Laatste nieuws
00.30L'Équipe: Bayern heeft naast Zidane nog één andere naam op shortlist met potentiële opvolgers Tuchel
00.00Verbazing om Hancko-vraag van Schreuder: 'Stuitend, parodie op een verslaggever'

Gisteren

23.49Slot looft Hancko: 'Zit nog net niet met een blocnote bij besprekingen'
23.44Serieuze problemen voor Feyenoord: ‘De club wordt de stad uitgejaagd’
23.34NEC-trainer Meijer krijgt pikante vraag: 'Ben jij voor Feyenoord?'
23.30Feest voor Dirk Kuyt en PSV-icoon Timmy Simons met promotie naar hoogste niveau in België
23.27Slot koestert speciaal wapen van Gimenez: 'Zou hem zeker niet afschrijven'
23.20Kraay ziet ‘achterlijke, debiele’ actie bij NAC: ‘Hoe haal je dit in je hoofd?!’
23.15Kraay vraagt Almere-directeuren over vermeende interesse in Ajax-assistent Maduro
23.10'Ze draaien Feyenoord de nek om, een schande dat de club niet wordt omarmd'
23.02AS Roma voelt zich niet serieus genomen door Serie A
22.52Met het nodige geluk: matig Juventus speelt ternauwernood gelijk op Sardinië
22.47Juventus pakt na erbarmelijke wedstrijd en 2-0 achterstand toch nog een punt
22.45Roda JC verzuimt in eerste divisie gelijk te komen met koploper Willem II
22.45Roda JC laat dure punten liggen in strijd om directe promotie, enorme blunder van Ronald Koeman junior
22.36Hans Kraay junior heeft live in de uitzending nieuws over Hedwiges Maduro
22.35Roda JC lijdt door basisdebutant zeer duur puntenverlies in jacht op promotie
22.33Precies 35 jaar geleden: de beroemdste warming-up ooit
22.25Ronald Koeman jr. gaat de wereld over met ontzettend knullig moment
22.20'Heerenveen gaat niet in zee met Van Persie: Friezen hebben nieuwe trainer binnen'
22.20Straf Vitesse klinkt vernietigend, maar stiekem werpt licentiecommissie een reddingsboei naar Vitesse
22.08Milan van Ewijk diep onder de indruk van landgenoot: ‘Hij is buitengewoon goed’
22.01Roda verspeelt dure punten, Dordrecht overtuigt, NAC verslikt zich in Den Bosch
22.00Ongekende flater: Ronald Koeman junior grote schlemiel van de avond
22.00'Geelzwart Vitesse-hart bloedt, hoop dat gifbeker nu eindelijk leeg is'
22.00FC Dordrecht imponeert opnieuw; belabberde prestatie Jong Ajax in Helmond
21.58Roda krijgt deksel op de neus, Comedy Capers in Velsen en Den Bosch
21.50Dender voor het eerst sinds 2008 onder Boskamp terug op hoogste niveau België
21.43Bizarre KKD-goal: Koeman jr. denkt vrije trap te krijgen, FC Emmen profiteert
21.41Rogier Meijer krijgt pikante vraag over Feyenoord in aanloop naar bekerfinale
21.30Hoe gaat het nu met? 10 voormalig transfertargets van PSV
21.27Kraay koppelt Van Persie aan KKD-club: 'Is denk ik een makkelijkere tussenstap'
21.16Guardiola bevestigt zorgen om Haaland en gaat in op vertrek Palmer
21.16Guardiola bevestigt zorgen om Haaland en looft Palmer
21.12Manchester United presenteert man die Ten Hag aan nieuwe spelers moet helpen
Resultaten x
Column

John uit Jakarta

Het is niet overdreven om te zeggen dat de eerste resultaten van de Operation Veto, de Europol-actie tegen Matchfixing, waarvan de eerste resultaten gisteren bekend werden, het gesprek van de dag is.

05-02-2013 11:43 door Redactie ELF Voetbal

Bijna iedere krant opent vandaag met de omkopingszaak, zowel de NOS als RTL begonnen er gisteravond hun journaals mee en op de radio wordt meer over frauderende voetballers gesproken dan over bankiers. En dat wil tegenwoordig heel wat zeggen!

Ikzelf was vanmorgen al vroeg aanwezig in een verder nog lege Studio Buitenhof van de NOS om in het radio 1-journaal ook mijn visie op de zaak te geven. Terwijl ik, met een bekertje uitstekende cappuccino onder handbereik, zat te wachten op het moment dat de technicus de verbinding met Hilversum tot stand zou brengen, moest ik plotseling terugdenken aan John uit Jakarta.

Ik neem u mee terug naar het begin van de jaren tachtig. De prehistorische tijd zonder internet, mobiele telefoons en andere moderne communicatiemiddelen. Omdat ik ook toen al zeer geïnteresseerd was in het voetbalgebeuren in de landen om ons heen - en de Nederlandse media op geen enkele manier aan mijn informatiebehoefte kon voldoen - begon ik in die tijd een (bij liefhebbers inmiddels legendarische) nieuwsbrief, Internationaal Voetbalnieuws, waarin ik informatie kwijt kon die nauwelijks elders terug te vinden was. Veel feiten en cijfers en - bijvoorbeeld - ook het met opstellingen en al belichten van een gehele speeldag in (bijvoorbeeld) de Bundesliga.

Nu kunnen we het ons niet meer voorstellen, maar zo'n dertig jaar geleden, waren er in Nederland geen andere nieuwsbronnen te vinden waarin de opstelling van Eintracht Braunschweig was terug te vinden. Of die van 1. FC Kaiserslautern.

Op een dag kreeg ik 'ene' John uit Jakarta aan de lijn; een Indonesische man die goed Nederlands sprak en toevallig in ons land was, omdat zijn moeder hier nog woonde. John vroeg me om een gunst. "Is het goed, als ik u iedere week op een woensdag of donderdag bel? En kunt u me dan zeggen hoe u denkt dat de Engelse wedstrijden van het weekend gaan aflopen? Ik houd namelijk van een gokje, maar in Jakarta kan ik eigenlijk nooit iets nuttigs te weten komen. Engelse kranten die te koop zijn, zijn altijd meer dan een week oud."

Ik vond John een grappige man en erg veel moeite was het niet. En dus kreeg ik voortaan iedere week John aan de lijn, die beleefd informeerde naar mijn opvattingen. Ik neem aan dat ik het regelmatig bij het rechte eind had, want hij bleef keurig bellen; seizoen in en seizoen uit.

Begin augustus 1987 kreeg ik opnieuw een telefoontje van John. Of-ie op zaterdag even langs mocht komen, want hij was weer in Nederland om zijn moeder te bezoeken. En bovendien wilde hij mij een mooie traditioneel Indonesische Batik-handwerk-set geven. "Als dank voor de moeite van de afgelopen jaren."

En zo zaten mijn vrouw en ik op een mooie zaterdagmorgen, samen met een grote Indonesische man, aan de koffie. Kletsen over Nederland, Indonesië en - natuurlijk - over voetbal. "O ja", zei hij op een gegeven moment, "Vandaag is op Wembley een erewedstrijd tussen een ploeg uit de op dat moment 100 jaar oude Football League en een ploeg uit de 'Rest van de wereld'. Ik heb maar niet om info gebeld, want het is duidelijk dat de 'Rest van de Wereld' dat wel gaat winnen, met al die sterren." "Dat denk ik niet", wierp ik tegen. "Dat soort erewedstrijden wordt bijna altijd gewonnen door de thuisploeg. Zal nu ook wel het geval zijn, vermoed ik."

John werd even stil, moest een aantal keren slikken en vroeg of - als hij de kosten zou betalen - hij even met Jakarta mocht bellen om zijn weddenschap te wijzigen. Ik zag dat hij lichtelijk in paniek was en gaf toestemming. Een kwartier later (een telefoon met draaischijf gaat nu eenmaal niet zo snel en in Indonesië was een telefoniste niet paraat) was de verbinding tot stand gekomen, en hoorde ik John zeggen dat 'de 50.000 dollar op het Football League-team gezet moest worden, niet op de Rest of the World'.

Nu was het de beurt aan mijn vrouw en aan mij om bleek te worden. Wat? 50.000 dollar? En alleen omdat ik 'het idee' had dat Engeland wel zou winnen. Het koude zweet brak me uit. Dat John om écht geld wedde, dat wist ik. Maar 50.000 dollar op één wedstrijd? Wat als ik het fout had? John was in Nederland en ook in die tijd werden mensen omgelegd voor wel minder dan 50.000 dollar.

Met kloppend hard luisterde ik die middag naar de BBC-radio. Nog nooit was een onbelangrijke wedstrijd zo spannend geweest. Gelukkig werd het al snel 1-0. en daarna 2-0 en 3-0. John was gered. En ik vanzelfsprekend ook.

De telefoontjes uit Jakarta werden in het nieuwe seizoen hervat, maar bleven na oktober ineens uit. Zonder voorafgaand bericht. Zonder waarschuwing. Nooit meer kreeg ik John aan de telefoon. Het kan natuurlijk zijn dat hij als gevolg van al mijn goede tips zo rijk is geworden, dat hij ergens in Indonesië stil is gaan wonen. Maar misschien is het nog waarschijnlijker dat een weddenschap hem fataal is geworden. Wedden om bedragen als 50.000 dollar, dat trekt de aandacht, zeker in Azië.

Kijk! En dat miste ik nou in het rapport van Europol. Dat er 425 spelers en officials tegen de lamp zijn gelopen, werd gisteren bekend gemaakt. Maar het cijfer dat ik nog liever had willen weten, is hoe veel anderen inmiddels 'in het mes' zijn gelopen. Het zou me niet verbazen als dat er beduidend meer zouden zijn dan die 425 valsspelers.

Jan Hermen de Bruijn

Hoofdredacteur ELF Voetbal

Twitter: #DeBruijnELF




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <