Laatste nieuws
09.25‘Ajax-flop bij AS Roma in beeld om Lukaku te vervangen'
09.21Mooie worden voor Henderson vanuit Engels kamp: 'Hij is een soort rolmodel'
09.15Column: ‘Dan heeft heel Nederland ineens tijd voor dat interview van Geertruida’
09.10Coach van Oranje-keepster Kop de laan uitgestuurd wegens vermeende relatie
08.55'Iedereen werd gek van Ten Hag, het heeft maanden gepiept en gekraakt'
08.50Alles over de zinderende titelstrijd in de Premier League
08.50Tien duels tot Premier League-ontknoping: Arsenal, Liverpool of Manchester City?
08.41Jetlag of niet: Endrick scoort na heldenrol bij Brazilië ook voor Palmeiras
08.35PSV vreesde voor snel vertrek Lang, maar transfer om één reden onwaarschijnlijk
08.35VZ Kort: Uitsupporters NEC niet welkom bij Gelderse derby in Arnhem
08.30Jong PSV kan op zoek naar nieuwe trainer: Boessen kondigt aan te stoppen
08.27UEFA garandeert spektakel in nieuwe Champions League, ook voor generatie Z
08.25Veiligheid niet te waarborgen in stadion Vitesse: derby zonder supporters NEC
08.20'Veiligheid niet te waarborgen: geen NEC-fans welkom bij Gelderse derby in Arnhem'
08.18Boessen na dit seizoen geen hoofdtrainer meer van Jong PSV
07.58'Ajax hoort 'slechte geluiden' uit de markt: komst van Vivell onwaarschijnlijk'
07.55Deze rol gaat John van 't Schip na dit seizoen vervullen bij Ajax
07.40Qucee dicht Geertruida grote toekomst toe: 'Maar bij Feyenoord blijven geen straf'
07.30Voetbal op tv: volle KKD-avond met kraker in Den Haag en Benfica in actie
07.25De Telegraaf: Lijnders een optie bij zoekend Ajax, maar niet als hoofdcoach
07.25Bellingham ziet Henderson als rolmodel: 'Probeer veel naar hem te luisteren'
07.15'Barcelona schrapt vier kandidaten van wensenlijst en blijft hopen op Xavi'
07.11In sneltreinvaart van de KKD naar grootste stadions van de wereld: dit is het verhaal van Sam Beukema
07.10'Bayern denkt aan combinatie Zidane-Ribéry voor opvolging Tuchel'
07.06AC Milan schrikt niet van prijskaartje voor Zirkzee en ligt op pole position
06.50'Ajax en Van 't Schip hebben nieuwe functie voor ogen, contract ligt al klaar'
06.24Sterling uitgejouwd door eigen fans: 'Hij begrijpt het'
00.38Leicester City ontslaat coach vanwege vermeende relatie met speelster
00.25'Barça vol vertrouwen: Frenkie én Pedri snel weer op het veld'
00.10Duitsers klagen na Duitsland - Oranje: 'Ik ben blij dat ik het heb overleefd'

Gisteren

23.58Leicester City ontslaat trainer vrouwenteam wegens relatie met speelster
23.55Hoopvolle update voor Feyenoord: 'Ik verwacht de bekerfinale te halen'
23.55Tienersensatie onderweg: de aanvaller die wél zeker naar Real Madrid gaat
23.45'Kooplustige Chelsea-voorzitter wordt in 2027 vervangen'
23.45'Broeder' Geertruida geliefd: 'Toen ik in tranen schoot, kwam hij naar me toe'
Resultaten x
Binnenland

De ellende rond Edgar Davids

Hij stond bekend als een op en top professional. Maar met name buiten de witte kalklijnen was zijn gedrag allerminst onomstreden. Veelal werd Edgar Davids een hork met losse handjes genoemd. De Amsterdammer behoort dan ook tot één van de 27 beroemdste internationale bad boys in het zojuist verschenen boek 'Sex, drugs en voetbal'.

04-09-2015 15:45 door Redactie ELF Voetbal

Ooit maakte tv-programmamaker Harry Vermeegen met hem een wandeling toen Davids nog een talentje bij Ajax was. Dollen was troef; het voetbaltalent was vrolijk en open. Het lijkt zo lang geleden, onvoorstelbaar voor herhaling ook. Sinds zijn internationale doorbraak eind jaren negentig is voor Davids zowat alles en iedereen de grote boze vijand. Journalisten mijdt hij als de pest en als hij dan al voor een interviewtje beschikbaar is, komt hij te laat of houdt hij het meestal heel kort. Zijn gedrag is over het algemeen uiterst onbeschoft.

Na negen jaar bij amateurvereniging Schellingwoude komt hij in 1992 bij Ajax terecht. Op de beroemde talentendagen van de Amsterdamse topclub is hij al twee keer afgewezen, maar op zijn dertiende redt hij het alsnog. In het hoogste juniorenteam wordt hij naar de A2 terugverwezen. De A1-trainer noemt hem onhandelbaar. 'Hij had een grote bek en luisterde nooit naar ons.' Ook ontvangt kleine Davids regelmatig een rode kaart. 'Het was een echt boeffie,' aldus jeugdtrainer Dick de Groot. 'Hij ging altijd de discussie aan, legde zich nooit neer bij een bevel en wilde altijd weten waarom.' En toch, wat goed is komt snel. Pas achttien jaar oud maakt hij zijn debuut in de hoofdmacht. Als coach Leo Beenhakker daarna plaatsmaakt voor Louis van Gaal wordt het driftkikkertje snel basisspeler. Maar moeilijk te coachen blijft hij. Als gevolg daarvan wordt hij naar fysiek zware irritatie-trainingen gestuurd. Assistent-trainer Bobby Haarms, bijgenaamd 'De goede beul', laat hem in een verzwaard vest de duinen rondrennen. Davids baalt ervan, ziet er het nut niet van in, maar volgt zwijgzaam. Hij speelt uiteindelijk vijf seizoenen in Amsterdam.

In 2001 gaat het pas écht mis. Op 4 maart, na de uitwedstrijd van 'zijn' Juventus bij Udinese, wordt een speler betrapt op het gebruik van doping. Even bestaat nog onduidelijkheid: is de gesnapte speler Davids of toch zijn ploeggenoot Filippo Inzaghi? De Amsterdammer toen: 'Ik ben onschuldig. Echt. Ik heb juist wel eens problemen met de clubleiding gehad omdat ik zelfs aspirines weigerde te slikken of geen griepprik wilde halen.' Niettemin toont ook de contra-expertise sporen van de verboden spierversterker aan. Davids hangt een schorsing van twee jaar plus een boete van 12.500 euro boven het hoofd. Zijn protesten blijven hevig, hij voelt zich in zijn eer aangetast. Het dopinggehalte in zijn urine is nauwelijks boven de toegestane norm van twee nanogram per milliliter. Bovendien moet het middel naar zijn oordeel in de oogdruppels hebben gezeten die hij op doktersrecept voor zijn oogziekte neemt.

De clubarts van Juventus beweert intussen in de Corriere dello Sport dat Davids helemaal geen oogdruppels meer gebruikt... Luciano Moggi, de algemeen directeur van Juventus, insinueert dat de doping wel eens in Nederland zou kunnen zijn toegediend omdat Davids eind februari een week in Nederland was vanwege een interland tegen Turkije. De KNVB reageert als door een adder gebeten. Later haalt FIFA-voorzitter Sepp Blatter zich de woede van Davids op de hals als die in een tv-interview verklaart dat er in de dopingzaak rond Davids meer aan de hand zou zijn dan alleen maar de te hoge nandrolonwaarde. Davids eist excuses, spant zelfs een kort geding tegen Blatter aan. De schorsing door de Italiaanse voetbalbond is aanvankelijk acht maanden, maar wordt hoe langer het proces duurt, met meer en meer maanden verminderd. Na Davids' beroep is zijn straf nog maar vier maanden plus een boete van 50.000 euro. Hij ontbreekt alleen wel net in de zeer belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Ierland. En die verliest het team van bondscoach Louis van Gaal prompt met 1-0. Oranje mist daardoor het WK van 2002.

In de eerste de beste wedstrijd na zijn schorsing, een Champions League-duel tegen de Schotse club Celtic, loopt Davids gelijk tegen een rode kaart op. En enkele dagen later, bij zijn rentree in de Italiaanse competitie, slaat hij een speler van tegenstander Lecce vol in het gezicht. Op basis van televisiebeelden wordt hij geschorst. Begin 2002 is hij het middelpunt van de volgende rel. Een ex-vriendin - het 23-jarige fotomodel Sarah H., tevens moeder van een tweejarig kind van Davids - doet, samen met haar advocaat Bram Moszkowicz, aangifte wegens zware mishandeling en bedreiging. Volgens de aangifte is ze door de voetballer de voorbije jaren meerdere keren in elkaar geslagen. Het letsel was soms zo ernstig, dat ze wekenlang niet kon werken. Volgens eigen zeggen zou Sarah door Davids een keer vol in haar gezicht zijn geschopt. Een andere keer zou hij haar keel zo hard hebben dichtgeknepen dat ze dacht dat Davids haar zou vermoorden. Wegens gebrek aan bewijs wordt 'de zaak Sarah H.' uiteindelijk geseponeerd.

* Bovenstaand (eerste gedeelte van het) verhaal over Davids maakt onderdeel uit van het zojuist verschenen boek 'Sex, drugs en voetbal' van auteur Maarten Bax, die eerder de geautoriseerde biografieën schreef van Frank & Ronald de Boer en Badr Hari ('Mijn Verhaal'). U kunt het bestellen via www.sexdrugsenvoetbal.nl.




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <