Laatste nieuws
20.20Spectaculaire climax in Engeland: wat doen City en Liverpool na overtuigende zege van Arsenal?
20.20LIVE eredivisie | Twente moet nog oppassen: Almere vanuit het niets terug in de wedstrijd
20.17VI Live: Almere City knokt zich terug, PSG zet titelaspiraties kracht bij
20.15'Feyenoord denkt ook aan 'één van de meest geschoolde trainers in Eredivisie''
20.15Van 't Schip heeft geen plek voor Van den Boomen in basis Ajax
20.15LIVE eredivisie | Ajax in 4-3-3-formatie tegen Excelsior, Van den Boomen gepasseerd
20.05Wanneer krijgt PSV de kampioensschaal uitgereikt als Feyenoord punten morst in Deventer?
20.03VI Live: Twente verdubbelt de score, PSG zet titelaspiraties kracht bij
19.55Graham Potter opnieuw in beeld bij Ajax
19.50The Athletic komt met duidelijkheid: Liverpool biedt nog geen tien miljoen euro voor Slot
19.50Vitesse nog altijd in gevaar: 'Zou zomaar kunnen dat er nog wat aankomt'
19.50Praat mee op VP: Ajax maakt basiself bekend, Van 't Schip passeert Van den Boomen
19.47Van 't Schip passeert Van den Boomen en houdt vast aan succesformatie
19.45Koeman praat met De Jong en Memphis: 'Niet nu al een streep doorheen zetten'
19.41Column Vivianne Miedema | Als trainer van mijn broertje was Arne Slot al heel duidelijk
19.40Ajax druk bezig met nieuwe trainer: ‘Potter is vandaag of morgen in Amsterdam’
19.40'Ajax geeft gas: belangrijkste trainerskandidaat vandaag of morgen in Amsterdam'
19.33Een wedstrijd in LaLiga bijwonen? Tickets al beschikbaar vanaf 40,- euro!
19.31‘Real Madrid-middenvelder Bellingham is aan het daten met Nederlands topmodel’
19.25Meer slecht nieuws bij Vitesse: 'Gaan klappen vallen in selectie en op kantoor'
19.25Als Feyenoord per se een Nederlander wil strikken voor Slots erfenis, vallen twee eredivisiecoaches op
19.25VI Live: primeur voor scorende Kjølø, PSG zet titelaspiraties kracht bij
19.10Buitenspel: Superster Bellingham vindt liefde bij Nederlands model en influencer
19.10Koeman: ‘Hun belang voor het team is reden om ze niet af te schrijven’
19.07Louis van Gaal naar voren geschoven om ‘treinramp’ bij Ajax te voorkomen
19.00Van Polen licht PEC-selectie in over afscheid: 'Begon na Ajax-uit te twijfelen'
19.00'Slot wil zelf dolgraag naar Liverpool: contractvoorwaarden worden besproken'
19.00Vitesse bevestigt gesprekken met Van den Brom: coach wil alleen met toezeggingen
18.57VI Live: Kjølø schiet FC Twente van grote afstand op voorsprong
18.49Alex Pastoor gaat mogelijk totaal iets anders doen dan profclub coachen
18.46Ronald Koeman schrijft Frenkie de Jong en Memphis Depay nog niet af voor EK: ‘Vooralsnog reken ik op ze’
18.46VI Live: FC Twente wil tegen Almere volgende stap zetten richting voorronde CL
18.45Hoopgevende beelden: Malacia plaatst video vanuit de gym na lange radiostilte
18.35Milan na twee dagen over woede heen: 'Van harte, Internazionale'
18.35Geen kampioenskriebels bij Bosz, die rouwt om blessure Dest: 'Allemaal kapot van'
Resultaten x
Buitenland

Büttner houdt hoop: 'Dromen vaker uitgekomen'

Op 25 hoog in een appartement in Moskou ligt Alexander Büttner op een leren sofa. Nederland-Turkije staat op. Op het plasmascherm aan de muur. Hij had erbij willen zijn. In de ArenA. Het Kremlin en het Rode Plein bepalen voorlopig zijn uitzicht. Büttner (26) geeft de moed niet op.

30-03-2015 17:45 door Redactie ELF Voetbal

Een zaterdagavond in Moskou. Koplampen op de driebaanswegen lichten de duisternis op. Zoals elke avond. Reclamezuilen van restaurants, winkels, discotheken en kantoorgebouwen kleuren de Russische hemel. Hoog boven het straatbeeld kijkt Büttner vanuit zijn appartement uit over ??????. Hoofdstad van Rusland, gelegen tussen de rivieren Wolga en Oka. 136 meter boven de waterspiegel.

Het nieuwe appartement van Büttner ligt iets hoger. In Moscow City. Hart van de metropool. "Ik kan hier alles zien. Het Kremlin, het Rode Plein… Echt heel mooi. Voor mensen die hier nooit zijn geweest is Moskou te vergelijken met New York: zo groot en druk. Het is een betonnen doolhof. Overal waar je kijkt hoge gebouwen. Ik heb me nog geen dag verveeld. Echt geweldig. En als ik even niets te doen heb kijk ik films of series. Ik heb ook alle tv-zenders", vertelt Büttner tegen ELF Voetbal.

Nieuw thuis

Een paar maanden sliep hij in een van de vele luxueuze suites in het Ritz Carlton. Teamgenoten Balázs Dzsudzsák, Stanislav Manolev en Mathieu Valbuena 'woonden' daar ook tijdelijk. Dan gingen ze met Dzsudzsák achter het stuur in de auto naar het trainingscomplex van Dynamo Moskou in Novogorsk, een voorstad van Moskou. Büttner vertelt dat de Hongaar niet bang was in het verkeer. Maar zij wel.

"Het verkeer is een grote chaos. Er zijn wel verkeersregels, maar niemand houdt zich daar aan. Ik heb nu een chauffeur die mij overal naartoe brengt. Een hele aardige man die goed Engels spreekt. Hij helpt mij als ik iets niet snap. Hij rijdt iets rustiger dan Dzsudzsák, ha ha. De taal is nog moeilijk, maar ik probeer het te leren. Dat is wel handig als je ergens woont en werkt. In de supermarkt red ik me nog. Veel producten staan in het Engels en het Russisch aangegeven. Dan weet je wat je pakt."

Vorige week was de Doetinchemmer terug in Nederland. Voor even. In de regen. Dat verandert niet. Het weer in Moskou levert overigens niet veel meer zonuren op. Büttner pakt geregeld het vliegtuig naar Nederland. Als hij niet hoeft te voetballen. "We hadden deze week een paar dagen vrij vanwege interlands. Ik heb familie en vrienden bezocht. Ze komen ook vaak deze kant op. Mijn vriendin is alles in orde aan het maken om volgende week hier naartoe te verhuizen. Alle papieren worden in orde gemaakt."

Een groot feest

Nu woont hij nog samen met beste vriend Basir. "Hij is meegekomen naar Moskou. Als vrienden en familie naar Moskou komen neem ik ze natuurlijk mee naar het Rode Plein en het Kremlin. Er is zoveel historie in deze stad. Jordy Buijs van Heerenveen was hier laatst nog. Hij wilde eigenlijk niet meer weg. Er is zoveel te doen hier."

"Ik weet inmiddels waar de goede restaurants zitten. Dat zijn er echt ontzettend veel. Sommige restaurants zitten op zestig of zeventig hoog. Echt niet normaal, dat uitzicht. Bij restaurant Sixty, zestig hoog, zetten ze om het uur de muziek heel hard aan en dan gooien ze de ramen open. Nee, geen maffiapraktijken, ha ha. Het is dan een groot feest."

De vooroordelen over Moskou zijn bekend. Van maffia, politiek en corruptie krijgt Büttner niet veel mee. Soms ziet hij wel vreemde dingen. "Auto's onder politiebegeleiding die hard voorbij rijden of auto's zonder nummerborden. Dan weet je wel hoe laat het is. Ik ben bekend met de vooroordelen over Rusland. In het dagelijks leven krijg ik daar niet veel van mee. Het nieuws over de politiek en Poetin zie ik op tv. Verder gaat dat langs mij heen. Ik richt me alleen op voetbal. Ik ga vanuit huis naar de club en weer terug. Of ik doe boodschappen en ga 's avonds lekker ergens eten."

Oude vrienden

????????? ???????. Zo wordt zijn naam in cyrillisch  geschreven. ??????? staat op de achterkant van zijn witte of blauwe shirt bij Dynamo Moskou. De club van de Russische oligarch en miljardair Boris Romanovich Rotenberg. Een goede bekende van president Vladimir Poetin en het Kremlin. Sinds vorig jaar zomer speelt Büttner voor de 11-voudig kampioen van Rusland. Van Manchester United naar Dynamo Moskou, van Engeland naar Rusland.

"Soms sta ik er nog bij stil wat me allemaal is overkomen. Wie kan zeggen dat hij van Vitesse naar Manchester United is gegaan? Alleen ik. Ik heb de kansen gepakt die ik kreeg en heb daar ook heel hard voor gevochten. Eerst bij Vitesse, daarna bij Manchester United en nu bij Dynamo Moskou. Ik leef in een wereldstad waar ik volop geniet. Wat de mensen zeggen maakt mij niet uit. Ik leef mijn dromen na. Daar is toch niets mis mee?", zegt Büttner.

De inwoners van Moskou herkennen hem. Ook al heeft hij vaak een grote baseball cap op. Een van zijn velen. "Ik denk vooral door mijn verleden bij Manchester United. Veel mensen zeggen dat ik niet ben geslaagd ben in Engeland, maar ik heb toch twee jaar met de beste spelers van de wereld gespeeld. Die ervaring pakt niemand mij meer af. Robin van Persie is een goede vriend geworden. Ook Ashley Young, Tom Cleverley en Danny Welbeck spreek ik nog geregeld."

Nog op de radar

In Moskou heeft Büttner nieuwe vrienden. "Ik ben heel close geworden met Douglas. We kenden elkaar uit onze tijd in de Eredivisie. Maar in Moskou zitten zijn we goed bevriend geraakt. Ik kom best vaak bij hem en zijn familie. Hij is net opnieuw vader geworden. Soms kijken we voetbal of eten we samen. Dan gaat het inderdaad ook weleens over het Nederlands elftal."

Bert van Marwijk en Louis van Gaal gaven de voorkeur aan andere spelers. Net als Guus Hiddink. "Maar we hebben allebei hoop dat we er eens bij komen", zegt Büttner. "Als Douglas topfit is, is hij echt een aanwinst voor Oranje. Hij is fysiek zo sterk én kopsterk. Dat weet iedereen uit zijn tijd bij FC Twente. Douglas wordt alleen maar beter, merk ik tijdens trainingen en wedstrijden."

Het niveau in de Russische Premjer Liga wordt onderschat, vindt Büttner. "Dat zei Quincy Promes laatst ook nog. Het niveau is echt hoog. Hoger dan in Nederland. En ik speel nagenoeg alles bij Dynamo Moskou. Soms krijg ik een wedstrijdje rust. Ik heb niet het idee dat ik in Rusland buiten de radar van de KNVB blijf. Dat blijkt. Quincy zit ook weer bij het Nederlands elftal. Ik heb laatst nog tegen hem gespeeld. We spreken weleens af om ergens wat te drinken of te eten. Quincy is een hele goede gozer. Ik vind het mooi dat hij nu bij het Nederlands elftal zit."

De ontmoeting

Op 11 december 2014 kwam Büttner bondscoach Guus Hiddink tegen. In de wandelgangen van het Philips Stadion. Rond het Europa League-duel met PSV. De linksback speelde toen niet mee vanwege een knieblessure. "De bondscoach en ik hebben toen even gezellig gekletst. Even snel. Nee, niet over het Nederlands elftal. Over van alles en nog wat. Over het leven in Rusland in dat we allebei uit de Achterhoek komen. Dat soort dingen."

Het gesprek leverde geen invitatie op voor de interlands tegen Turkije en Spanje. "Ik heb verder ook geen contact met de technische staf van Oranje. Ik kan elke keer blijven zeggen dat ik bij het Nederlands elftal hoor, maar ik moet gewoon mijn best blijven doen. Dan is het toch aan de bondscoach of ik erbij kom. Ik hoop natuurlijk dat ik eens een kans krijg. Het blijft voorlopig een droom. Maar die van mij zijn vaker uitgekomen."




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <