Laatste nieuws
21.55Grote schrik om twee Girona-ploeggenoten van Daley Blind: 'Het ziet er slecht uit'
21.55Peter Bosz euforisch na 'beste' wedstrijd van PSV dit seizoen: ‘Heb alleen maar staan klappen’
21.52City doet snel zaken in Brighton: drie goals in 34 minuten, prachtkopbal De Bruyne
21.50Ontketend PSV boekt in Heerenveen grootste uitzege ooit, maar komt er vanavond ook een titel?
21.50LIVE eredivisie | Feyenoord incasseert treffer tegen Go Ahead, PSV kampioen bij misstap Rotterdammers
21.46VI Live: Go Ahead Eagles doet vlak voor rust wat terug tegen Feyenoord
21.45Stralende Veerman geheimzinnig over feestplannen: 'Zeg ik niet!'
21.45PSV is officieus kampioen: zeven redenen achter het succes
21.40De Jong geniet van PSV: 'Misschien wel beste wedstrijd van het seizoen'
21.40LIVE Premier League | ManCity laat er in Brighton geen gras over groeien: drie goals in een halfuur
21.35Vink: 'Dat kleeft een beetje aan Bosz, maar dit PSV is voetballend zo ver...'
21.33Ajax Vrouwen stelt met zege op AZ kampioenschap FC Twente uit
21.32VI Live: Ivanusec lijkt kampioensfeest van PSV met ruim een week uit te stellen
21.30Praat mee op VP: Go Ahead Eagles - Feyenoord
21.25VI Live: Feyenoord scoort in Deventer en houdt PSV vooralsnog van officiële titel
21.24Ajax wint in de rebound van AZ en stelt kampioenschap Twente minstens een week uit
21.24Milan van Dongen roept Bosz terug voor één vraag, die enigszins misplaatst lijkt
21.23PSV-spelers jonassen met Bosz nu kampioenschap officieus is
21.21Michael van Praag komt tot inkeer en biedt zijn excuses aan
21.20Arne Slot is glashelder over zijn toekomst na vraag over interesse van Liverpool
21.18VI Live: Feyenoord tast af in Deventer, De Bruyne kopt zeldzaam raak bij City
21.16'Van Praag komt terug op harde woorden Kroes en maakt excuses op Ajax-bijeenkomst'
21.16De Jong noemt mogelijk kampioensduel PSV 'beste' van het seizoen: 'Ging zó soepel'
21.15PSV veegt vloer aan met Heerenveen, misstap Feyenoord genoeg voor Eindhovense titel
21.10Jubelende Bosz neemt felicitaties in ontvangst: 'Echt goed, waanzinnig goed'
21.10VI Live: Feyenoord tast nog wat af op de Adelaarshorst
21.06Trotse Peter Bosz: "Ik heb in de rust alleen maar staan klappen"
21.05Giménez haakt vlak voor de aftrap geblesseerd af bij Feyenoord
21.05Arne Slot ‘wil graag’ naar Liverpool: ‘Het zal de komende dagen duidelijk worden’
21.00Slot: 'Duidelijk dat ik naar Liverpool wil, ik heb alle vertrouwen in een deal'
21.00Feyenoord moet opstelling door blessure vlak voor aftrap nog wijzigen
21.00PSV passeert in Heerenveen grens van honderd doelpunten
21.00Galavoorstelling PSV gaat aan Eindhoven voorbij: grote stroomstoring legt deel Lichtstad plat
21.00VI Live: Go Ahead Eagles probeert PSV vanavond al officieel titel te bezorgen
20.59'Feyenoord en PSV krijgen enorm bedrag in Champions League, zure appel Ajax'
Resultaten x
Binnenland

'Theo geniet vast mee, ondanks het gesloten dak'

Ze zijn het eens. De mannen met baarden. De mentaliteit bij Vitesse is veranderd. Guram Kashia en Davy Pröpper over een avond vol toevalligheden. Tot zover die bestaan.

02-03-2015 12:15 door Redactie ELF Voetbal

Theo Janssen leunt zaterdag om 17.53 uur tegen een glazen wand in een wandelgang van GelreDome. Hij praat met Ester Bal, voormalig perschef van Vitesse. Tien maanden geleden stonden ze op het veld in Arnhem. "Theo, het is nu aan jou om ervoor te zorgen dat onze club een club blijft. Vitesse heeft een Theo nodig", vertelde Bal op 28 april 2014 in een microfoon. Janssen nam toen afscheid.

Kout en werrum

Een half uur later zitten Janssen en Bal op de hoofdtribune van GelreDome. Vitesse speelt tegen PEC Zwolle. Bal zit naast de weduwe en kinderen van Theo Bos. Op een geel spandoek onderaan de Theo Bos-tribune staat in zwarte letters 28-02-2013 Theo forever in our hearts 28-02-2015. Onderaan de Noord-tribune op een zwart spandoek: Theo voor altijd in ons hart! in gele letters.

'Wij zin de jonges uut Ernem. Eers hebben we het kout en dan weer werrum' van Jofele Japie & de Beunhazen klinkt door de geluidsinstallatie. Een volkslied voor Arnhem uit 1983. Piet Velthuizen lacht en schiet drie keer een bal omhoog. De gesloten dakconstructie raakt hij niet. Velthuizen steekt zijn duim op naar gillende kinderen onderaan de hoofdtribune en gaat met hen op de foto.

Tien minuten later staat de stadionklok op twee grote videoschermen op 4.00 minuten. Een groot deel van de 22.354 toeschouwers staat op en klapt. Voor Theo Bos. Op 28 februari 2013 overleed de oud-speler en -trainer van Vitesse aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Op deze zaterdagavond wordt door de supporters van Vitesse bij GelreDome gecollecteerd voor een borstbeeld van Bos.

Het applaus stopt snel. Voor een seconde of twee. PEC Zwolle scoort. Na 4.00 minuten. Even twijfel en stilte. Dan tot minuut vijf applaus en gezang. "We love you Theo we do." Drie vlaggen met geel-zwarte portretten van Bos en een zwartgekleurde 4 op een gele banner zwaaien heen en weer op de Theo Bos-tribune.

Mooi eerbetoon

"Best apart en tegenstrijdig", zegt Pröpper tegen ELF Voetbal. "Juist op dat moment krijgen we een tegendoelpunt." Pröpper werd verkozen tot man-of-the-match. Hij maakte de winnende goal in zijn 125ste wedstrijd voor Vitesse. In januari 2010 debuteerde Pröpper tegen NEC. Onder Bos.

Bij Vitesse speelt niemand meer met rugnummer vier. De nummer vier van PEC Zwolle is na dit seizoen speler van Vitesse. Maikel van der Werff gaf na de warming-up clubarts Leo Heere van Vitesse een hand. Twee weken geleden werd de verdediger medisch gekeurd op Papendal. Na een kwartier spelen grijpt Van der Werff naar zijn bovenbeen. Handen voor zijn gezicht. In de spelerstunnel slaat hij tegen een wand. Een schreeuw ("Fack") volgt. Twintig minuten later scoort Bertrand Traoré als Van der Werff gedoucht en in trainingspak uit de spelerstunnel loopt.

Een kwartier voor het einde van de wedstrijd zetten tientallen toeschouwers een wit licht aan op mobiele telefoons. "Op een dag als deze denk ik ook even extra aan Theo. Ik bewaar mooie herinneringen aan hem. Mooi dat de supporters hem zo weer eren", aldus Pröpper. PEC Zwolle-trainer Ron Jans loopt dan langs en zegt "mooie goal Davy". Pröpper: "dank u". Op de opmerking van de snel passerende en eveneens bebaarde Dan Mori ("homo Davy") reageerde Pröpper niet.

Iedereen is happy

Een verdieping lager vertelt Kashia in de catacomben van GelreDome over de tegengoal. "Theo Bos heeft er gezien de timing vast even om moeten lachen. Daarboven. Misschien kon hij het niet eens zien door het gesloten dak. Op een dag als deze hebben we het wel even over hem. Hij was een goed mens. Zijn ziel is hier nog."

Kashia drinkt geen glas wijn leeg om de zege te vieren. Herstellen van alcohol drinken duurt langer als je ouder wordt, zegt de Georgiër. Knipoog. "Nee, maar ik ben happy hoor. Iedereen is happy volgens mij." Ook reservekeeper Piet Velthuizen. Hij raakte in de rust het dak, gaf Kelvin Leerdam in de dug-out een high five en stak zijn duim op naar de toeschouwers die applaudisseerden.

Pröpper houdt niet van bier, vertelt hij. In de persruimte drinkt onder meer technisch directeur Mo Allach wel bier. Hij stond vlak voor het einde van de wedstrijd voor de spelerstunnel en poetste de mouw van zijn colbert. Eerst vingers in zijn mond en vervolgens over de vlek wrijven. Allach noemt Pröpper een 'volgroeid product' van de academie van Vitesse.

Bij Vitesse spelen niet langer boys met baarden, maar guys met baarden, legt Kashia uit. "Er is meer een winnaarsmentaliteit ontstaan. Iedereen gaat voor elkaar door het vuur. Het besef is nog meer ontstaan dat punten pakken echt het belangrijkste is. Hoe maakt niet uit. Bij mij niet. Of het nu met mooi voetbal of slecht voetbal is…"

"Wat er is veranderd sinds de winterstop? Wij pakken nu wel punten en scoren meer", aldus de bebaarde Pröpper. "Het is vooral een mentale kwestie geweest. De wil om te winnen is er nu bij veel meer jongens."

Geen stupid risks

Vlak voor de winterstop was er een gesprek. Vitesse stond twaalfde. "Het was crisis. Bepaalde jongens stonden op. Ik noem geen namen. Er moest alleen iets veranderen. We verspeelden veel punten door te aanvallend te spelen, met stupid risks. Soms moet je really really ugly winnen. Zoals Chelsea ook kan", zegt Kashia. Een brede lach.

"De laatste tien minuten tegen PEC waren niet om aan te zien. Wij schoten alles weg. Het gaat om de punten. De technische staf is zich daar ook van bewust. Natuurlijk willen we graag met mooi voetbal winnen. Maar dat kan niet altijd. Als we blijven winnen heeft niemand klachten lijkt me."

"PSV staat nog wel heel ver weg he", vertelt Pröpper. Hij grinnikt. "We willen zo hoog mogelijk eindigen. Het wordt tijd dat Vitesse weer eens Europees voetbal gaat spelen. Dat zou mooi zijn."

Sterker collectief

Pröpper is volgens Kashia really good. "Davy is in de Eredivisie één van de beste spelers. Ik zou hem een negen geven voor deze wedstrijd. Hij scoort niet alleen, maar wint ook negentig procent van zijn persoonlijke duels. Daarmee helpt Davy ons ook als verdediging. We werken weer voor elkaar. Vorig seizoen won Piazon wedstrijden voor ons en het jaar daarvoor Bony. Nu zijn we meer een collectief. We zijn nu niet afhankelijk van één speler. Maar Davy is wel heel belangrijk."

"Vorig seizoen was er na de winterstop geen teamspirit meer. Er was onvrede en woede. Nu accepteert iedereen elkaar en we luisteren naar elkaar. Wie weet waar het eindigt. Onze zesde zege op rij", lacht Kashia. "We hebben een geweldige maand achter de rug. Die lijn moeten we doortrekken. Theo Bos geniet vast mee van de resultaten. Ondanks het vanavond gesloten dak."




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <