Laatste nieuws
01.35Ajax wil oud-publiekslieveling als assistent van Potter terughalen naar Amsterdam
01.30Slot: 'Absoluut de overtuiging dat Feyenoord en Liverpool eruit komen'
00.55Nederlands-Marokkaanse ex-prof voor de rechter in megazaak rond plofkraken
00.40Slot: 'Gunnen niet juiste woord, als je weet om welke bedragen het gaat'
00.35Slot wil naar Liverpool en rekent op medewerking Feyenoord: 'Heel goed bod gedaan'
00.35Alex Kroes bleef geloven in terugkeer bij Ajax: ‘Maar ik aanvaard de consequenties als AFM me schuldig acht’
00.29Eredivisie | Bekijk hier alle uitslagen, het programma van zondag én de stand
00.25Opgeluchte Kroes al begonnen als technisch directeur Ajax: 'Pakken dingen heel snel op'
00.23Ajax richt blik vooruit en is per direct op zoek naar nieuwe algemeen directeur
00.20Feyenoord stelt titelfeest PSV uit met zege bij Go Ahead en is zeker van tweede plaats
00.14Slot hoopt op medewerking Feyenoord: 'Al dusdanig veel geld verdiend'
00.10Alex Kroes schetst één scenario waarin hij alsnog gaat vertrekken bij Ajax
00.10Liverpool klopte voor bekerfinale al bij Slot aan: 'Daarna kwam het in media'
00.00Bijlow legt uit wat Slot teweeg bracht bij Feyenoord: 'Fantastisch'
00.00Galavoorstelling PSV gaat aan Eindhoven voorbij: grote stroomstoring legt deel Lichtstad plat
00.00De 15 namen die Arne Slot deze zomer kunnen opvolgen bij Feyenoord

Gisteren

23.50Van Praag voelt zich niet beschadigd bij Ajax: 'Ik was de boodschapper'
23.46Veerman noemt ploeggenoot bij PSV van wie hij het meest geniet: ‘Zo makkelijk’
23.45Gelukkige Slot prijst 'invallers' en gaat in op terugkerend euvel bij Feyenoord
23.40'Kampioen' Veerman deelt complimenten uit bij PSV: 'Geweldige aanwinst'
23.40Alle ogen zijn gericht op aanstaande trainer van Liverpool bij simpele zege Feyenoord op Go Ahead
23.35Kroes stapt zelf op als hij schuldig is: 'Dan aanvaard ik consequenties'
23.35Arne Slot ‘wil graag’ naar Liverpool: ‘Ik denk dat Feyenoord het me wel gunt’
23.30Peter Bosz euforisch na ‘beste’ wedstrijd van PSV dit seizoen: ‘Heb alleen maar staan klappen’
23.25Vertederend: Bosz wilde één ding heel graag na monsterzege met PSV
23.25'Als je ons voetbal ziet, zijn wij de terechte kampioen', straalt PSV-trainer Bosz
23.23'Als team waarderen we wat Slot heeft gedaan, ik ben heel blij voor hem'
23.21Manchester City dendert over Brighton heen, kampioenschap komt dichterbij
23.20Spelersgroep PSV laat speciale wens van Bosz na officieuze landstitel uitkomen
23.15Feyenoord-aanvoerder Gernot Trauner gunt trainer overstap naar Liverpool: ‘Als hele team waarderen we hem’
23.15Titelstrijd in Engeland tussen Arsenal en ManCity of haakt Liverpool nog aan? Dit is het restant-programma
23.14Johan Derksen begrijpt niets van terugkeer Alex Kroes bij Ajax
23.11Feest in PSV-kleedkamer: gangmaker Bakayoko danst erop los na historische zege
23.05PSV en Feyenoord zeker van Champions League: 'enorme bedragen liggen klaar'
23.05PSV veegt vloer aan met Heerenveen, maar moet nog even wachten op titelfeest
Resultaten x
Binnenland

Een Gelderse derby zonder en met Piet Velthuizen

Vijftien keer speelde hij met Vitesse de derby tegen NEC, de club uit zijn geboortestad Nijmegen. Maar zondag ontbrak de naam van Piet Velthuizen (29) op het wedstrijdformulier. De keeper van Vitesse zat met 'hoofdpijn' op de tribune. "Piet was jaren de nummer één, hij heeft het daar best moeilijk mee."

30-11-2015 13:55 door Redactie ELF Voetbal

Zondag 11.41 uur in Arnhem. In het vak met NEC-supporters klinkt gejoel. Het is een klein uur voordat Vitesse-NEC begint. De eerste editie sinds NEC terugkeerde uit Jupiler League. Op twee grote videoschermen in het stadion verschijnen beelden van Piet Velthuizen in een wit tenue, met een ringbaardje en haarbandje om zijn hoofd. Hij spreidt zijn armen en kijkt naar boven.

In het fragment is te zien hoe Velthuizen tijdens de Vitesse-NEC van 18 november 2012 de bal in de voeten schuift van tegenstander Melvin Platje. "Ik zag de bal niet door die rook", zegt Velthuizen een fragment later, als hem wordt gevraagd wat er misging. Een paar minuten later beginnen Vitesse-keepers Eloy Room en Jeroen Houwen aan hun warming-up. De naam van Piet Velthuizen ontbreekt op het wedstrijdformulier.

Woordvoerder Wiebe Nelissen zegt dat de keeper tijdens een training een bal tegen zijn hoofd kreeg. Daarvan is hij nog niet hersteld. Hij is wel aanwezig in GelreDome. Zoals bij alle derby's sinds februari 2007, toen Velthuizen voor het eerst tegen NEC speelde. Ook in het seizoen 2010/11, toen hij onder contract stond bij Hércules Alicante, was Velthuizen in GelreDome en De Goffert. Hij vloog toen voor de derby's over vanuit Zuid-Spanje.

Dierenliefhebber

Om 12.26 uur staat FOX Sports-presentator Jan Joost van Gangelen voor de spelerstunnel. Hij praat in de microfoon terwijl hij zeearend Hertog op zijn onderarm heeft staan. Die slaat met zijn vleugels heen en weer. Van Gangelen blijft onbewogen en houdt de microfoon even voor de snavel van het geblindeerde clubicoon van Vitesse, die een kapje over zijn kop en ogen heeft. De zeearend houdt zijn snavel.

Animal Planet-kijker Velthuizen, begin deze maand 29 jaar geworden, ziet het, staand vanaf rij zes op de West-tribune. Hij skypte in zijn tijd bij Hércules Alicante met zijn Bordeaux hond in Nederland en had koikarpers in een vijver bij zijn huis in Beuningen. Zittend aan de rand van de vijver, waarin hij eens met ontbloot bovenlijf sprong voor een foto bij een interview in de VARA-gids, kon hij zijn hoofd leegmaken. De koikarpers waren 'zijn leven', maar zijn nu weg. Na elk trainingskamp was er altijd één dood, zei hij. Nu heeft de gescheiden vader van twee jonge kinderen een aquarium in zijn woonkamer.

De bierdouche

Een vrouw met zwart haar en een Arabisch uiterlijk zit tijdens de wedstrijd naast Velthuizen. Ze strijkt geregeld met haar hand over het hoofd van Velthuizen. Ze kijken elkaar lachend aan als Velthuizen niet naar het veld kijkt. Het enige doelpunt van de derby mist hij. Het is 13.03 uur als Valeri Qazaishvili scoort voor Vitesse. Het is een paar minuten na de rust. Stoel 127 op rij 6 is op dat moment onbemand.

Velthuizen ontkomt aan een bierdouche die een ouder echtpaar twee rijen voor zijn zitplaats doet besluiten te vertrekken. Twee zwaarlijvige mannen gooien na de 1-0 uit enthousiasme plastic bekers bier omhoog, zonder rekening te houden met de zwaartekracht. Toeschouwers inspecteren hun kleding op spetters. De mascara van een vrouw stroomt als een beekje over haar wangen en haar haar zit op haar hoofd geplakt. De tissues van omstanders kunnen de bierlucht niet wegnemen.

Duim van Piet

De vrouw en haar man kijken verontwaardigd naar de biergooiers, besluiten te vertrekken en komen niet meer terug naar hun zitplaatsen.  Op de trap komen ze de naar beneden lopende Velthuizen tegen. Het is minuut 53 van de wedstrijd. Velthuizen heeft een plastic beker met Pepsi in zijn hand. Zijn vrouwelijk gezelschap heeft een puntzak friet met mayonaise. Zo'n veertig minuten later kust Velthuizen de vrouw op de mond en daalt af van de door het bier plakkende trap langs de perstribune.

Hé Piet, hoe gaat het met je?

Hij kijkt om. "Ja, goed jongen."

Velthuizen steekt een duim op en knikt met zijn hoofd. Hij is even niet de man van oneliners als "Deze Piet blijft altijd Piet", "Gras is belangrijker dan munten" of "Van Opsporing Verzocht leer ik een hoop".

Als Velthuizen beneden is steekt een vrouwelijke steward in een fluorescerende jas haar arm uit en schudt met haar hoofd. Velthuizen lacht. Na een paar seconden praten houdt de vrouw verontschuldigend haar handen in de lucht. Het hek gaat open en Velthuizen loopt door. Even later zien we hem uit de kleedkamer van Vitesse komen en de mixed zone via de trap verlaten.

Piet blijft Piet

Eloy Room (26) komt een kwartier na de wedstrijd in zijn oranje keeperstenue breeduit lachend uit de kleedkamer. De in Nijmegen geboren keeper speelde zondag zijn eerste derby tegen NEC sinds 2011. "Dat is al lang geleden hè. Dat was in het seizoen dat Piet in Spanje speelde. Ik was blij ik deze wedstrijd weer mocht spelen. De derby's tegen NEC zijn altijd speciaal. Zeker voor mij. Veel van mijn familieleden en vrienden zijn voor NEC.  En sinds ik weer speel ook een beetje voor Vitesse", zegt Room tegen ELF Voetbal.

Acht keer zat hij op de bank bij een derby tegen NEC. Acht keer omdat Velthuizen de voorkeur kreeg. Maar sinds november 2014 is Room eerste keeper bij Vitesse. Velthuizen zit sindsdien op de bank bij het eerste elftal en speelt op maandagavonden wedstrijden bij Jong Vitesse. Het contract van Velthuizen, waarin staat dat hij zeven ton per jaar krijgt overgemaakt, loopt volgend jaar zomer af. Zijn afscheid komt dichterbij.

"Ik weet hoe Piet zich voelt. Hij was jaren de nummer één en is nu out of the picture. Daar heeft hij het best moeilijk mee. Piet gaat er op zijn eigen manier mee om. Hij is niet iemand die stil in een hoekje gaat zitten. Piet blijft Piet. Er is altijd een zekere strijd tussen ons geweest. We kennen elkaar na al die jaren door en door. We komen ook uit dezelfde buurt in Nijmegen. Een vriend wil ik hem niet noemen, maar we hebben wel respect voor elkaar. Hij houdt mij scherp zoals ik dat deed bij hem. Ik heb er hard voor moeten werken om de nummer één van Vitesse te worden. En na vandaag ook de nummer één van Gelderland, ja", besluit Room met een lach.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <