Laatste nieuws
20.40Ajax zorgde in 2017 voor complete verbazing bij AZ-verdediger Wouter Goes
20.33Driessen heeft Kroes-nieuws: 'De kans op een terugkeer is groter geworden'
20.30LIVE KKD | Roda JC razendsnel op voorsprong tegen De Graafschap, ook FC Dordrecht slaat weer toe
20.30Hoe gaat het nu met? 10 voormalig transfertargets van Feyenoord
20.22Boilesen wilde stoppen: 'Had duistere gedachten'
20.13'Real Madrid-icoon zwaait na veertien jaar trouwe dienst af'
20.10Vitesse krijgt achttien punten in mindering en is officieel gedegradeerd
20.08Hans Kraay ziet Robin van Persie liever bij een andere club dan Heerenveen
20.05Volledige focus: finalist Hancko kan ogen niet van KNVB Beker afhouden
20.02Goed nieuws voor Arsenal en Nederland: Arteta kondigt rentreedatum Timber aan
19.56Datum van Timber-rentree bekend: 'Hij ziet er goed uit, dit is de laatste stap'
19.51Manchester United heeft nieuwe technisch directeur, maar niet alle partijen zijn blij
19.50Verweij onthult: 'Hij heeft van Ajax gehoord dat een vertrek onbespreekbaar is'
19.43Valentijn concludeert: ‘De kans op een terugkeer van Kroes is groter geworden’
19.36Gitzwart Vitesse-nieuws bereikt het buitenland: 'Ongekend, klap in het gezicht'
19.30Ajax schept duidelijkheid over wie taken Alex Kroes voorlopig overneemt
19.29Vitesse komt met openhartige video na degradatie
19.26Johan Derksen ziet bargast uit het niets opstaan en wordt live in Vandaag Inside verrast
19.15Praat mee op VP: FC Den Bosch - NAC Breda
19.15Hoe gaat het nu met? 10 voormalig transfertargets van Ajax
19.08Slot en Hancko zien bekerfinale niet als allesbepalend
19.07Verweij tipt Ajax: ‘Sutalo verkopen voor 15 miljoen en hem kopen voor 5 miljoen’
18.58‘Nacho hakt knoop door en gaat Real Madrid na 22 jaar verlaten’
18.55Boussaboun lyrisch: 'Beste van de Eredivisie, Feyenoord moet jackpot vragen'
18.45De EK-selectie van Duitsland: dit zijn de spelers die kans maken
18.39Jurriën Timber kent datum dat hij eerste wedstrijdminuten mag maken
18.39Jurriën Timber maakt maandag rentree bij beloften Arsenal
18.38Verweij onthult: Ajax heeft duidelijk plan met Brian Brobbey komende zomer
18.32Strenge licentiecommissie is zegen voor Vitesse en het hele Nederlandse voetbal
18.30Feyenoord op zijn hoede voor NEC, dat in bekerfinale hoopt op 'wedstrijd van ons leven'
18.28Slot roept Feyenoord-fans op: 'Die 17,5 duizend gaan het bepalen'
18.23Supporters reageren verontwaardigd op poëtisch filmpje van Vitesse: ‘Ongepast!’
18.18Sturing reageert op catastrofaal nieuws: 'Wie niet meer wil, moet zich melden'
18.15'Frenkie de Jong in de belangstelling van Bayern München'
18.03KNVB geeft tekst en uitleg bij grootste puntenstraf ooit: 'Uitzonderlijke ernst'
Resultaten x
Buitenland

Heizeldrama: een van de grootste voetbalrampen ooit

Het HEIZELDRAMA. Het is anno 2015 nog steeds één van de meest dramatische gebeurtenissen uit de historie van het voetbal. De ramp vond vandaag exact 30 jaar geleden plaats.

29-05-2015 15:50 door Redactie ELF Voetbal

Op 29 mei 1985 vielen liefst 39 doden te betreuren en ruim 400 gewonden. Nog voor er een bal werd getrapt in de Europa Cup-finale tussen Juventus en Liverpool vonden er in het Brusselse voetbalstadion zware rellen plaats. In de blinde paniek die toen ontstond, vertrapten vele fans elkaar. Ook kwamen ze om door verdrukking.

Tot nok toe gevuld

Het stadion was met 58.000-60.000 toeschouwers tot de nok toe gevuld, met meer dan 25.000 supporters per team. De twee delen achter de goals voorzagen allebei in staanplaatsen, en waren verdeeld in drie vakken. Het 55 jaar oude stadion verkeerde echter door achterstallig onderhoud in slechte staat, en op sommige plaatsen brokkelden delen af; de losse stenen zouden gebruikt kunnen worden als wapen.

Veel supporters hadden in de loop van de dag gedronken en er waren in Brussel al relletjes geweest. Deze bereikten hun hoogtepunt kort voor de start van de finale. De sfeer in het stadion was zeer grimmig, er waren overal rellen en de politie had de situatie met moeite onder controle. Daarbij kwam dat de ene helft van het stadion onder verantwoordelijkheid van de Brusselse politie, en andere helft onder verantwoordelijkheid van de rijkswacht stond.

Radio's niet compatibel

Er was in die periode geen enkele coördinatie op het terrein, de radio's waren niet compatibel en er ging nog veel meer mis. Het liep helemaal verkeerd toen Italiaanse supporters de stomdronken Engelsen in het aangrenzende vak ophitsten, waardoor de politie een eerste charge moest uitvoeren op de scheiding tussen de twee vakken. De politie kwam echter met veel te weinig manschappen tussenbeide.



Bij het naderen van de aftrap werd het stenen gooien heviger. Een groep fans van Liverpool stormde over de tribunes en brak uiteindelijk door het hekwerk dat hen van vak Z scheidde. In paniek omdat ze geen kant uit konden, renden de supporters van Juventus naar de zijkant van het vak, waar ze probeerden om over de muur te klimmen om te ontsnappen.

Vielen naar beneden

Hoewel veel mensen wisten te ontkomen, kon de muur de enorme druk van de Italianen niet aan, waardoor deze omviel: vele supporters vielen naar beneden, anderen werden vertrapt in de menigte. Het bleek uiteindelijk de muur te zijn die de meeste slachtoffers maakte: 39 mensen overleden en honderden raakten gewond. Lichamen werden weggedragen op delen van het hekwerk en buiten op hopen gelegd, waar ze met grote voetbalvlaggen werden afgedekt.

De helikopters waarmee de politie en hulpdiensten kwamen aanzetten, bliezen de vlaggen echter weg en de situatie werd steeds chaotischer. Uit wraak voor de gebeurtenissen die zich in vak Z hadden afgespeeld, ontstonden rellen aan de kant waar de supporters van Juventus zaten. Zij baanden zich een weg omlaag en probeerden de andere kant te bereiken, maar dit werd door de politie tegengehouden. In een twee uur durende strijd gingen fans van Juventus de politie te lijf met stenen, flessen en vuurwerk.

Wedstrijd toch door

Miljoenen tv kijkers over de hele wereld waren getuige van een van de grootste voetbalrampen uit de geschiedenis. Toen de wedstrijd uiteindelijk begon, was de politie nog steeds bezig met de supporters van Juventus, en zij bleef gedurende de hele wedstrijd rondom het veld aanwezig.

Ondanks de ramp ging de wedstrijd toch van start, omdat men dacht dat het anders nog verder zou escaleren. Beide aanvoerders spraken met het publiek en riepen hen op tot kalmte. De spelers wisten dat er supporters waren omgekomen, ook al was het onduidelijk hoeveel slachtoffers er waren. Er werd gezegd door sommige supporters dat het pas na de wedstrijd duidelijk werd dat er mensen waren omgekomen.

Geen penalty voor Liverpool

Juventus won met 1-0 door een penalty gescoord door Michel Platini. Er was wel degelijk een groot feest op de tribune en op het veld. De overtreding werd overigens buiten het strafschopgebied gemaakt. In de tweede helft werd er onterecht geen penalty aan Liverpool toegekend. Achteraf werd er gezegd dat de scheidsrechter misschien Juventus moest laten winnen, zodat er niet nog meer onrust zou komen.

Aan het einde van de wedstrijd vierden de Juventus-spelers midden op het veld hun overwinning. Het was duidelijk dat ze op dat moment nog niet wisten hoe groot de tragedie was. Er werd echter geen beker uitgereikt.
 




Platini

Toenmalig matchwinner Michel Platini, tegenwoordig voorzitter van de UEFA, keek vandaag terug op die bewuste dag. "Dertig jaar geleden speelde ik een Europese finale in het Heizelstadion en ook vandaag laat die wedstrijd me niet los. Ik krijg het maar niet uit mijn gedachten, net zoals dat het geval zal zijn bij alle andere aanwezigen die dag, bij zij die een dierbare verloren en bij degenen die alles in enkele verschrikkelijke minuten zagen veranderen."

"Dertig jaar later ben ik UEFA-voorzitter en we werken elke dag keihard om zulke verschrikkelijke gebeurtenissen nooit meer te laten gebeuren." Het Heizeldrama is vrijdagochtend herdacht bij het Brusselse Koning Boudewijnstadion. De aanwezige supporters van Juventus konden hun tranen niet bedwingen toen de namen van de slachtoffers werden voorgelezen en er 39 witte ballonnen werden opgelaten.



Het stadion heeft inmiddels een andere naam, maar de tragedie die zich daar voltrok, staat menigeen nog op het netvlies. Precies dertig jaar geleden veranderde het Heizelstadion in Brussel, tegenwoordig Koning Boudewijn Stadion geheten, in een sinistere en lugubere plek.

Juventus staat zaterdag 6 juni wederom in de finale van het belangrijkste Europese toernooi, dan is FC Barcelona de tegenstander.




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <