem gegeten. Dat soort dingetjes allemaal.”

Leven in Zwitserland

Sinds zijn komst naar de Zwitserse voetbalstad, heeft Van Breemen ondanks de slechte resultaten, het erg naar zijn zin. Nu hij op zichzelf woont komen er veel verantwoordelijkheden kijken. “De levensstijl is hier heel anders dan in Nederland. Ik woon nu op mezelf en sinds ik op mezelf woon ben ik overal verantwoordelijk voor. Rekeningen betalen, je doet boodschappen. Alles is heel erg duur. Als ik een keer avondeten ga halen ben ik al snel 50 Zwitserse franken kwijt. Dat is allemaal even wennen. ’’Of hij spijt heeft van zijn dure leventje? “Ik heb nergens spijt van. Ik rijd een mooie auto en ik mag elke dag op het veld staan. Het veld is vanwege het weer niet altijd even best, maar de faciliteiten zijn top. Ik kan elke dag mijn hobby en beroep uitoefenen. Daar ben ik extreem dankbaar voor.”

Cultuur snuiven 

De jonge Hagenees is niet alleen wegwijs in zijn eigen huis. Zo heeft hij voor zijn komst naar Bazel, de stad al grondig verkend. “De stad verkennen is een van de eerste dingen die ik doe. Even de stad ontdekken, cultuur snuiven. Ik ben hier niet heen gegaan om niks van de stad mee te krijgen. Ik vond het belangrijk om te weten wat voor stad Bazel is en wat voor mensen er wonen. Beetje weten waar je terecht komt. Het is een hele mooie stad, plus er is een heel leuk restaurantje aan de Rijn, waar ik al een beetje bekend ben. Dat is heel leuk.” 

Verschil tussen Den Haag en Bazel

Niet alleen op voetballend gebied zit er veel verschil tussen ADO Den Haag en FC Basel. Ook op stedelijk gebied verschillen volgens Van Breemen de twee steden met elkaar. “Het grootste verschil dat mij opviel, is dat Bazel heel schoon is. Je hebt er weinig daklozen en er is haast geen afval op de grond te vinden. De wegen hier zijn heel anders dan in Nederland. Het is hier op de weg vooral heel chaotisch. Je moet heel goed opletten waar de navigatie je naartoe leidt. Je hebt hier heel veel afslagen en tekens op de weg waarvan ik denk: ‘Waar rijd ik nog of wat betekenen die tekens allemaal?’ Verder is het een hele mooie stad, waar ik mij vooral heel veilig voel.” 

Ambitie en doelen

Ondanks alle slechte resultaten is de ambitie, van de rood-blauwe om te strijden voor een plek om Europees voetbal. “Ik hoop dat wij ondanks onze tegenvallende resultaten zo hoog mogelijk komen te eindigen. De middenmoot moet minimaal haalbaar zijn. Ook zijn wij nog in de race voor de beker.” De verdediger stelt niet alleen hoge eisen voor zijn club, zo stelt hij ook ambitieuze doelen voor zichzelf. “Op individueel gebied hoop ik dat ik een sterkhouder mag blijven en dat ik daarin door mag blijven groeien. Ik zou uiteindelijk als een van de beste centrale verdedigers gezien willen worden. Dat is een droom. Of dat ooit werkelijkheid wordt moeten wij nog zien. Ik zou daarvoor alles zou doen.”


 




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <