Laatste nieuws
21.15Van 't Schip schept duidelijkheid over Ajax-toekomst: 'Met de clubleiding in gesprek'
21.10Strand Larsen zegt sorry tegen Celta-fans: 'Dit misverstand doet mij pijn'
21.10PSV hoeft niet te vrezen voor exit: 'Hij wil revanche volgend seizoen'
21.00'Ik ben te vroeg gestopt, maar wij hielden van het leven naast het voetbal'
20.55Brugts met Barcelona naar halve finales Champions League na overtuigende zege op SK Brann
20.46Esmee Brugts met FC Barcelona naar laatste vier in Champions League
20.46FC Barcelona-trainer Xavi is leugens zat en klaagt twee journalisten aan
20.45‘Ajax houdt PSV-target Debast in de gaten, maar ondervindt stevige concurrentie’
20.45Feyenoord strikt sponsor uit Qatar voor miljoenendeal
20.40Steun voor veroordeelde Brenet: 'Voetballers zijn ook maar gewoon mensen'
20.36Brugts helpt titelhouder Barcelona naar halve finale CL
20.33Deens talent ging ook op proef bij Man United: 'Maar Ajax is het beste voor mij'
20.31Stiefzoon Patrick Kluivert: ‘Mensen noemen Clarence Seedorf homofoob, maar...’
20.07Concurrent Maatsen mist restant seizoen, straf voor Den Bosch-fans
20.05Oud-ploeggenoot walgt van Alves en Robinho: 'Als het mijn dochter was...'
19.44'Barça schrapt vier kandidaten en blijft hopen op Xavi'
19.37Derksen lacht om mogelijke opvolger Van 't Schip: 'Dat is toch een wielrenner?'
19.35Gedrag Vinícius gekraakt: 'Het is elke wedstrijd raak, daar moet hij aan werken'
19.34AZ verlengt contract met aanvoerder Van Lunteren
19.34Feyenoord sluit akkoord met Qatarese sponsor en sleept ‘miljoenendeal’ binnen
19.07AD: Feyenoord strikt partner uit Qatar voor 'miljoenendeal'
19.0016 mogelijke opvolgers van John van 't Schip bij Ajax op een rij
18.48Nieuws uit Italië: Ajax komt uit bij voormalig PSV-target voor verdedigende impuls
18.44Köcku in genade aangenomen bij Schmidt: ‘Dit is nooit zijn intentie geweest’
18.43Mauro maakt zich geen zorgen bij PSV: 'Gaan daar later dit voorjaar naar kijken'
18.41Kökçü keert na kritisch interview terug in wedstrijdselectie Benfica
18.37'Manchester United hoort vraagprijs voor twee transferdoelwitten'
18.34Hoeness: 'Het wordt moeilijk, zo niet onmogelijk om Alonso te halen'
18.22Alblas stopt na nieuwe kruisbandblessure: 'Zullen het nooit weten'
18.22Kökcü en Schmidt sluiten vrede: 'Niet zijn intentie om ruis te veroorzaken'
18.22Ervaren FC Utrecht-back staat voor vertrek na aantrekken Horemans
18.11Eredivisionist (29) scheurt kruisband voor de derde keer en beëindigt carrière
18.05Wilde John van ’t Schip zelf wel stoppen, en waarom is haast geboden voor Ajax? Vier vragen en antwoorden
18.02Van 't Schip over motivatie spelers: 'Willen zich laten zien om transfer te maken'
17.59Schouten onthult rituelen op een wedstrijddag: 'Dat doe ik al jaren'
Resultaten x
Buitenland

Mourinho & Wenger, de kleurrijkste vijanden van het topvoetbal

JOSÉ MOURINHO en ARSÈNE WENGER, één van die twee heren nipt zondagavond aan de champagne met een nieuwe Community Shield op zak. Maar wie? Wint Chelsea of toch weer Arsenal?

01-08-2015 11:00 door Redactie ELF Voetbal

Heel Engeland leeft al weken toe naar wat morgenmiddag (16:00 uur) staat te gebeuren. In het Wembley Stadium in Londen neemt landskampioen Chelsea het op tegen FA Cup-houder en huidig eigenaar van de Community Shield, Arsenal. Een duel dat door de twee managers een extra lading heeft gekregen, want sinds jaar en dag kunnen Mourinho en Wenger elkaar niet zien of luchten.

2005

Al in 2005 gebruikten, of beter gezegd misbruikten, Mourinho en Wenger de media om elkaar op scherp te zetten. Zo liet Wenger zich in februari 2005 kritisch uit over de schaarse hoeveelheid Engelsen in de selectie van Chelsea. "Chelsea is geen Engels team. Hoeveel Engelse spelers hebben zij zelf opgeleid? Eentje maar, John Terry." In augustus van dat jaar volgde de volgende sneer. "Ik weet dat we in een wereld leven waarin louter winnaars en verliezers zijn. Echter, als een sport het toejuicht dat teams als Chelsea weigeren om het initiatief te nemen, dan is de sport in gevaar."

- In oktober 2014 verloor Wenger zijn verstand toen hij Mourinho een duw gaf.

In de zoektocht naar een pikante quote dropten de journalisten de uitspraken van Wenger bij Mourinho, met een reactie van de flamboyante Portugees tot gevolg. "Wenger heeft een probleem met ons en ik denk dat hij iemand is die jullie in Engeland een voyeur noemen. Hij is iemand die graag naar andere mensen kijkt. Er zijn mensen die, wanneer ze thuis zijn, met een grote telescoop in de huizen van andere mensen kijken om te zien wat daar gebeurt. Wenger moet ook één van die mensen zijn, het is een ziekte", aldus Mourinho tijdens zijn eerste periode bij Chelsea (2004-2007).

2007

"Mourinho gedraagt zich respectloos en is de controle en de realiteit kwijt. Als je succes aan stomme mensen geeft, dan maakt dat ze soms nog stommer en niet intelligenter." Was getekend, Wenger. Na de verloren League Cup-finale van 2007 (2-1, twee doelpunten van Didier Drogba en één van Theo Walcott) uitte de 65-jarige Fransman zich opnieuw toen een verslaggever hem om een felicitatie voor Mourinho vroeg. "Als je managers met elkaar wilt vergelijken, dan moet je ze hetzelfde materiaal geven en over vijf jaar vragen wie met dat materiaal het meeste heeft bereikt."

Opvallend aan de League Cup-finale van 2007, die in de slotminuut ontvlamde met rode kaarten voor John Obi Mikel (Chelsea), Kolo Touré en Emmanuel Adebayor (beiden Arsenal), was dat de wedstrijdselectie van Chelsea over meer Engelsen beschikte dan die van Arsenal. Mourinho selecteerde John Terry, Wayne Bridge, Frank Lampard en ex-Gunner Ashley Cole, terwijl Wenger een beroep deed op Justin Hoyte en Walcott. "In tegenstelling tot Arsenal hebben wij succes en dat succes hebben wij verkregen met de hulp van Engelse spelers." Nee, geef Mourinho niet de kans op een verbale strijd.

2008

Mourinho in april 2008: "De Engelsen houden veel van statistieken. Wisten jullie dat Wenger slechts vijftig procent van zijn wedstrijden in de Premier League heeft gewonnen?" Op het moment van die uitspraak had de nu 52-jarige trainer Chelsea al verlaten. In 2007 ontstond onenigheid met het bestuur en eigenaar Roman Abramovich. De Russische miljardair eiste aanvallend en dominant voetbal, terwijl Mourinho een defensieve speelstijl ten uitvoer bracht. Ook was er onenigheid over Andrei Shevchenko. Mourinho liet de aankoop van veertig miljoen euro niet tot nauwelijks spelen.

2014

Na een Champions League-winst met Internazionale en een roerige periode bij Real Madrid keerde Mourinho in juni 2013 terug bij Chelsea, waar men de landskampioenschappen van 2005 en 2006 nog niet vergeten was. Binnen de kapitaalkrachtige club wordt Mourinho gezien als een levende legende, maar daarbuiten… Mourinho mag dan een halve wereldreis hebben gemaakt, Wenger is de uitlatingen van zijn aartsrivaal nog niet vergeten. Arsenal slaagde er in de tussentijd geen enkele keer in om een prijs te pakken. Het laatste zilverwaar: de FA Cup van 2005 in het Millennium Stadium.

'Specialist in failure'

"Wenger is een specialist in falen", counterde Mourinho nadat hij eens te meer werd geconfronteerd met uitspraken van Wenger. In zijn eerste seizoen na zijn terugkeer weigerde Mourinho Chelsea als een titelkandidaat te zien. Hij noemde Manchester City en Liverpool de racepaarden van de Premier League, Chelsea was de kleine pony die de stal pas over een jaar mocht verlaten om mee te racen met de grote jongens. Creatieve beeldspraak, maar volgens Wenger was Mourinho bang om te falen. De reactie van Mourinho: "Hij faalt. Als ik acht jaar niets win, dan vertrek ik en blijf ik voorgoed weg."

Wat opviel na de comeback van Mourinho bij Chelsea was dat hij tweevoudig Chelsea-speler van het jaar Juan Mata op de bank zette. Dit was tegen het zere been van het publiek. In januari 2014 werd Mata voor 45 miljoen euro verkocht aan Manchester United, wat eveneens leidde tot een reactie van Wenger. "Ze verkopen een goede speler aan een directe concurrent, terwijl ze dit seizoen niet meer tegen Manchester United spelen. In een respectvolle competitie horen dit soort dingen niet te kunnen, al begrijp ik wel dat Chelsea het doet. Het is niet zo dat ze hiermee de regels overtreden."

Mourinho: "Wenger klaagt en dat is normaal, want dat doet hij altijd. Normaal gesproken hoort hij blij te zijn wanneer Chelsea een speler als Mata verkoopt, maar het zit in zijn aard om te klagen. Ik denk dat het oneerlijk en respectloos is dat zijn team altijd op de beste dagen mag spelen." Afgelopen week liet Mourinho opnieuw van zich horen, ditmaal met een kritische blik naar het aankoopbeleid van Arsenal. "Als je de bedragen van de topclubs over de afgelopen vier jaar optelt, dan denk ik dat je iets verrassends tegenkomt. Wenger, pak eens een rekenmachine."

2015

Arsenal nam deze zomer Petr Cech over van Chelsea. De 33-jarige Tsjech, jarenlang een icoon op Stamford Bridge en bepalend in de gewonnen Champions League-finale van 2012, verloor bij The Blues de concurrentiestrijd van Thibaut Courtois. "Zij hebben een fantastische doelman gekocht en dat is een positie die heel belangrijk voor een team is. En tel daarnaast de bedragen voor Calum Chambers, Mathieu Debuchy, Mesut Özil en Alexis Sánchez eens op. Dan krijg je misschien een verrassing."

Mourinho stond in totaal veertien keer tegenover Wenger en verloor nog nooit. In aanloop naar de strijd om de Community Shield herinnerde de pestkop zijn rivaal aan die statistiek. "Ik denk dat ik mezelf zou afvragen: hoe komt dit toch? Ik zou het proberen te beantwoorden en niet eens vanwege de mentale blokkade, maar om een andere manier te vinden. Een manier waarop mijn elftal wel kan winnen. En natuurlijk om de redenen te vinden waarom het niet werkt wat ik doe. Ik zou er niet tegen kunnen om zo lang niet te winnen van een rivaal, ik zou het niet volhouden."

De Chelsea-trainer verwacht een andere finale dan vorig seizoen, toen Arsenal met 3-0 te sterk was voor Manchester City. "Vorig seizoen won Arsenal de Community Shield tegen kampioen Manchester City, maar ik denk niet dat het met elkaar in verband staat." Tja. Eén ding is zeker, er staat ons zondagmiddag wat te wachten in het Wembley Stadium. Topvoetbal, een prijsuitreiking en na afloop persconferenties met Mourinho en Wenger. Dat wordt smullen!




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <