Laatste nieuws
04.25Twente kan voorronde Champions League ruiken na zege op kampioen gelijke spelen
03.00PSV kan op de snelweg kampioen worden zonder te spelen: is dat erg?
01.50Titelkansen Liverpool krijgen enorme knauw door nederlaag bij Everton in Merseyside Derby
01.15Van Dijk gaat na totale deceptie in op aanstaande komst van Slot naar Liverpool
01.10Wordt PSV vandaag al kampioen? Dit is het eredivisie-programma van speelronde 31
00.35Van 't Schip noemt rode kaart Bergwijn 'niet handig': 'Weet hij dondersgoed'
00.25Excelsior-trainer woedend dat Ajax geen tweede rode kaart kreeg: ‘Weet niet wat de VAR aan het doen was’
00.24Slot op pole position, Van Dijk reageert: 'Kan een Liverpool-coach zijn'
00.08Marten de Roon en scorende Teun Koopmeiners met Atalanta naar Italiaanse bekerfinale
00.07Engelse pers geeft 'langzame' Antony wind van voren: 'Opnieuw gênante vertoning'
00.06Dijkhuizen spuwt gal over Ajax-charge en VAR: "Het is honderd procent rood"

Gisteren

23.59Ten Hag ziet United twee keer incasseren tegen hekkensluiter: 'Onacceptabel'
23.58PSV kan ‘half Europa’ aftroeven in strijd om veelbelovend talent van Gent
23.57'PSV zit met half Europa achter verdedigend 'fenomeen' uit België (16) aan'
23.50Ajax-trainer John van 't Schip had rode kaart Steven Bergwijn ‘absoluut niet verwacht’: ‘Het hield niet over vandaag’
23.49Liverpool tussen woede en berusting: 'Willen we wel kampioen worden?'
23.46Jorrel Hato: "Kan weinig positiefs zeggen over de wedstrijd"
23.42John van ’t Schip is zeer verrast door wissel Brian Brobbey: ‘Het is heel gek’
23.40Derksen en Van der Gijp opperen duo als Slot-opvolgers: 'Beter dan in slangenkuil'
23.38Matchwinner Devyne Rensch: "Ik had liever drie punten gehad"
23.35Van 't Schip bevestigt 'probleem' Brobbey: 'Het is gek, er was niks aan de hand'
23.35Van ’t Schip: 'De fitheid van Brobbey is een probleem, het is gewoon gek'
23.35Ajax ontsnapt na rood Steven Bergwijn op valreep aan beschamende thuisnederlaag tegen Excelsior
23.25Atalanta in blessuretijd langs Fiorentina en naar Italiaanse bekerfinale
23.25Ajax ontsnapt aan verlies tegen Excelsior, Europa League-ticket op de tocht
23.24John van 't Schip: "Natuurlijk zijn we teleurgesteld"
23.21Derksen en V/d Gijp unaniem: dit moet de nieuwe Feyenoord-trainer worden
23.18'Krankzinnig slecht en zielig' Ajax weer onder vuur: 'Het is niet te geloven'
23.15Sprookjeseinde raakt verder uit zicht voor Klopp na zeperd in Merseyside Derby
23.15Barcelona hoeft toch geen nieuwe trainer te zoeken: Xavi blijft
23.15Erik ten Hag en Manchester United ontsnappen aan nieuwe blamage na comeback tegen hekkensluiter
23.11Teun Koopmeiners helpt Atalanta met goal aan plek in finale Coppa Italia
23.10Wéér averij voor Liverpool in titelstrijd: Van Dijk onderuit in Merseyside Derby
23.10Kylian Mbappé steelt de show met heerlijke panna, PSG zet grote stap richting landstitel
23.10Twente rekent af met Almere City en blijft op koers naar Champions League-voorronde
Resultaten x
Overige

OMKOPING? BOM ONDER FIFA JURY WK 2018

Sinds zondagmorgen ligt er een bom onder de verkiezing voor de plek waar in 2018 het WK Voetbal gehouden gaat worden. Een groot bericht op de voorpagina van The Sunday Times, mogelijk de belangrijkste krant ter wereld, maakt duidelijk dat twee van de 24 leden van FIFA's Executive Committee (die op 2 december bepalen waar het WK wordt gehouden) hun stemmen aan de 'meest biedende' hebben verkocht. TV beelden ondersteunen het bericht.

18-10-2010 09:30 door Redactie ELF Voetbal

De FIFA heeft direct een onderzoek gestart naar de activiteiten van de Nigeriaan Amos Adamu en naar Reynald Temarii, de voorzitter van de voetbalbond van Oceanië, nadat vertegenwoordigers van de Sunday Times video beelden heeft getoond waarop Adamu een bedrag van $ 800,000 vraagt om voetbalvelden in zijn land aan te leggen en Temarii zo'n $ 2,4 miljoen wil voor het opstarten van een voetbalschool.

Beiden deden dit in gesprekken met undercover verslaggevers die beweerden te lobbyen voor een consortium van Amerikaanse bedrijven die in 2018 het WK naar de VS wilden halen. De VS hebben zich trouwens eind afgelopen week teruggetrokken als organisator voor het toernooi in 2018 waarvoor nu nog slechts vier kandidaten zijn: Nederland/België, Spanje/Portugal, Rusland en favoriet Engeland. De VS willen zich nu vooral richten op organisatie van het WK in 2022.

Uiteraard is het verkopen van stemmen totaal in strijd met de regels en richtlijnen van de FIFA. De wereldvoetbalbond heeft zondagmorgen direct al gereageerd met de wat slappe mededeling dat haar 'ethische commissie' het proces in de gaten houdt en dat ook zal blijven doen. Wel heeft men bij de Sunday Times al het beschikbare materiaal opgevraagd. "Zodra het materiaan binnen is zal de FIFA het onderzoeken nauwkeurig en zich daarna beraden over de volgende stappen."

Op de video is Adamu, de voorzitter van de West African Football Union, te zien en te horen als hij verslaggevers zegt het geld direct aan hem te betalen en geeft aan dat dit een stem voor de VS oplevert: "Natuurlijk heeft zo'n gift effect. Het is duidelijk dat als jullie willen investeren, jullie ook de stem willen hebben", zegt Adamu letterlijk.

De Sunday Times zegt ook dat de uit Tahiti afkomstige Temarii de verslaggevers heeft verteld dat twee andere landen die ook voor organisatie van het toernooi in 2018 en 2022 in aanmerking willen komen, zijn federatie al bedragen tot $12 miljoen hebben geboden omzijn stem te krijgen.

UPDATE: Volgens  Duncan Mackay, de British Sports Internet Writer of the Year van de website Inside World Football, zou de betrokkenheid van Adamu vooral een slag zijn voor Engeland dat hem al maandenlang heeft achtervolgd om zijn stem binnen te krijgen. De Engelse organisatie had vast op de stem van de Nigeriaan gerekend.

UPDATE 2: Bij het schandaal zijn nog twee andere Afrikanen - alsmede een Europeaan - betrokken. Amadou Diakite uit Mali, lid van FIFA's scheidsrechters comité en tussen 1998 en 2007 zelfs lid van het FIFA Uitvoerend Comité, zou de verslaggever - die de naam Franklin Jones gebruikte, op weg hebben geholpen door hem te vertellen dat als hij bedragen wil bieden om stemmen te kopen, hij dan aan een som van rond de miljoen dollar moet denken. "En dan moet u het aan de leden zelf overlaten wat ze met dat geld willen doen", zou Diakite hebben gezegd.

Tijdens een ontmoeting in Parijs zou Tunesiër Slim Aloulou, lid van de FIFA commissie die 'problemen moet oplossen' (en tussen 1988 en 2004 ook lid van het Uitvoerend Comité) zichzelf hebben aangeboden. Ook hij vertelde Franklin Jones bedragen van minimaal één miljoen dollar te bieden. "Alles daaronder is 'peanuts'", aldus Aloulou.

De Zwitser Michael Bacchini - voormalig FIFA-direurteur voor het Olympische Voetbaltoernooi - zou de Sunday Times undercover reporter hebben verteld dat bedragen van één miljoen makkelijk voor omkoping worden neergeteld.

UPDATE 3: De FIFA overweegt om de stemmingsprocedure van 2 december uit te stellen in verband met het onderzoek dat de wereldvoetbalbond gaat instellen. Dat zal deze week van start gaan.

UPDATE 4: FIFA-president Joseph Blatter schrijft in een brief aan de leden van het comité dat de bond een diepgravend onderzoek zal starten. Hieronder de tekst van de brief, gepubliceerde op de FIFA-website:

Zurich, 17 October 2010

Dear members of the FIFA Executive Committee,

I am sorry to have to inform you of a very unpleasant situation, which has developed in relation to an article published today in the Sunday Times titled "World Cup votes for sale".

The information in the article has created a very negative impact on FIFA and on the bidding process for the 2018 and 2022 FIFA World Cups. Some current and former members of the Executive Committee are mentioned in the article. FIFA has reacted by providing the following statement to the media, which I would like to share with you:

"FIFA and the FIFA Ethics Committee have closely monitored the bidding process for the 2018 and 2022 FIFA World Cups and will continue to do so. FIFA has already requested to receive all of the information and documents related to this matter, and is awaiting to receive this material. In any case, FIFA will immediately analyse the material available and only once this analysis has concluded will FIFA be able to decide on any potential next steps. In the meantime, FIFA is not in a position to provide any further comments on this matter."


FIFA will stand by this statement, and will open an in depth investigation, which we will start immediately together with the FIFA Ethics Committee and the FIFA Secretary General.


I will keep you duly informed of any further developments. In the meantime, I would like to ask you to refrain from making any public comments on this matter.


Thank you in advance for your cooperation.


Sincerely yours,
Joseph S. Blatter
FIFA President




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <