Laatste nieuws
21.10Strand Larsen zegt sorry tegen Celta-fans: 'Dit misverstand doet mij pijn'
21.10PSV hoeft niet te vrezen voor exit: 'Hij wil revanche volgend seizoen'
21.00'Ik ben te vroeg gestopt, maar wij hielden van het leven naast het voetbal'
20.55Brugts met Barcelona naar halve finales Champions League na overtuigende zege op SK Brann
20.46Esmee Brugts met FC Barcelona naar laatste vier in Champions League
20.46FC Barcelona-trainer Xavi is leugens zat en klaagt twee journalisten aan
20.45‘Ajax houdt PSV-target Debast in de gaten, maar ondervindt stevige concurrentie’
20.45Feyenoord strikt sponsor uit Qatar voor miljoenendeal
20.40Steun voor veroordeelde Brenet: 'Voetballers zijn ook maar gewoon mensen'
20.36Brugts helpt titelhouder Barcelona naar halve finale CL
20.33Deens talent ging ook op proef bij Man United: 'Maar Ajax is het beste voor mij'
20.31Stiefzoon Patrick Kluivert: ‘Mensen noemen Clarence Seedorf homofoob, maar...’
20.07Concurrent Maatsen mist restant seizoen, straf voor Den Bosch-fans
20.05Oud-ploeggenoot walgt van Alves en Robinho: 'Als het mijn dochter was...'
19.44'Barça schrapt vier kandidaten en blijft hopen op Xavi'
19.37Derksen lacht om mogelijke opvolger Van 't Schip: 'Dat is toch een wielrenner?'
19.35Gedrag Vinícius gekraakt: 'Het is elke wedstrijd raak, daar moet hij aan werken'
19.34AZ verlengt contract met aanvoerder Van Lunteren
19.34Feyenoord sluit akkoord met Qatarese sponsor en sleept ‘miljoenendeal’ binnen
19.07AD: Feyenoord strikt partner uit Qatar voor 'miljoenendeal'
19.0016 mogelijke opvolgers van John van 't Schip bij Ajax op een rij
18.48Nieuws uit Italië: Ajax komt uit bij voormalig PSV-target voor verdedigende impuls
18.44Köcku in genade aangenomen bij Schmidt: ‘Dit is nooit zijn intentie geweest’
18.43Mauro maakt zich geen zorgen bij PSV: 'Gaan daar later dit voorjaar naar kijken'
18.41Kökçü keert na kritisch interview terug in wedstrijdselectie Benfica
18.37'Manchester United hoort vraagprijs voor twee transferdoelwitten'
18.34Hoeness: 'Het wordt moeilijk, zo niet onmogelijk om Alonso te halen'
18.22Alblas stopt na nieuwe kruisbandblessure: 'Zullen het nooit weten'
18.22Kökcü en Schmidt sluiten vrede: 'Niet zijn intentie om ruis te veroorzaken'
18.22Ervaren FC Utrecht-back staat voor vertrek na aantrekken Horemans
18.11Eredivisionist (29) scheurt kruisband voor de derde keer en beëindigt carrière
18.05Wilde John van ’t Schip zelf wel stoppen, en waarom is haast geboden voor Ajax? Vier vragen en antwoorden
18.02Van 't Schip over motivatie spelers: 'Willen zich laten zien om transfer te maken'
17.59Schouten onthult rituelen op een wedstrijddag: 'Dat doe ik al jaren'
17.44Excelsior-doelman Alblas (29) stopt na derde zware blessure
Resultaten x
Column

Vier geweldige dagen, vooral voor Harry Been zelf

"Wij hebben het uitstekend gedaan en we gaan het worden." Harry Been, secretaris-generaal van de KNVB, directeur van het HollandBelgium-Bid en zelfbenoemd beroepslobbyist, weet het zeker: Nederland haalt het WK van 2018 of 2022 binnen! We kunnen rustig gaan slapen. Harry zegt het en dan durft toch niemand nog vraagtekens bij de kandidatuur te plaatsen?

16-08-2010 09:44 door Redactie ELF Voetbal

Engeland, Rusland en Spanje/Portugal zijn behoorlijke tegenkandidaten maar die kunnen toch niet tippen aan wat de lage landen de voetbalwereld te bieden hebben. Als het aan Harry ligt hoeven die 24 FIFA-Executive Committee-leden op 2 december niet eens meer bij elkaar te komen, laat staan te stemmen. Appeltje, eitje. Eigenlijk was die eerdere inzet van Guus Hiddink, Leo Beenhakker en Johan Cruijff overbodig.

Cryptisch

Harry had goed opgelet en met plezier geluisterd toen de Chileen Harold Mayne-Nicholls, leider van de vijfkoppige FIFA-inspectiecommissie, in twee minuten het vierdaagse bezoek aan Nederland en België evalueerde. Been, in dit metier door de wol geverfd en al decennia functionerend in het rondreizende voetbalpropagandacircus had toch mooi als enige van de toehoorders begrepen wat de Chileen nu precies had bedoeld toen deze vanaf zijn standaard afscheidstekstje - waarin de woorden België/Nederland bij de volgende reis vervangen wordt door het woord Engeland of Rusland - sprak van een uitstekende kandidatuur en een geweldige infrastructuur. Cryptisch liet Harry weten dat hij als geen ander weet wat zo'n delegatieleider moet zeggen ("niet veel") maar wel precies wist  wat vriend Harold heeft gezegd. Zeker niet veel, "maar het kon altijd minder", volgens Been.

Ik heb me vorige week wel eens afgevraagd wat er tijdens zo'n bezoek gezegd of gevraagd wordt als er geen pers of andere vaak onduidelijke personen bij zo'n inspectieteam in de omgeving zijn?

Zal zo'n commissie nooit gedacht hebben in wat voor land ze zijn terecht gekomen als zij in elke Amsterdamse krantenkiosk dagbladen zien liggen waar op voorpagina's vetgedrukt staat dat het WK-bidbook onwettig is? Waar het ministerie van Financiën aangeeft dat Nederland gehouden is aan Europese regelgeving en waar hoogleraar fiscale economie Peter Kavelaars, nadat hij het bidbook had ingezien, over volstrekt idiote toezeggingen van de Nederlandse regering aan de FIFA spreekt.

Zal dat inspectiekwintet ook zo onder de indruk zijn geweest dat juist Justine Henin en Pieter van den Hoogenband de stem van het gewone volk mochten vertolken en zal het hen zijn opgevallen dat die clowneske Belgische ex-doelman, hoofdrolspeler in een RTL-realitysoap en bid-ambassadeur Jean-Marie Pfaff, met die onvermijdelijke reclame-uitingen op zijn overhemdboorden in zijn eentje meer ambush marketingproblemen kan veroorzaken dan een groep van twintig fraaie Bavaria-meisjes?

Is er nog gesproken over de instabiele politieke situaties in beide lage landen? Waar als we het aantal informateurs, die de laatste twaalf maanden voorbij trokken, bij elkaar optellen een aardig elftal van kunnen formeren en waar VVD, D66, SP, PVV, PvdA en Belgische SP.A en Groenen door misleidende informatie en in tijden van economische crisis en overheidsbezuinigingen al veel bezwaren hebben laten horen.

Inkoppertjes

Zullen de inspecteurs tijdens hun Amsterdamse kruistocht in spijkerbroek - Harry staat voor informeel - ook de Noord-Zuidlijn-kraters rondom de RAI en in de Beethovenstraat (die er tijdens het WK-20 nu 5 jaar geleden ook al waren) nog gezien hebben? En die restauraties van Het Koninklijk Paleis en het Rijksmuseum, die nog eeuwen lijken te duren?  Als die heren nu maar niet denken dat deze voorbeelden van inefficiëntie symbool staan voor de Nederlandse bouwspirit die straks garant moet staan voor de (her)bouw van nieuwe WK-stadions.

Bespraken de heren in de fraaie voetbalstadions in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en tijdens het diner voor een gehalveerde Nachtwacht, trouwens ook nog even hoe het mogelijk is dat het Nederlandse voetbal kwalitatief en organisatorisch is afgegleden tot een zeer bedenkelijk niveau dat in De Kuip werd gesymboliseerd toen burgemeester Aboutaleb tijdens een geënsceneerd fotomoment zijn bril in twee stukken kopte.

En wat zal die commissie blij zijn geweest met het gastcollege economie van Ruud Gullit. De Bidpresident was er zelfs voor van vakantie teruggekomen (of was hij de data van het inspectiebezoek vergeten?). Met drie pennenstreken maakte hij duidelijk dat heel Nederland van het WK financieel gezonder wordt en zette daarmee grote economen als Smith, Keynes, Tinbergen, Friedman en Heertje voorgoed in zijn schaduw.

En zal Harry nog hebben gerept hoe hij op schalkse wijze de verantwoordelijke dames van VWS zo gek kreeg om een half miljoen euro's overheidsgeld als startpremie voor het WK-bid beschikbaar te stellen en daarmee voor zichzelf een jarenlange afscheidstournee en genoeg airmiles voor drie Been-generaties veilig stelde?

Vlak nadat de FIFA-delegatie het vliegtuig was ingestapt probeerde Been vanaf Schiphol in het programma On Air nog één keer alle beschuldigingen en foute conclusies die de laatste dagen in de pers waren verschenen met een schamper glimlachje te tackelen. Als een b-acteur in John Lanting's Theater van de Lach kwam hij niet verder dan enkele onbeduidende oneliners waarvan: "Ik loop al een tijdje mee en dat is voor de KNVB ook niet verkeerd" nu al een klassieker is. Het getuigt van zelfreflectie als je jezelf het etiket van 'meeloper' opplakt . Achteraf gezien waren het vooral voor Harry Been zelf vier geweldige dagen!




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <