Laatste nieuws
14.27Xavi Simons na kritiek van Ronald Koeman gesteund door trainer Leipzig: ‘Hij wil altijd meer’
14.26Bosz geeft Lang-update en schat EK-kansen in: 'Is misschien iets extra's'
14.18Promes heeft het ‘loodzwaar’ in gevangenis: kaalgeschoren en in cel met 20 man
14.15'Promes heeft het loodzwaar: met 20 man in cel, kaalgeschoren, geen bezoek'
14.08Bayern en Liverpool vissen achter het net: Alonso blijft bij Bayer Leverkusen
14.03Alonso blijft Leverkusen trouw: 'Mijn werk zit er niet op'
14.03Officieel: Xabi Alonso ook volgend seizoen trainer Bayer Leverkusen
14.02PSV-trainer Bosz zag Schouten en Veerman 'in grote rondo' staan tegen Duitsland
14.00'Er is één club in de Eredivisie die de carrière van Ihattaren kan redden'
14.00VP-voetbalkantine: 'Twente moet er alles aan doen Weghorst in te lijven'
14.00Nog acht speelronden in de eredivisie: juicht Ajax straks voor Feyenoord?
13.59Timber roemt Geertruida: 'Mooi om te zien hoeveel hij wil leren'
13.59Ten Hag bevestigt aanstaande terugkeer: 'We hebben hem elk duel gemist'
13.57Xavi heeft twee Spaanse journalisten aangeklaagd: 'Dit tolereer ik niet'
13.51Wanneer gaat Lionel Messi (36) met pensioen? Argentijn heeft er duidelijk idee over
13.50Simons krijgt steun Leipzig-trainer na kritiek Koeman: 'Geef hem juiste rol'
13.48Wout Weghorst bereid om ‘heel veel in te leveren’ voor droomclub FC Twente
13.37Bosz deelt goed nieuws uit PSV-ziekenboeg: basisplaats tegen NEC lonkt
13.30‘Kökçü kreeg na botsing met Schmidt uitweg geboden van club uit zijn hart’
13.30Derby tussen Vitesse en NEC vanwege veiligheid zonder uitsupporters: ‘Zware competitievervalsing’
13.29Geertruida looft 'hechte groep': 'Je zou denken dat we elke dag ruzie hebben'
13.23Weghorst en FC Twente komen nader tot elkaar: 'Hij wil, bal ligt bij Burnley'
13.22‘Steunpilaar van AZ is bezig aan zijn laatste maanden in Alkmaar’
13.21PSV mist alleen Noa Lang tegen NEC: ‘Alle internationals zijn fit teruggekomen’
13.09Leipzig-coach Rose heeft advies voor Nederlanders, media én Koeman
13.04Simons na kritiek beschermd door Leipzig-trainer: 'Ik heb contact gehad met Xavi'
13.02RKC Waalwijk krijgt gelijk: hoofd scouting Lambooij niet zomaar naar SC Cambuur
13.00Van kampioen en AC Milan verpulveren in de Champions League naar derde divisie
12.57Bayern met Kane in kraker, Bultman (Heracles) loopt zware blessure op
12.55Hardnekkig gerucht uit Alkmaar: AZ gaat afscheid nemen van eerste doelman Ryan
12.49Bosz ziet PSV'ers heelhuids terugkeren van interlands
12.40Egbers schikt met de NOS: presentator gaat na roerig jaar weer programma's maken
12.40‘Ik vond hem heel laf voetballen in het Nederlands elftal. Daar komt niks uit!’
12.30Achttien man lijken zeker van EK-selectie Oranje, vijftien spelers strijden om laatste vijf plekken
12.25'PSV vreesde begin dit seizoen voor snel vertrek van zomeraanwinst'
Resultaten x
Column

Van Egmond verkoopt knollen voor citroenen

Vorige week werd bekend dat anders dan voorheen de directeur betaald voetbal zich niet meer bemoeit met de scheidsrechtersafdeling. Dat zou nieuw perspectief moeten bieden. Zeker nadat in een Voetbal International-interview weer duidelijk werd dat Bert van Oostveen over genoeg clichés en triviale kennis beschikt maar elke vorm van voetbalvisie mist en geen sjoege heeft van wat leiding geven aan het betaald voetbal inhoudt.

09-08-2010 09:28 door Redactie ELF Voetbal

Want kun je de beeldvorming van het betaald voetbal, door het bekend maken van de penibele financiële situaties bij de Nederlandse clubs aan de vooravond van de nieuwe competitie, nog negatiever beïnvloeden? Denkt hij soms dat publiek en sponsors warmlopen als gesuggereerd wordt dat ze naar een aflopende zaak moeten kijken?

Stuurloos 
Nieuwe ronde, nieuwe kansen voor de scheidsrechters dus. Nadat de nieuwe KNVB-directeur ruim tien jaar geleden op strategische wijze de arbitrage, sinds jaar en dag bekend staand als een plichtsgetrouw, traditioneel, hiërarchisch, a-collegiaal, incestueus, kritiekloos, angstig en amateuristisch bolwerk, als springplank uitkoos voor zijn opmars in de Zeister bossen kun je vaststellen dat Van Oostveen de Nederlandse arbitrage als een stuurloos schip heeft achtergelaten. Dit ondanks de support en uitvoering van grote denkers als Sturkenboom -inmiddels veilig geparkeerd in KNVB's Raad van Toezicht- en Uilenberg, die deze zomer geruisloos Nederland verliet.

Maar wie de man een beetje kent weet dat hij als geboren controlefreak meerdere vingers in de pap wil houden. Hij stelde niet voor niets twee nieuwe stuurlieden aan die dat stuurloze schip moeten proberen vlot te trekken. Competitieleider Gijs de Jong en oud-scheidsrechter en politievoorlichter Dick van Egmond waren, als zetbazen, bereid het door de KNVB ingezette beleid, zonder aanpassing, voort te zetten. Dat werd tijdens de eerste scheidsrechtersbijeenkomst van dit seizoen pijnlijk bevestigd. De aanwezigen moeten zich als padvinders door pietluttige hopmannen op een jamboree toegesproken hebben gevoeld. "Wij zijn geen blackbox, wij zijn transparant. Wie goed presteert krijgt de beste wedstrijden. Het gaat om kennis,ervaring en houding en we verwachten vanzelfsprekend goed gedrag! Dat zullen jullie aan je aanstellingen merken." Het was of ik weer (district-)commissieleden uit de jaren '70 en '80 hoorde raaskallen, die zelden over kwaliteit spraken en er op hamerden dat een scheidsrechter vooral een waardig representant van de voetbalbond moest zijn en voor wie kort geknipte kapsels en goed geknoopte stropdassen minstens zo belangrijk waren als goed geleide wedstrijden.

De maidenspeech van Van Egmond zal niet snel worden vergeten. Er zullen, een kleine week later, nog steeds mensen worstelend met zijn teksten en instructies rondlopen omdat deze voor meerdere uitleg vatbaar waren. Spelregelinstructies die al na het eerste voorbeeld, met nota bene Van Egmond zelf als arbiter in de hoofdrol, door een aanwezige alerte journalist, onderuit werden gehaald.

Mooiweer praters

Wat moeten we met teksten als dat wel vijf Nederlandse scheidsrechters een rol op het WK hadden kunnen spelen? Hij moet toch weten dat de meesten hun handen al meer dan vol hebben aan de wedstrijden in de sterk gedevalueerde Eredivisie. Hoe naïef ben je als je om respect en correct gedrag van spelers smeekt als op dezelfde dag de twee WK-finalisten van de FIFA een forse boete voor hun moderne en keiharde manier van spelen krijgen opgelegd? Volgens mij zijn scheidsrechters er juist voor om dit soort gedrag in te dammen.

Hoe komt de nieuwe scheidsrechterscoördinator er trouwens bij dat zes plaatsen voor scheidsrechters op grote toernooien altijd ingenomen worden door de grootste Europese voetballanden? Alsof Nederland niet tweede (!) op de FIFA-ranglijst staat. En hoe durft hij te spreken over een topsportklimaat in de arbitrage? Daar waar coaches en waarnemers, die nadat zij reeds als commissie-, technische staflid of als scheidsrechter zijn afgeserveerd, met hun laatste greintje zelfrespect als groupies rondlopen en blij zijn dat ze 'er nog bij horen'. Waar scheidsrechters jongere ambitieuze scheidsrechters, die vreemd genoeg op hetzelfde niveau actief zijn, zonder enige vorm van opleiding en ervaring, gaan begeleiden en waarover doodleuk wordt gezegd "dat als deze vorm van begeleiding mislukt, over drie maanden het gewoon weer anders wordt gedaan". Waar tref je nog organisaties aan waar professionals drie fouten in tien sullige multiple choice-vragen mogen maken? En waar twee arbiters (Vink en Bossen) erachter zijn gekomen dat door frequent bezoek aan golfbanen de golfhandicap lager maar ook de spelregelkennis minder wordt. Waarom draag je scheidsrechters eigenlijk op de snelheid in het spel te houden terwijl die steen en been klagen dat het spel zoveel sneller is geworden en ze daardoor niet alles meer goed kunnen waarnemen? Waarom roep je dat geroutineerde scheidsrechters geen coaching meer nodig hebben terwijl jezelf blijven ontwikkelen een essentieel kenmerk van topsport is? En welk zelfbeeld heeft Van Egmond als hij roept dat hij jongens een platform wil bieden om hetzelfde te bereiken wat hijzelf heeft bereikt? Dat wordt dus een nieuwe lading met ijdele, zeer middelmatige scheidsrechters. Maar ja, iedere groep krijgt de leider die hij verdient. In dit geval een eloquent persoon die laat zien dat hij professioneel is opgeleid om knollen voor citroenen te verkopen maar nog niet echt door heeft dat als je de lat laag legt je niet vanzelf hoger gaat springen.

Voor meer informatie over de auteur, klik hier.




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <