Laatste nieuws
02.10Oosting baalt van soap rondom Twente-speler: ‘Hij is een absolute teamplayer’
00.38Leicester City ontslaat coach vanwege vermeende relatie met speelster
00.25'Barça vol vertrouwen: Frenkie én Pedri snel weer op het veld'
00.10Duitsers klagen na Duitsland - Oranje: 'Ik ben blij dat ik het heb overleefd'

Gisteren

23.58Leicester City ontslaat trainer vrouwenteam wegens relatie met speelster
23.55Hoopvolle update voor Feyenoord: 'Ik verwacht de bekerfinale te halen'
23.55Tienersensatie onderweg: de aanvaller die wél zeker naar Real Madrid gaat
23.45'Kooplustige Chelsea-voorzitter wordt in 2027 vervangen'
23.45'Broeder' Geertruida geliefd: 'Toen ik in tranen schoot, kwam hij naar me toe'
23.40Brugts met Barcelona naar halve finales Champions League, ook PSG door
23.35Leicester City ontslaat coach vanwege relatie met speelster, Sarina Wiegman wil strengere regels: ‘Dit is niet gezond’
23.30Broederliefde steunt rappende Geertruida: 'Komt zo een diss track naar je hoofd'
23.20Genee, Van der Gijp en Derksen snoeihard voor Ajacied: 'Niemand mist hem'
23.15Cor Adriaanse: 'Kans op zijn vertrek bij Feyenoord is fifty-fifty'
23.12Voormalig FC Groningen-spits Strand Larsen excuseert zich bij fans Celta de Vigo
23.05Esmee Brugts met Barcelona door in Champions League, Nederlanders tegenover elkaar in Franse halve finale
23.00PSG pakt laatste plek in halve finale Champions League
23.00PSG completeert deelnemersveld halve finale Champions League
22.53Xabi Alonso wil in Duitsland blijven; nieuwe topkandidaat Liverpool lijkt bekend
22.45'Bayern en Liverpool geven strijd om felbegeerde Alonso op'
22.44Derksen trekt harde conclusie over Ajax-speler: ‘Kost één miljoen per wedstrijd’
22.35Kökçü in genade aangenomen bij Schmidt: ‘Dit is nooit zijn intentie geweest’
22.32Leicester City ontslaat coach wegens vermeende relatie met speelster
22.15'Liverpool geeft droommanager op, kamp-Lobotka flirt met Barça'
22.11Feyenoord lanceert documentaire ‘Kind van Zuid’ over Lutsharel Geertruida
22.05‘Als Slot naar Ajax gaat is hij zijn leven niet zeker, en zijn familie ook niet’
22.05Verenigd Koninkrijk waarschuwt fans Engeland en Schotland voor Duits bier
21.55Bayern-directeur slaat terug naar Davies: 'Ik kan niet wachten tot Sint-juttemis'
21.30'Geluk bij een ongeluk' voor PSV: 'Dreiging van snelle transfer is weg'
21.25Half miljoen Britse voetbalfans krijgen waarschuwing in aanloop naar EK 2024
21.10Voormalig Groningen-spits gaat door het stof na 'pijnlijk misverstand'
21.10Strand Larsen zegt sorry tegen Celta-fans: 'Dit misverstand doet mij pijn'
21.00'Ik ben te vroeg gestopt, maar wij hielden van het leven naast het voetbal'
20.46FC Barcelona-trainer Xavi is leugens zat en klaagt twee journalisten aan
20.45‘Ajax houdt PSV-target Debast in de gaten, maar ondervindt stevige concurrentie’
Resultaten x
Column

KNVB: De koning is dood, leve de koning

Vorige week nam Henk Kesler afscheid bij de KNVB als directeur van het betaald voetbal. Na tien jaar directeurschap vond de 61-jarige Tukker het welletjes.

06-09-2010 10:00 door Redactie ELF Voetbal

Het stokje werd woensdag letterlijk overgegeven aan Bert van Oostveen. Die is, samen met mede-directeuren Ron Francis en Jean-Paul Decossaux, niet te benijden. Niet alleen omdat velen hoofdschuddend de weg aanschouwden waarop Kesler zijn opvolger in een gouden kruiwagen naar zijn nieuwe positie duwde, maar ook omdat de nieuwe machthebber weet dat een grote meerderheid in de voetbalwereld de politieke zwaargewicht Wouter Bos nog steeds een veel geschikter kandidaat vindt.

En het moment van instromen is nu ook niet echt comfortabel te noemen. Goed, de KNVB lijkt kerngezond. Lijkt me ook niet moeilijk met zulke grote en trouwe sponsors die helaas hun geld maar één keer kunnen uitgeven en daardoor een financiële injectie voor de noodlijdende clubs achterwege moeten laten. Want noodlijdend zijn de clubs, bijna zonder uitzondering, tijdens de bestuursperiode van Kesler wel geworden. Maar als een hedendaagse Pontius Pilatus wast hij zijn handen in onschuld. Hij heeft de clubs nota bene met regelmaat gewaarschuwd. En als directeur betaald voetbal draagt hij toch zeker geen verantwoordelijkheid voor het financiële beleid van clubs? En heeft hij dit seizoen dan niet laten zien dat hij en de licentiecommissie in durfden te grijpen? De minpunten vlogen de clubs de laatste weken om de oren! En een kwaliteitsarme Eredivisie? Zelfs dat valt volgens Kesler wel mee. Nederland staat zelfs tweede op de FIFA-ranking. Maar hij zal toch wel doorhebben dat we onze handen mogen dichtknijpen dat onze bepalende internationals alleen maar door het spelen in veel sterkere buitenlandse competities met sprongen vooruit zijn gegaan?

Kretologie

Vanaf afgelopen woensdag dus Van Oostveen aan het roer. In navolging en in dezelfde stijl als zijn voorganger riep ook hij dat de clubs zelf verantwoordelijk voor hun reilen en zeilen zijn en dat de gezondmaking van het betaald voetbal het belangrijkste speerpunt van zijn beleid zal zijn. Gezondmaking is een mooie kreet. Maar kan hij ook snel een keer aangeven wat dan zijn criterium hiervoor is?
Verscherpt toezicht is het sleutelwoord en onaangekondigde vliegende financiële controles zullen worden ingevoerd door de nieuwe directeur, die deze week in diverse media onnadenkend liet optekenen dat hij in deze moeilijke tijden perfect bij de afdeling betaald voetbal past.

De clubs zullen vanaf nu te maken krijgen met een streng regime. Dat is de nieuwe directeur wel toevertrouwd. Tijdens zijn studie liep hij maandenlang stage bij de Duitse CDU. Bij onze oosterburen moet hij toen besmet en als geboren controlefreak nog enthousiaster zijn geraakt met en door de laatste overblijfselen van de Pruisische deugden. Misschien herinnert u zich die geschiedenislesjes nog? Over die typische mentaliteit waar verantwoordelijken riepen dat zij dienaar van het volk waren, maar met ijzeren vuist regeerden. Daar waar onderwijs werd gegeven door onderofficieren en men leefde in een maatschappij waar bescheidenheid, zin voor orde en recht, terughoudendheid, vlijt, onderwerping, trouw aan de organisatie, hardheid, gehoorzaamheid, rechtlijnigheid, piëteit, punktlichkeit en plichtsbesef de belangrijkste kenmerken waren.

Voor het betaald voetbal zou het wellicht een zegen zijn geweest als Van Oosteen zijn stage had kunnen invullen in het losbandige Parijs, waar de waarden vrijheid, gelijkheid en broederschap (waren dat ook niet de drie pijlers waarop de start van ons betaald voetbal in 1954 rustte?) als leidraad worden gehanteerd. Het lijkt erop dat vanaf deze week de clubs zullen worden bewaakt door een plichtsgetrouwe, overigens hardwerkende adept van Angela Merkel die zal blijven terugvallen op harde maatregelen en als 'machtswoorden' onderworpenheid en kazernediscipline in plaats van democratie zal hanteren. Die ervan zal genieten als anderen hem zien als een betrouwbare en loyale harde werker, maar die bij de eerste keer als een schijntje flexibiliteit wordt gevraagd geheid in de problemen geraakt. Iemand die niet terug kan vallen op enige vorm van specifieke voetbalkennis en die als autoritair, kil en betweterig baasje (en bij veel collega's als Allo Allo's Engelbert von Smollhausen) bekend staat.

Macht en angst

Wel als iemand die, zoals cabaretier Fons Jansen ooit beschreef, doorheeft dat 'het probleem van de macht het probleem van de angst is. Dat als iemand niet bang wil zijn voor anderen, hij dat kan bereiken door ervoor te zorgen dat die anderen bang voor hem worden. Want als dan iedereen bang voor hem is, hij voor niemand meer bang hoeft te zijn'.
Ik heb het niet echt op verantwoordelijken die net als de Franse president Sarkozy, om wat groter te lijken, inleghakjes aanschaffen en zich alleen maar laten omringen door speciaal gerekruteerde 'kleinere lieden' en pennenlikkers. En als ik ze in het openbaar zie spreken of op foto's zie afgedrukt, altijd aan een illustratieve tekstregel van de Engelse new-wave groep The The; 'Uncertain emotions force an uncertain smile',moet denken.
Net zoals op die leiders waar een "Wees en blijf jezelf" zo ongeveer de slechtste raad is die je ze kan meegeven.

Klik hier voor meer informatie over de auteur.




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <